Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, November 29, 2008

Keegoanmu Inspirasiku

Baik laki juga perempuan mesti ade ego. Tapi ego lelaki lagi powerful! Orang kate la. haha saye pun taktahu tapi kekadang perempuan pun ego jugak tau! ehem ehem. EGO merupakan sifat taknak mengaku kalah. ye ke? ye kot. hehe

PERSOALAN UTAMA : Kenape manusie ade ego?

Entah lah. Kenape ek? Kite selalu ego dan tak nak mengaku kalah. Mungkin sebab taknak orang nampak diri kite lemah? Ataupun kite ego sebab kite rase diri kite bagus? atau kite memang dah ditakdirkan untuk menjadi EGO sejak azali lagi. sape tahu kan? hehe.

EGO ni penting bagi mempertahankan maruah seseorang. Errr..macam dalam pertandingan, kalau mereka tak EGO mesti mereka akan kalah sebelum bertanding. Maksudnya, EGO yang ade menjadi semangat untuk mereka menang. Macam bola contohnya, kalau tak EGO, kite mesti takkan kisah pasal bola. Mesti kite akan pas kat orang lain. haha :P

EGO merupakan satu semangat untuk menang dalam sesuatu bende. Kalau EGO dengan pasukan lain dalam pertandingan tu kire bagus la. Tapi kalau EGO dalam persahabatan ataupun perhubungan macam mane pulak ye? Bagus ke tak bagus agak-agak?

Kalau sikit-sikit takpe la kot tapi macam mane dengan orang yang ego nye terlampau kuat dan melebihi batas sampai buat kehidupan orang lain kucar-kacir. hihi. Yela, kalau asyik die je nak menang, mane tak panas hati ni kan?

Sebab semua orang ade ego. Kuat tak kuat je bezanye. Yang pandai gunekan ego kat tempat-tempat tertentu tu bagus la. Tapi macam mane pulak dengan orang yang selalu ego tak bertempat? Bukan takat diri sendiri yang sakit hati, orang sekeliling pun rase tempiasnye jugak.

Ade orang ego taknak bagitahu hal sebenar. Tu dalam hal perhubungan laki pompuan la. Walaupun due-due suka sama suka, tapi masing-masing ego, taknak mengaku. Pompuan tunggu laki ngaku, laki lak ego nak ngaku dulu. Last-last masing-masing sakit hati sebab tunggu punye main lame and perhubungan yang ade kemungkinan akan terjalin awal-awal dulu last-last stop kat situ je.

Hehe. Tapi tu soal jodoh jugak kan. Takde jodoh nak buat macam mane. Kalau dalam persahabatan lak, selalunye orang yang ego terlebih tahap max ni selalu tak ramai kawan berani datang dekat. Seego ego lelaki, dorang tetap setia kawan. Perempuan pun ade jugak tapi selalu perempuan ni ego kadang-kadang sampai terlalu mementingkan diri sendiri.

Semua bende taknak ngaku. Semua bende ingat die sorang je yang bagus. Tu taktau la ego ataupun perasan bagus. Tapi sifat macam tu sangat tak baik. Buat orang taknak kawan je. Walaupun memang la dah memang kite ego, kite kene la tunjukkan diri sebenar, barulah tak hipokrit, talam dua muke semua kan? Kawan die pulak kene la terima diri die seadanye, kan?

Tapi sekurang-kurangnye kawal la keegoan tu ye. Tak elok ego sangat dalam persahabatan. Give and take orang kate. Kalau satu pihak je yang give..satu pihak je yang selalu take, tapi bukan give and take mane nak menjadi perhubungan tu. Persahabatan pun selalu sukar. Kalau kawan die memang penyabar memang boleh lah bertahan.

Ego boleh, tapi janganlah TERLAMPAU ego sampai kite kehilangan bende yang kite sayang satu hari nanti. Ingat, kesabaran ade limitnye. Hilang ego dengan hilang orang yang kite sayang, mane satu pilihan anda? Kalau saye, saye taknak hilang due-due. TAMAK. Itulah manusie. hahaha. Tapi saye ego bertempat, so takpe la kot. hehehehe. :P

Ape-ape hal pun, berfikirlah sebelum bertindak. Jangan terlampau ego, jangan pule terlampau baik. Baik memang boleh, semua orang suke dengan orang yang baik. Tapi kalau baik sangat nanti orang pijak kepale. So, hati-hati lah dengan kebaikan dan pandai-pandailah jage keegoan diri sendiri. Orait?? hehe.

TAMAT, 7.26am.

17 comments:

estee said...

woah , so i ni ego la ? grr :)

Permaisuri said...

tau takpaaa, saya pun ada egonya tapi seego-ego saya pun.. takda la sampai oranglain yang buat salah kita yang kena mintak maaf. macam sh*t jaaaaa.

