Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, February 14, 2009

Pertanyaan dan Perbincangan

Virginity. Memang sesuatu yang tersangatlah matter.

Tapi zaman sekarang ni, macam makin ramai je perempuan yang tidak menghargainye terutama generasi muda-mudi. Mengape hal ini berlaku?

Dan betul ke virginity bukan lagi merupakan priority utama sekarang ni seperti yang tertera di dalam gambar? Bagi lelaki pulak, korang rase virginity ni penting tak? Mesti aa penting dol..

Berikan pendapat anda selengkapnya, tak kirelah ape jawapannye. Tanpa had limit patah perkataan dan tiada had masa yang ditetapkan. hihi :P (saye punye nanti next posting).

Oklah, itu sahaje buat mase ni. Sekian, Assalammualaikum. hehehe:)

TAMAT
, 4.49pm

40 comments:

ciby.yo0o0 said...

mst la penting!
huh
how if bler da kawen nnt husband dpti yg bini dye tade dare?
hancus berkecai la msjid dowg..
laki skng pn felik,na wt ngn gf,but 4 sure tamau kawen ngn that gurls coz da tade dare sedgkn die yg ilgkkn..
but yg pompuan pn salah gak..
spe soh ta jge mahkota tu lek lok..

*mencarut ta tntu hale..
sori yok!
huuhuuu

Addeena Dzakwan said...

virginity does matter. tanyelah mane-mane lelaki pun, whom they want to get marry with? of courselah perempuan suci. permpuan virgin.

akak pernah dengar cerita, perempuan yang sanggup menyerahkan virgin nya adalah perempuan yang terdesak, perempuan tu syg sgt pd lelaki yg hilangkan virgin dia. wth. that cant be turn into excuses. if that guy really likes you,no matter how do yu look, how do you think, he always love you, he wont force you to be his lust victim.

dalam hal ni, most will said, guy is the one to be blame. but akak rase, its both. dah gatal sangat nak kawin, go on. and tanggung la kemudian hari. islam dah bagi jalan, pandai-pandai la fikir nak hidup kat dunia je, akhirat mcm mane?

muda mudi sekarang rasa virgin tu hanya satu kelebihan saje, kalau dh takd pun, who cares? kepala otak die who cares. i do care.

ops sorry teremosional sikit. tapi apa-apa pun, perkara virgin bukan benda yg boleh dibuat main. berdosa besar hilangkan virgin tanpa ikatan nikah yg sah, dalam Al- Quran banyak dah dijelaskan. tak faham bahasa arab, beli lah tafsir Quran. lengkap dengan makna dan penafsirannya sekali.

Wallahu A'lam

catthamid said...

bagi sy sgttttttt penting !
nk tahu
ade kwn saya pernah cite
kt skolah die, ade kurang dr 10 ORANG je yang TAK PERNAH buat benda tu !
penting ahhh eyka
aku rase benda tu sgt penting ahhh bg perempuan.
tp perempuan sekarang,
bpe ramai je yg masih lg dara.
aku masih lg HUSNUZON kat kwn2 aku.harap dorg masih punya apa yg patut dorg ada.
dan aku harap aku tak ditebuk sebelum waktunya.


kenapa ekk? sebab perempuan kan senang nak dipengaruh. lg satu mungkin ahh dorg dh syg sgt kt bf dorg yang tak berguna tuh, dorang pun serah je. yg laki lak, klu gf dh bg, amik je la en.
aku cukup pantang eyka kalau ade kawan aku yang dah lost her virginity! bg aku gurl yg macam tu tak patut dipandang lagi.
tp tula,
kite kena gak tolong dorang kalau dorg dh terkena.
sbb kadang2 bukan salah dorg.
tgk org jugak lah. klu perangai dh mcm bohsia
memang patut lah kena boo
tp klu dia baik
tibe2 hilang dara mcm tu je
aku rasa
aku kena tolong dia apa yg patut.
hidup kena saling tolong menolong kan ?

