Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Monday, February 23, 2009

Kata semangat untuk diri sendiri

Terima kasih kepada encik Floy iaitu Mista Malek kerana telah memberikan tips menaikkan minat saye untuk datang ke sekolah. Tips yang agak simple tapi amat berkesan dari segi psikologi diri saye sendiri.

Beliau menyarankan saye menulis kata-kata ini di atas kertas kosong dengan menggunakan tulisan sebesar yang boleh. Keratan komen beliau:
"Saya mesti ke sekolah hari2, jika saya tak pergi ke sekolah hari2, saya akan jadi seorang manusia yang tak berguna pada keluarga saya dan masyarakat, penagih dadah contohnya." - sini
Tapi saye ade menambah sedikit perisa ke dalam ayat tersebut:

Saya MESTI ke sekolah HARI-HARI, FOKUS belajar dan TIDAK BOLEH bermain-main. Jika tidak, saya AKAN menjadi seorang manusia yang TIDAK BERGUNA kepada keluarga dan masyarakat!

Saya mesti ke sekolah hari-hari, fokus belajar dan tidak boleh bermain-main. Jika tidak, saya akan menjadi seorang manusia yang tidak berguna kepada keluarga dan masyarakat!

Saya mesti ke sekolah hari-hari, fokus belajar dan tidak boleh bermain-main. Jika tidak, saya akan menjadi seorang manusia yang tidak berguna kepada keluarga dan masyarakat!

(ulang sampai pengsan)

Sebenarnye, saye tidak pernah lagi melakukan sesuatu seperti ini sejak sekolah rendah lagi. Cikgu pun tidak pernah terfikir untuk menyarankan saye berbuat demikian mungkin kerane saye bukan tergolong dalam kalangan pelajar yang bermasalah.

Tapi, tahun ini saye memang amat memerlukannye kerane minat saye untuk ke sekolah sejak awal tahun sudah merudum jatuh sejauh-jauhnye. Saye tidak pasti mengape ianya terjadi dan tidak mahu pun memastikannye.

Yang saye pasti sekarang ini adelah ingin memastikan minat saye untuk ke sekolah akan naik seperti tahun-tahun sebelumnya. Sesape ade tips psikologi lagi sudi-sudi lah berkongsi bersame ye, terima kasih sesangat! :)

SEKIAN, 4.41pm

17 comments:

helena's said...

nak pengsan dah cik hel bace..eyka takmo malas g sekulah,,cikhel pon malas g keje,,buleh??haha

nami o fish said...

Bila nak buat sesuatu tu..ingat ni..

"Do,or don't do.Do not try.There's no such thing as try."

-Yoda.

Maknanya takat mencuba je memang takkan buat la..

EykaHamasuba said...

cikhel,
hehe takmo malas-malas.. :P

nami,
yeh! oleh itu, kalau nak buat something kene buat betul-betul. jangan cube cube. ;p

ayeh said...

ceh jiran..
wah da pandai mls2 yea?
xp2 sok jmp ak..
ak bg ko fressh ckit..
=)

[PERANTAU] said...

pikir tentang mase depan mesti bersemangat!

fezaL Mohd said...

hahah. kena lah semagat cik eyka.

falsafah ;

bercinta dengan buku
bertunang dengan peperiksaan
berkahwin dengan kejayaan

selamat berjaya

EykaHamasuba said...

ayeh,
haha hari2 jmpe ko tak fresh2 pon cmne ni neighbour?? hihi


perantau,
emm baiklah, mekasih! ;D

fezal,
trimasss incik fezal. sy akan cube untuk bercinte dgn buku..hehe

Azri Rotten said...

i tag u. visit i punye blog cpt! :D

nami o fish said...

tak normal berchenta dengan buku.

bukan berchenta dengan buku,tapi menchentai ilmu.itu yang sebetulnya.

buku ada macam-macam buku.majalah mangga pun buku gak.

~syaQuost~ said...

nak bersemangat pegi sekolah..
senang je..

minumlah milo atau 100 plus pagi2..
gerenti cergas dan cerdas sentiasa..

Ps: kalo tak berkesan jgn salahkan sy.. salahkan mereka yg jual brg tipu..

haish..
(=_=)ZzZzZz

Alia Izzati said...

eyka busuk anda di tag

FLOY said...

kombang kuncup idung eden..

huah huah huah

UnGu VioLeT said...

salam ziarah.. salam kenal.. really nice blog.. ade mase, singgahla ke teratak Ungu Violet pulak.. :)

NurulAtiqah said...

Nak smgt datang sekolah?
kenelah rajin siapkan kerja rumah!

muhammad shaufiq said...

ko kene tido selame seminggu pasti ko cergas dan rindu kengkawan dan mahu tahu ape yg terjadi sejak ko tiade.

EykaHamasuba said...

tido selame sminggu. woah kang tertido sampai bile2 kang payah pulak ek.. hehehe ;p

miLk+ch0co said...

teringat citer P.RAMLEE citer masam2 manis.."Cikgu suka main bola,hari-hari cikgu main bola,Cikgu sudah tido mari kita main..":D