Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Friday, March 27, 2009

Keperluan atau keinginan?

Antare keperluan dengan keinginan mane satu yang lebih penting? Mestilah keperluan, betul tak? Ape? TAK betul ek? Hahahaha. Sengal sape cakap tak betul tu. Oleh kerane kamus ade kat depan ni, so saye pon merajinkan diri mencari makne kedua-duanye.

Keperluan,
bermaksud tidak boleh tidak; mesti; wajib; mustahak; penting

Keinginan,
sesuatu yang diingini; kemahuan; harapan

Nampak tak perbezaannye? Hehehehe. So maknenye, bende keperluan tu lebih penting daripade keinginan. Keinginan ni hanyelah kemahuan. Nafsu kot, lebih tepat. Hohohoho. So, ni saye listkan beberape perkara yang menjadi keperluan dan keinginan manusie zaman sekarang.

Couple mengcouplekan diri
Hahaha carta tertinggi adelah perihal couple. Bende ni keperluan atau keinginan huh? Memang perlu eh setiap remaje bercouple? Nak kate sunyi tu, sunyi lagi orang yang bercouple ni kot. Sebabnye,orang yang tak menjinakkan diri dengan couple-couple ni takkan rase sunyi sebab tak pernah rase. Tapi orang yang dah couple, pastu break. Orang itulah yang selalu akan rase kesunyian. Agaaaaknye la!:P

Skandal-menyandal
Rasenye bende ni pon macam dah jadi trend budak-budak sekarang ni. Mane-mane je ade je orang yang berskandal. Ade pulak terang-terangan mintak nak jadi skandal. Macam tah pape je.. Kene pelangkung ngan gf/bf rasmi kang baru padan muke. Wuahahaha. Memang la selagi tak kawin selagi tu boleh ade banyak skandal. Tapi tak rase ke bende ni boleh belanjutan sampai lepas kawin nanti? Bile dah ade suami, still nak berskandal dengan orang lain.

Laman web pencarian teman
Contohnye website yang paling pemes mestilah Myspace kan. Sape tak de myspace? Saye ade myspace. Mereka pon sudah tentu ade myspace. Budak darjah 1 pon dah reti main myspace. Awak takde myspace? Awak memang best! hehehhee. Myspace ni mule-mule kemahuan je lame lame dah jadi tabiat pulak dah. Aduheyy, saye sekali terjangkit. Tapi tak aktif dah, alhamdulillah~ hehehe

Buat blog cantik-cantik
Macam saye,suke buat sesuatu tu sampai lah jadi seperti yang saye nak. Perfectionist la katekan. Hikhik. Saye rajin buat bende yang saye minat je. Bende tak minat memang paling last minit saye buat especially keje rumah aa. Sape je suke wat keje rumah? Hahahaha.

Mengidam-mengidam makanan
Bukan wanita mengandung je yang mengidam. Semua orang mengidam especially perempuan la. Hehe. Perempuan kan rumit. ceceh. Tapi betul la, kekadang tu tetibe je rase macam nak makan something padahal bende makanan tu tak penting pon. Bukan satu keperluan, tapi satu kemestian untuk mencari makanan tu sampai dapat. Selagi tak dapat selagi tu mesti tak selesa je duduk.

Bersosial bersama teman
Em em. Keperluan atau keinginan? Sesetengah manusia mesti rase bende ni satu keperluan sebab teman dorang tu je la yang selalu jadi peneman. So memang rase perlu sangat untuk keluar bersosial bersame mereka. Setengah-setengah orang pulak rase bende ni tak penting. Lagi best duduk rumah buat hal sendiri macam saye sendiri. hehe.. Nak kate takde life, rasenye memang takde life kot. hahaha

Menonton wayang
Sape tak suke tengok wayang? Mak saye memang tak suke tengok wayang. Abah saye pon same. Hehe. Saye? Saye suke la jugak. Tapi takde la sampai satu keperluan. Ni keinginan je. Kekadang je tengok wayang kalau rase nak tengok tu tengok la. Tapi sangat tak suke kalau ade orang berkelakuan sumbang dan sumbing dalam panggung. Merosakkan pandangan betul. hakhakhak

Main Mafia Wars
Bende ni ditujukan khas kepade Man yang tetibe je suke main Mafia Wars ni. Sampai saye nak buat power point pon die kate esok-esok sebab die nak bukak die nye mafia wars. Pastu suruh saye join sekali kan amboi amboi. Aku tak reti aa weh nak main game tu. Lagi suke main game binatang-binatang perliharaan macam superpets ke. Hehe lagi comel~