HEHE :P


merapu je sy ni.

nami o fish said...

ni jawapan saya.

jawapannya ya dan tidak.

well,apa itu virginity sebenarnya?ia adalah maruah perempuan.maruah yang perlu dipertahankan sehingga hari dia berkahwin.

tapi jawapan nami senang je.

kita ni manusia.kita bukan malaikat.kita buat silap.hidup manusia bukan macam lalat yang hidup 2 minggu.dalam 20-30 tahun tu,kita mesti ada buat silap.

habis tu kalau kita dah buat silap,wajarkah kita dihukum selama-lamanya?

pasal tu kalau nak jatuh hukum,kena fikir sebagai manusia dulu.baru boleh judge people.

to be honest,saya tak kisah virgin or not,as long as she loves me,and as long she remain loyal to me.itu aje.bukan susah pun.

Hanis said...

Virginity does MATTER!

Maybe ada lelaki yg kata diorg sanggup terima gurl yg dh x virgin..

Tapi, hakikatnya, ego diorg akn melebihi segalanya.

"Perempuan yg baik utk lelaki yg baik..Perempuan yg teruk utk lelaki yg teruk"

this is juz my opinion...=]

Frehan said...

ouh nice one.

'perempuan yg baik untuk lelaki yang baik, dan perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat'

that's not just random saying from anyone, it's the God saying. Does God lie?

No, for sure. It's a promise. Said in the Koran.

Guys, how well you behave towards girls now, that menace is what you have to expect for your wife-to-be.

Believe me, we have faith in the same Lord, and you'll find the truth sooner or later.

virginity does matter.

who wanna ended up burned, tortured mercilessly in Hell fer eternity? i'm not.

think.

azle3n said...

haa! rate2 derang ckp penting ou.
so am i. gurls nowadays tak pentingkan sangat virginity sume tuh.
sbb sayang gn 'buaye' tadi kann. 'virginkiller'
derang shortminded tuh pn pegi serahkan. wtf?!

tapi kalo suami derang dpt derang nnt, peh, kompom terkejut gile isteri derang dah tade virgin, how that?
omg didnt their parents care?
anyway, virginity does matter.

nami o fish said...

Frehan,

tidak ada siapa yang baik tidak ada siapa yang jahat kat sini.

kita manusia.kita buat silap.

i disagree with your opinion,completely disagree,seolah-olah anda kata perempuan "jahat" tidak ada ruang untuk bertaubat?

kerana virginity hanya ada sekali.tidak ada lagi untuk menebus dosa.

hargailah wanita seadanya.jangan kerana virginity - kita tolak,kita dera,kita hina.dia juga manusia - seperti kita.

saya meletakkan soal perasaan dan pemikiran mengatasi segala-galanya.mengatasi apa jua sekalipun.saya tidak kata memilih yang dara dan menolak yang bukan dara sebagai tertutup dan konservatif,tapi kalau nak bercakap tu biarlah ada dengan paksi kemanusiaan.

dipendekkan hujah,jangan jadi holier-than-thou.itu bajet baik namanya.

cuba tanya lelaki berapa ramai nakkan girlfriend dara?memang ramai.tapi siapa yang rosakkan dara perempuan?lelaki.

aaahh.poyolah ego-ego lelaki ni.bukan nak pertahankan wanita tanpa dara,tapi nak pertahankan wanita itu sebagai manusia,bukan syaitan laknatullah yang patut direjam!

Alia Izzati said...

Sape kate tak penting!!!Tulah yang paling penting dan klau die jatuh abes maruah pon jatuh!!!!

Tengok tak surat kabar pasal budak umur 13 tahun da jadik bapak!!!
tak ingat surat kabar mane,tgk time kat bilik guru...hehehe tumpang bace

YUI said...

tersangat lah penting
seharus nya virginity itu sgt penting terutama nya kepada wanita
kerana jika hilang virginity nya, wanita itu akan hilang maruah

dalam islam pun, haram klu bukan muhrim sentuh apatah lagi klau buat2 benda mcm tu
ishk3
klu tak tahan sgt, kahwin jelah, lepas tu berapa kali nk buat pun, tak kesah pun

ok
:)

.i am me. said...

of course penting!

ni sy amek dr 1 web.

