Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, June 27, 2009

Kenape kejar A1?

  • Untuk kejayaan akademik. Senang masuk U lepas sekolah.
  • Kebanggaan ibu bape. Ibu bape mane yang tak bangge bile anak dapat banyak A1.
  • Membalas jase.
  • Kepuasan diri sendiri. Belajar susah² bertahun², tak puas hati la tak dapat A1.
  • Respect. Orang respek budak-budak A1 ni.
  • Senang nak kejar cite-cite.
  • Orang pandang tinggi, sebab pandai..
  • A1 susah nak dapat. Sebab tu rase best je kalau dapat.
  • A1 carta paling atas. Sebab tu ramai nak kejar A1.
  • Memang tugas seorang pelajar, kot?
Ok. Sebenarnye banyak lagi kot sebab-sebab kenape kite kejar A1 ni. Tak kisah la A1 ke A2 ke grade apepun sebenarnye tak menjamin sangat kejayaan kecita-citaan. Dapat A1 banyak-banyak pon tak semestinye pandai. Pandai tu banyak aspek.

Salah satunye ni lah. Aspek pandai dalam mendapatkan A1. Kire, kalau dapat A1 ni kite paham la ape yang cikgu ajar. Boleh jawab soalan betul-betul ikut skema jawapan. Boleh tackle soalan semua tu. Memang pandai kot!

Tapi.. pandai dan bijak berbeza. Ade orang die lebih pandai dalam praktikal daripade pelajaran. Maybe kepandaian die dalam praktikal boleh bantu die hidup berdikari. Kalau yang pandai dalam pelajaran ni pulak bantu jugak dalam kehidupan.

Masing-masing ade gaye tersendiri untuk hidup. Sekarang nak hidup bukan senang. Bukan takat A1 je boleh menjamin kehidupan. So, sape yang tak dapat A1 tu jangan berputus ase. Grab je peluang yang ade. Tapi ni tak bermakne kite tak perlu kejar A1 tu. Kejar lah selagi mampu.

Jangan sampai jadi beban dah. Selalu student stress sebab nak dapatkan A1 tu la kot. Saye pon maybe kejar jugak sekarang ni. Rase macam terbeban je. Kejar tapi takat kejar mulut je. Haih. Tak pe lah. Ade rezeki ade la tu kan! Hahaha. Ok lah, tu je kot. Terima kasih! hehe.

P/S : Idea banyak tapi tak sempat nak keluarkan semua.

SEKIAN, 11.21am

11 comments:

aidadidu said...

jgn dpt G9 sudah hehehe
E8 & D7 pun jangan sbb nti susah nk apply mane2
kalau C6 tu boleh
(hahaha ade plak soh dpt C6 kan)
study smart eyka!
saye tahu anda seorang budak bijak!
;D

nami o fish said...

Entah..
Rasanya takde keperluan nak dapat A1 pun..

Sebab niat nak belajar.
Takat mana otak boleh terima,takat tu la boleh terima.

Kalau nak dapat A1 nak tunjuk kat orang lain,timbul perasaan riak,takbur,sombong.

Tuhan tak suka..huhu!

EykaHamasuba said...

aidadu,
haha study smart jgn study hard! hureyh :D

EykaHamasuba said...

nami,

memang lah tp peperiksaan tu la yang menyebabkan orang nak sangat A1 tu. ala dapat A1 tak semestinye bagus. Tapi at least dapat la puaskan hati kite sebab dapat grab bende yang macam susah nak dapat.

Lagipon sekarang ni tak semue yang pergi sekolah tu niat die untuk belajar.. ade jgk yg xtau ape niat die pergi sekolah..

natasha said...

oh yeahh.
mmg nk mngejar A1 ni.
pmr pon da nk dkat kn.

kak eyka pon gudluck tau spm.
gogochaiyokk..!

;D

Hanis said...

hurm.

Sape la yg tak bangga dpt brlambak A1 dlm SPM.

Kira macam best la tu.

Berusaha untuk A1 itu bagus. Tapi, tak payah la over sangat. Sampai jadi mental.

Kesian tau student-student skrg ni dengan sistem meritokrasi, mereka terpaksa lebih dan lebih bekerja keras.

Kalau tak, takde orang nak pandang. Bila dapat U, dapat pula course yang dilelong.

Apa pun, all da best ya!
Ade juga seorang adik yang akan amek SPM tahun ni.

miLk+ch0co said...

yeah!matrix st stress!agagaga..

Aisya J said...

<3

EykaHamasuba said...

natasha,
terima kasih. natasha pun same. chaiyok! hehehe

EykaHamasuba said...

Kak hanis,
terima kasih. hehe tau takpe, sekarang ni makin banyak saingan makin mencabar makin mental budak2 nak kejar yang terbaik.. hoho takpe la, kejar je selagi mampu, kan kan. :)

EykaHamasuba said...

milk,
haha stressss tp jimat mase. tp kalo tak perform die campak je g mane2. :P