Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Monday, June 15, 2009

Takut memang takut, tapi...

* Penaklukan Baitulmuqaddis.
Dari Auf b. Malik r.a., katanya, "Rasulullah s. a. w. telah bersabda:"Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat."Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis." - Sahih Bukhari

* Zina bermaharajalela.
"Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." - Sahih Muslim

* Bermaharajalela alat muzik.
"Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka."Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab; "Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita" - Ibnu Majah

* Menghias masjid dan membanggakannya.
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid" - Riwayat Nasai.

* Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik.
"Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga." - Riwayat Ahmad dan Hakim

* Ramai orang soleh meninggal dunia.
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama dimuka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran - Riwayat Ahmad

* Orang hina mendapat kedudukan terhormat.
"Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka'(orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia" - Riwayat Thabrani

* Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.
"Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja." - Riwayat Ahmad

* Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.
Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. "Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang."

* Bulan sabit kelihatan besar.
"Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit." - Riwayat Thabrani

* Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita.
"Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu" - Sahih Muslim

* Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar.
"Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar" - Riwayat Ahmad

* Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai.
"Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai." - Sahih Muslim

Amik dari SINI.

Rasenye, bile cakap pasal kiamat.. semua orang takut. Takut takut jugak, tapi sekadar takut takut je agaknye. Takde terfikir untuk berubah, untuk bersiap-siap menghadapi hari itu.

Sekarang saye tengok.. manusie bebas nak buat ape je yang mereka rase nak buat. Halal haram tolak tepi dulu. Yang penting FUN. Sekarang orang cume fikir nak FUN and FUN je kan. Kenape ek agak-agak ?

Sampai bile agaknye kite mencari keFUNan atau keseronokan yang tak kekal? Cara orang dulu dengan sekarang nak fun fun tak same. Sekarang lagi banyak medium yang lebih FUN tapi still tak puas nak berfunfun sini dan sane.

Remaje, dalam lingkungan zaman budak sekolah menengah. Duit mak bapak bagi tapi beli rokok. Alah, rokok je pon kan? Ape nak heran sangat ek dengan rokok? Dah macam satu bende orang yang pandang remeh sebab dah banyak sangat orang hisap. So sape kisah kan? Perempuan merokok pon takde hal la. Mak bapak dorang tahu, kite nak bising ape kan?

Dah bosan merokok, sebab tak best sebab dah common sangat ar. Orang tak pandang dah perempuan merokok ni so kurang la sikit tahap tarikan perhatian. Then, cubacuba bende lain pulak. Dah rokok, nak arak pulak. ARAK? Eeee. Air kencing setan tu pon nak teguk. Sesuke hati je kan teguk sini sane depan orang ramai.

Yang peliknye, mane dorang dapat arak tu? Bukan orang Islam tak boleh beli ke. Tapi penjual pon ape kisah. Yang penting, bisnes gerak dengan jayenya. Kan halal haram orang tolak tepi. Dah togak arak macam togak air biase. Bagi dorang, rutin beb! Mak bapak aku tahu, aku kisah apa!

Lepas bosan togak arak, bersosial sini sane. Bersosial tu kan perkare biase. Takde life la kalau tak bersosial. Lagipon, sekarang ni nak carik kawan sosial senang je. Myspace kan ade. Situ nak carik teman keluar pagi petang siang malam semua ade la. Kat mane-mane pon dorang sanggup keluar. Kawan yang baik lah kate kan. Nak bersosial pon agak-agak lah. :)

Lepas dah bosan dengan lepak melepak, cube la bende lain pulak. Boyfriend girlfriend tahu-tahu la nak buat ape. Takyah kisah orang pandang sebab orang yang pandang tu pon due kali lime jugak. So, nak bersentuhan atau buat adegan-adegan kasih dan sayang depan-depan pon orang dah tak kisah. Lagi terase OH SWEETNYE THAT COUPLE! ade lah kan kan.

Sekarang ni nak tunding jari pon takde gune. Sebab dah memang bende ni dah memang COMMON sangat. Orang pandang buat-buat tak nampak je. Saye pon lebih kurang buat buat tak nampak. Terpakse mencegah melalui hati je yang mampu. Nak melalui nasihat, kepade orang yang terdekat boleh la. Tapi kalau kat orang yang tak kenal tu, jangankan nasihat, salam pon kite tak terase macam nak bagi.

Nasihat pon tak gune. Masuk hidung kiri, keluar hidung kanan. Macam orang yang hisap rokok jugak, sedut terase nikmat, tapi keluar jugak akhirnye. Kalau nak harapkan mak bapak, rasenye pukul lah sebanyak yang mungkin, tapi otak dah di isi dengan pemberontakan jiwe, tetap takkan berubah.

Akhirnye, tak hairan lah kenape ramai orang kite masuk pusat serenti dan pemulihan. Yang masuk tu pon tak semua, sebab still ade orang yang terlepas dari mendaftarkan diri. Oh ye, itu hidup dorang, ape kite nak kisah. Padan muke masok serenti! Macam mane ni, masyarakat susah nak prihatin. Prihatin sikit katenye jage tepi kain orang. Sebab tu ramai yang lebih suke berdiam diri daripade menjadi prihatin.

