Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Monday, August 25, 2008

Cerita Seorang Bendahari.

Sekarang lagu : Bilaaa rinduu terkenangkan dirimu terasa sayuuu..

Haih rindu la pulak bile terdengar lagu ni. Haha. Boleh kate semua lagu slow-slow tak kire la lagu omputih ke lagu melayu ke mesti berkisar tentang rindu rindu ni. Mane tak terfeeling bile terdengar lagu-lagu mcam tu. haha. Lain la lagu nasyid kan kan. Nasyid ke marhaban ke baru tenang jiwa ni. Tapi jarang pulak dengar lagu macam tu. Kenape ye? Entah la. Saye pun same je macam tu. hehehe. *sengih-sengih cam kerang busuk. kakakaka

Hm, tadi baru lepas kire duit kelas 4Pesona tahun 2008 (untuk pengetahuan, saye merupakan seorang bendahari kelas yang berdedikasi) :P Dah lame tol tak kire dan kutip duit kelas. Bukan malas, cume sibuk je la akhir-akhir ni. Dulu awal-awal tahun rajin la jugak mintak mintak duit ni. Bile dah tengah tahun rase macam sibuk sangat-sangat. Sampai ade kawan sendiri nak hulur duit sebab nak bayar untuk kelas punye duit, tanpa diminta. hahaha.

Cara saye meminta duit untuk mereka membayar senang je. Ade dua cara. Tapi mule-mule mesti kene bagi pengumuman depan kelas suruh semua orang bawak duit pade keesokkan harinye. Selalunye pengumuman dibuat apabila duit yang perlu dikutip diperlukan dalam mase terdekat seperti duit potostet ke, keceriaan ke dan sebagainye. Duit kelas jarang sikit pakse dorang bawak sebab duit kelas ni bile-bile boleh bayar.

Saye: Ehem! Korang, esok bawak duit tau. untuk *blablabla

dan bile citer bab duit je dah tentu akan banyak la jugak bende keluar dari mulut dorang. Ade yang tak kisah dan buat taktahu je, ade yang merungut dan yang memang tak kisah dan boleh bayar tapi sesaje je nak merungut. Antaranye :

Huh! Duit lagi!.. Kalau tak nak bayar macam mane? Bendahari pun tak bayar lagi. And blablabla. Lepas tu saye akan berkate :

Hahaha nak tak nak kene bayar jugak. So, BAWAK esok, jangan cakap banyak! kalau tak bawak jugak.. pancung kapla! *sambil menunjukkan isyarat kerat leher.

Pastu ade la pulak makhluk yang bersuara :

"Wah! Macam along! Takutnyee! Jangan la garang sangat" Tak kurang juge muke orang yang tak amik kisah langsung. Hahaha. Saye dengan muke malas nak kisah pun hanye mampu tersengih. Kadang-kadang tu ade jugak makhluk lain yang akan tolong jawabkan seperti, "Kami bukan along, kami cume nak tolong" hahahhaa.


Begitulah situasinye. Tapi budak-budak kelas saye ni tak agresif sangat. Meriah sangat dorang ni. hehe. Walaupun memang banyak alasan la yang dorang bagi tapi mereka tetap mengikut kate-kate ku yang merupakan seorang bendahari yang baikhati lagi berwibawa ini. kakakaka. Kadang-kadang dorang cakap je taknak bayar, tapi last-last bayar jugak. hehe.

Cara pertama untuk mintak duit. Esok pagi, selepas memberi pengumuman supaye dorang bawak duit, saye sendiri datang kat meja sorang-sorang. Mintak duit menggunakan cara yang sepatutnye bagi orang yang berlainan. Kalau kat perempuan dorang selalunye ikut je cakap saye. So senang sikit kerja. Kalau kat lelaki pulak dorang ni macam kentut sikit. Hahahaha. Ade banyak la alasan dorang bagi. Duit aku kat si polan. Ko pergi jumpe si polan kate aku suruh bayar. So pergi la jumpe si polan ni sebab memang satu kelas pun. Pastu si polan ni pun bagi seribu alasan. Dah malas nak layan, saye pergi kutip kat orang lain pulak.

Cara kedua pulak, hari esoknye tu sebelum cikgu masuk ke time cikgu takde ke time cikgu suh buat keje sendiri tu buat je pengumuman kat tempat duduk sendiri. Cakap kuat- kuat : Eh! Duit potostet semalam tu, jangan buat buat lupe lak ye! Hahaha. Lepas tu dorang dengan otometiknye akan datang sendiri kat meja saye untuk bayar duit duit tersebut. Keje saye senang je la lepas tu. Just tande name dan kire kire duit. hehehehe.

Kadang-kadang tu tak payah pun kutip dorang dah pandai datang sendiri kat saye nak bayar duit. Duit kelas la especiallynye, sebab duit kelas saye memang jarang sikit kutip. Senang suruh dorang bayar sekali untuk setahun. Sebulan 2Ringgit so setahun dalam RM20++. So selalu duit kelas memang dorang sendiri yang datang untuk membayarnye. Sebab duit kelas ni saye suke kutip time akhir-akhir tahun je. hehhe.Yang tak bayar tu ntah saye macam malas nak pakse pakse ni.

