Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Thursday, March 05, 2009

Sang Api yang Berbatu-batu

"Deskriminasi menjatuhkan aku.. reputasi kini menjadi bisususususu dandandandan aaakuuuu. ku layuuu woh woh di situu. menghaaarrrapkan sesuatu yang baru. itu lah impiann akuu!" - Situasi, Bunkface
Lagu itu khas untuk mereka yang perlukan semangat.

Hohoho. Saye benci batu api. Benci itu perkataan yang kejam. Ok. Tukar ayat. Saye kurang berkenan/tak suke/tak minat/tak cinta/tak sayang/tak mahu/tak rindu/dan yang se-tak dengannya kepade mereka yang batu api. Firestone ye, bukannye Stonecold. Stonecold itu Steve Austin.

Batu api adelah mereka yang suke menyimbah garam ke luka yang masih berdarah. Yang mencampak minyak tanah kedalam api yang marak. Yang meludah sesuka hati di tempat awam. Yang hanye tahu mencebik dan menjatuhkan orang lain. Kadang-kadang, orang tu tak kacau pun mereka yang batu api ni, tapi masih menjadi mangse.

Situasi 1

Cikgu : Cikgu lain kate semalam ade nampak pelajar kelas ni ponteng. Tapi tak pasti siape yang ponteng.
Batu Api : Weh, Amin! Tu cikgu cakap pasal kau tu!
Amin : Weh! Senyap lah ba*tuut*! (suara seperti berbisik)
Cikgu : Betul ke Amin?
Amin : Errr...=,="
Batu Api : Betul cikgu! Amin memang suke ponteng kelas. Lepas tu merokok dekat bawah tangge. Lepas tu kan cikgu, die mane penah basuh berak die. Dah berak, die biarkan je tak flush sampai tandas tersumbat. Lepas tu, nak tahu tak yang die tu kan..*blablablabla
Cikgu : *Terkejut* BIAR BETUL? Ish saye tak sangke awak seteruk ini Amin. Lepas sekolah datang jumpe saye kat bilik guru.
Amin : *Mengutuk di dalam hati*

Situasi 2

Aman : Weh, batu api. Lepas rehat kang aku fly rumah Adol. Tapi ko tolong cakap kat cikgu yang aku balik sebab kucing aku mati. Ko back-up back-up lah sikit.
Batu Api : Err. ok ok.

Lepas Rehat.

Batu Api : Cikgu! Aman balik tadi
Cikgu : Huh? Kenape die balik?
Batu Api : Die kate kucing die mati. Tapi saye rase die saje nak ponteng lah cikgu.
Cikgu : Tak boleh jadi ni!
Batu Api : Saye tahu area die ponteng, cikgu. Dekat rumah Adol.
Cikgu : Baik, kamu tunjuk saye rumah die. Kite pergi sekarang.
Batu Api : Errr.. tak payah la cikgu. Saye naik kelas dulu ye. Heh

Info : Aman dan si batu api merupakan kawan baik.

Situasi 3

Amon : Aku tak puas hati betul dengan si bedebah tu
Batu Api : Ape je yang kau tak puas hati dengan die?
Amon : Tadi die kantoikan kat cikgu yang aku sorok rokok dalam tie. Lighter dalam boxer.
Batu Api : Biar betol weii??
Amon : Balik kang memang nak kene lah die tu weii!
Batu Api : Orait! Kang aku pon nak follow ko jumpe die lah!
Amon : Tunggu depan taman.
Batu Api : Ok!

Mase rehat si batu api berjumpe dengan si bedebah

Batu Api : Wei bedebah. Amon kate ko cilanat sume. Die kutuk ko gile gile die kate ko suke makan megi tak ajak die.
Bedebah : WEH! PAHAL DIE NAK KATE MACAM TU?
Batu Api : Entah. Die kate kau kantoikan kat cikgu yang die nyorok rokok dalam tie. Balik kang die nak belasah ko cukup-cukup depan taman.
Bedebah : AHHH!

Petang tu, Amon dibelasah teruk oleh si bedebah kerane si bedebah bawak ramai geng. dan yang sebenarnye Amon tidak terfikir pon nak belasah si bedebah.