Dapat markah tinggi dalam peperiksaan
Ni merupakan satu keinginan yang mesti diperlukan. Hahaha. Kire dah jadi satu keperluan la. Sebagai seorang student, kite mesti lah perlu mendapat markah yang tinggi. Tinggi bermakne kite paham dengan ape yang kite pelajari. Oleh itu, marilah kite meninggikan markah diri sendiri supaye boleh menjadi contoh kepade generasi akan datang. CEWAH! hahahahhaa

Menghabiskan masa dihadapan komputer
Ini merupakan satu tabiat yang agak tidak pelik lagi pade zaman skang ni. Hampir semua orang yang selalu update blog tu selalu menghabiskan sepenuh mase di hadapan komputer termasuk lah saye dan juge anda yang membace ni. Mungkin update blog memang tak penting, tapi dah jadi satu hobi dah update-update blog ni walaupun tengah busy.

Makan kerana nafsu
Makanan yang perlu adelah makanan yang berkhasiat. Makan pon untuk sekadar isi perut. Tapi sekarang ni manusie dah banyak duit so makan pon terlebih. Selalu makan makanan yang bukan sekadar isi perut tapi ikut perut. Macam saye, sekarang ni rase macam nak makan The Alien big apple tu jeee dengan Garlic Bread. Taktau asal. Hahaha

Ehem tu je kot yang terlintas dalam otak sekarang ni. Masih pagi, so rasenye saye pon tak bangun lagi 100%. Sebahagian dari diri saye masih lena tertidur. Ni tadi bangun awal sebab nak buat keje rumah sikit. Hakhak. Dah siap dah tadi pastu update la blog kejap :P

Hahaha. Update blog juge merupakan satu keperluan. Wakakaka. Ye ke keperluan? Tak sure la. Tak mati pon tak update blog betul tak? Lain kali nak buat something kite PERLU tanye diri sendiri bende yang kite nak buat tu satu keperluan atau sekadar keinginan. Barulah berbaloi, iye dok? hehe :P

Ade sape-sape nak tambah keperluan atau keinginan masing-masing? :)

TAMAT, 6.11am

10 comments:

fezaL Mohd said...

keperluan adalah keperluan untuk manusia teruskn kehidupan spt makann,minum,pakaian,tmpt tinggal

kehendak pelengkap kepada keperluan memenuhi keperluan dan kehendak manusia untuk hidup lebih selesa.

info menarik untuk anda perdagangan tingkatan 4 haks haks. hahaha

naz said...

epatah ekonomi asas :

MANUSIA TIDAK PERNAH PUAS

NIMI♥ Co. said...

BTOL cakap fezal..
masuk tingaktan 6 pon ade ape needs and wants..
heheheheh

MaRyAm said...

nope la..
masuk u pon ade gak need and want tuh..
akak belajar je bnde tuh..
hehehe..

Ruhil Rosley said...

tidak payah tengok buku perdagangan atau ekonomi asas.
kemahiran hidup sudah didedahkan dengan keperluan dengan keinginan.
manusia memang tak pernah puas.
termasuk lah ruhil.

buat kerja sekolah last minute ialah satu kesalahan ok cik eyka.

EykaHamasuba said...

hehe memang satu kesalahan wat hw last minit.. tp taktau asal terbuat gak hw lasminit ;P

natasha said...

kak eyka!
mengadap kompuer ngan myspace tu
mmg tabiat buruk kite.
kkdng da berjam2 kt komputer pon ngtkn bru sminit.
[ ahhahaha terok enn? ;D ]

1 lg tabiat kite yg agk buruk r enn,
bile makan pon suke tmenung2.
kkdng org da mkn, kite bru 4 5 suap jee.
hahhhaha.

p/s= sory la bnyk ckp, tgh bosan duduk dlm kgelapan.
;DD

EykaHamasuba said...

haha same la kite. sepp sket! :D

~syaQuost~ said...

sy perlukan coklat setiap hari..
kalo tidak tidak buleh tido..

(=_=) kroh.. kroh.. kroh...

kalau dah couple dan break, masa tu akan rasa sunyi.. sebab selalu msj dan gaduh, tibe2 dah tak buat cmtu.. rase sumthing missing in ur life..

tapi.. ia akan hilang juga.. cuma ambil masa la.. lagi satu, ia akan hilang perasaan tu kalau dah jumpe bf/gf baru.. hehehe..

~myraie~ said...

heh.rajin eyka buat bende ni suma...