Tapi sape yang tak bayar tu tak dapat la join jamuan akhir tahun kelas. Kire keputusan nak bayar tak nak bayar tu terletak kat tangan dorang sendiri la. Sape yang nak datang jamuan, bayar. Sape taknak datang takyah bayar penuh, tapi still kene bayar untuk duit suratkhabar ke, duit plastik sampah dan sebagainye. YE la, masing-masing dah besar so pandai-pandai la pikir sendiri kan kan.


Saye sendiri pun tak bayar lagi duit kelas. huahuahuaa. tunggu akhir tahun baru bayar. hehe itu la keistimewaan menjadi seorang bendahari. DI mane, kite sendiri boleh bayar last-last sebab kite yang kutip duit. Hehe. Tapi jadi bendahari ni susah oo. Bukan susah sebab nak mintak. Tapi susah sebab banyak godaan pegang duit orang bebanyak tu. Sape yang tak kuat iman mesti akan tergune gak duit itu. Sebab itu jawatan bendahari diberikan kepade seorang yang boleh dipercayai seperti saye ni. WAKAKAKKAKA. :P

Kepada bendahari-bendahari sekalian, nasihat saye untuk anda semua adalah kalau mereka tetap tak nak bayar duit, setelah di paksa dan diugut untuk potong lidah, korek mate, potong kaki dan sebagainye tapi dorang masih berkeras, kite biarkan aje dorang, dan mule la memberi dakwah dengan suare yang saje-saje dikuatkan seperti:
"Wahai kawan-kawan ku sekalian, membayar duit kelas juge merupakan HUTANG dan tanggungjawab seorang pelajar. Oleh itu, sape yang tak bayar tu nanti pandai-pandai lah tanggung sendiri kat akhirat. Korang tahu kan macam mane dose orang yang tak bayar HUTANG ni. Dimane selagi hutang kite tak terbayar, pintu syurga tetap akan tertutup walaupun telah selesai menjalani pelbagai seksaan sebelum masuk ke syurga. Sape yang masih taktahu tu boleh la merajinkan diri mengulangkaji pelajaran Agama Islam yang bertajuk HUTANG ye,sekian."

Lepas tu kite buat la muke rilek je. Nanti mesti orang yang terinsaf sekejap akan datang dan terus membayarnye. Sape yang tetap tak nak bayar tu biarlah mereka. Semoga pintu hati terbuka untuk membayar duit kelas. Malas dah nak pakse-pakse ni. Dorang bukannye kisah sangat pun. Hahahhaa.

Sekian lah cerita saye mengenai pengalaman saye sebagai bendahari kelas bagi tahun 2008 ni. Sebelum ni pernah jadi bendahari rumah sukan. Tu lagi susah sebab kene kutip RM5 kat setiap kelas. Lagi parah. Tapi saye seronok kutip duit ni sebab ade alasan sikit untuk pergi ke kelas-kelas yang lain dan takpayah masuk kelas sendiri. Huahuahuahuhaua. :P

Yang penting, kite kena lah sentiase enjoy dan gembira serta bahagie dengan tugas yang diberikan. Baru lah boleh buat kerja dengan sukahati dan bersungguh-sungguh. Tak gitu? Sifat AMANAH juge perlu ade dalam diri ini. Kalau yang tak tahan dengan godaan memegang duit banyak-banyak tu boleh la berunding dengan guru kelas untuk meletak jawatan sebelum terlambat. Sekian, terima kasih. hehehe. :)


6 comments:

Farha said...

senangnye eyka kutip duit class.
Bdk2 class farha gler ssh nk byr kalau part duit2 nie.

;(
penat kutip

cato;patchi said...

haha bile eyka post ni tingat plak zaman k,cato jadi bendahari kelas,

penat je kumpul banyak2, skali dompet kak cato kene rompak. xpasal2 kene ganti balik duit dorg.

T_T hahahampess, haha

syhzz said...

hahha,eyka!
mmg susah dowh nk mintak duet kt dorg,kite bndahari pwas ptg.
teutama,form 2.
keras mcm batu klu nk suro dorg byr
BISING JE MULUT!
xde duet ah,pokai ah,nk kuar ar..mcm2..

EykaHamasuba said...

farha: jadi bendahari ni kite kene garang sket. garang tapi mesra gituu hahahhaa.. :P

kak cato: wahahahaha gile la kak cato ni busuk btul. cmne ntah bleh kne rompak. hahaha. byk ke yg kne rompak nye kak cato?

aisyah: hahaha tau takpe. sbb tu ah kite sbgi bendahari kene byk bersabar dan sentiase tersenyum wpun nga tensen. supaye dak2 yg nak kene bayar tu pn tersenyum n tak tensen skali membayarnye. huahuahua :P

tp kekadang kene ganas2 gak oo sbb dorang tu bknnye ikut cakap sgt kekadang. hahaha :P

aniely said...

kaMI ........
aLong bukit berunTung ..hehehehehe (nyanyan afdlin & din beranbOi)

EykaHamasuba said...

hahahhaa...kami bukan along. kami cuma nak tolong. :P