Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, February 07, 2009

Perempuan ooh perempuan...

Bestnye jadi perempuan sebab,

Perempuan selalu diberi keutamaan berbanding lelaki. Kalau ape-ape terjadi perempuan yang diselamatkan dulu. Dalam cite Titanic pon mase saat-saat getir perempuan tetap yang harus diselamatkan terlebih dahulu.

Perempuan ade kuase untuk menangis tanpa banyak halangan. Kalau rase nak nangis, kami nangis je walaupun takde sebab yang munasabah. Kekadang tu memang akan rase macam nak nangis je. Sebab kami memang mudah dan cepat menangis. hehehe

Perempuan ade banyak pilihan barangan untuk dibeli. Macam kalau musim perayaan, baju perempuan yang banyak terdapat kat kedai-kedai baju. Boleh pilih sukehati ikut jenis, warna, gaya dan corak kesukaan.

Perempuan boleh pakai ape-ape je jenis dan warna pakaian. Tak kisah baju laki ke perempuan, kami tetap boleh memakainye. Warna lagi lah semua warne boleh fit. Kalau lelaki, boleh ke pakai baju perempuan? Nak pakai baju jenis dorang sendiri pon warna kene tengok jugak kan. hahaha

Perempuan senang nak dapat duit. Dari mane dapatnye duit tu sendiri punye hal tapi perempuan memang senang kot nak dapat duit. Sebab tu lah ramai laki nak jadi perempuan kot zaman sekarang ni. Hahahaa

Perempuan boleh buat laki nangis. Pernah ade orang cakap, sekuat dan segagah mane seorang lelaki, tetap akan nangis disebabkan seorang wanita yang dicintai. Cececehh. Hahaha. Tapi betul lah tu. Lagi-lagi lelaki sekarang ni, hobi dorang memang nangis disebabkan kite, perempuan.

Perempuan kretif memikirkan alasan di atas kesilapan yang dibuat. Senang je. Kalau taknak masuk kelas ke ape, boleh bagi alasan senggugut ke ape ke. Sebab semua orang tahu senggugut hanye akan datang kat perempuan dan kesakitannye amatlah sukar dielakkan.

Perempuanlah paling mudah sekali dapat pahala. Perempuan senang sangat nak masuk syurga sebenarnye. Buat ini dapat pahala, buat itu pon dapat pahala. Berkali ganda pahalanye lagi-lagi yang sudah bersuami dan bergelar ibu.

Tapi, susahnye jadi perempuan sebab,

Perempuan selalu dianggap lemah. Walaupun kami memang ternyate lemah daripada lelaki, tapi tak semestinye korang boleh amik kesempatan ke atas kami-kami ni kan. Lelaki memang gagah, tapi selalu menyalahgunekan kegagahan mereka ke atas kami.

Perempuan senang untuk membazir. Tahu-tahu je la perempuan ni kan banyak nafsu. So, bile berjalan tu tak sah kalau tak beli ape-ape. Lagi-lagi bile baru dapat duit. Memang satu hari pon boleh habis. Even bende tak penting pon kitorang boleh terminat untuk beli.

Perempuan selalu jadi mangse. Mangse keadaan dan juge lelaki yang tak bertanggungjawab. Kes rogol misalnye, perempuan yang tak bersalah pon turut disalahkan. Dah lah kene aniaya, lepas tu dapat malu, trauma, pastu tetibe disahkan mengandung pulak. Memang kesian kan...

Perempuan selalu dipandang rendah. Tahu lah kitorang ni tak segagah lelaki, tapi tak semestinye kitorang tak boleh buat ape yang lelaki boleh buat betul tak? Dan tak semestinye lelaki boleh suke-suke hati mengaksenkan diri masing-masing.

Perempuan ni cerewet dan melecehkan. Perempuan tak sesimple lelaki boleh pakai baju ape je untuk keluar. Kitorang kene pandai jage imej dan juge jage segala penjagaan supaye tak jadi buah mulut orang lain.

