Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Sunday, January 18, 2009

Perkauman Jenis Pertama

Perkauman. Isu yang takde endingnye. Kite dapat lihat masalah perkauman dari setiap sudut. Dari kecil lagi masuk ke sekolah dah ade perihal perkauman. Bukan perkauman yang berbentuk kaum. Tapi perkauman dari segi kelas-kelasan. Si pandai bergaul dengan si pandai. Dapat kelas bagus-bagus. Yang kurang pandai tercampak kat kelas yang tak bagus dan bergaul dengan budak yang bermasalah.

Padahal sume kelas same je, ye dok? Cume persekitaran je la yang lain. Dah tu, kalau yang pandai asyik bergaul dengan yang pandai. Yang kurang pandai pulak gaul dengan budak kurang pandai je macam mane yang kurang pandai tu nak membangun sebab takde peluang untuk dorang membangunkan diri.

Lepas tu, budak-budak kelas atas selalu tak bergaul sangat dengan budak kelas bawah-bawah ni. Tak standard,kot. Lagipun pemikiran budak kelas atas dan kelas bawah sangat jauh berbeza. Dari segi akademik sudah tentu si dungu tertinggal jauh. Masih ade yang merangkak untuk mengeja. Tapi dari segi pengalaman dan kematangan hidup, rasenye budak kelas yang kurang pandai selalu berada di carta.

Mungkin mereka tercampak di situ sebab ade masalah lain yang membelenggu. Masalah keluarga itulah satu faktor utama. Tapi, tak semestinye mereka yang ade masalah keluarga tak boleh nak berjaye. Semua ni.. bergantung pade diri sendiri. Ade jugak orang yang bermasalah tergolong dalam golongan orang-orang yang berada ataupun kaya dan raya.

Hal perkauman antara kelas mungkin betul terjadi. Tapi lain pula di sekolah saye. Kami berkawan tak kire kelas. Kelas atas kelas bawah same je, takde beza. Walaupun ade la jugak beberape orang yang berkaum tapi ape yang saye lihat, hubungan kami pelajar-pelajar tak kire la kelas mane tetap okay. Alhamdulillah syukur nikmat.. hehe.

Tapi perihal perkauman ni memang selalu terjadi la saye rase. Yang pandai dengan yang pandai je, taknak kawan dengan yang tak pandai takut terpengaruh. Yang tak pandai pulak segan nak bergaul dengan orang yang pandai sebab tu dorang suke bergaul dengan orang-orang same dengan die je. Yang banyak duit pulak tak suke dengan orang yang takde duit sebab menjijikkan, macam dalam cite Jelita tu. Hauahua.

Haha. Comel kan gambar ni. :P

Ape-ape hal pun, ILMU itu penting. Tersangat lah penting. Dengan ilmu lah, kite dapat lihat hala tuju dengan jelas. Kalau tercicir sedikit, kite akan terus jauh ketinggalan bersama budak yang ditinggalkan. Sebab tu lah dari kecik kite di ajar untuk belajar di sekolah. Bukan takat pergi sekolah je, tapi belajar.

Ehem. Ramai pelajar sekarang ni pergi sekolah bukan untuk belajar, tapi ade niat lain di hati. Tak pon sebab terpaksa. Mak suruh pergi sekolah, terpaksa la pergi. Hati niat nawaitu dah lain, lain la jadinye. Pelajaran tak dapat nak fokus, tertinggal jauh... Nak jawab exam pon terketar-ketar. Lepas tu bile dapat result menangis meraung menyesal tak berkesudahan.

Ceeyh macam berpengalaman je
. haha :P

Tapi di sebalik kekesalan tu akan timbul satu semangat. Samade semangat untuk membangun ataupun terus jatuh menjunam kite sendiri yang tentukan. Sebab tu kite kene belajar bersungguh-sungguh. Bukan sekadar kata, tapi amalan. Belajar, belajar dan belajar. Dengar tu eyka, BELAJAR! haha :P

Macam makbapak selalu pesan, belajar betul-betul nanti boleh masuk kelas bagus-bagus, kawan dengan orang yang bagus-bagus, dapat cikgu bagus-bagus. Lepas tu boleh masuk University, dapat kerja pon bagus-bagus belaka. Tapi belum tentu orang yang belajar bagus-bagus boleh dapat kerja yang bagus. Ade jugak orang yang takde sijil tapi dapat kerja yang lebih bagus dari orang yang ke menara gading.

Pengalaman itulah yang mengajar kite. Pengalaman dan sijil, dua-dua sangat penting. Kalau ade sijil belambak tapi pengalaman hampeh, sebab asyik dok bawah ketiak mak je pon susah jugak nak membangun. Kalau takde sijil, tapi pengalaman hidup dah extreme, kite tetap boleh mencari jalan untuk meneruskan kehidupan.

