Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Wednesday, May 20, 2009

Dulu saye hanyelah buruh internet

Post ni TER-inspirasi daripade posting nami yang ini.

AMARAN DARIPADA KAPTEN: Post ini sangat panjang. Dilarang membaca jika ade exam pada hari esok. :P

Siape eyka hamasuba? korang kenal ke budak name eyka hamasuba tu? Kalau kenal, macam mane korang boleh kenal die? Apesal name tu macam familiar je. Eyka Hamasuba. Name nak menjepun je. Huahuahua. Tu kepade sesape yang taktahu maksud hamasuba tu la. Hamasuba tu ade maksud di sebalik kejadian. Maksudnye fikirlah sendiri. :P

Sebenarnye saye pon pelik macam mane saye boleh jadikan name Eyka Hamasuba tu familiar di mate budak-budak remaje yang menceburi bidang internet ni, myspace terutamanye. Macam mane orang boleh nak add budak eyka ni? Apesal die pemes sangat? -abaikan sifat keperasanan di situ. Dak eyka ni memang suke angkat bakul. Haha

Mule-mule dulu saye hanyelah seorang buruh. Buruh internet ye nami, eyka pon penah jadi buruh tau. Hehehe. Dulu eyka mane reti sangat komputer internet ni. Ikutt je ape yang abang ngan kakakku buat. Dorang main game, saye mengame same. Dorang beryahoo messenger saye pon beryahoo messenger. Dorang menTHE SIMs, saye ikut same. *rindu nak men the sims! :(

Dalam hal ni, mak ngan abah merupakan bos. Bos yang menyediakan keperluan untuk buruhnye iaitu saye sendiri menggunakan keperluan dan peruntukan yang diberi. Walaupun berburuh tak bergaji, malah memakan gaji ibu bapa sendiri sebab mereka yang mempertaruhkan duit ke atas bil komputer dan internet ni sume.


*Suke gamba mak abah yang ni! Ade sedikit unsur misteri:P

Kalau takde mak abah yang menjadi bos, mungkin takde eyka hamasuba. Dan takde jugak blog wane pink itam yang menyakitkan mate ni. Daripade seseorang yang tak tahu ape-ape, kini saye dah tahu la jugak sikit-sikit. At least kalau tetibe sesuatu coding tak kena macam yang berlaku kat media box kat friendster yang lesap tanpa memo pemberitahuan, saye boleh la lagi survive dan usaha nak cantikkan balik page.

Balik pade hal tadi, mak abah bos. Abang kakak kire engineer dan manager la. Saye ni peringkat paling bawaaaaah sekali. Tapi berkat usaha dan kerajinan, akhirnye berjaye menaikkan taraf kehidupan di dalam internet ini. Hahaha. Ayat macam nak lebih je. Tapi itu lah hakikatnye. Kalau saye tak usaha nak belajar semua bende yang saye belajar sekarang ni berkaitan internet rasenye sampai bile-bile saye akan memburuh dan membuta IT.

Ape yang penting? KERJASAMA! Yaa, kerjasama. Kalau takde kerjasame antara mak abah, kakak dan abang, saye sendiri tak boleh bergerak. Begitu juge dengan buruh. Takde bos, takde manager yang mengurus, mereka juge tidak boleh bergerak. Dan kerjasama antara kakitangan ni la yang menaikkan sesuatu syarikat tu. Ewah, TERmasuk syarikat pulak. Mentang-mentang belajar akaun. Hahahaha.

Kalau macam saye, HAMASUBA itu bos iaitu ayah saye sendiri yang beri idea name tu. Kire macam syarikat lah kan. Lepas tu abang kakak dan juge saye yang berperanan sebagai manager dan juge buruh yang menaikkan name tu. Taktahu la naik ke tidak, takpe. sebagai contoh je tu ye puan puan dan tuan tuan sekalian. Hehe

Maksud di sini, dari ayah tercetusnye name Hamasuba. Lepas tu semua adik beradik yang pade mase itu kakak-kakak saye iaitu Diana dan Julia dan juge saye sendiri iaitu Eyka berpakat menggunakan name Hamasuba tu sebagai nickname kat myspace. Di sinilah bermulanya zaman kegemilangan Hamasuba. Ewahh, macam nak melahirkan tamadun je. Padahal siape je la Hamasuba tu kan. Hahahhahaha. Sebagai contoh, takpe ye :P

Okay, kerane kitorang bekerjasama menggunakan name Hamasuba, entah macam mane name syarikat kitorang pon mule naik di mate mate myspace. Eh eh. takde syarikat sebenarnye. Hamasuba itu hanyalah nickname adik beradik. Bukannye geng kongsi gelap. Takut pulak tetibe ade orang yang cepat terpengaruh ingat Hamasuba tu kongsi gelap terus block dan banned name yang tidak berdosa itu. Isk isk.

Huahua. Okay, sekarang bersambung. Mungkin sebab kitorang time tu rajin kot. Rajin membalas komen, pandai bergaul, etc etc. Saye sebagai buruh yang paling kerdil mule la berusaha menaikkan name. Padahal time tu tak terlintas langsung pasal nak name ni semua. Gune nickname tu pon sebagai tande kami ni adik-beradik. Bukan untuk meraih populariti. Tapi tak sangke kekal sampai sekarang. Dan disitulah wujudnye ranking itu sendiri.