EykaHamasuba said...

ha'ah sume org ego.. hehe

tau takpe..rase macam sakit nye hati bukan salah kite kite lak kene mintak maap tapi takpe r..mintak je maap..hahaha

iki/iqa said...

iki sokong pe eyka tlis..tmbh2 bhgn dia seorang yg bgs tu....
iki de kwn mcm tu dlo la..xske tul kwn mcm tu...

iDyani Nazahiah said...

yup..kita semua adalah egois.

EykaHamasuba said...

yup3. tau takpe..hehe

nami o fish said...

nanti bila u dah berusia 21 tahun,masuk universiti,ambik paper psychology,u tau la ape maksudnya ego ni.

definitely bukan moto berstarter automatic yang bernama e-go.(scooter dengan moto berstarter automatic adalah dua benda yang berbeza).

kalau rajin2 bukan buku ps kologi,ada seorang psycho analysis bernama Sigmund Freud.

Ego adalah sebahagian dari id dan super-ego,yang memang menguasai naluri manusia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Id,_ego,_and_super-ego

Id merupakan naluri manusia yang paling dalam,keinginan manusia melakukan sesuatu tanpa sekatan atau halangan,atau undang-undang.Contohnya nak lakukan seks tanpa batasan atau bunuh orang suka hati je.Kadang-kadang kalau kita bengang ngan orang,ikut kan hati,rase cam nak tembak je orang,atau paling baik pun,nak je pukul,ye tak?Itu namanya id.

Ego pulak ialah suatu perasaan yang menghalang kita dari melakukan perkara-perkara sedemikian.Kita akan fikir,"eh,nanti ape pulak orang kata nanti",atau,"cuba kalau orang lain buat camtu kat aku..",itu namanya ego.

Super-ego ialah undang-undang,atau halangan dari kita membuat benda-benda macam tu.Antaranya macam agama,undang-undang,perlembagaan,macam tu la.

Jadi perasaan ego itu datang bila kita rasa diri kita dah cukup baik,jadi kita simpan perasaan dalaman(bukan monolog dalaman seperti eyka,hehehe!),untuk menunjukkan yang kita ni baik.

So,that's a whole definition of ego.And ego-centric macam lelaki-lelaki yang bajet bagus ni,adalah bertujuan mahu menunjukkan mereka "born to lead,women just follow".I don't believe in that.I percaya,tanpa perempuan,lelaki takkan wujud kecuali Nabi Adam je.Perlunya perempuan ini sama pentingnya dengan perlunya lelaki.Emansipasi terhadap wanita mesti diteruskan.

Kadang-kadang undang-undang perempuan tak boleh gi belajar sekolah cam kat Taliban tu,bukannya undang-undang islam,tapi keegoan lelaki tu sendiri.

Farah Rosni said...

susah ego ni. nanti lama2 boleh mkn diri.

EykaHamasuba said...

nami nami.. ;D

maknenye ego ni baik la kan? mempertahankan maruah diri. hehe. ni eyka search ade terjumpe ni

Sifat ego adalah lahir dalams etiap individu semulajadi.Ego boleh distlahkan sebagai sikap yang suka memebsarkan diri sendiri utk mendapatkan pulangan pada dirinya juga.Ego dan sombong mempunyai dua makna yang berbeza.Ego lebih kepada sifat tidak mahu mengaku kalah dan berundur walhal dia sendiri juga tahu apa yang dilakukannya adalah satu kesilapan yang besar.Namun begitu,setiap yang Allah jadikan pasti ad ahikmahnya.Begitu juga ego manusia menjadikan mereka lebih matang utk mempertahankan hak dan kerana egonya seorang kaum adam mereka boleh menjadi pemimpin yang baik kepada kaum hawa.Tetapi,sikap ego yang keterlaluan atau dikateogarikan hipokrit boleh menyebabkan perselisihsan berlaku dan sering kali mencetuskan pergaduhan sesama manusia.Apa yang pasti sikap ini akan memberi kesan yang mendalam contohnya perpaduaan dalam sesebuah ummah.Oleh itu,langkah terbaik ialah marilah kita menghayati sebenar maksud ego manusia itu sebelum kita ditolak di sisi masyarakat.

:D

macam mane nak tahu orang tu ego ke tak ek?

Lup-duP said...

ego tak bermaksud seseorang itu gile hebat ....bagi sesetengah orang ..ego tuh menandakan mereka punya hati yang kecil ..wahaha emo jaP

EykaHamasuba said...

hehhee..ego tu macam mane ek sebenarnye?

asm said...

spptnya kena bertolak ansur tp keegoan tercetus bila masing2 mencbar minda seseorang.masing2 ada pendapat idea, jd masing2 ingin mempertahankannya....

Babyjane[The Juliet] said...

ego tuh ada tahapnyer
kalau ego yang smpai berbangga diri atau smpi nak ikut kepala dia tuh, ego tahap melampau..uhuks
:D

EykaHamasuba said...

betul tu betul!;D

Nariez said...

Yeah! I admit I mmg ego. :)

EykaHamasuba said...

me too. :)

Amalina Nazri said...

saia sanad suka post anda yg ini. :)
ego mmg susah juga kadang-kadang :(