Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Sunday, September 07, 2008

Apocalypto


Semalam malam baru dapat tengok cite ni.

BEST oo. Macam cite 10,000BC. Cite ni mengisahkan tentang seorang lelaki yang bernama ape tah. hahaha. Tapi di panggil OLA (ke LOLA) ntah yang bermaksud 'almost' dalam bahase inggris oleh seorang bdk jahat ni yang memang zalim gile nak je campak taik kat muke die. hahahaha

Laki jahat busuk hati tu satu hari die ngan geng puak die yang di ketuai oleh mamat ni g serang perkampungan puak hero ni. Dorang bakar rumah, pisahkan anak-anak dari mak bapak dorang. Mak bapak dorang kne ikat den kene bawak ke tempat ni untuk dijadikan korban dewa apebende tah oleh dia ni ha.

Zaman tu time tamadun ape tah sume orang tak reti sains.(memang la) haha. smpai gerhana matahari pun dorang ingat ade kuasa asing. Begini reaksi rakyat dorang bile nampak gerhana matahari yang berlaku selama beberapa saat.

Pastu yang hero tu dapat lepaskan diri sebab time jadikan korban tu, baru sorang dijadikan korban (kene penggal kapla oo) trus jadi gerhana matahari tu so dorang ingat dewa tu dah maapkan dorang dan akan mensuburkan balik tanaman dorang so dorang tak jadi la nak korban semue orang.


Raje (actually tak sure la tu raje ke, kuli ataupun alim ulamak zaman tu tapi die nmpk cam berkuasa. hahah) suruh ketua puak tangkap orang ni bunuh dorang yang lain. Time ni lah die (hero) bleh larikan diri. Dan ketika ini terlalu banyak adegan kejar-mengejar yang terjadi. Lepas tu, blablabla (kes mls nak cite dah) hahaha.

Sape yang berminat nak tahu, boleh la menontonnye sendiri. Btw, muke orang jahat yang busuk hati tu kan ade sikit macam muke amy search. SIKIT je la. hehehe. Den muke bini hero tu ade sikit cam muke hanim. (time die beranak dalam air tu baru terperasan) hehe.

Bini die tak kene tangkap oleh orang-orang jahat tu sebab hero tu sempat nyorok kan anak sulung die yang masih kecil dan juge bini die yang time tu tengah bunting anak kedua kat dalam lubang ni ha. Kesiann oo dorang. Sobsobs

Cite ni sedih plus action plus menggeramkan especially puak puak orang jahat tu la. Kentut btul. hahahahaha. Tapi best la overall. Lagipun saye memang minat cite yang pra-pra sejarah ni. hehehe.

Dialog nye sikit je. Bahase yang digunekan pule memang agak antik dan tak paham satu hape pun. Nasib baik ade subtitles english dan juge melayu. ngehngeh. Kesimpulannye, cite ni memang menarik. hahaha

6 comments:

ynn;) said...

i sukaaaa cite ni, bhaha :P nama die jaguar paw lh sayam, ola tu si jahat gila yg bg, benci klon amy search tu haha :D btw bini die n die sgt sgt comel kn? suka suka

penanya said...

aku dah tgk cita ni! style dan menggelikan tekak kadang-kala... huh...

diana lulu said...

bini dia beranak dlm air.walaweyhhhh

EykaHamasuba said...

a'ah la diana.. die branak dlm air oo. hebat kan!! hehehe

EykaHamasuba said...

ynn, bini die paling lawa rsenye dlm cite tu.. hehehhee. n yeah dorg comel gile!

penanya, sikit la geli tekak..:P

razifembi said...

aku tengok jugak..tahniah mel gibson