Situasi 4

Amun : Batu Api! Tolong aku jap.
Batu Api : Ye?
Amun : Ni surat cinte aku untuk Amunah. Ko tolong bagi. Ko same kelas dengan die kan?
Batu Api : Oh, ok ok. Nanti aku bagi.
Amun : Ko tolong la puji-puji aku depan die. Please please. Buat die suke kat aku. tau tau!
Batu Api : Ok.

Batu Api bukak surat secara senyap dan baca. Lalu bertemu dengan Amunah.

Batu Api : Amunah, ni surat untuk ko. Dari Amun.
Amunah : Amun yang hot meletop tahap megi kari tu ke?
Batu Api : Err ye lah kot.
Amunah : Wehh aku suke la kat die! Die bagi surat ape kat aku?
Batu Api : Ko bace lah sendiri
Amunah : "Kehadapan Amunah, saye benci awak kerana awak seorang yang perasan tahap max!!"

Amunah menangis lalu pergi melayan hatinya yang lara. Batu Api bergembira di dalam hati. Tibe-tibe die terserempak dengan Amun.

Amun : Weh ko dah bagi ke surat tu kat die? *excited
Batu Api : Dahh
Amun : Die kate ape weii?? *masih excited
Batu Api : Entah. Die kate die tak suke ko lepas tu die koyak surat ko tu
Amun : ......

Rupenye si Batu Api ni suke dekat si Amun ni.

Situasi 5,6,7..dan seterusnye anda boleh lah fikir dan reka sendiri. Nak reke 4 cite atas ni pon payah tau tak. haha :P

Ade sesetengah batu api ni sukeeeeeeee sangat tengok orang jatuh. Sampai ade yang nak print-print something sebagai bukti. Takde homeworks lain kot untuk dilakukan. Atau memang itulah homeworks mereka setiap hari.

Tertanye-tanye jugak, ape yang sang batu api mahukan sebenarnye? Kepuasan? Atau mereka ni memang gile lame yang hanye mempunyai life dengan membatu apikan diri sendiri. Ataupun dorang gembire tengok orang lain jatuh.

Lagi satu, tak suke dengan orang yang suke tokok tambah cite bagi orang lain sakit hati kat orang ni. Batu api la jugak tu kire. Memang tak paham lah. Gembire ke sakitkan hati orang lain? Gembira kot. Mungkin itu jelah kegembiraan yang hakiki bagi diorang.

Orang yang sengal tu pon satu. Suke dengar cakap orang untuk orang lain. Kalau ade masalah, kenape tak tanye sendiri fakta yang diragukan daripade tuan punye badan? Kenape tanye orang lain. Tak tahu ke orang lain tu mungkin akan tersalah bagi fakta yang boleh merumitkan lagi keadaan.

Hm. Tak paham betul lah. Ade tak sesape yang sudi nak terangkan?

TAMAT, 10.04pm

18 comments:

mrym mrym mrym ! said...

sokong sokong sangat!
haha, benda ni macam ada kene mengena ngan kes ktorg je kan? :DD



saya pun tak paham lah. :|

fezaL Mohd said...

sokong.
cm tk da keje jer nk batu api nih.

lahanat jer orang macam itu.
ckp berdasar pengalaman.

individu tersebut tak senang melihat kesenangan,kejayaan atau kepuasannya

nk kutuk dari A-Z kalo dapat.
macam diri dea bagus.

Lu ade mulut lu orang jaga
lu ade telinga lu orang dengar
lu ade otak lu pk la cdiri.

ahmadzamri said...

macam ku kenal kes ini

kita ringkaskan je lah

DORG 2 X MATURED AGI

sgt JAHILL

Khairul said...

batu api dengan cara yang betul apa salahnya....

dari situasi mula2 (aku tak kira yang ke brapa),

kalu kita tgk skejap, org tu batu api utk perkara baik..

benda ni terjadi kat kawan aku..
kawan dia slalu jadi pemalas. dan tuk kenekan pemalas ni..batu api tu penting tau.. biar padan muka
banyangkan...assignment tak nak buat..klas tak nak pergi..

ada situasi aku sokong Si Batu Api.. Amun dan amin pemals, dan pemlas, serta suka ponteng (juga pemalas la punya kerja tu) so tindakan si batu api amat tepat =)

l i n a said...

sang batu api
hurm x yah bwt kwn org mcm ne
haha

Miss Nadnod said...

pernah gak terkena ngan sang batu api mcm ni nye type.. sampai siap print lg x leh bla ;D

Ruhil Rosley said...

yes eyka.
ruhil sokong sangat.
batu api ini ialah orang yang suka melaga-lagakan antara dua orang yang lain.
nak dikatakan batu api ini hidup untuk menjatuhkan orang lain.
sila berhati-hati kerana batu api mungkin musuh dalam selimut.
mungkin juga kawan baik anda, kembar anda dan sebagainya.
ini ialah realiti.
sedia kan paying sebelum hujan.

