Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, June 13, 2009

Saye tak paham manusie..

Saye tak paham macam mane manusia yang merupakan kawan baik boleh berselisih faham hanye disebabkan orang lain yang sebenarnye takde kaitan sangat pon.

Saye tak paham macam mane manusie sanggup buat ape saje kerane DUIT. Bagi mereka, ade duit, ade segalenye.

Saye tak paham macam mane manusie boleh bergaduh disebabkan sebab-sebab yang tidak munasabah langsung.

Saye tak paham macam mane manusie boleh ade perasaan dengki, iri hati terhadap orang yang mempunyai kelebihan yang berbeza dari diri sendiri.

Saye tak paham macam mane manusie boleh berubah daripade seorang yang baik kepade seorang yang sedikit menyeramkan.

Saye tak paham macam mane seorang kawan boleh mempengaruhi hidup seseorang dan merubah seseorang itu menjadi orang yang bukan lagi diri die.

Saye tak paham macam mane hubungan kekeluargaan boleh renggang walaupun hidup lengkap dengan segala macam harta benda.

Saye tak paham macam mane manusie boleh terfikir untuk mengambil kesempatan terhadap orang-orang yang ade kekurangan.

Saye tak paham macam mane manusie sanggup bersama ketika senang tapi meninggalkan ketika susah.

Saye tak paham macam mane manusia boleh berkata buruk tentang diri orang lain tetapi tak sedar tentang keburukan diri sendiri.

Saye tak paham macam mane manusia boleh mudah terpengaruh walaupun merupakan seorang yang pandai dalam segala mata pelajaran.

Saye tak paham macam mane manusie sanggup menipu dan menjadi orang lain hanye untuk mendapatkan perhatian.

Saye tak paham macam mane manusie ni boleh jadi terlalu mementingkan diri sendiri dalam semua aspek.

Saye tak paham macam mane manusie boleh bergaduh dan membezakan seseorang itu hanye berdasarkan warna kulit.

Saye tak paham macam mane manusie boleh timbul sifat prejudis dalam diri terhadap orang lain yang takde kaitan langsung dengan hidup die.

Saye tak paham macam mane manusie lebih mudah untuk berubah kearah kejahatan berbanding kebaikan.

Saye tak paham macam mane saye boleh tak paham dengan bende-bende yang remeh dan temeh seperti di atas itu tadi.

Banyak yang saye tak paham tentang perkara yang berkaitan manusie. Penat dah google, tapi jawapan tetap tak memuaskan hati ini. Biar lah, ini lah manusie. Sukar difahami. Sebab kite sendiri tak berape nak faham diri kite macam mane sebenarnye.

Yang kite tahu sekarang ni, ape yang perlu kite buat adelah belajar. Bukan kite, tapi saye, sebagai seorang pelajar. Tapi takat mane pembelajaran tu boleh buat kite berjaye? Sebab, tak semestinye orang yang pandai itu benar-benar pandai dan begitu juge sebaliknye.

Ape yang penting, KERJASAMA! kihkih, dah mule dah die. dah mule dah. haha. Takde lah, yang penting, kite semua sedang menuju ke satu arah yang same. Arah yang kekal itu lah arah yang dituju. Dunie ni persinggahan R&R je. Mase itu pule merupakan jarak perjalanan. So, hargailah mase, hargailah dunie.

Maksud nye, hargailah diri kite sebagai manusie di dunie ini sebab semua orang tahu dunie ni tak kekal jadi jangan lah kekalkan bende yang tak kekal dan sedarlah bahawe kite semua hanye lah hamba yang tak berhak memperhambakan orang lain. :)

p/s : Wahh, saye tak paham macam mane saye boleh buat ayat macam ayat-ayat di atas! haha :P

TAMAT, 3.08pm

16 comments:

Izzati Hazwani said...

aduhhh
saye tak fhm kenape saye bace ayat2 awak ni sampai saye sendiri tak fhm ape yang saye tulis..

*fhm tak ?
haha
GOOGLE lahh
:p

EykaHamasuba said...

hahaha saye pon tak paham lah kenape sy tak paham..

haha google pon tak paham agaknye nnti wakhakakak :P

natasha said...

haha kelakaa la..
;D
tp ade betulnye jugak.

Siti.Khatijah said...

kalau google macammana sekali pon , kita tetap tak dapat jawapan dia . jawapannya terletak di hati manusia yang melakukan nya :D

naz said...

i da search google takde jawapan pun?
u try search engine lain :)

fezaL Mohd said...

saya pown tk nk paham hahaha

aмiє's³° sнiиoda said...

u kene study human behaviour.. ;p

nami o fish said...

kalau eyka boleh faham dengan istilah "Satu Bangsa Manusia".

Tidak ada beza antara bangsa,warna kulit,fahaman,agama,bahasa,cara makan,cara hidup,cara tidur,cara gosok gigi atau apa-apa sahaja.

Satu bangsa manusia.Untuk fahamkan itu,rajin click kat blog nami,click kat label Satu Bangsa Manusia.

Hanis said...

saya pon tak paham..
kenapa sume itu berlaku..

*ade gak yg terkena batang hidung sendiri..rasa bagai ditampar-tampar plak. adehh..

EykaHamasuba said...

natasha,
tu la.. hehe tak paham :P

EykaHamasuba said...

siti,
betul tu. lain manusie, lain pemikiran. lain hati lain perasaan. hehe :P

EykaHamasuba said...

naz,
tak best lah yang lain. google gak best :P

EykaHamasuba said...

fezal,
taknak paham sudah, namemu dollah keih keh :P

EykaHamasuba said...

amie,
heheheh agaknye la :)

EykaHamasuba said...

nami,
insyaAllah eyka klik nnti ye nami. lame tak nmpk nami! :D

EykaHamasuba said...

hanis,
saye pon ade jugak same terase ditampar2 dgn diri sendiri.. tak paham kenape kite paham tapi kite still tak paham hahahaha