Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Sunday, February 08, 2009

Ketagihan Bloggers Memblogging

TAGGING MENGTAGGING

Ni memang popular kot. Kalo tak populer camne bleh ade kat list no 1, ye dok? Ahah, bantai je taruk kat no 1 sebab rasenye memang hampir semua orang yang ade blog pernah kene tag. Yang tak pernah kene tag tu jangan berputus asa dan terasa, kerane sesungguhnye bile tak kene tag lagi best daripade kene tag. Tapi bile kene tag pon best sebab tande orang ingat kat kite walaupun hanye untuk sekadar membuli. hehehe.

KUTUK MENGUTUK

Woah! Entah lah apsal kategori kutuk mengutuk ni ade kat 2nd chart. Tapi memang betul sesetengah orang memang suke mengutuk di dalam blog. Walaupun tak keseluruhannye, tapi at least mesti ade jugak perisian kutukan dalam sesetengah posting. Yela, bebudak sekarang dan dulu same je. Walau busy macam mane pun tetap akan ade kesempatan untuk memerhati dan mengutuk orang lain, dan juge diri sendiri.

ISU SEMASA

Perisian isu semasa ni bagus sebab boleh menambah ilmu pengetahuan dan mengisi mase lapang saye dan juge para pembaca blog yang lain. He he he.. ayat SPM! :P hm, ye la, time-time sekarang ni semua orang mesti busy dan takde mase nak tengok berita ke bace paper ke tapi ade pulak mase nak update blog kan. Pelik jugak tapi itulah..sambil-sambil online tu boleh la tahu sedikit sedikit isu semase.

PENGALAMAN HIDUP

Yang ni memang best untuk dibace. Lagi-lagi kalau penulis dapat membawe pembace sekali merasai bahang liku-liku kehidupan yang dirasai. Cewah! Kire macam bace novel la. Bile sedih je kite akan rase simpati dan sedih. Bile gembira kite akan ketawe terkekeh-kekeh. Memang seronok nak bace. Lagi-lagi bace pengalaman hidup orang yang berpengalaman.

PEMERHATIAN

Kekadang orang takde pengalaman hidup pon boleh tulis sesuatu yang nampak macam dah ade pengalaman melalui pemerhatian sahaje. Sungguh ajaib jugak. Sebab selalu kalau orang takde pengalaman ni tak boleh nak merasai peristiwa yang terjadi tapi si pemerhati ni boleh pulak merasai dan memahami semua bende yang pade hakikatnye die sendiri belum pernah merasainye.

BERKONGSI HOBI

Ade sesetengah blog cite pasal hobi die je sepanjang tahun. Hobi melancong, hobi makan, hobi bershopping, hobi berhobi dan segala hobi lagi la. Hehe. Kekadang tu ade gak orang yang berhobi yang agak pelik. Selalu orang yang suke berkongsi hobi ni akan tarok banyak gambar dalam blog mereka. Gambar yang real la bukan gambar yang macam saye tarok kat setiap entry. Memang seronok jugak lah bile bace.

PENDAPAT SENDIRI

Kat malaysia ni semua orang ade hak bersuara betul tak? So ade la jugak orang berblogging sebab nak memberikan pandangan atau pendapat sendiri pasal isu tertentu yang kekadang tu orang tak terfikir pon nak berpendapat macam tu. Hahaha. Kire kretif gak la orang yang selalu bagi pendapat nih.

PENGAJARAN DAN PEMIKIRAN

Blog yang memberi pengajaran memang ramai orang suke bace. Lagi-lagi blog yang ditulis dengan penuh emosi dan boleh buat orang berfikir. Kategori blogger bijak la kire. Selalu orang yang tulis bende-bende pengajaran dan pemikiran ni orang yang dah dewasa. Bebudak sekolah cam saye ni lebih suke tulis sesuatu yang lebih sempoi dan diterima umum. hehe

SEMPOI

Saye suke bace blog sempoi daripade orang yang sempoi. Bile bace je rase macam nak tergelak. Bile gelak je rase macam nak bace sampai habis. Walaupun panjang, rase macam kejap je bace. Lepastu sempoi-sempoi pon still ade terselit something yang tersirat. Hehehe. Sempoii~ Takde la kusut sangat otak bile bace. :D

KATE-KATE PEDAS

Kate-kate pedas yang amat menyakitkan hati. Asal update je mesti nak kutuk-kutuk orang. Tak pon mengapi-apikan orang. Kalau orang yang tak dikenali umum macam kite ni tak pe lagi. Tapi ade satu blog artis amboiamboiamboi ni saye jumpe kat blog orang lain gak. Macam tah pape je. Kalau nak tengok blog die search la sendiri. Tagline die amboiamboiamboi tu. Haha. Malas nak letak link blog macam tu.

