Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, March 07, 2009

Bukan senang nak jadi diri sendiri

Orang kate, jangan judge a book by its cover. atau dalam bahase melayunye; jangan menilai orang daripada luaran.

So, kalau tak boleh nak judge dari luaran, nak judge dari mane? Dalamannya kah? Dalaman pon belum tentu orang tu real. Manusia plastik makin belambak seperti cendawan tumbuh. Mungkin bahana modenasi kot. Makin moden, makan dalam plastik je tetiap hari sampai sel sendiri pon bertukar menjadi sedikit keplastikan.

Saye sendiri kalau melihat seseorang buat pertama kali,
akan timbul impresi pertame yang
kadang-kala salah
kadang-kala betul
kadang-kala tak pasti.
tapi yang pasti, impresi itu adelah mesti.

Sekarang,
bukan senang nak jadi diri sendiri.
Yang penting, kene ade jati diri!
Tapi ape yang pasti,
Aku tetap menjadi diriku sendiri :)

Eyka Hamasuba bukan seorang yang ayu. Bukan juge seorang yang kelakian. Saye hanye seorang yang biase. Remaja biase. Perangai nakal tu tetap ada. Bukan nakal ke arah lelaki. Tapi nakal kenakalan ke arah kegembiraan bersama teman. Huahauhuahua Ape tah aku merepek ni. Apepun, nakal itu kan perkara biase. Saye nakal. tapi tak jahat. Nakal dan jahat tak serupa. Same pon tidak.

Nak nakal, nakal lah dipersilakan. Tapi janganlah TERketerlaluan. Betul kan? hehe :)

: macam mane nak pastikan diri ini adelah diri sendiri?
: hipokrit itu kadang-kadang terkeluar sendiri.
: semua sebab kes nak jage hati.
: hati sakit takpe tapi hati orang jangan disakiti.
: macam tu lah kini.
: Percayalah, anda tak mungkin tipu diri sendiri!

NotaNotty : Semalam mase nak hantar saye pergi sekolah, mak kate kat abah, kegembiraan itu datang dari dalaman, bukan dari ape yang kite lakukan. Abah saye setuju. Die kate orang yang baik tak selalunye gembira.

Saye pon setuju. Sebab kadang-kadang orang yang nakal ni yang selalu gembira. Entah kenape. Mungkin sebab orang yang nakal ni dia gila-gila dan tidak serius sentiasa kot. Sentiasa ceria. :)


TAMAT, 7.50am

18 comments:

a s m said...

apapun muka cantik pun xguna kalau perangai xsenonoh

a s m said...

bila dibelek rupanya eykha ada 2 blog tapi malangnya yg satu lagi tdk dpt dibuka

EykaHamasuba said...

asm,
prangai tak senonoh tu macam ne ek?
em memang pon. blog tu bru je buat. utk melepaskan perasaan huahuahua

a n a b e l l a said...

hi eyka..
ye btowl..
mata hakim pertama..
apa yg kita nmpk tuh la yg biasanya kiter judge btul x..

p/s - nuffnang tuh, stiap kali org klik kt iklan dlm page kiter, kiter dpt earnings.. =P
so, galakkanlah orang klik kt iklan dlm page kiter... HEHEE..

~syaQuost~ said...

ada kalanya..
org yg baik..
korbankn diri mereka..
demi kebahagian org lain..

haish..
cian la kalo ada org mcm tu masih wujud.. dan kalo org mcm tu msih wujud.. dia salah satu insan yg mulia..

eyka..
macam mana nak nilai manusia..
sy bgtaw tips yg paling berkesan..

eyka tengok dia berjalan..
kalo die tersepak batu ke atau terlanggar tiang ke..

perkataan pertama yg dikeluarkan selepas tersepak batu itu lah perangai dia sebenar..

kalo dia cakap
"opocot, babi ko!"

jadi.. itu la perangai dia yg tulen..

sendiri nilai..
=)

semoga tips ini berguna untuk eyka mencari kawan yg boleh dipercayai..

EykaHamasuba said...

ana bella,
hehe btul2. nuffnang tu da bpe bulan letak takde earning pape pon.. takkan takde org sudi nak tekan kot. haha pelik2..


syaquost,
hehehe macam tu ek? nnti nak try la tgk camne. buat experiment! hehehe :P

Khairul said...

dah lama ke letak nuffnang ika?
nape x amik google...google punye nilai USD, nuffnang RM.. tp x tau la kalu nilai RM tu setaraf ngan USD dalam iklan nie...

btw, skrg ni ada campaign nuffnang, abis cmpaign baru duit masuk kowt

redbirdfe said...

eyka.

ur post ni kan...

amatlah sesuai dgn diriku skrg. huhu.

terlajak bt baik, dibalas dgn kejahatan.huhu.

terpaksa la diriku redha je...

faqiha said...

sy sokong :)

nzyrh said...
This comment has been removed by the author.
nami o fish said...

Selamat Hari Wanita Sedunia 8 Mac.

Girl Power dan salute terhadap kaum wanita di seluruh dunia.

"Aku lahir di dunia atas kasih dan cintamu."

Terima kasih,wanita.

EykaHamasuba said...

khairul,
da lame da letak tapi still camtu je..wuaa :S


rebirdfe,
huhu tu la skrg ni susah kan kalau jadi baik sgt..org asik pijak kepale ke.. T,T

faqihah,
maseh maseh! hehe :P

nami,
same same nami. eyka mmg seorang wanita.. hihihi :P

eylaaaaa said...

yah i agreed with u, eyka!


nice blog.
keep it up!!

Azam said...

betul yg baik selalu sedih ;p

aKu NaKaL said...

hoho.. anda memang nakal x)~

EykaHamasuba said...

eylaa,
thx ;)

azam,
hahaha azam mane ni? ;P

aku nakal,
mne de nakal.. hehehe

Ruhil Rosley said...

bagus post ini.
sebenarnye ruhil judge orang berdasarkan dari luar.
sebab kita tak boleh baca orang dari dalam.
kita tak boleh baca fikiran orang.
sebab itu la ada sesetengah orang ruhil tak layan sebab kita tak kenal pun dia itu.
sebab nanti dia akan gunakan kita balik.
ini memang realiti.
tak boleh dinafikan lagi

EykaHamasuba said...

ha'ah tau takpe.
eyka pon kekadang nilai luaran gak snanye..
sbb kalo dalaman tu takes time betol2..
kekadang berbaloi kkdg hampeh je..
ahahaha
lgpon luaran kekdg mencerminkan dalaman jugk kan kan ;)