Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Sunday, June 21, 2009

Antara asrama dan sekolah biasa

SOALAN COMMON : Mane satu lagi bagus?

Bagi saye, due-due pon bagus. Cume peratus nak dapat straight A's lagi tinggi kalau duduk asrama berbanding sekolah biase. MENGAPE? Kerane.. kite boleh pikir sendiri. Kat asrama, takde banyak godaan hiburan. Nak tak nak kene study jugak! Sebab tu je la bende yang kite boleh buat kat asrama tu. Kihkih

Lagi pon, persekitaran memainkan peranan yang amat penting. CEH CEH. Kalau dah duduk asrama, bergaul dengan kawan-kawan yang memang rajin study, ulangkaji mesti kite pon akan terase cuak kalau tak melakukan perkare yang same.

Yelah, kawan study.. kite tak. Nanti dapat markah corot tak ke malu.. Malu dengan kawan, cikgu, makbapak, kawan punye makbapak. Bopren galpren lagi. Kehkeh. Hm. Kalau sekolah biase pulak, kite tak terikat sangat dengan peraturan. So, boleh manage hidup sendiri.

Masalah nak manage tu bergantung la pade diri sendiri. Sendiri mau ingat la. Jangan macam ade sorang ni.. SPM nak dekat tapi still main blog lah, restaurant city lah ape lah sampai buat post 3 kali berturut-turut pasal restoran kejadah tu dalam blog. Orang sibuk study die sibuk kejar ranking game restoran. HAHAHA :P

Sekolah biase best sikit. Bebas lebih dari budak asrama. Haha. YE KE (?) Entah lah. Tak pernah duduk asrama so tak tau. Tapi rasenye dok asrama pon best. Spend time dengan kawan sepanjang mase. Buat baik buat jahat pon same-same. Mesti seronok kan. Tapi saye prefer tak duduk asrama. haha taktau asal. Belum bersedia kot. :P

Saye dulu lepas UPSR ade la jugak dapat pergi interview nak masuk sekolah asrama. Interview secare tak ikhlas. Pergi pon sebab permintaan mak abah. Nasib baik tak dapat! HAHAHA. Mase tu dapat pergi interview sekolah perempuan sri aman dengan dapat amik ujian tahap pertame untuk masuk yayasan saad.

Mase tu otak mentah lagi, dikuasai dengan perasaan sayang akan keluarge yang menyebabkan diri ini tak boleh nak terime untuk berpisah dengan keluarge kalau masuk asrama, maka dengan itu saye tidak buat dengan betul-betul untuk pergi ke peringkat seterusnya. atau.. memang tak layak kot. kahkah

Ingat lagi, mase interview sekolah sri aman. Cikgu tu suruh saye cite pasal diri sendiri. So, saye pon cite je la macam biase. Then, die suruh saye speaking. Dalam hati. ALAMAK. Mase tu kalau essay boleh la kot. Nak cakap ni susah sikit, lidah still berbelit. Tapi hantam je la cakap je ape yang mampu..

Oleh kerane saye pernah duduk Sabah selame 4tahun, cikgu tu suruh saye konon-konon sebagai tourist guide cite kat die ape bende yang interesting pasal Sabah. So saye pon cite la potpetpotpet. Then, die tanye kenape nak masuk asrama. Time tu la. Hati tak ikhlas, so saye pon jawab lah dengan jujur. Kerana saye memang seorang yang jujur. KAH KAH.
"Sebenarnye.. saye TAKNAK masuk asrama. Tapi makbapak saye suruh masuk asrama.."

Haha, gelak lah sepuas-puas nyeee. Konfem-konfem lah tak dapat kot sebab jawab camtu. Tapi mase tu saye memang taknak pon dapat masuk asrama. Bukan takot, cume entah lah. Sayang family lebih! Hehe. Yelah, saye kan rapat dengan family. Kalau duduk asrama, banyak mase dengan kawan je..

Tapi tu lah pemikiran budak tak matang. Darjah 6 baruu memang ar macam tu. HAHA. Takpe lah. Setiap kejadian ade hikmahnye. Ade hikmah saye tak masuk asrama dan ade hikmah saye masuk sekolah biase. :D

HEHE. Kenape yeh, lepas PMR je dapat keputusan ramai yang pindah sekolah? Sedih lak. Walaupun bende dah lepas kan. Hm, yang pindah tu pon sume budak-budak yang dah memang pandai. Kalau tak pindah kan best.. boleh same-same 5 tahun kat satu sekolah. Walaupun bosan asyik tengok muke same je tetiap hari.. hahaha

Sebenarnye semue ni bergantung lah pade diri sendiri kan. Maybe, impression juge memainkan peranan. Orang pandang budak sekolah asrama ni semue mesti hebat-hebat belake. Sekolah biase ni hampeh. Yela, sekolah asrama kan result student nye bagus-bagus belake. Hanye orang terpilih je boleh masuk asrama kan kan ?

