Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Monday, November 24, 2008

Suka Suki Tak Suka

Selalunye ape yang membuatkan kite suke pade seseorang tu? dan ape pulak yang menyebabkan kite tak suke?

Semuanya bermula daripada satu pertanyaan. hihihi. Ni sape nak jawab ni. hmm. Ok lah, suka tak suka ni banyak cabangnye. Boleh dikate semua bende ade kaitan yang rapat dengan suka tak suka ni.

Pembaca yang membace sekarang ni mesti sedang melayari internet kan? Saye tahu, toksah nak tipu la. hihi. Kalau tak bukak internet, camne nak bace kan kan? Hohoho. So, oleh sebab INTERNET merupakan bende yang berkaitan dengan kite semua sekarang ni, saye nak cite pasal suka tak suka berkenaan internet ni je la. Senang sikit.

Tapi, internet ni besar cabangnye. Ade banyak sangat bende yang berpautan dengan internet ni. So, kite cite pasal sekarang je la ye. Sekarang ni saye dan awak awak dan awak sedang berade di blog saye yang serba pink putih dan hitam ni. hehehe.

Nak tanye sikit, ape yang menyebabkan kite suke nak link, lawat, follow, intai, bace, rujuk dan segale yang berkaitan dengan seseorang itu? Banyak sebab sebenarnye. Samada sebab pemilik blog tersebut lawa, ensem, memikat hati, mahupun kerane penulisan mereka yang buat kite suke nak lawat hari-hari.

Ade yang jenguk sebab suke dengan design blog kite yang lain dari yang lain. Ade jugak yang lawat sebab perkara yang negetif. Contohnye, die suke intai blog seseorang ni sebab pemilik blog tersebut merupakan seseorang yang tidak disukai. Maksudnye, die suke pergi intai sebab nak tahu ape bende yang hebat sangat tentang pemilik blog tersebut.

Pokoknye, memang ade la aspek tertentu yang menarik perhatian kite untuk melawat blog mereka. Yang positif itu memang baik. Tapi lain pulak yang negetif. Yela, manusie macam-macam ragamnye. Ade je bende yang kite buat ni menyakitkan hati dorang samada dalam sedar mahupun separa sedara ataupun secara langsung tidak sedar. hehe

Yang positif, mereka mungkin suke dengan cara kite bercerita, suke dengar lagu yang kite pasang, suke design blog kite yang lain dari yang lain, dan segala macam lagi la. Yang negetif pulak, walaupun mereka tak suke dengan kite, mereka tetap lawat blog kite secara senyap-senyap. Kemudian, ade je bende yang tak puas hati di mate mereka yang tak suke.

Persoalannye, kalau tak suke, kenape still bace, betul tak?

Sebabnye, sebenarnye mereka suka kat kite tapi mereka terlalu keras kepala dan tidak mahu mengakuinye. hehehe. Ade pulak macam tu, kan? Entah lah. Tapi selalunye macam tu la. Kalau saye tak suke pade blog seseorang, saye tak suke bazir mase check blog die. Tapi kalau blog die best, tapi saye pulak tibe-tibe ade perasaan dengki ataupun cemburu tapi tak nak ngaku, saye tetap akan lawat dan bace blog mereka secara senyap.

Selalu orang yang negetif ni suke lawat blog kite walaupun tak suke kat kite sebab dorang nak cari kesalahan kite yang boleh menyebabkan perasaan tak suke tu bertambah-tambah lagi dalam diri mereka yang hebat tu. hahahaha.

Perasaan cemburu dan dengki itu sangat tak best dan tak baik untuk kesihatan minda dan hati. Oleh itu, syukur saye belum lagi mempunyai perasaan cemburu pade sesiapa di arena blogging ini. Bukan kerane saye terase diri saye hebat, tetapi saye tidak rase perasaan macam tu boleh membina pemikiran yang sehat, lagi-lagi budak sekolah macam saye yang masih mentah serba-serbi ni kan. eceh eceh. haha.

Hm, kalau saye lah. Saye suke pergi blog seseorang tu bukan sebab designnye, tetapi sebab isi yang ditulis. Secara jujurnye saye lebih suke membace daripada melihat hiasan blog. Tapi hiasan pun memainkan peranan dimane kite dapat tahu ciri-ciri seseorang melalui blog mereka. Samada jenis yang simple, perfectionist dan yang lain-lain.

Tapi saye kekadang tu ade la jugak rase bengang apabile pemilik blog menghias dan meletak terlalu banyak widget yang menyebabkan loading yang terlampau lama untuk bahagian widget tersebut. Baru nak load widget dah ambil mase, tu belum load entry lagi. Kalau saye, saye suke hias blog saye sebab saye minat. Dan ape yang saye buat semua bukan untuk publisiti murahan.