"Maruah diri itulah dia harga diri Ada maruah adalah harga, tiada maruah, tiadalah harga.
Harga diri tidak boleh dijual beli Di dalam Islam mempertahankan
maruah diri syahid hukumnya.
"

xnk bg pendapat sndr.
malas nk betah2 ckp org. xD

Frehan said...

ouh nami o fish,

read back my opinion, will ya?
i hope you understand.

it is not that i'm saying that girls is the problem.

i meant, guys.

athirah hanafiah said...

tajuk yg menarik.

'perempuan yg baik untuk lelaki yang baik, dan perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat'

macam mana dengan perempuan jahat yg dah jadi baik? tapi for sure orng still pnggl die pompuan jahat kan?

takkan semata-mata satu waktu dulu dia pernah jadi jahat selama-lamanya dia akan jadi jahat kan?
apa hak kita sebagai manusia nak menjatuhkan hukum perempuan yg hilang dara tu sebagai jahat..
pasti ke perempuan yg hilang dara tu jahat?

renung-renungkan maksud sebenar di sebalik kata-kata tu balik.. fikir dari sudut2 yang berbeza.

tapi yg pasti virginity tu mmg penting.
tapi kalau dah gagal dipertahankan tak bolh buat apelah..
manusia tak pernah lari dari buat kesilapan..
lagi2 kalau cerita bab nafsu. susah nak kawal.
yang paling penting terus-terang dari awal perhubungan.
kalau dah dara tu takde bgtaulah ms mule2 couple dulu..
ni dah kawen br nak bgtau.
tercabarlah ego lelaki tu.
lepas tu sendr pahamlah kan..

terpulang pada individu sebenarnye. subjektif.

kepada yang msh terpelihara dara tu silalah menjaga sebaiknya dan yg gagal tu berterus-terang adalah cara terbaik sblm semuanya terlmbt.
as for me, i'll keep it as a way to show my love for my future husband.. w'pun tak pasti dia tu teruna atau tak.. tapi kalau boleh nk yg terunalah kan..

lelaki pun kena jaga keterunaan jugak kan?

oh yer, mcm mana pulak dgn bujang yg dapt janda?
janda pun kira as takde dara jugak kan?
terfikir pulak kan.. hehehe

tumpang lalu yer tuan blog.. =)

ahmadzamri said...

bagi aku..

soalan yg terang2 sudah ada jawapan..

namun begitu,(ceh mcm krgn) aku rasa lah..dorg ni mula2 setakat suka nk manja2 je..tanpa memikirkan kesan dan akibat.maka apabila sudah diperdayay oleh si lelaki2 kaparat baru lah mdorg ni mencecet!..

barulah nk nyesal..dah bunti baru lah sedar kesalahan diri..ramai gak yg suka bila virginity hilang..sebab dorg x bunvit agi..bila dh buncit x guna lah kan

sebenarnya benda ni ialah kesan arus tamadun barat.di barat virginity merupakan perkara yg tiada nilai.akibat terlalu terikut2 dgn budaya barat..maka virginity pon sanggup dijual beli

merapu jam 0011 hari ahad oleh zam:D

eiQa said...

siyez mmg la penting.. !!
tp btul laa gadiz zaman skg ta m'hargai virginity dowg tuh..especially,,valentine's day nie..ramai ank2 mude rusak !

utk laki-bohjan !
utk pmpn-bohsia !

didiey zakaria said...

for me, virginity amatlah matter! and it depends kepada girls sendiri untuk pertahankan maruah mereka.

ni sy petik dari 1 website:

Beritahu pada muslimah itu
dirinya ibarat kaca;
disentuh terguris,
dihantuk serpih,
dihempap berkecai.

