Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Thursday, October 07, 2010

Siasat Nak Sihat I

Berkenaan posture duduk yang betul.

Assalammualaikum. Pernah tak rase sakit sendi-sendi bile terlalu lama menghadap komputer? Saye? PERNAH sangat. haha. NI pun rase macam tengah sakit je badan aduyaii. Haish. Maybe sitting posture saye tak betul kot. Sebab tu boleh sakit-sakit macam ni. Tahu tak nak duduk ni kene duduk dalam posture yang betul?

Ok. NI saye search kat internet. Selalunye ade tige posture orang duduk. Satu duduk dengan keadaan dada dan bahu dibukak. Err maksud saye, macam gambar nombor 2 di bawah ni. Yang kedua lak bongkok, yang ni mungkin ramai yang duduk macam ni kan. Saye duduk macam ni. Rase lebih rileks, betul? Tapi salah.


Cara duduk memainkan peranan penting dalam kesihatan dan pembentukkan tulang kite. Kalau salah duduk, nanti boleh jadi bongkok, yu. Kang tak tua lagi dah bongkok, cemana? Haish, payah payah. Susah nak bergiat aktif cenggini. Haha. Nanti badan cepat lesu letih sengal bengal. Kedua-dua cara di atas ni sebenarnye tak elok, sebab:

Sakit tulang belakang, you. Selain itu, boleh juge menyebabkan :

  • Menghalang pernafasan yang baik.
  • Menyebabkan kekejangan dibahagian leher dan bahu.
  • Melambatkan pencernaan.
  • Menyebabkan pelbagai sakit seperti sakit kepala.
  • Memberi kesan terhadap circulatory system kite.
  • Mengakibatkan posture badan yang lemah/kurang sihat.

So, pastur yang betul untuk duduk adelah yang gambar kanan kat atas. Ataupun yang ini :

Posture yang betul.

Posture macam ni(kiri) bagus sebab die releks kan badan kite. So darah pun boleh mengalir dengan lancar. Lagipun, duduk macam ni boleh seimbangkan badan kite dengan mudah. Lepastu, kite juge boleh mengelakkan kebongkokkan diusia yang muda. Sebab, posture duduk ni sangat memainkan peranan penting dalam pembentukkan tulang belakang kite ye.


Jarak mata pun kene jage.
Jarak kite dengan skrin sangat penting ok, kalau tak nanti boleh menyebabkan rabun yang amat-amat amat teruk. Lepas tu, boleh menyebabkan mate kite ditumbuhi mata panda, sebab pandang komputer lame sangat sampai lupe tidur dan tak jage jarak. Haha. Yelahtuu eyka.. :P Nak tahu cara duduk yang lebih berkesan tekan SINI.

P/S: Macam seronok je duduk camni. Rase lebih fleksibel gituu. Haha :P

SEKIAN, 1.20pm