Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Tuesday, June 30, 2009

Pesanan Seorang Ibu dan bapa

Mencegah lebih baik daripade mengubat!
"Eyka, lepas ni eyka kene banned komputer tu. Toksah dok komputer-komputer sangat lah SPM nak dekat. Sabtu Ahad je boleh gune" - Kata pakcik Abu Samah

Pakcik Abu Samah merupakan seorang bapa kepade 5 orang adik beradik termasuk saya. Heh heh. Saya sebagai anak hanye mampu mengangguk. Yelahh abah. Eyka teraaiii.. Ya, masih mencuba dan terus mencuba dan memang sedang menutup pintu hati untuk online pon sebenarnye.

Sekarang ni sedang mula nak buat ulangkaji bersama rakan-rakan seperjuangan. Mungkin balik lambat macam awal-awal tahun dulu. InsyaAllah..

"Eyka, mak dah belikan topeng tu. Eyka kate nak topeng, penat mak beli" kate emak kepadeku pade hari Ahad haritu.

Lalu, tadi saye ke sekolah seperti biase tanpa memakai topeng. Bile masuk kelas baru mule pakai topeng. Time rehat pakai, semua dah pelik. H1N1 kejadah oi! Cikgu pon pelik. Saye hanye mengatekan, untuk protection. Lagipon, mak dah beli takkan tak pakai kan betul tak ?

Cube teka ape yang tersirat disebalik topeng...

Orang pakai topeng pon nak pelik. Ingat terkene virus tu. Orang pakai sebab nak protect ye kawan-kawan sekolah. Jangan pelik jika melihat saye memakainye.. dan juge rakan-rakan saye. Mereka pon akan memakainye. Ala, kat bookshop ade jual, beli je kat situ RM1 satu.

Haha tapi best betul tengok reaksi dorang. Bebudak sume macam pelik. Tak berani dekat. Wahkahkah. Time nak beli makanan tu lagi la. Time orang dok pelik tengok saye pakai topeng, kawan mencelah untuk beli makanan. Taktik nak dapat makanan cepat. Pastu saje main bersin-bersin HAHA baru dorang tahu cuak! Padan muke :P

P/S : Kawan-kawan SPM, jom ulangkaji same-same nak tak? :D

SEKIAN, 3.34pm

17 comments:

farahTHEmorra said...

hahahahahhahhahahhahaha:D
awk,kite msih on bluetooth la . haha:D
balik skola sy pun snap pic bersame mask sy . haha:D nnt akn diletak di ms. so sila2 lah cmmnt (:

farahTHEmorra said...

btw , pelik kan org .
pakai je nk kte kite kne H1N1.
ntah pape je kan .
haish!kesian kite .
dorg ckp mcm nk mendoakan kite kne je:(

naz said...

hahha. taktik yang menarik ;)

• roOZu • said...

gud idea!

nami o fish said...

next week nami nak pergi Belgium.doakan nami selamat ok?

huhu!

nak pinjam topeng eyka boleh?

hazira said...

hi eyka..
sy suka bace blog kamoo..
tak padan dgn umur kamoo 17thn..
sy ada link blog kamoo di blog sy.. harap kamoo tak kisah ye..

kalau ada masa, singgah la di blog sy..
sy budak baru belajar, blog pun simple2 je..

anyway.. good luck 4 SPM.
don't be like me.. haha..
bye girl!

dianalulu said...

haha, betul la eyka.
org pakai sbb nk prevent tp org len fikir lain.
bg dorang , kena H1N1 baru nak pakai topeng.
Apalah dorang2 ni.
Diana tak dpt PLKN ouhh :)
Sian Eyka

.i am me. said...

gile best taktik! :D
rase cam nk g ur school n tgk reaksi dak2 time korang saje bersin2. xD

When Ct Talks... said...
This comment has been removed by the author.
Syafy. said...

aww. comel la kamu pakai mask.

dulu sis suka pakai mask. konon2 misterius gitu. haha

last-last boring, org ingt sakit apa je.

takpe. amalkan pakai.

eh eyka. pak guard tak tego pakai mask? pak guard yg aritu tu. haha. =)

EykaHamasuba said...

kak syafy,
a'ah best gak pkai mask tp panas.. hahaha. pakcik tu skrg die balik awal.. eyka smpai die asek takde je.. haha rindu laa pulak dengan pakcik! :D

EykaHamasuba said...

i am me,
tu laa.. try la buat sekali. dorang cuakk nye hahahaa

EykaHamasuba said...

diana,
a'ah tau takpe! org pkai nak prevent bkn sbb org kene. org yang kene slalu tak pakai. tp mentaliti org macma tu la. bile pakai je igt kite yg kne.. tah pape.. hahahaa

EykaHamasuba said...

kak hazira,
terime kasih. nnti eyka link kak jugak ye.. hehe :D

EykaHamasuba said...

nami,
NAK IKUT G BELGIUM! hehehehe. pakai la topeng. nah eyka pinjamkan topeng.. utk keselamatan.. hehe

EykaHamasuba said...

naz and roozu,
hahaha try la buat ;P

EykaHamasuba said...

farah.
hahahaha awak sengal busuk kentut! tau la tak dapat PLKN! (wpun xde kene ngene) :P