Beritahu pada muslimah itu
jaga tingkah laku;
harga diri letaknya di situ,
jangan meluru ikut telunjuk nafsu,
sesekali tersilap langkah,
akan dihukum selamanya,
keturunan dicerca payah,
menyesal kemudian bukan faedah.

Beritahu pada muslimah itu
jaga pakaian;
ia cermin peribadi,
juga lambang bangsa,
di mana dan dalam keadaan macam manapun,
biar orang kenal...Dia orang ISLAM.

Beritahu pada muslimah itu
simpan secebis malu;
kerana malu itu,
sebahagian dari iman...

yup, selagi perempuan itu malu, mereka tahu how to jaga maruah mereka. susahkan jd perempuan? huhu

btw, i like ur blog! sy blogger baru belajar. hehe. do visit back!

nysaAdeen said...

i think sume yg bg cmmnt ni hnya dlm 1 topic iaitu perempuan merelakn sbb sayang. how plak dgn perempuan yang dirogol/dicabul? adakah dia rela untuk menjual kn harga diri? dia tak bersalah,namun dipersalahkan sbb kesucian.act, topic ni umum dan meluas, so i think topic nk bagus untuk dibuka untuk masyaraka especially for teenagers yang dah tak kenal maruah. nafsu melampaui batas akal.

Aidil TipsGoda said...

i think before a guy nak judge a girl die kene tgk diri die dulu...a guy yg sleeps around tak boleh la nak complain bila gf die tak virgin..tu cakp tak serupa bikin..
so should we buang jauh2 a girl yg tak virgin?no..
sebab who are we to do that?perfectkah?

for me if my girl is not a virgin and she learn that she did a mistake and if i love and care for her...i am willing to accept her..

because love is not all about virginity...
im not saying you should go ahead sleep around..you shouldnt..but it doesnt mean you can judge a person like you never did any sins before..

thats my view...

a n a b e l l a said...

sape yg kater virgin ta pnting mmg pelik sesangat la..
virgin penting giler babe!!
bkn penting dlm soal percintaan or perkahwinan sje.
pnting dr segi maruah diri.
digniti.
kesucian.

TAPI, kiter ta boleyh trus hukum mereka yg pernah buat slh.
sume org buat silap babe.
klu korang trus nk hukum diorang smpai bile2,
korang nih kire kolot la.
cth, cam ustazah kt skool aku, mmber aku ader mslh sosial, obviously dier da tade virginity,
tade plak ustazah aku tuh nk pulaukn dier, hina dier.
plzz la weyh, sdgkn dosa yg sebesar 7 petala langit pown Allah boleh ampunkn.
yg pnting kiter bertaubat la.
kiter ta boleyh trus nk buang org tuh.
jgn asek nk mengata.
kiter kne ar tolong dier blk ke pangkal jln.
itupown klu korang btowl2 baik n ambil berat la.
tp klu tau mengata takkan ta amek berat kn?
huhu.

pape pown, sebesar mane org tuh buat dosa, msih ader jln bertaubat utk org tuh.

and kiter yg masih belom terlanjur nih, plzz.. stop mengata and menyalahkn org laen.
kiter kne igt, kiter belom kene lg.
mungkin hari ini hari dier.
esowk2 sape tau hari kiter pulak.

pengajaran : JANGAN CAKAP ORANG...

Mitsuo said...

of course la penting.
perempuan bodoh je yang akan serahkan virginity dia kepada lelaki yang juga bodoh yang hanya memikirkan tentang seks(gila seks).

* betul tu, lelaki baik untuk perempuan baik (dan sebaliknya).