Contoh, anugerah yang diterima. Mungkin ade orang fikir saye letak saje nak aksen saye dapat banyak anugerah. Saye pun kekadang ade terase macam tu gak. Tapi saye letak sebab saye rase terharu ade orang sudi bagi awards. Rase macam, ahh tak sangke lak dorang suke blog aku. Ha macam tu la. So orang yang tak suka kat saye mesti akan fikir eleh die ni memang suke tunjuk-tunjuk.

Hahaha. Tak kisah la sape nak cakap macam tu. Kisah memang kisah, ade la jugak rase terase tapi yang penting saye tahu sebab ape saye buat. Saye tak kate ini blog saye, suke hati saye la nak buat ape sebab bagi saye blog saye ni memang la pemilik nye kepunyaan saye, tapi kalau takde pembaca, tak mungkin saya akan menulis di sini.

Yela, kalau saye taknak orang bace disebabkan ini blog saye, saye pastinya akan privatekan blog ini. Tapi saya rase gembira sesangat bile mengetahui ada manusia yang suke membaca tulisan saye. Walaupun agak kucar-kacir sikit. Ejaan tak betul, tatabahasa terabur tapi masih ade orang sudi lawat. Terima kasih sesangat.

Mungkin ade orang berpendapat orang lain meng-link ataupun mengfollow blog orang tertentu disebabkan ingin mencari publisiti murahan, saje nak tayang link yang panjang berjela. Itu pandangan negetif punye pemikiran. Positifnye, mereka link kite sebab mereka suke dengan kite. Kalau tak, masakan dorang nak link kite,betul tak?

Dan kalau saye, saye link setiap blog yang meng-link saya. Sebagai penghargaan la kire. hehe. Hal bace tak bace tu, ya memang saye susah nak bace kesemuanye. Tapi kadang-kadang tu memang saye suke bace jugak. Bace tanpa meninggalkan komen mahupun jeritan di shoutbox. Yela, rase macam tak gune kalau link tapi kite tak bace kan?

Dulu susah la tapi sekarang bile da ade bloglist, rase senang sikit sebab kite boleh tahu siapa da update blog. Senang saye nak jenguk, lagi-lagi time tengah cuti sekolah ni. Memang rajin lah saye mengushar blog yang sudah diupdate. Terima kasih blogspot. haha. Yela, time cuti ni memang kalau takde keje, saye suke jenguk-jenguk blog orang lain.

Ade la beberape blog yang tidak menglink saye tapi tetap menjadi intaian saye. Kalau saye suke, saye akan linkkan di ruangan other bloggers. Senang nak check-up. Sebab tu ruangan tu kecik cepontet je. Hehe. Ape dah saye cakap di sini. Ok lah, ape saye nak cakap ni suka tak suka tu memang sangat normal lagi-lagi dalam hal pergaulan seharian dengan orang lain.

Dalam arena blogging ni kite bebas meluah dan meluaskan pandangan dan pemikiran kite. Kite bebas menghias blog kite secara sukahati tanpa memikirkan sensitiviti orang lain, kot. Tapi itu bergantung pade pemilik blog la. Selalunye ape yang dipaparkan menggambarkan personaliti seseorang itu. So, kite sendiri la kene pandai memainkan peranan dalam menonjolkan personaliti diri masing-masing. kan? :)

Aduhai, entry yang panjang secara tak sengaje. Haha, maklumlah saye memang susah sikit nak buat ringkasan. Rase tak puas lak kalau ringkas sangat kang tak tersampai ape yang nak diluahkan. Nasib baik kat sini takde limit. So, terima kasih blogger dan juge para bloggers! hehe

Ini semua terpulang pade setiap individu untuk menilai. Tapi itulah pendapat saye tentang suka tak suka dalam arena blogging ni. Bagaimane pule dengan anda? Kot-kot ade mase lapang tu meh la share sikit pandangan suka tak suka ni. Sebab-musbab kite suke dan tak suke kat seseorang. Saye pasti, ada yang mempunyai pandangan yang berbeza daripada saya. :D

END, 8.18pm

22 comments:

ilynodin said...

haha. ili khusyuk sangat baca sampai tak sedar yang entri ni sebenarnya panjanggggg. haha. best best !

ohh. dalam arena blogging pun ada orang boleh bergaduh. wohoo. pelik kan ?

EykaHamasuba said...

ha'ah eyka pn kusyuk menaip smpi tak sedar terpanjang..hehehe

tau takpe..tah sbb pe dorg gado pn taktau la..hehe

nami o fish said...

saya suka baca blog eyka pasal tulisan eyka yang matang walau usianya 16 tahun.very sempoi,earthy and cambest.

tak berpura-pura atau kura-kura.

