Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Thursday, January 29, 2009

Gambar Style Harry Potter

Dulu mase muda-mudi saye memang sukeeeeeeeee sangat edit gambar. Hobi masa lampau lah kire. Sekarang ni nak edit pon macam taknak edit je. Lagi suke yang natural. Kalau edit pon just tambah contrast ngan border sikit-sikit.

Lepas tu, dulu juge saye suke mengexplore. Edit sini sane. Gune photoshop, ilustrator ngan image ready. Lagipon time tu Ana amik course Science Computer sebelum tukar kepade Pure Maths, so die lah yang mule-mule sekali menjinakkan saye dengan photoshop ni.

Time tu saye darjah 6 kot tak silap. Mase tu tengah berjinak-jinak ngan myspace jugak. Tapi tak aktif sangat sebab time tu kat rumah takde internet. Selalu online pon pergi CC. Tapi bukannye on myspace sangat. Dulu selalu online GENG BK je. Iaitu, Geng Bintang Kecil. Wakakakaka.

Sampai ade main gaduh-gaduh ngan sorang ni kat email yahoo. Balas-balas email gitu. Tak men aa komen-komen kan dulu. Nak YM pon selalu YM dengan orang yang tak kenal je. Pergi Chatroom mane-mane ntah. ID YM memang belambak gile ah sampai dah tak ingat dah. Hahaha.

Oh sekarang ni kitorang tak gaduh dah. Dah jadi kawan pon tapi kawan gitu-gitu je la. Contact pon kat myspace, ngan friendster je tu pon dah lame gile tak contact. Takpe lah. Tujuan nak cite pasal edit gambar tersesat cite pasal kenangan la plak. ha ha ha.

Ana dulu ajar edit gambar simple-simple je. Takat apply image je kasi pekat warne itam sume tu. Tapi lepas tu entah macam mane boleh timbul minat nak explore. So sesi explore mengexplore pon muncul sampai lah sekarang ni nak kate reti edit tu boleh la reti sikit-sikit walaupun tak aa pro sangat macam korang kan. hehe

Lepas tu, dari syok-syok edit gambar statik timbul lak rase ingin tahu nak edit gambar GIF. iaitu gambar gerak-gerak. So explore punye explore akhirnye berjaye jugak lah buat animation gune imageready. Rase hepi jangan cakap lah. Memang sehari suntuk tu explore dan bile da bejaye buat memang keje nak buat GIF imagee je la hari-hari.

Haha. Siap buat icon online now, contact table, extended network, banner pelbagai kat myspace tu saye buat sendiri gune imageready. Rase kepuasan yang tiada tandingannye la mase tu. Pastu dulu pon saye suke tuka-tuka page myspace. Mane-mane kod sume saye explore sampai lah puas hati.

Sekarang ni semue bende tu dah jarang buat dah. Edit page, image, buat gambar gerak-gerak sume tu dah jarang gile dah. Busy kot. Makin besar makin busy. Tapi sempat plak online 24jam sehari kan? Haha entah la. Tapi memang busy lah. Nampak je online now icon kat myspace tu lip lap lip lap 24jam tapi senanye hanye Allah saje yang tahu. hehe

Ok lah, lepas tu tadi teringin pulak nak buat GIF image balik. So saye pon buat lah. tapi bukan gune imageready sebab kat pc man ni takde imageready. Photoshop Cs3 pon takde imageready. Mungkin bleh buat GIF gune photoshop tapi malas nak explore. Cam takde mase je. So saye pon download software yang baru disearch.

Nak download pergi SINI. dan inilah beberape hasil yang dapat saye buat. hehehe. Gambar tu semua baru amik semalam. Time keluar jumpe Sarah yang baru pindah. Lepas tu boleh pulak terserampak ngan kawan blogger. IeraHanna. Haha sory ye dik, saye terkerek sikit semalam.

Die tanye ni eyka ek, kenal tak ni sape? saye dengan kerek nye menjawab, Ha'ah.. tak kenal. Wakakakaka. gile kejam kan. Tapi nak buat camne. Baik lah kite berterus terang. Tapi selalu kalau muke memang saye susah gile nak ingat. Tapi URL, memang saye akan ingat.

So, kepade sesiapa yang dah tukar URL, bagi lah tahu ek. Senang nak rujuk. hehe. Papepon, enjoy je lah gambar gerak-gerak kat bawah ni. First load die memang lembab sikit kot. Tunggu 2nd round baru die cam smooth sikit. :D


Time ni kat rumah. Tgh cakap ngan Ain kt seblah. :P


Ni ain time sebelum pergi KTM.


Ain lagi time tunggu KTM.


Murni Ain Farah main pintu.
Ngan Sarah yang tetibe muncul. haha


Murni ngan Ain kat kerusi.


Ni mase balik.


Tengah tunggu abah amik. :D


Pinjam snowcap Ain. haha

Snanye ade banyak lagi gambar gerak-gerak. Memang semalam keje amik gamba gerak je taktau asal. Haha. Tapi malas nak upload bebanyak. Lambat pastu berat lak tu. Lagipon, tu pon dah cukup banyak dah tu kan betol tak. ahaks~ :P

Kalau korang nak buat, korang tekan je link yang saye tarok kat atas tu. Download software tu. Nak yang onlinenye pon ade. Tapi limit 10 gambar je tak best. Haha. Tapi kalau nak jugak boleh lah ke SINI ye, sekian mekasih. :)

TAMAT, 5.20pm

36 comments:

Izzati Hazwani said...