So, yang penting, dalam hal keilmuan dan mase depan ni kite harus menjadi TAMAK. Tamak dalam mengejar ilmu. TAMAK ye, bukan kedekut. Tamak bermaksud tidak cukup dengan ape yang ade, sentiasa inginkan yang lebih. So, tamakkan lah ilmu daripade tamakkan kekayaan. Sebabnye ilmu pengetahuan itu lah yang mengkayakan kite di dunia dan di akhirat kelak. InsyaAllah..:)

TAMAT, 7.07pm

25 comments:

SuhanaSamsuddin. said...

sgtsgtsgt setuju.

kalau dekat kelas tu.

dak cina duduk dengan dak cina je.

dk melayu dgn melayu.

tp bila try nak rapat dgn dak cina.

diorang macam xselesa pulak.

sbb pemikiran diorang lain betol.


haaihhh..

susah la mcm tu kan.

=S

eworque said...

deviant artist ke? nice.. seen your works..

EykaHamasuba said...

suhana,
tu la pasal.. sdeh je kan rase. :(

eworque,
hehehe deviant tu pon lame tak bukak. btw thx. ;)

........ said...

hal bdk2 pndai x ngam dgn bdk2 kurang pndai mmg dr zaman aku dulu kot.
btol gk tuh,bkn slh dowang.dowang x mntk pn dok clas blakang kn.
ini kire cm diskriminasi ar jgk kn.
hehe.

Dda Ly said...

urmm luckily mase time saye skolah dlu tak terjebak ngan masalah perkauman ney..tapi, tak dinafikan hal2 mcm ni mmg salu jadik..hopefully plak, hal2 gini tak jadik kt anak2 saye...:)

tak ske kan??hurmm...

EykaHamasuba said...

........,
hehehe tu la..hal macam ni mmg turun temurun rasenye ;P

dda,
a'ah mmg tak suke tol..dunie anak-anak kite nnti lagi mencabar rasenye..takot lak. ;(

s h a o r a n said...

Eyh btulla ckp Eyka..dulu skola sis pn mmg cam2..Yang bdk pandai kwn dgn pandai je..

Tp sis universal..Sume boley masuk(Yela 2)

Hihihih..:)

_neo_ said...

tapi aku mmg anti cina yang tak reti hormat malay.

cina sampai kutuk agama, nabi dan adat kita..mmg mencabar betul..

kadang2 kalau dia tak puas hati, mulalah dia ckp bahasa dia depan kita


mentang2 kita tak paham..
kalau boleh nak je aku balas dgn bahasa arab plak..

tapi aku je tak reti nak speaking arabun..adoii

asm said...

gmbr set saiz sama camana nak buat

chip hebat. said...

betoi2. pndgn yg bernas,
ade harapan A1 for BM.
haha. betul

NIMI♥ Co. said...

miss my school tyme..
skolah ainee pon cam skolah eyka..
tak kire dak bawah ke dak klas atas ke..klas sains ke klas art ke join je wak2 rehat skali..kalau tyme rehat tu rase cam group kiterowg cam besar giler da tu campur2 smpai tak muat rehat kt meja kantin so rehat kat gelanggang badminton..giler beshh!!miss giler...

NIMI♥ Co. said...

ehhh ade lagi masalah perkauman yg tertinggal..
ade budak yg baget howt xmau kawan ngan dak yg tade klas, tak style..
yg lagi sedey dak freehair tak mau kawan ngan dak pakai tudung..baget howt giler..
terjadi kat uitm..nyampah dgr!!
tapi xsemue r..kalau dak2 mcm tu die biasanyer da terbiasa kat skulah..
ramai kawan larr lagi beshh kan!!
pathetic kot hidup cam2

helena's said...

isu ni best..act memang human nature camtu..go with the flow..dah selesa yang tu,,so yg tu je la yang di carik..sebab kte takut@taknak cuba kenal@buat yang lain,,sebab tu yg kaya akan lagi kaye,,yg cerdik akan lagi cerdik..dan begitula seterusnyeee..weee terlebih sudah

YUI said...

betul betul betul..
setuju sgt...
selamat saya bukan mcm ni..
ceh puji diri sendiri..
hahahah...

chipsmore said...

awk di tagged oleh sy ;)

Babyjane[The Juliet] said...

hahahah tak sangak dunia ni kecil
akak selalu nampak abg eyka kat depan fakulti akak tau
tgk mcm kenal
sahlah dia abg eyka
:D

nami o fish said...

Pecah dan perintah.

Dasar pecah dan perintah ni telah ditanam sejak dari dalam perut lagi.

