Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Thursday, November 13, 2008

Kata ganti nama diriku dan dirimu

Ohh..otakku makin berkarat ah hari demi hari. Blur seblur gamba cahaya lampu di atas. Amat sadis sekali. Opss! cikgu cakap, kalau dah ade perkataan 'AMAT' tak perlu perkataan 'sekali' kat belakang tu. Sudah melanggar hukum bahasa jiwang bangsa kita. ecehwa.

*hantuk kepale kat keyboard. Toing! Toing!

Nak try lah gune perkataan aku. Ehem. Aku taktahu lah kenape kan aku ni skema sangat gune saya-awak dalam percakapan seharian. Dalam blog pun skema jugak. Hahahaha. Aku lah baru rock ye dak? Masalahnye beb, gua tak biasaaaaaaaaa!

Ah mampus lah. aku-kau. saye-awak same je pokok pangkalnya due due tergolong dalam kata ganti diri pertame dan kedua. ye dak? Cume..cume..cume,susah jugak jadi saye ni. Ehem. Susah jugak jadi aku ni. Sebab ape, lidah ni kan tak pasal-pasal tergune awak saya untuk kaum hawa.

Nak di jadikan cerita, masa muda-mudi time kat sabah dulu (darjah 1-darjah4) aku gune aku-kau tak kire lah perempuan ke lelaki ke kan. Pastu bile balik selangor balik je sleng dah tukar. Terase baik kejap gune saya-awak. hahaha.

Sebab adik beradik yang lain yang perempuan tu la pengaruh. Dorang cakap, budak selangor ni baik-baik lah so kene gune awak-saya. Ohh mentang-mentang aku darjah 1 start kat sabah korang bleh la kelentong aku kan.

Tapi takpe lah, best ape gune saya-awak. Nampak sopan sket. NAMPAK je? Ehem, takde lah. saye memang sopan. hihihi. Cube tukar jadi aku. Ehem, aku memang sopan. Haha tetap nampak ganas kan kan. Baru la rock gune Aku! Ye dak? :P

Nasib baik lah dengan lelaki tak bagi muke, gune kau-aku. Tak bese lah gune saye-awak. Rase-rasenye dengan lelaki kat internet ni je la kot gune saye-awak. Takpun guna nama. Entah lah. sebab kalau gune Kau-aku rase cam kasar sangat je. I-You pulak tak bese lagi la. hehe.

Selama penggunaan saya-awak ni dah banyak dah orang pelik. Terutame orang yang tak biase. Kawan kepade kawan saye. Eh! Kawan kepade kawan AKU. haha. dorang pelik bile kawan aku tu cakap saye-awak ngan aku. Dorang kate, eh! ko cakap saye awak ni ngan sape? Ade jugak yang pelik orang macho (haha) cam aku ni gune saye-awak. Terkejut kot. hahaha

Ade pulak kawan aku ni tengah gayut kat tepon ngan aku kan. Perempuan so gune la awak saye. Boleh lak mak, kakak, abang, opah, onni, bibik satu family die lah tanye kawan aku tu yang die tengah gayut ngan boipren ke. Hahaha aku gelak je lahaii. :P

Tapi seriusly bende ni tak dibuat-buat. Dah terbiase. Bile aku suruh kawan perempuan aku cakap aku-kau ngan aku, dorang pun tak boleh. Pernah siap suruh bayar seposen bagi setiap perkataan saye-awak yang keluar. Haha tapi berkuatkuasa kejap je. Esok dah kembali kepada saye-awak.

Ade kawan aku ni pelik bile dorang dengar aku cakap kau-aku dengan adik-beradik. Die kate terbalik. Patut saye-awak lah dengan adik-beradik. Kau-aku ngan kawan. Ye ke terbalik? macam geli je ketiak nak cakap saye awak ngan ana man atin ijat. cikteh. euwww! Hahahaha. GELI ar nak cakap camtu ngan adik beradik. hihi.