Mitsuo said...
This comment has been removed by the author.
FLOY said...

tak penting pon..
jatuh basikal pon bole ilang dara..
tak penting pon..
beromen le..
nanti bole taubat..
bole punye..
pastu buat lagi..
pastu taubat lagi..

ape ade halllllll...

tunggu komen eyka dulu..baru berkomen secara serius..

wohahahaha

nami o fish said...

mitsuo ni tipikal melayu yg tau tutup telinga dan mata.sedap2 nak kata perempuan bodoh.

hey,sape yang jahanamkan perempuan?bukan lelaki ke?peratus perempuan yang hilang dara pasal letak terung atau timun dalam tu x sampai 0.0000000000001% pun.

anyway saya suka pendapat anabella.honest.

cuba jangan suka judge orang.cuba jangan jadi holier-than-thou.kita manusia.buat silap.

yang bercakap berapi-api nak perempuan suci ni macamlah angel gila..

ingat kita lelaki ni yg sepatutnya defend perempuan,bukannya rosakkan lagi dorang.

dah rosakkan lepas tu main maki je..

FLOY said...

nami o fish..aku rasa pompuan yang sanggup bagi dara diorang kat jantan kaperat memang patut pon dilabel bodoh sebal...belum bergelar suami isteri dah sanggup bagi itu ini..Allah dah bagi kita akal, so gunakan untuk berpikir bila masa nak bersanggup2..nak bersyang2 ada hadnya...jangan main bagi je...

tapi kalau diorang dah insap, dah terlambat pon..nak taknak kene le telan bodoh2 yang dilemparkan tu...

dan society memang perlu mengutuk mereka2 ini, kalau tak lagi banyak yang tak kisah pasal dara2 ni..

tapi btul gak kata ko..bagi diorang peluang ntuk perbetulkan kesilapan diorang...asal jangan buat lagi dah le..

NIMI♥ Co. said...

me=penting

alah surely r semue org cakap penting kan sbb mmg PENTING pon..
tapi xleh hukum org yg da terLANJUR coz kalau sa2 pihak je kasi line xkan jd..so bende da lepas jdkan PENGAJARAN!

alah pikir sa2 je kalau bisikan2 syaitan tu da conquer mind korang..
"nnti tak beshh r first nite sbb da rase, tade da nikmat first nite.."

lagi sa2 kan, kalau laki yg minx bende 2 kan surely die nak wat main je sbb surely laki nk kawin ngan pompuan yg die tak pernah rase lagi sbb nak rase nikmat first nite..for me r!!mengikut pengalaman kan, saya kapel ngan laki yg sangap2 ni 1-2bulan je sbb dieowg cam ade simpton r..wak2 tu igt lagi saya pom 3 tapi minx nak kis molot semue..giler ape..trs takut n minx break!!alhamdulillah jumpe my bf skang yg sgt baik n hormati sy..giler bersyukur gilerz..da 3thn5bln..doakan kami kawin cepat!!ahahahhaha..sengalnyer budak ainee ni!!nk hubungan HALAL g2..

hei eyka, awak telah mencetuskan kontroversi yg maha hebat kat sini..ahahhaha!!

a n a b e l l a said...

maaf kerana memberi komen buat kali kedua.
floy : ye, mmg mereke kene terima segala bodoh2 yg dilemparkn oleh orang. tp wajar ke org2 tuh melemparkn bodoh2 pd dier?

mitsuo : mungkin sekarang awk boleh ckp perempuan itu bodoh. tp esowk2 hari, sape tau. awk pulak yg dibodohkn. igt, ape yg kiter ckp akan balik pd kiter blk. what goes around comes around. jgn menghina kesilapan orang laen, takut nnt kiter sndiri buat silap yg same. da byk berlaku pown..

klu korang2 sume yg comment kt cnie pndai berbicara ttg agama, rase nyew membodoh2kn org yg da buat silap, menghukum org tuh trus sbb kesilapan dier.. sume tuh bkn care nabi muhammad berdakwah. nabi muhammad sendiri ampunkn musuh dier. ape la korang. fikirlah. 'bodoh2kn' orang yg buat silap tuh pown dosa gak. dosa kecil klu dikumpul2 jd dosa besar jugak. silap2 same dgn dosa orang yg berzina.

