Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Wednesday, November 19, 2008

Nasib Anak Bongsu

Mode: Aku-kau, Monolog dalaman.

Ho ho ho. Tadi aku baru habis bace buku Mastika. Bulan ni punye ke bulan depan nye tah sekarang pasal BUNUH DIRI pulak. Ngengengeh. Aku bace la. Bace bace bace dan bace. Kusyuk tak kusyuk sangat. Bace sikit, ijat panggil. Bace sikit lagi, ade orang call. Bace lagi, saye nak berak lak. hahaha.

So dalam kejap-kejap tu sempat jugak la habis bace. Aku tengok ramai yang bunuh diri ni semua perempuan. Aku pelik. binti ajaib. Heh, rase kurang sedondon lak bile cakap pelik, tanpa ajaib. Kekeke. Ok ok, aku tertanya-tanye nape lah dorang bunuh diri agaknye?

Tak takut ke kat kubur tu kan gelap. Kalau mati pun, masalah bukan boleh selesai ye dak? Ade lagi banyak agenda yang menunggu di dalam sane. Entah-entah lagi menyebabkan nak mati buat kali kedua. Ish aku pun taktahu la. Pepaham je la. Tak berani aku nak sebut lebih-lebih.

Ok ok. Oleh sebab mode sekarang ni merupakan monolog dalaman, ni kire rahsie suara hati aku la ni. So aku harap korang tak bace. Hahaha. STOP sekrang okeh. Aku nak tengok berape ramai orang jujur hidup kat dunia ni sekarang ni. Hehe. Stop! Tak stop kang ade gak orang nak g bunuh diri aku rase. hi hi hi.

Aku ni pun bengap gak. Monolog dalaman di tulis di dalam blog tak jadi la monolog dalaman ye dak? Jadi monolog luaran. Hm bantai aje la. Ok, sekarang ni idea yang ade dalam otak aku tadi telah menerewang ke tempat lain. Aku taktau asal aku ni cepat betul teralih perhatian. Tak boleh nak fokus.

Fokus! Fokus!

Pasal diri sendiri, minggu lepas aku berada dalam situasi yang menstresskan dan menyakitkan perut+hati+limpa. Serius aku tak pernah rase macam tu. Rase sedih yang teramat tapi aku berjaye menghepikan kembali diriku ini. Alhamdulillah. He he he... Walaupun tak 100% kembali normal tapi aku rase aku dah boleh memikirkan tentang bende lain. :)

Pasal ape aku rase macam tu aku rase biarlah rahsie. Papepun, esok kakak aku Julia balik rumah! yey yey! Nak kate rindu memang aku rindu gile kat die. Aku rindu saat satu family aku riuh ngan kami adik-beradik 5 orang. Time kecek kenit dulu la. Memori indah tu walaupun pade mase tu aku rase macam nak cekik je sorang-sorang kakak ngan abang aku coz dorang tu nakal gle gabak asyik buat aku nangis je. Hahahaha.

Yeh! Aku memang seorang yang cengeng ketika kecik mahupun sekarang ni ha. Kuat nangis, kuat merajuk. Sekarang? Sekarang aku dah ade otak dah boleh berfikir even kekadang tu aku suke gak bertindak ikut perasaan sampai sakitkan hati orang sekeliling. Maaf ye pak, maaf ya buk. Aku memang camtu.. Terlalu ikutkan perasaan. hehehe.

Ramai orang kate jadi adik bongsu ni best. Boleh dapat ape yang dorang nak. Tapi aku rase macam tak best je. Ye la time aku masih muda remaja baru ade feel nak enjoy tu semua adik beradik aku da besa-besa da ade agenda sendiri. Busy ngan life dorang so aku terase sunyi la jugak. Sebab tu aku asyik rindu-rindu je. hihi.

Tapi ape kan daye, redha je la. Jadi anak bongsu memang la best. Sebab memang boleh dapat ape yang dikehendaki walaupun tak semua benda tapi memang akan dapat gak. Then, dalam umur macam ni aku dah boleh pegang bende-bende yang kakak ngan abang aku tak pegang time dorang sebaye aku.

Macam phone, internet, mp3, ps2, komik gempakstarz dan sebagainye. Dulu yang ade pun komik doremon je. Hahahaha. Kakak aku yang Ana tu memang minat bace doremon time kecik-kecik dulu. Kerja aku time tu just conteng-conteng, koyak-koyak kan buku tu je. Hahaha. Biasek r budak kecik cam aku dulu mane makan saman. Suke berseni tak kena tempat. Suke tau aku main koyak-koyak ni. he he he.