Perempuan paling banyak masuk neraka. Ni memang sudah tertulis. Nak buat macam mane kan. Perempuan senang nak masuk syurga tapi paling banyak yang masuk neraka. Sebab perempuan banyak akhlak yang perlu dijage tapi tak dijaga.

Betul tak? Hihihi. Tapi semua orang tak kisah la jantina perempuan ke lelaki ke semua same je ade kelebihan dan kelemahan masing-masing. So, adelah menjadi tugas kite sebagai manusia untuk memperbaik kesilapan masing-masing kan kan kan. :)

Pernyataan di atas dibuat melalui pemikiran saye sendiri yang still tak matang lagi dalam semua hal. Takat ni, hanye tu je la yang terlintas dalam otak ni. Kalau ade sape-sape nak tambah lagi, dipersilakan lah dengan segale hormatnye. hehehe.

TAMAT, 1.00pm.

30 comments:

Siti.Mohalisa said...

hmm.betol tu..perempuan slalu dianiaya.
mcm cerita intan.Eyka tgk tak?

Syam Komeng said...

pompuan mmg lbh sng asuk neraka sbb pompuan la yg leh runtuhkan akidah sorg laki...
ada Hadis psl ni...

tp pompuan sng masuk syurga gk, lg2 pd isteri2..

jd kawen la cpt2 yer...

Farha Aly Tan said...

btul ckp eyka..
seriously, blog eyka nie hebat sgt.

rasanya xlama lg, blh digelar blogger yg paling muda yg paling byk org view and paling hbat ;D

ajajaja said...

yess pompuan lecehh! bersiap bpk lembap. bosn jewp na tggu. nseb baek aja tak :P

YUI said...

yup2
setuju sgt
setiap orang ada kelebihan dan kelemahan masing2
so, hargai la setiap org
:)

EykaHamasuba said...

siti,
tak tengok la siti..
hehe

syam,
tu la..mmg nak kawin.tunggu calon jee ni ha tak jmpe2..hahahaha

farha,
ye er farha? mekasih mekasih. aduii kembang aa farha puji camtu.. hehe ala farha nye pon ape kurangnye. :)

ajajaja,
haha tu la pasal.. ayoyoyo..ye ke aja tak ?:P

yui,
kerna dirimu begitu berharga..hakhak

nzyrh said...

betulll,
lelaki jgnlah ambek kesempatan kn?
oh bab shopping tu sye setuju
ahahha xD

Almighty Key said...

mmg la..girls nie byk kelebihan dan lebih baik dari laki la kalau nak dikira..kekeke..
tapi girls juga yg slalu di tindas..
for me,skang nie boys masih agi myebabkan girls mnangis..ye la,kan ego diorang tinggi..
psl shopping 100% setuju..saya nie suka jimat tapi bila shopping jeww,duit spluh sen pun tak ada lebih..hehehe

Almighty Key said...

mmg la..girls nie byk kelebihan dan lebih baik dari laki la kalau nak dikira..kekeke..
tapi girls juga yg slalu di tindas..
for me,skang nie boys masih agi myebabkan girls mnangis..ye la,kan ego diorang tinggi..
psl shopping 100% setuju..saya nie suka jimat tapi bila shopping jeww,duit spluh sen pun tak ada lebih..hehehe

THEamalina said...

tambah lagi satu.

boys senang nak masuk boarding school/ university and peluang pekerjaan cerah sbb jumlah diorg kurang.

girls susah sbb penuh sgt. kuota diperlukan.

ini amat tidak adil. hahahaha.
tu je. tapi, kne la bersyukur kan. wajib la kot. hihi :D

fezaL Mohd said...

tajuk cerita amat menarik sekali la eyka.

baru tahu camtu seorang gadis.
biasa lah manusia

lelaki atau perempuan
mesti ade kelebihan dan kekurangan.
yang penting kita datang

dari atas dan kembali kepadaNya ;)

wawa said...

jadi perempuan susa la :(
tp yg part best sume betoi !
agaga xD

wawa said...

jadi perempuan susa la :(
tp yg part best sume betoi !
agaga xD

nami o fish said...

haha eyka..yang ni kene tunjuk article kat Kak Ezreen you tu.hahaha!