:)

asm said...

aku sk gak blog ko, hehehe
blog ko sk mencabar minda dan jiwa aku yg mmbuat aku nk sggt kentot kt blog ko...
sbnrnya aku jiwang tp sbb ko xsk jiwang aku layan cam adik aku je la , hehehe
ikhlas ckp aku sk blog ko sbb ko jujur...ko jelas dan nyat , hehehe
dah merapu la pulak...
hehehe
ko rajinnnn sgt ko rajin dgn blog...
aku puji skp ko....
lg 1 aku suka ko pakai spek sebbbnya tuuutttt. hehehe
bye wachaaaaa

nur fadhilah said...

suka baca entry akak...
cara akak tulis ni best...
:)

asm said...
This comment has been removed by the author.
idamsa said...

hi

dianalulu said...

warh pjg!
kejup je bace sbb da biase dgn ayat2 yg Eyka gune. SENANG nak faham.
Betul ape yg Eyka smpaikan tu ade se2tgh org usha blog kite sbgai nk puaskan hati die walaupun dia tak suka kite. Tak suke tapi nak bace mmg tak malu kenn? Hihi btw Eyka thanks sbb bg codes div tu yeeeh. Eyka baik, tak rugi kwn dgn Eyka :) Peramah!

Addeena Dzakwan said...

haah, ade jugak org komen blog kite gune anonymous, carut2 kat kite. tapi sebenarnye kite pun tau die memang suke bace blog kite. bukti, tinggalkan komen dekat blog kite. yang bezanye, dalam komen tu adela selingan selingan yang tak patut.tapi tula, cumenye, taknak ngaku jela. kalau ngaku kire die kalah. hahaha

tuh sebab gune anonymous. tak berani la katekan. smoga tabah eyka;)

nami o fish said...

ni macam eyka dah angau je..sejak dua menjak ni ayat asik berbunga-bunga je..macam nama jalan-jalan kat shah alam,jalan melati,jalan melur,jalan kenanga..huahuaa!

EykaHamasuba said...

nami:
huahua.. maseh maseh. matang ke eyka..mcm tak je lagi. hahaha. eh awt lak kte eyka da angau, bunge2 mcm jln kt shah alam? sbb tarok gmba leb2 ke?? :P

asmo:
wawawa..sbb tu ske kntot kt sini ek. ptu la..ppepun thx eh. pkai spek? wahh pnah ke nmpk aku pkai spek?? musykil gk kekadang..hehe

nur fadhilah:
maseh adek.eceh,adek..hehhehee.

idamsa:
hi juge! :D

dianalulu:
same same psl codes tu takda hal la.nak pape kang mintak je la eh diana..hehehe. tau takpe.tak phm tol ngan peel manusie ni kekadang..dorg jeles tu snanye. huahua

kak deena:
hahaha sbb tu eyka tak bg anonymous komen. Kalau nk komen at least kene ade open ID. tak kesah r dorg nak tarok URL ape2 pun.. atslkn ade Url bole main tekan2..hahaha.ala dunie tenet ni da bese da kene mcm2 jenis kenaan. tp tak terok pun. wat budo je la ek. hehehe.

GLORYecha™ said...

echa disiniii ! :D
pnjg nye entry kali nie ,
juling mata nk baca. ngeeee
eykaa! on la ym ! nk cite2 nie=p

miLk+ch0ch0 said...

waaa...pnjang2 jugak2..bace2 x sedar dah abes..kui3x..yeah..banyak orang banyak ragam ye dak?..:)

miLk+ch0ch0 said...

waaa...pnjang2 jugak2..bace2 x sedar dah abes..kui3x..yeah..banyak orang banyak ragam ye dak?..:)

nami o fish said...

eyka kalau nak inspirasi ke ape,baca la blog baru nami,tapi semua pasal poems..

http://fullertonroad.blogspot.com/

ok?

EykaHamasuba said...

echa,
ok2 nnti kite on sesame kite cite2 k!
:D

milky,
hohoho..standed la eyka type pepjg..hahahahahah :P

nami,
BAIK!nnti eyka g okeh..:)

FLOY said...

saya suka pak lah sebenarnya, tapi sebab die buta IT, tak tau mende jadahnye blog tu, tak dapat nak linkkan die.

Oh, kenapalah ko buta IT wahai Pak Lah....

Ohhhh...

EykaHamasuba said...

hahaha..pak lah..pak lah...

nami o fish said...

ape kes la pak lah dipersalahkan ni..die lahir zaman jepun..zaman orang makan ubi kayu..mane ade IT..

FLOY said...

mahathir sma je kot..idup zamn ubi kayu (ubi kayu? lol), but still dia celik it..

dulu pernah tengok mahathir berucap, hati tertanya2 sape jadah cakap tu..lol

EykaHamasuba said...

hehheh..;p

nimicompany said...

panjangnyer eyka..
beshh!!beshh!!
nmpknyer ainee positif r camnie sbb ainee ske bc blog eyka sbb ainee ske eyka merapu rapu..