Best memang best, tapi dalam best ade yang tak best gak. Biase la tu. Dalam suke, mesti ade duka. Dalam manis, ade pahit. Pahit-pahit pun ku telan juge. Sebab pahit tu lah yang mendewasakan manusie cam aku ni. Kalau asik-asik benda manis je yang aku dapat, mane tak kene heart attack. Gigi pun mesti akan jongang, penyakit lain pun suke nak serang. Betul tak?

So, rakan-rakan sekalian.. marilah kite berjogging! Start cuti ni aku memang suke nak dekatkan diri dengan alam sekitar. Sebab aku bosan lah duduk rumah tengok bende visual. Maybe sebab tu aku jarang update blog. Yelah, hari-hari ngadap phone, tv, radio, komputer.Mane tak rosak mate aku lame-lame. hihihi.

Aku ni poyo je monolog dalaman. Hahaha. Aku rase tak ramai patuh akan arahan aku supaye stop membace blog ni kat atas tadi tu. Korang mesti tak jujur kan? Hehe. Tak pe lah. aku pun bukannye jujur sangat. Kekadang lagi orang larang lagi aku rase nak buat. Lagi orang taknak bagitahu lagi aku terase macam nak tahu.

Aku rase feel camtu normal la kot buat orang cam aku ni kan. Hehe. Patut mule-mule tadi aku nak cite pasal bunuh diri. Tapi dah terlanjur cerita pasal benda lain. Aku kan mudah distracted. So, aku rase nanti lah aku cite pasal bunuh diri tu. Lagipun sekarang ni aku tengah dengar lagu sedih. So, hati aku tetibe rase sebak. And tak pasal-pasal memori sedih menerjah fikiran. Terase emo la pulak tetibe. Ni tak lame lagi ni mesti bulan datang lagi ni aku rase. hehehe.

TAMAT, 5.47pm


14 comments:

Mr. Ombak said...

haha. lagi kau larang lagi la orang nak baca cik adik oi~

ok la tu adik bradik ko suma dekat umur. xde jauh sgt. aku anak bongsu gak, tap akak sulung umur 38, akak no 2 umur 32. abang lak 29. aku 21. x ke jauh beza umur. huhu

A I S Y A said...

ah.jadi si bgsu x best.honestly,most of them wud think we're too spoiled andd we are obviously not.

EykaHamasuba said...

mr embak..
yeh eh embak! hahaha.suke lak..hm, tu aa..tp smue da besa tak best! da tak comel da.skg sume busy hal memasing.kui kui..

aisya..
tau takpe! kite sedeh je kan rindu rindu ni ha..haha. jd adik bongsu kene tabah senanye! so marilah kite tabahkan diri.. dengan cemuhan orang2 yang bukan bongsu tu..hahahaha.

nami o fish said...

nanti nami tulis monolog dalaman seorang anak sulung pulak..huhu!

well,i'm jealous with you..my family is dysfunctional..i only can rely on my mum..that's all..

nanti i cerita la..tu pun kalau ade yg nak dengar..ehem,sorry,baca..huhu!

EykaHamasuba said...

hehehe..
tulis la..nnti da siap gtau tau..eyka mau bace!;D

hohoho

cikyuyu said...

koh3. anak bongsu? yups yups.
sume org ckp besh kan kan..
tp tak seindah orang taw.. jd anak bongsu nihh (:
huhu. xmo ctew xmo ctew kui3!

sbb sya anak bongsu jgks,
tp kan nk ctew gaks sket!

msh kecek2 sy nakal nakal!
sebab adik beradik sy
SUMENYE JANTAN aka LELAKI!

sebab 2 sy JADI JANTAN aka CAM LAKI!

wah wahh! diam2 xnak owg taw xnak owg taw lagi.. sy skrg dah LADIES!

EykaHamasuba said...

hehehhee..ye ke? takpe.time kecik2 eyka bknnye ladies sgt sbb rpt ngan abg..nakal gak la..hahaha. suke main lumpur,perang2,bakar2 sume..wahh indahnye saat itu..

berrykisses said...

ee , comelnya .
cupcakes ke tu ? :P

Atendaae' said...

mane best jadi anak bongsu la.hoho.
lagi lagi sy de 2 org adek brdik je.
me & my bro.dye masuk bosan r

EykaHamasuba said...

cupcakes mmg comey..hehehe

tau takpe.hohohohoho...jadi adik bongsu ni membosankan bile besar. time kecik best la..hehehe.

Mr. Ombak said...

namaku ombak. Ombak. bukan embak.. haih~ hahahaa

EykaHamasuba said...

hehee..saje nak panggil embak. :P

Kiss Of Judas said...

aku rase.. time kecik xbest.
time besa da bleh buat kpale sendiri.
aku ank bongsu juge!
hihihi

EykaHamasuba said...

sepp sket anak bongsu!
haha tp kalo da besa rase ntah la rindu time knaak2. hehe