Selalunye, kalau kawan kat internet atau orang yang gatal nak kenal-kenal gune SMS ke ape tapi tak pernah cakap depan ni, aku akan tengok orang tu gune ape dulu. Kalau die gune name, aku pun gune la name. Kalau gune awak-saye, aku pun awaklah saye. Tapi kalau gune I..You tu entah la aku tak biase lagi. Terase macam matang sangat. Belum masenye kot. hehe.

Nyeh. Ni aku type gune kau-aku pun aku rase pelik semacam je. Korang tak rase pelik ke bace penulisan aku yang berunsurkan aku-kau? Hahaha. Kalau dengan adik-beradik macam posting sebelum ni pasal kakak aku tu, memang dah biase cakap kau-aku ngan die so tak rase janggal.

Ni bile gune kau-aku untuk cakap ngan korang, para pembaca yang entah wujud ke tidak tu aku rase pelik semacam je. Nak kate ROCK, rock lagi bile aku gune awak-saye, ye dak? Hehehe. Lainlah kalau sume yang bace ni merupakan kawan lelaki yang same sekolah tu ha.

Haha so pokok pangkalnye, aku rase aku selesa gune saya-awak kalau nak menceritakan sesuatu dalam blog. Takpelah, aku anggap korang semua ni wanita je la. Yang tulen dan tak tulen. Sebab aku tak bese cakap awak-saye dengan lelaki. Walau laki yang dah berumur. Aku lebih suke gune nama. Bergantung gak la. Baru rase selesa. Hakhak

Aku ni kan.. perihal kata ganti name diri ni pun boleh jadi satu isu. Pelik betul. Tapi entah. Aku rase nak type. Rase best je. Haha. OK lah dah cukup. Saye rase lain ya amat pabila menggunakan aku-kau dalam blog. Haha. Kalau gune eyka, eyka ni rase macam yang bace ni ade yang satu sekolah.

Satu sekolah pulak panggil aku FATIN. hahaha banyak betul name aku ni kan. Tapi ade jugak yang panggil Eyka. Mule-mule memang rase pelik dan janggal bile kawan sekolah panggil Eyka. Lagi-lagi bile yang ade sebut ieka, IKA. Dah lah salah sebut. Terase macam orang lain je. sebutannye bukan ika, tapi eyyyka! Ayyka. ha macam tu la. Sebut betul-betul ye. anak-anak. Hihi. :D

Ok lah, aku rase takat ni je la kot pasal kate ganti nama diri. Lepas ni diharap takde sape lagi la pelik dengan penggunakan kata-kata ganti diri seharian saye ni. Rase macam rumit je kan? Tapi saye dah terbiasa. Minda bawah sedar yang mengawal so tak leh buat pe la kan. Hehe. Pape pun, selamat maju jaye semua. haha *tu je la ucapan akhir kataku. :P

TAMAT, 8.37am.

19 comments:

kieraa! said...

ye la awok!
:D

cikyuyu said...

wah wah! cik eyka adik muchuk. sudey m'sorekan AKU-KAU. SAYA-AWK. i-YOU.
haha! tp yg penting..

ikut suka aty mak bapak lah kan nk ckp cmne.. lain owg lain ckp. kih2!
ku mgarut nth ape2..
kalo ckp SAYA-AWK nihh..? mcm skema lak.. tp bese ckp BHSAKAN DIRI ini name. ceh! ceh. mcm lah x pnh guna NAME aku-Ko? poyo kn.. tp tp besh besh bile ckp AKU-KO tuhh. nak nak kalo GADUH ngn SAPE2. muhaha! sgt RAWX kapak jd. mulot pun bocet2 jd BAHASA LARANGAN. huhu!~

eyka kamu ?
eyka SAYA?
eyka KO?
eyka AKU?
eyka I?
eyka YOU?
eyka AWK?
mane yg PENTING n'joy. :))