Tapi kenape ek mesti orang yang pandai-pandai je diterime masuk sekolah asrama? yang dapat 5A UPSR, 8A PMR je syarat wajib nak masuk. Kenape tak amik student yang lemah. Masuk asrama, mungkin kehidupan mereka boleh berubah. CEH CEH.

Memang saje kot amik budak yang pandai-pandai biar name sekolah naik kan kan. Teringin jugak satu hari tengok satu sekolah asrama ni die amik budak yang low-low je. Tak straight UPSR, tapi bile masok dorang terus dapat STRAIGHT PMR, SPM. Lagi extreme kalau dapat mengubah student yang lemah kepade student yang bijak bestari.

PEH! Salute lah kalau ade sekolah yang macam tu. Tapi.. ade ke masalahnye? Tengok, semue yang dah memang pandai tu je diterime masuk. Yang tak diterima tu jangan lah bersedih. Sebab, sekolah biase lagi best. KEH KEH. Mungkin pandangan budak sekolah biase dengan sekolah asrama tak same kot.

Tapi betul lah, sekolah asrama ni menjage reputasi yang menyebabkan ramai nak masuk asrama ni sebab kononnye mase depan cerah. Bile dapat keputusan cemerlang, pihak asrama tu sendiri dah tentukan and tolong kite untuk senang masuk U. Overseas pon senang nak pergi macam tu.

Haih tak paham gak sebenarnye. Main tulis je ape yang terlintas. Haha. Apapepon, sekolah asrama tak asrama same je due-due tempat kite belajar dan mengambil peperiksaan yang same. Yang tentukan berjaye tak berjaye tu diri kite sendiri. Ade usaha, ade la jayenye.

Tapi kalau tak berjaye pon walau dah berusahe keras macam mane pon kite tetap kene terime sebab kejayaan ni kan rezeki masing-masing. Kalau ade rezeki, tak semestinye kite perlu straight A's untuk lanjutkan pelajaran ke tempat yang bagus-bagus.

Tapi, untuk kepuasan dan kepastian, serta kesejukan perut ibu mengandung serta penjagaan hati ayah yang dikasihi, memang patut lah kejar keputusan SATU yang memanjang dalam slip peperiksaan. Haha. Tapi kalau dah takde rezeki.. nak buat macam mane kan.. :)

P/S : Kenape kite kejar A1 dalam peperiksaan ?

SEKIAN, 1.37am

18 comments:

Momento said...

sebab nk masuk U bgus2..
pastu nk kje elok2...
pastu nk gaji tinggi2...
pastu nk rumah besau2..
kawin ngan org pandai2 juge..
dpt anak pastu msukkan kt sekolah bgus2..
sebab nk anak masuk U bgus2..
pastu nk anak elok2...
pastu nk anak tinggi2...
pastu nk anak besau2..
nak anak kawin ngan org pandai2 juge..

Mr K said...

@Momento - Jangan terlalu mengharap yang rezeki kita akan dtg dari U.

Kalau nak dihitung, berapa rmai yang boleh hidup mewah stleh kuar dari U.

bak kata ayah aku, kalau kerja bwh orgm tak akan kaya mana.

Momento said...

ko x paham maksud aku Mr.K...
cube ko pikir dlm2 ape mksud yg tersirat tu..akal ade gune leklok..

natasha said...

tu la.
rmai yg anggap sekola asrama tu lg better dr sekola base.
macam la budak ni ha.
tu yg teringin nk masok lepas pmr ni.
hehe~ d
kak eyka doakan yee..
;)

btw, bole tau kak wyka upsr pmr dpt bape?
hohoo~
xnk bgtau un xpe.
:)

Natasha said...

baik kejar A2 sebab senang nak dapat..75 keatas..

Natasha said...

baik kejar A2 sebab senang nak dapat..75 keatas..

chipsmore said...

kite mesti kene aim tinggi..hehe...tp mmg x dinafikan dok asrama lg senang nk dapat straight A's coz environment yg berbeza ngn skul biase...tp skul biase pon de gak pandai2x..act,depende on urself ;)

faqiha said...

hee..duk asrama kdg2 best kak eyka..kdg2 xbest la kak :(

troxs said...

kalau saya la penemu-duga tu..
memang saya letak je eyka dok asrama.
taknak ye duduk.
ha..amek sebiji. ngeh3..

dari f1 memang duduk asrama.
memang kdg2 mls nk stadi.
kwn2 ramai..maen je la kejenya.
tapi sbb ada tyme kena stadi.
so, dtg sendiri la rasa nk stadi tu.