Wahh ..
Sangat kreatif !
4 feb nanti my birthday .
any present ?

cato;patchi said...

haha dulu pun lyn gak oh kat geng bk, main chat2 ;p

Maryam Latiff said...

weee~ sangat comel . :)

gamba eyka yg 1st tu kan . mcm eyka tgh marah dlm bhasa tamil .

lol , sorry ^^ . :)

EykaHamasuba said...

izzati hazwani,
4feb? wah lame lagi tu.. hahaha :P

kak cato,
ye ke? ishh tah2 dlu kite pnah chat kat situ tak? wakakak :P

maryam latiff,
haha memang tgh ckp tamil pon ngan ain kt seblah time tu hehe

nami o fish said...

eyka..ni nami nak tanya ni.

kalau eyka jadi art director untuk nami punya buku nanti,eyka nak tak?

serious,nami ada ramai kawan yang gila power buat graphic,tapi nami xnak ambik dorang bukan pasal harga dorang mahal,tapi dorang buat bukan kerana enjoy.

nami nak art suppose to be enjoy.

pasal tu nami nak chop eyka,kalau nami dah dapat buat projek novel ni,nami nak eyka jadi art director,okay?

ni serious ni,bukan main-main ni.

YUI said...

macam best je tgk...
hahah..
muka semua comel and kelakar...
teringin la nak buat..

aidadidu said...

uiyoh!
kagom!
;D

NIMI♥ Co. said...

superb besh..ain ngan u klaka r..ske sgt!!ahahha...tolak kapla ain kuat2 kasi die jatuh..hehehehhe!!

nzyrh said...

eykaaaaaaaaaaaa
sye mencari shoutbox anda tpi tiada hanya tag sahaja haha.
wahhh org indon 2 memg ishh selamba kaki dia jek ngutuk ishh sabar jerlah kan hehe
addmaths? FUHHH SENANG SAGAT
HAHAHAHA
*giler apa hahaha

hunny_qiba said...

ada yg smpai bertumbuk,hehe:DD
anyway,mmng smart,hehe;)
tima ksh sbb bgi webnya,hehe:D

Aqilah said...

lawatlah blog saya:
missa-luahkanperasaanmu.blogspot.com
or
luahkanperasaanmu-aqilah.blogspot.com

a s m said...

eyka mmg cm budak2 hehehe

EykaHamasuba said...

nami,
alamak nami...eyka tak reti la jadi art director sume ni..haha eyka biase2 je nami..still lopek2 lagi maa.. hehe :D

yui,
buat je yui! tekan je link yg eyka letak tu ha..

nimi,
hakhakhak tu aa ain taik suke main tumbuk2 kepale org wakakakka :P

nzyrah,
a'ah addmaths mmg gile sng! wakakakkaa. jgn lost dr awal bru la sng. :D

naqiba,
hehe sesame. .:D enjoy!

AQILAH,
baik! :D

asmo,
haha da kate budak hingusan..skola pon tak abeh lagi. hahaha

cik boneca chanteq said...

gambar gerak2 tuh gilak chanteq.!!!
terpegun jap. hee. =p

EykaHamasuba said...

hahaha macam gambar dalam harry potter lak. gerak2.. :P

~tHe tRU cOloRs oF 'atiQahadnAn'~ said...

creative gals! i loike.. hehe nice blog.. study rajin2 yup.. sis follow ur blog okie... bole?

helena's said...

best2,,nak try buat la nt,,

fezaL Mohd said...

yeah pix gerak2 nih sgt besh.
pernh wat 1 ketika dulu.

rasa cm nk wat kembali ;)

Jibek said...

visited :)

hunny_qiba said...

eyka,anda ditagged ep.16 ngan 17;)

Alia Izzati said...

eyka lagi busuk lalala~

EykaHamasuba said...

Atiqah adnan,
hehe ok ok mekasih ye sis. :D

helena,
cube jgn tak cube! bestt! :D

fezal,
tu ahh best gle pic gerak2. hahhaa

jibek,
thankss :D

qiba,
hahaha baiklah qiba. :)

alia,
alia tetap paling busuk! hahahhaa

nyzm said...

wahahaha eyka cannot gi laa hahaha yg gamba terakhir kedua & ketiga
siap ada kena penampar ngan penumbuk free lak hahahah

nami, asal tak amek aku je hahah

EykaHamasuba said...

hahaha tau takpe! tak pasal2 je dapat penumbok wakakaka

.anis. said...

haha lawwaaaak

full of love,keyna said...

hahah.comey jee.bole wat filem ni.susunan yang teratur ;DD

S I T I M I T T I ^^ said...

Eyka,pic third ngan second last ngan first tu kan,kelakar
wakakaka

syakey said...

cute je gamba gerak tuh
:D

Alia Izzati said...

kuang kuang kuang
semua cinoni
hahahahaha

Siti.Mohalisa said...

nak dgt suara eyka!

EykaHamasuba said...

anis,
hehehe lawak ke?? :P

siti,
ye ke? hahaha gelak la puas2 .:P

shakey,
mekasih :D

alia,
cinoni tu ape? cinoni tu cam alia ek?? hahah :P

siti,
nak dengar wat pe. eyka nye suare rock! lagi2 time tgh demam. memang caam nyahh :P

Siti.Mohalisa said...

eyka demam?alah siannyer.siti pon sama
tp,msih rajin ke skolah.haha

Alia Izzati said...

lalalala
eyka nih da mandi ke blom???
dari umah alia boley bau kebusukan eyka...
malne nyer eyka da pecah rekod lah!!!
eyka busuk!!!!
lalalalalalala

chipsmore said...

eyka..
cane nk wat pix tu masuk blog ea??
da wat da..
jd..
bile upload..
dy x gerak..np ea??
balas kt my blog ea..

EykaHamasuba said...

siti,
eyka pon rajin ke sekolah juge :D

alia,
haha pecah rekod la best. nak hadiah! :P

chipsmore,
dah balas da. :D

EykaHamasuba said...
This comment has been removed by the author.