Oh, eyka. Mengapakah anda begitu kolot? Oh, saye memang kolot. Saye sedih tengok budak-budak baye saye yang cube menikmati kehidupan yang penuh dengan keseronokan tapi sebenarnye kosong. Eleh eyka, macam kau baik sangat je nak nasihatkan orang. Cermin dulu boleh? Kau pon bukannye alim sangat tapi nak berlagak alim. Ko pon bukannye bertudung pon.

Terima kasih jika terdetik persoalan seperti di atas. Ini bermakna anda prihatin terhadap saye. Betul, saye memang takde lah baik sangat, dan betul saye tidak bertudung. Bukan saye nak berbangge kerane tidak bertudung tapi saye masih berusaha menuju ke arah itu. Saye tak mampu nak buat bende yang tak ikhlas keluar dari hati.

Eleh, ape susah sangat bertudung! Kat mane-mane je pon dah boleh dapat tudung. Memang lah, senang bagi orang yang berkate. Memang senang nak bertudung, dan memang seronok pakai tudung. Saye pon teringin nak pakai tudung. Tapi, saye sedang berusahe untuk bertudung luar dan dalam. Takde gune bertudung luar, tapi dalam (hati) tak ikhlas.

Ape kisah ikhlas tak ikhlas. Yang penting kau tutup aurat, orang nampak kau baik, dah lah. Macam tu? Itu lah yang saye maksudkan soal hati. Saye tak nak lah kerane saye bertudung tidak ikhlas, orang lain terus menghukum orang yang bertudung itu jahat. Sorang buat maksiat, yang lain-lain pon terkene tempiasnye, tak gitu?

Eh eh eyka. Chill la. Kenape kau emo pulak tibe tibe ni eyka? Ko datang bulan ke ape ni ha? Oh, takde lah. Mane ade. Yelah, sampai bile kite hidup kalau hidup asyik nak funfun tak pernah nak berserius macam ni. Sekali sekala kene la serius. Ade mase nak berseronok, ade mase nak berserius.

Hm, rasenye macam panjang je pulak entry kali ni. HAHA. bukan memang selalu tulis panjang-panjang ke? HEHE. tapi itu lah, saye sedih tengok mude mudi zaman sekarang ni. Maaf kepade yang terase. Same-same lah kite berubah. Lupekan perihal nak FUN sangat. Fun sikit-sikit sudah, jangan sampai ketagih. Ketagih air batu takpe. kah kah :P


P/S : Sekarang ni berape ramai je yang terase bulu roma naik bile sebut pasal KIAMAT. KIAMAT! Naik tak bulu roma korang membayangkannye? Tak tahu nak bayangkan macam mane? Tekan SINI untuk pilih mane satu yang anda nak bace. :)

SEKIAN, 9.20pm

31 comments:

Iera Hanna said...

post berkesan, eyka! :)
mmg takut dan byk tp tp kite ni.
doa jela yg tbaik utk semua.
Amin.

Mr K said...

Kakak kau dah pakai tudung. So nice =)
aku harap nanti kau pun akan follow. Aku ni pun harap nanti akan berubah sbb aku bukan baik sgt haha.

btw, entri kau panjang gila. rasa pinar je mata baca...

EykaHamasuba said...

iera,
ha'ah. kite hanye mampu berdoa je kan skrg ni.. :)

EykaHamasuba said...

mr K.
hehe tu la. sesame la kite berubah kearah kebaikan kah kah kah. eh eh tergelak pulak. hehe. tu ah mmg pjg. tp panjang2 la best. pendek2 taktau nak ckp pe. keh keh :P

ahmadzamri said...

pki lah tudung "eyka"..

mula2 dlm x ikhlas sgt..lama2 ikhlas laa..

hee:D peace!

Momento said...

kalo niat tu ade ok le.
cm dlu ade ustat cite ade si polan ni bnyk wt maksiat pastu aritu terdetik hati die nk tobat sbb ade sumting belaku kt die,on de way ke masjid sbb nk jmpe tok imam nk tobat,tbe die meninggal dunia,tp yg megiknye die meninggal dgn muke tersenyum dan wajah bersinar2.kire die mmg niat btol2 iklas aaa...x tipu punye..

huhu..

armouris said...

info tentang wanita merokok kat sini -
Why Women Should Never Smoke

Siti.Khatijah said...

semoga kita samasama berubah eh . siti pun dua kali lima . huahuahua :D

Zinnera™ R. said...

salam
hi sis. lame xsinggah blog adik ni hehe.
nice post btw.

memang macam tu la ape yg tjadi skang ni. tande2 kiamat dh nak dekat. tp msh byk yg x sedar lg.

sme2 la kite berubah ke arah yg lebih baik. :)

take care.