Aisya J said...

Wow, good topic, good question.
It does matter for godsake.
Love its not about sex. It never ever was about sex.
Its not about how you show your feeling towards girls by expressing your freaking lust in certain ways.
I know this boy who take away his girlfriend virginity
turned out after few weeks after that they split up.
if anyone could ever tell me whats the point of that girl losing her virginity to that guy who apparently my friend.

After all its all about how you think, how you actually listen,

No matter what boys said its always have been a candylicious words.
But trust me, they are pretty much a jerk when the moment they ask you to have sex with them.

NYNY said...

for me , it does matter . sngatsngat matter . If a guy
really does loveyou , he wont ask you to have sex
with him or wtv . A guy will RESPECT that girl &&
so , a girl shouldnt be afraid tht she'll
lose her bf bcause if it really was meant to be ,
it will happen so if it doesnt , takpayahlah
nk buat bnde bodoh pula . I myself tak alim ,
but thulah juga nk jga limit . but tk
berani ckp juga psal , we dnt know wht
will we be like in 10 years kan so janganlah
nk ckp orang juga . If the person mmg dh
brtaubat , then the society should learn to forigve ,
i mean kalau the society tak forgive , the
person yg dh taubat ni akan kembali
buat bnde tu psal mmg dh tkde place fr them
BUT kalau yg brpegang pd prinsip
"buat dosa banyak-banyak karang barulah bertaubat tu" , mmg tolol bin bodolah nmenye
&& to the girls out there , korang jgnlah psal "LOVE" ,
korang nk buat bnde tu . ur still young && you prblly dont
even know wht love is anyway . So yeah .

Mitsuo said...
This comment has been removed by the author.
Mitsuo said...

nami o fish,
ko ni baca ke tak betul2 apa yg aku tulis?

kan aku kata "perempuan bodoh" saja yg akan serahkan virginity dia pada "lelaki yg juga bodoh yg hanya memikirkan tentang seks (gila seks)".

ko paham ke tak statement aku? maknanya di sini, aku tak kata pun pompuan je bodoh, aku kata jugak lelaki tu pun bodoh. maksudnya, bodoh pompuan tu pikir dengan serahkan virginity dia so lelaki tu akan kekal dengan dia. bodoh laki tu pulak, bercouple hanya objektifnya seks tapi bila kawin nak yg suci saja.

so, ko paham ke tak bahasa melayu? ke nak aku tulis dalam bahasa inggeris?

pastu cara ko tulis macamlah aku pulak yg pernah rosakkan perempuan. hello brader, ko baik pergi join yahudi bunuh orang sana kalau kerja asyik nak fitnah org sebab hukum memfitnah ni pun sama je ngan bunuh.

pompuan ngan laki sama je murahan kalau agama dia tolak tepi. Tuhan dah cipta akal, pikirlah dulu sebelum "buat". aku cakap mcm ni sbab aku pun ada saudara perempuan, adik perempuan semua. so, aku tak main cakap berapi-api aje.

* aku memang melayu tipikal. so what?

Mitsuo said...

a n a b e l l a,
kamu ni pun baca aja la statement aku di atas. malas nak tulis panjang2. aku bukannya ustaz nak komen yg bernas. apa yg aku komen adalah berdasarkan kepada masalah ni yg aku tengok dah banyak sgt berlaku.

ye la, korang tengok la sendiri berapa bnyk kes mcm ni kuar kat paper. abis tu, nak jadi mcm barat ke apabila sape yg masih teruna & dara pula yg dikutuk?