Em em, dah la. kasi sepuluh je cukup la kot. Ade sesape nak tambah boleh tambah. Kite sharing-sharing perihal blogging yang anda nampak sejak berblogging. Hehehe. K lah, nak sambung tido. Ni pon bangun sebab nak update blog je snanye. Hahaha. :P

TAMAT. 9.55am

16 comments:

A S M said...

biasenya ada kaitan dgn diri sendiri

A S M said...

namun hakikatnya berblog adalah mengikut citarasa sendiri, luahan idea pendapat berkongsi pengalaman

EykaHamasuba said...

haha betol betol! :D

nami o fish said...

Dia ada 2 benda pasal blog ni eyka,satu dia tulis apa yang die observe,satu lagi dia experience.

Berdasarkan pengalaman Nami rasa pompuan lebih banyak tulis apa yang pengalaman dia,lelaki banyak tulis apa yang die observe.

Tak semestinya tulis blog itu suppose to be political.Nami sendiri pun jemu jelak kalau asyik tulis politic je.

Tag mengtag tu satu perkara lain hahaahha!

YUI said...

blog ini more macam diari la.
tapi diari jenis macam ni bagi orang baca.
coz semua orang nak blog masing-masing dibaca oleh orang lain.
so, penggunaan ayat penting sebab kalau short form sgt ayat tu boleh mati kot baca.

pasal tag tu memang boleh membunuh sebab kalau ramai org tag, penat nak menulis.

:)

faqiha said...

wah rajinnye bgn sbb nk update blog :D

h u n n y ' s said...

setuju!
haha..
saye suke mengutuk~
lalala.
=p

s h a o r a n said...

Sis setujuuu sgt2~~

:D

muhammad shaufiq said...

bagi ak..
blog nie lbey kurang pendapat anda untuk org lain bace..

nur fadhilah said...

kak eyka,,,
naper tutorial tue tak blh bukak??
?????????

zulina said...

eyka hamasuba, anda tela ditag. sila copy yerrr :))

NIMI♥ Co. said...

sokong!sokong!
i pon tak ske blog amboiamboiamboi tu...
ahahahah!!tapi saya link gaks..
die asyik mengkodem org 24hour..OMG!
da r tu pnjg giler, sumpah tak larat nk bace n sgt buhsan!

sarahunny said...

ahah.. i know dat blog "amboi3" tu sangat selenga!!

"orang kata, orang kata" padahal dia yang kata.. mengata orang ha bagus la sgt tu.. dia je plg baik kat muka bumi ni. mmg xsuka blog dia tu!

NurulAtiqah said...

i pon suke bace blog yang sempoi. like yours.^^

EykaHamasuba said...

nami,
hahahaha betull betul .pmpuan lebih suke cite pengalaman harian. laki lak kurang mengupdate..hehehe

yui,
tu la pasal.. so kite haruslah menggunekan ayat yang mudah supaye pembace dapat tahu ape yang kite sampaikan. haha kalo bahase susah nak paham lain yg dimaksudkan lain lak yang sampai.. ;P

faqihah,
biaseeeeeeeee. kalo tak tak bleh la nak update. hehe

hunny,
mengutuk? saye pon suke gak kekadang wakakaka tp takde la suke sgt ;P

shaoran,
mekasih sis.. hehe

muhammad shaufiq,
tu la.. betul la tu hehehe

zulina,
baik lah cik zulina :D

nimi,
ha;ahh hahaha gile panas gle hati bace..wpun xde kaitan ngan eyka tp macam rase macam eysshh geram la taktau asal hehe

sarahunny,
tu ah pasal..die yg kate kate org lain yg kate lak. amboi4. hehehe

NurulAtiqa,
haha thanks ;D

::Mastura Zakaria:: said...

sy pinjam gambar cool tu ye..nak sumbat dalam entry..hihihihi