NIMI Co.♥ said...

sokong sangat eyka pasal semua maters kat atas tu..
tu larr skrang sebut kiamat bulu roma tak terangkat pon..
duluw aktu form 5 ada larr siap nangis2 lagi..
haishh!!

sokong sangat pasal arak, club tu semua..
buruk sungguh gal perangai mcam tu.

ainee pon teringin sangat pakai tudung eyka tapi tu larrr nak pakai tudung tu bia luar n dalam.
kalau pakai tudung tu biar lah bertutup semuanya bukan pakai macam nangka..*OPSS AINEE JGN CAKAP LELEBEY!!

TAPI YANG APSTI EYKA SANGAT CANTIK MEMAKAI TUDUNG SKOLAH..TUDUNG SKOLAH JER EYKA JANGAN PWASAN LEBEY.HEHHEHE!!

Nazz said...

btol2...
post nie the great la eyka!
insaf2

Blufish said...

terasa . =)

Azri Rotten said...

perghh. tajam2. hehehe. but mmg true ar. psl bdak minum2 beer tgh jalan tuh pun nak tegur ape. nak kate dorang seek attention, maybe dorang mmg dahage or tuh mmg dorang punye rights utk chill & have fun. plus ramai org yg mmg dah x caye agame. dorang anggap agame ni satu bentuk penindasan & sbb byk sgt agame then religion ni xde prove mane btol & salah so dorang anggap cam myth je. thats why i quit band lame i.

miLk+ch0co said...

yep2..btul2..niat tue biar ikhlas..insyaAllah..

Shadow Master said...

salam
sbrnya aku dah lame usha blog ko ni..
baru skrg aku nk folo ko..
sbb nye..ntah...menarik kot blog ko..

anyway..ttg post kat atas ni...ko tulis sndiri ke..?mmg best aku bace benda2 mcm ni..tp bile la aku nk insaf..?hahahaa
kdg2 time aku bace,aku teringat balik kat mimpi2 pelik aku..huhuuhhu
anyway...keep it up...nice work...
5thumbs up 4 you gurlz...
:-)
salam dari awiengs

najwa izzati said...

memang bagusla post kali ni..banyak pengajaran doh.. :D

aina hazuani said...

siyes doh. meremang bulu roma
ish

azman shah said...

abg nasihatkan pakai lah tudung

EykaHamasuba said...

zamri,
insyaAllahh.. hehehe :P

EykaHamasuba said...

momento,
haha tau. penah denga cite ttu. tapi kalo ade niat, pastu dapat buat laaaaaaagi best kan :D

EykaHamasuba said...

armouris,
thanks :)

EykaHamasuba said...

siti,
dua kali lima sepuluh harhar :P

EykaHamasuba said...

kak anna,

rinduu! hehe. tu la. skg ni eyka pon busy tak smpt nak jenguk blog. dlu slalu gak jenguk blog akak. kih2.

betul2. mari same2 berubah.. :)

EykaHamasuba said...

nimi,
heheh skg ni nak nanges psl kiamat pon takde gune. bukan takde gune. gune tu gune gak. tapi takat nangis je tak buat perubahan takde guna la nme nye kihkih

so, same2 lah kite merubah diri ini. dah doa2lah supaye mereka2 boleh insaf...

tp akhir zaman.. mmg macam ni. huauhuaa... nimi pon cantek pkai tudung skola. :p

EykaHamasuba said...

naz,
haha ye ke nazz. :P

kak balqis,
terase ? haha. :)

EykaHamasuba said...

azri,
nsib baik quit, tak terjebak same.. kan kan. heh heh. alah, kalo kate dahage.. minum air kosong ke air mineral dah la.. :P

EykaHamasuba said...

awiends,

terime kasih sudi menyinggah dan kemudian memfollow. haha, blog ni takde pape pon snanye. biase je. keh keh.

mimpi pelik? mimpi pelik yg cemane tu.. cite la. :D

EykaHamasuba said...

najwa,
haha alhamdulillah :P

EykaHamasuba said...

milk choco,
haha tu la. skg ni org ikhlas tak byk..

EykaHamasuba said...

aina,
ye ke? hah ade hantu la tu mkne nye kah kah :P

azman shah,
insyaAllah :)

Asreef Armagan said...

fuh...bagus betulllah eyka ni...

klo dahage minum arak tambah penin adela...

baik lepak mapley, minum teh tarik...feel jugak...

penah tak dengar pasal

"NEW ORDE SECLOROUM"

atau dalam bahase omputih

"NEW WORLD ORDER"

"NEW ORDER SECULAR"

perkataan yang tertulis diatas duit satu dollar bill u.s

tudung tu bukan sajer2 jer kene pakai...

ade hikmahnye kot...

mengurangkan naluri lelaki yng kureng betollll...

itulah aje kot...

"apabila matahari terbit disebelah barat, semuanye akan ok esok"

nko rase ape maksudnye tersirat disebalik frasa di atas ?

aku pun ade tulis pasal

"NEW WORLD ORDER" dalam blog aku...

tajuk artikel die

"2020.KLCC BAKAL RUNTUH ?"