=)

Penchenta Dosa said...

Dik.. Kalau 'A' dalam pekse, tapi tak 'A' dalam idup watpe.. aku dah tengok macam2 orang dah.. kebanyakkannyer susah nak dapat 'A' untuk kedua-dua bahagian.. kau mude lagi.. tak perlu risau.. redah je.. wat yang terbaik sudah.. ade bahagiannyer nnt..

Aimi Arsyida said...

sedih gak baca entry ni.
i dpt asrama aritu lepas pmr.
tp xpi. nyesal gak sbb telepas peluang emas kan..

dehh apa2 pon duk sekolah harian pon bestttt
memang best larh! ala kalau nk dptkan result bagus tueh,, ikut diri sendiri la.
bukannya bergantung kat sekolah
kan kan??

FLOY said...

mr K, yang keluar dari U hidup tak mewah tu orang yang masuk U tapi pemalas nak belajar, masuk pasal dalam IC tulis melayu je..cgpa/ape2le teruk, biasa je..mane company mewah2 nak hire..memang campak dalam tong sampah je la..lagi satu tak pandai cari peluang kat U..kat U la bersepah peluang nak cari bekalan untuk kerja ni..

memang kita kerja bawah orang tak kaya mana..tu pasal bila dah agak2 lama kerja bawah orang, pegi bukak company sendiri..agak2 rasa macam tak bole nak bukak company sendiri/pemalas, jadi cikgu/lecturer/org kerajaan, masa depan pon terjamin..

wuuuuuh!

FLOY said...

lagi satu, duk asrama laki ni memang bole jadi gay ke?

aku dah tengok 2 orang kawan aku yang dulunya lelaki sejati, suka tengok pompuan, bila masuk asrama laki, terus minat laki..

esh2..

janxxx said...

mr. k, pndpt ko ada benarnya..dan pndpat kwn2 lain pun ada betulnya..biar ar saya pekenalan diri sbg abg je sbb eyka ni sebaya adik pempuan abg je..abg bckp dr segi pglman bersekolah abg pula..abg dah brumur 26 thn dan skang keje gvrment..pernah skolah berasrama penuh tapi tak bleh join sbb environment lain..so abg just back to my old school..skolah mana pun tak kisah sebenarnya..apepun tu semua bergantung pada niat dan matlamat kita..yg penting fikirlah apa yg kita nak dalam kehidupan ni..mcm mr. k ckp tu ada kebenarannya..cuma kehidupan skang ni tdk ar semudah tu lagi..lepas U abg penah keje mcm2..2 tahun gak keje private dan abg puas dgn pengalaman tu..dan hasil penantian 2 tahun abg dapat keje gvrment dan abg tahu ramai lagi kawan abg yg kat luar sana lepasan U yg lagi bijak dr abg tidak dpat ape2 keje yg baik smp ketika ini..abg bersyukur kerana rezeki itu ada dimana2, yang penting adalah usaha..tanpa usaha kita takkan kemana2..jgn malu dgn diri kita..promote diri kita dan buktikan bhw tak semestinya abg yg tidak dpt 11A ms SPM,dan xdpt4 principal ms Form 6 dan dpt cuma grade 3.38 cgpa ni tak mampu berjaya..choice in your hand to change it..tuhan takkan mengubah nasib sesuatu kaum itu, kecuali kaum itu sendiri mengubahnya.. buatlah keputusan berdasarkan akal dan fikiran, latih diri berkeyakinan dalam apa jua bidang, dan usahalah hingga berjaya..kambade..chayok..k

miLk+ch0co said...

hoho..ey..mase pMr kamu dapat teknik an?tue pon ta pegi..agagagaga..mb ader hikmah di sebaliknya..pengaruh member nie agak bahye gak ar..ader mmber masuk asrama trus jadi smokers......ay0ooo..so..everything sbnrnya atas diri sendiri..kena pandai pilih..that its!!:)

catthamid said...

sekolah asrama best ahh
tp kena tgk sekolah ah
cm skola aku
aku agak suke :D

hidup teknik kl :D

kotakfikiran said...

hahahh topik asrama.
menarek.banyak celoteh ek?
harhar.bagosz2 pndpat yg diutarakan.

EykaHamasuba said...

Thanks for the responds! :D