Farha Aly Tan said...

si batu api yg print2 tue. prnh jdi kat i ;D
kwn baek sendiri, printed my pic yg kat ms, and blog bg ustazh tgk. haha. but i still dun careeeeeeeeeee

smowkin said...

persetankan batu-batu api ni semua.
satu hari nanti terbakar diri diorang sendiri gak.
apa boleh buat.
life diorang tak best.
kena la menyusahkan life orang lain.
maybe dengan cara mcm ni terhibur sikit hati diorang tu kot?

♥CACA♥ said...

amat setuju eyka, ala,bukan nye kawan je yg ade sifat2 batu api ni,
sedangkan sepupu sepapat sendiri pon ade gak. yg ade petalian datah pon sanggup wat macam2, lagikan setakat kawan yg tak tahu asal usul.

nami o fish said...

Si Firestone ini adalah reporter tak bertauliah.Selalu dalam family pun ada.

Adik yang batu Api:Pa,abang kan dia tadi ponteng sekolah.

Pastu abang dia pun dilempang-lempang.Kalau tak kecoh2,takleh ke?

Saja nak perhatian.

mek mok said...

ak mmg pantang betol la kalo ade org nk dajalkan aku. suke tgk kelemahan org len sdgkn diri sdr terok, tak pena pena plak nk amik tau. yg sakit ati tu ble aku tk buat hal, die yg lebih2. er ? haha.

a s m said...

s k r g b a r u a k u s d r
aku xleh kopi block engkau...heeeh

EykaHamasuba said...
This comment has been removed by the author.
EykaHamasuba said...

mrym,
haha ade la jgk kene ngene sikit2.tp bkn keseluruhan lah. hehe :P

fezal,
tu la pasal. biarlah mereka. smoge kembali ke pangkal jalan.. hihi :P


ahmadzamri,
ye tak matured lagi kot. macam tu la hahaha.


khairul,
care yang betul mungkin. tp kan lebih baik kalau cakap baik-baik bukan dengan mengapi-apikan lagi. :)


lina,
memang pon tapi kekadang kite sndiri taktau kawan kite mcm ne.


miss nadnod,
ye ke? ishh tu la pasal. tah pape je kan print2 haha buang dakwat je ;P


ruhil,
tu la pasal. sediakan lah payung sblm hujan..manusie sentise mencari peluang untuk menjatuhkan orang lain. :D


farha,
ye ke? ishh kawan baik farha tu msti jeles kot ngan farha kan babtu ah die g printing2 ni..sanggup die buang mase buat semua ni. ;S


smowkin,
ahha mungkin kot. Maybe itu je la kegembiraan dierang kan nak wat camne huahuahua :P


caca,
betul betul! dalam family pon kekadang macam tu jugakk..batu api ni berade di mane2.kite pon batu api jugak kekadang secare tak sengaje sebenarnye..


nami,
itu la.. senyap2 dah lah kan. haishh nak repot2 lak. ;S


mek mok,
tu ahh tetibe je nak carik pasal tak paham tol la dorang ni kan. hahaha

asm,
hehe baru sedar ke. adeh ;S

eylaaaaa said...

Batu api ni memang macam tu larh kejew deorang

they've got nothing to do la thats why they messing up with other ppl's live:)

EykaHamasuba said...

betol betol.. maybe kite pon kalau dah takde keje sangat akan jadi batu api gak nnti.. hahahahah

so make sure anda mempunyai kerja setiap masa;P

miLk+ch0co said...

huhu..btul2 marh nih..name je batu api..so kerja dierk mengapi-apikan orang jew la..truk lor klau ader orang cmnie..huru-hara-haru-biru..