Mitsuo said...
This comment has been removed by the author.
Mitsuo said...

satu lagi, baik aku jelaskan supaya org tak salah faham.

anabella tulis "membodoh2kn org yg da buat silap"

sori, aku tak pernah kata pun macam tu. ko silap faham ni. aku pun faham la manusia biasa buat silap dan aku tak singkirkan pun org macam ni selagi dia mengaku dia silap & dia taubat. okay la, kalau macam tu aku guna perkataan "manusia yang lalai" yg ada dlm quran dan hadis. kamu blaja tinggi2, so harap2 kamu faham la.

kenapa aku cakap lalai?
1. spt yg aku kata yg lepas2, tak berakal sbab dia ingt dgn beri virginity dia so laki tu akan stay ngan dia. dlm stengah2 kes, mmg ya. tpi soalan aku, nak digalakkan ke?
2. laki plak yg hanya fikir ttg sex, org mcm ni baik ditinggalkan sbab kalo dia btol2 syg kat pompuan tu, dia tak akan ajak buat sebelum nikah.
3. terdapat org yg fikir "ala, esok masih ada. nanti bertaubat la". kamu igt kamu Tuhan ke bleh tau bila kamu mati? hidup sekali je, so ingat2 la sket.
4. skarang ni t'lalu byk free-thinker (punca pun dri barat), tak salah pun. tapi perkara yg b'kaitan agama, tlg la kasi serius sket. benda dah haram, apa yg nak dibangkangkan lagi? aku faham, manusia bkn maksum tapi at least fahamkan la hukum2 basic mcm tu. takkan nak kena hantar tadika balik kot?

FLOY said...

ana, memang wajar pon...tapi jangan la melampau2 sangat dalam membodoh2kan diorang, kira berpada2 la..kalau tak nak kena dibodoh2kan, so jangan buat...senangkan?

tak pernah kene memang cakap senang..thats why kalau nak berkapel2 tu, pikir balik, ape tujuan berkapel? beromen? wohha!

benda hilang dara ni sekejap jej bole berlaku. mula2 pegang2 tangan, nak rasa kehangatan berkapel, pastu mula peluk2, sedar2 dah ade atas katil..wuuh!

si laki kaki romen memang keparat sundal, si pompuan sanggup jadi pak sanggup, sayang punye pasal..pluerghhh

mitsuo, sabar ye..lol

~tHe tRU cOloRs oF 'atiQahadnAn'~ said...

gud sharing...

dara atau maruah?
penting pada semua wanita islam..
kiter diwajibkan menjaga aurat dari pandangan mata lelaki untuk mengelakkan fitnah dan unsur2 kejahatan lain...

itu penting.. kerana apa ada pada wanita itu adalah amanah dari Allah yang wajib dijaga..

Wanita adalah ISTIMEWA dalam ISLAM...

akan tetapi, pada zaman sekarang..
ITU TAK PENTING da..

kiter melihat dari pandangan kasar.. dimana remaja wanita tidak malu dan berkelakuan seperti tiada istilah 'aurat' sesama lelaki dan wanita oada mereka...

KAFIR telah membawa unsur tidak baik kepada kita orang ISLAM dan ternyata ISLAM sekarang tidak kuat ajaran nye dipegang oleh manusia yang mungkin mengaku mereka ISLAM...

sama-sama lah kita menjaga diri dari perkara-perkara yang dilarang oleh ISLAM... insyaAllah..

Mitsuo said...

floy,
sori sgt2.. aku nampak mcm b'emosi, tapi aku cuma pantang je kalau org menuduh aku yg bukan2. yela, kalau tak beri respons balik/dijelaskan dengan baik2 nanti org akan lebih anggap yg bukan2.

EykaHamasuba said...

hohoho..
jgn la gado-gado..tak baik..aiyoyo..sume org ade pendapat sendiri..so kite terime mane yang baik je dah la..hihihi

khairul said...

gambar semat..
asal perkataan virginity tu guna tulisan menakotkan amat teramat >,>
agak pelik disitu ya

EykaHamasuba said...

ler..gune tulisan tu sbb tulisan tu lawa.takde motif lain pon..

miLk+ch0co said...

yep!penting3x!!
tgok ark skunk..bdak melayu pon dah ramai buat 'video' sendiri pasal......tuttt..so..camner?ish ish ish..renung2kan dan selamat beramal..