Kita selalu dengar mengomel "kenapa la Melayu ni tak maju,tak kaya,tak boleh bakar duit macam Cina?"

Cuba bukak buku sejarah KBSM kita?Berapa banyak unsur-unsur rasisme yang banyak terkandung dalam buku tersebut?

Kita selalu dicanang-canang kita mempunyai kerajaan Melaka yang paling power di muka bumi ketika itu - walhal kerajaan kita sebenarnya macam semut je.Portugis lebih berminat nak conquer Goa dari Melaka,tetapi disebabkan Melaka ada pelabuhan strategik,dia conquer la sekali.

Peperangan di Goa makan masa hampir 1 bulan sedangkan di Melaka tak sampai 1 hari.Ini menunjukkan Melayu Melaka pada ketika tu dah berpecah belah.

Sekarang ni bercakap tentang siapa cool dan siapa tak cool?Kalau hal keilmuan kita diasing-asingkan,tak tau la.

Sekarang eyka meluahkan perasaan tentang kelas atas pandang rendah kat kelas bawah.

Pergi cari buku Das Kapital.Karl Marx.Pergi baca,or cari kat wikipedia tentang "classless society".

Masyarakat tanpa kelas.Sosialisme.
Form 4 tak belajar benda ni.Benda-benda ni kalau dimention pun sikit je,nanti berlaku penentangan.

Satu je prinsip nami.Kita ni semua berdarah sama - berdarah merah.

syakey said...

gamba cute2
;D

.i am me. said...

kat skola kite ok jek.. (sme Islam/Melayu la. hehe)
psl hal klas, xde kot.
ble lyn je dak2 klas blkang cket. geng mmg cmpur2 kelas.
cme ble gabung jd 1 kelas, nmpk la p'bezaannye. (ade 2 kelas je.. plaja cket sgt! xD)
yg klas dpn kalo time blaja serius,
time main, main.
tp klas blakang2 cket tu spanjang mase main.
siap kate dak klas dpn xsporting. xD

hal perkauman mmg ade kot.
cam kat tusyen.
yg chinese klau cop tmpt utk member2 chinese dye bole. tp kalo ktorg yg malay2 wat, mulelah bising2.
ngumpat2 dlm bahasa dye.
kite2 ni bkn la bodo sgt..
kalo da dye ckp sambil jeling2. xkan puji kot namenyeee.
bajet dye sorg bayar yuran tusyen.
mmg bile tgk ala2 myampah gile la.

klaka la bile ade masalah perkauman ni. mcm dak2 pon ade. hehe

faqiha said...

gbr cumil2 la geram tgok

Alia Izzati said...

eykaaaaa......
cube awak lak bace cerite saye lak pasal perkauman nih ekkk

EykaHamasuba said...

hehehehe

han eba hyun bin said...

han ade pengalaman ni.tapi bukan salah kite

kite duk kelas depan.and of course masa rehat dan ade aktiviti-aktiviti,kitorang x leh bergaul sebab aliran lain

tapi,kite still keep in touch ahh ngan bebudak kelas bawah tp x semua sebab pemikiran diorang lain terutama lelaki.

dalam setiap perkataan diorang,ada kate-kate kesat dan han tak tahu nak komunikasi cam ne sebab memang pelik la..

bile tegur,keluarkan kekate kesat.memang diorang lebih berpengalaman dalam hidup.han bukan memilih bulu sebab diorang kelas bawah tp sebab diorang mencarut buat han terdiam dan terfikir,ape nak sembang ngan diorang.

tpikan,budak kelas belakang x pandang langsung budak kelas depan.sbb ade yg x keluarkan kekate kesat cam diorang.kirenya,budak kelas belakanng yg hot-hot kebanyakannya tak nak kwan dengan budak kelas depan yg nerd dan x de hot sangat.

itulah problemnya.problem dalam diri individu.

EykaHamasuba said...

tuu la pasal.

dorg cakap slalu ikut perasaan sgt..kalo kite2 ni cakap at least kite still fikir bende baik buruk yg kite ckp tu tp dorg hamburkan memacam tu ikut sukehati dorg je

sbb tu la kite tak selesa bergaul ngan dorg. dorg pon taknak bergaul ngan kite..

haha bkn sbb hot tak hot. kekadang dorg taknak kwn ngan bdk kls atas ni sbb dorg maybe segan. atau dorg igt bdk kls atas ni bajet bagus n sombong sume2 tu la dorg label..

maybe dak2 kls blkg takmo gaul sbb dorg pon taktau nak ckp ape ngan kite2 ni ha..

huhuahuahua

tipsgoda said...

perkauman ni kadang2 bersifat sebelah pihak...nak bagi kelebihan dekat kumpulan yang kononnya 'status' lebih tinggi...

i like this post...