Dia tu leader Girl Power Movement.Dia tu suke la persoalkan hegemoni lelaki ni.

Well,I no comment la pasal lelaki perempuan ni.Pada I,women need men,men need women.

siapa lelaki yang ego cakap men does not need women,sila jadi gay.

huhu!

nami o fish said...

http://ezreenemira.blogspot.com/2009/01/atemma-typical-egoistic-malay-man.html

Kak Ezreen cakap lelaki Melayu ni ego tak bertempat.Dia tulis kat situ?

Ye ke Eyka?Nak tau gak hehe!Pandangan cik Eyka macam mane lak?

faqiha said...

ngee suke jd pompuan :)

aidadidu said...

perempuan gak (+ budak2) yg jd mngsa kat gaza
:(

BuahKranjiDalamPerahu said...

im not a gurl, not yet a woman..

muhammad shaufiq said...

lelaki patutnye gunakan kelebihan utk back-up perempuan bukan tindas perempuan.

tapi memang lelaki perlukan perempuan.
jangan cakap no woman no cry.
klo x sile jd gay.

stu lg. laki dahle sket pastu ade plak nak jd cam perempuan.
haha.
akhir zaman.

A S M said...

sy rs perempuan punya sore lebh bisa dari lelaki
sy rs pomp suka jg tepi kain org berbanding lelaki
sy rs pomp kerja mudah berbanding lelaki
apapun hidup berpasangan adam dan hawa susah dan senang ditanggung bersama amin

farah amalina said...

bersyukur dilahirkan sebagai perempuan ;)

nice post uh !

EykaHamasuba said...

nzyrah,
tapi laki ttp suke amik ksmpatan! hahaha jahat tol.. :P

almighty key,
hehe yeah boys mmg slalu wat pmpuan nanges..tp pmpuan pon leh buat boys nges tau. :D

theAmalina,
ha'ah memang pon..tu kelebihan lelaki la kire.. hehe :D

fezal,
hehehe betul tu incik fezal! :D

wawa,
mmg rumit tau jd pmpuan tp best! so..bersyukurlah kite..hehe

nami,
oke nami nnti eyka try post psl laki melayu lak hahahhaa

faqiha,
same la. sep sket!:D

aidadadu,
tau takpe. :(

buah kranji dalam perahu,
hehhehe

muhammad shaufiq,
haha rsenye mmg lgu tu diciptakan utk para2 gay sedunie kot. ekekke

asm,
hakhakhak. pmpuan lidahnye amat tajam..sbb pmpuan ske brckp.laki kan lebih pasif dr pmpuan.:D

farah amalina,
yeh yeh ape pun jantina, kite haruslah bersyukur!:D

nami o fish said...

No Women No Cry tu bukan lagu untuk perjuangkan lelaki la Eyka.

Lagu tu memperjuangkan emancipasi wanita.

Dalam bahasa Inggeris slang Jamaica No Women No Cry tu maksudnya 'don't cry,women'.

Salah fahaman nkoram ni..nanti nami tulis article tu.

EykaHamasuba said...

ohh kire macam
no woman, no cry..
dlm bm
jangan perempuan, jangan nangis ek?
ok2 da paham..

tp kalo ayat tu bkn mengikut lagu,
maksud die mmg
takde pompuan, takde tangisan.
hahahaha

ikut org la dorg nak intepret mcm mne kan..hehe

NIMI♥ Co. said...

eyka beshh!!

Alia Izzati said...
This comment has been removed by the author.
Alia Izzati said...

Spe tak suke jadik pompuan

E.Y.K.A.B.U.S.U.K

:P

dhiaaalaraaalifeee said...

gaye penulisan anda lansung tidak melambangkan umo anda !
sayee sukee laa (:

EykaHamasuba said...

nimi,
nimi pon best! dan rajin! hehehe

alia,
alia lagi busuk! uwekkksss

dhiaaalaraaalifeee
ye ke? hehehe mekasih mekasih. ;D

~myraie~ said...

VERY PROUD TO BE US, kan eyka?;)