EykaHamasuba said...

hahaha..kiera2..

cik yuyu..eyka kalo gado ngan kawan pmpuan pn awak saye..hahaha kelakar gak tp sbb tu kot jarang gado..sbb terase lain lak awak saye ni bergado..hehehe :P

cikyuyu said...

hak2.
ase tergulek2 dah nie bce stment eyka yg honest. bia btoi? gado pun still gne AWK-SAYA? haha. neway,kita tdk bprangsaka lagik. haha1 kalo gado2 nih.. phm2 jerk lahh. wah wahh!

EykaHamasuba said...

hahaha tu la pasal..tapi slalunye gado ni gado cam manje2 gitu..tak pnah lagi gado besar2an..haha wasting time..baik pegi buat bnde lain dr gado besar2an kan kan..hehe

cikyuyu said...

eykahamsuba kamu. ngee btoi btoi tuhh. tp kalo ngh HOTFM pun dah xleh jd.. mulot jd cam naga jwerk.kui3..

nami o fish said...

awak wak..awak leh add myspace baru saya tak..

hahaha!cam gedik pulak.

nami_united@yahoo.com

add me okay!

asm said...

KO TAHU FOLLOW BLOG AKU BRAPA ORANG MUAHAHAA

KOSONG LA BEB, MUAHAHAHA
MUHAHAHA
ORG SK KO PUNYA CTR KOT222

TREND SKRG ...
MUKA MESTI MAU LAWAAAAAAA
CUBA BYK JERAWAT
BDN KEMBANG....


KENTOTTTTTTTT BUSUK PUN WANGI...........

AKU BANGGA JADI AKU.............

cato;patchi said...

hehe naseb bek tak guna gua lu, yeyeh aku rockk!! haha

nIeYsA said...

yup u right. dlm blog sgtlah selesa ber saya awak. guess its a polite way with ur readers, ;-)

btw, love read ur blog.
;-)

miLk+ch0ch0 said...

whatever pown just be urself!!:)))

nUt said...

haha:) ayyka? pelik laa nk sebut tu:) dlu wkt first time jumpe awk pn pnggil ika haha:) sorry la sbb da sala ;)

zexagurl said...

hahaha
gne aku rock n ganass..
muahahaha

EykaHamasuba said...

cik yuyu : hahaha takde..mslhnye kalo jar HOTfm pn tetap asme kot..tapi tak kluar la saye ngan awak tu..hehe slalu gado eyka ske senyap je..buat budu.. :P

nami: laki cakap awak saye mmg la pelik sket..hahaha

asm : ler..tak baik tau pikir gitu..

cato : gua lu tu kekadang gne gak..tp utk memain la. hehe. takde aa. saye lagi roak a. .:P

niesa : hehe thanks niesa! :D

milkchoco : im being myself la .. :D

Nut : hahaha xpe. slalu org first time mmg pggl eyka ika..hehe.. die eiyka..EYyyy ka. ha cmne tah nk sbut. haha

zexagurl : tapi syok gak gne kau aku..haha awak saye ni cam baik sgt je..hehe

tapi btol la just be yourself!

Nawar Myza said...

sbb,,
kau-aku tuwh mrptkn hubgn..
sbb tuwh ble doa ngn tuhan
pown gne kau-aku...
bkn saye awk.. :DD

EykaHamasuba said...

hehehe..sbb tu ckp kau aku ngan adik bradik..sbb adik bradik rapat..:P

tp depends on diri masing2 la kan..hehe

Farah said...

farah ckp org dia ngn adik.hahaha.rasa lebih mesra apa:D

delete fs,tp yg lain x,boleh keep in touch lg kan,,,

berrykisses said...

salam ;
saya selalu guna saya-awak dengan kawan-kawan di sekolah .
dan orang-awak dengan adik beradik . :DD

EykaHamasuba said...

hehehe.. :D