*Saye dipeluk oleh seorang kipas-susah-mati. HAHAHAHA :P

Saye yang merupakan buruh paling muda mule menaikkan semangat untuk maju dalam bidang yang diceburi. Sebab tu saye sukee tukar-tukar page. Kasi nampak canggih lawa sedap mate memandang padahal gune basic je pon HAHAHA tujuannye hanye untuk kepuasan diri sendiri, tapi disamping itu kite juge dapat memuaskan orang lain. Hehe

Walaupun sekarang ni kakak-kakak saye tidak lagi aktif di myspace termasuk saye sendiri, namun Hamasuba tetap familiar kot. AGAKNYE je la. Berdasarkan ranking friend request. Yang saye pon pelik apehal dorang nak add. Padahal bukannye kenal pon. Kalau kate nak add saje nak menambah kenalan tu, macam tak logik sebab kekadang tu orang yang add bukan calang-calang orangnye.

Haha. Sebelum timbul sifat riak, saye tutup lah cerite pasal friend request. Alah, mysapace je pon bukan ade apape pon. Tapi sebab myspace itu lah ramai manusie mule berkawan dan kenal erti dunia. Macam-macam dengan myspace. Bukan dengan astro dah. Haha. Ular menyusur akar takkan hilang bisanya. Sekali name tu orang familiar, masuk mane-mane pon tetap akan familiar.

Macam dalam blog. Dulu blog saye sape je yang sudi nak bace. Jenguk pon takde sape yang sudi agaknye. Tapi sekarang ni alhamdulillah, ade jugak manusia yang rajin menjenguk, membaca setiap patah, mengikuti dan seterusnya memberi kentut yang amat indah sekali. Malah, sudi menjadi pengkentut sejati. HAHA. Syabas dan terima kasih yang tak terhingga saye ucapkan. :D

*Ape tingkap ni buat kat sini? =,="

Hakhak. Kesimpulannye, eyka yang dulu merupakan buruh sendiri yang usaha untuk tidak selamenye memburuh. Kalau lah saye takde keinginan untuk belajar. Rasenye, memang takkan wujud saye yang sekarang ni. Sebab tu ilmu tu penting. Untuk menaikkan taraf hidup seseorang. Kalau dah naik, kene ade ilmu untuk kekalkan. Kalau takde ilmu, nanti akan musnah jugak.

Sebab tu manusie sentiase berkejaran untuk berada di atas, iaitu untuk menjadi ketua. Sebab, suara ketua semua orang dengar. Macam kes saye ni, suare ayah saye semua anak-anak dengar. Kalau lah time tu saye yang bersuara dan memberi pendapat, rasenye nak ke kakak dan abang mendengarnye? Tak kan. Sebab mase tu saye hanye lah seorang buruh internet. Yang tak tahu ape-ape.

Tapi sekarang, saye bukan lagi buruh, malah sudah pandai kendalikan syarikat sendiri yang berada di angkasa internet ni. Name syarikat saye, Cakerawaleyka Selamenyerlah! hehe. Tapi saye sebagai anak, akan sentiase menjadi buruh kepade mak dan ayah saye. Sebab tu name Hamasuba dikekalkan walaupun dah ade syarikat sendiri. Taknak lah jadi macam habis madu sepah dibuang pulak kan kan. Haha. :P

Terime kasih diucapkan kepade kedua kakak saye yang menjinakkan saye mule-mule dalam dunie perinternetan ini. Haha. Kalau dorang tak introduce saye dengan friendster, dan kemudian myspace, mungkin sampai sekarang ni saye masih berada di GENGBK ataupun chat room Ym yang entah ape-ape tah. Mungkin juge saye tidak akan mempunyai blog seperti ini. :)

p/s: TER-panjang la plak post nih. Sape bace tu memang carik nahas! haha, takde lah. Gurau je. Sape bace tu memang sangat mengharukan. Terima kasih lagi sekali. Terime kasih jugak kat Nami sebab terbagi idea untuk eyka menceritakan perihal eyka memburuh di internet ni. Hehe :)

TAMAT, 10.25pm

29 comments:

nurulbalqis said...

Penulisan dah habis jawab hari ni..
Soo, tak dapat laa nak curi idea kat karangan ni.. Hu3..

Ceyhhh, buruh rupanyaa sebelum ni..
Bagus laa dah ada syarikat sendiri! Nanti gaji orang ramai2 yaa tolong popularkan lagi syarikat Kak Eyka ;D

Balqis exam esok tapi still baca =D

aKu NaKaL said...

wow.. hamasuba yang terhebat.. hehe x)~

blood said...

patut la cam penah dengar hamasuba.

rupa2 nyer cik diana hamasuba tuh ader dlm friend list sy. huk huk...

panjang tol postnyer, :P

reg,
vexed

nami o fish said...

huahua..menjadi inspirasi..huahaha..buruh internet..adeh!

nami terus menjadi buruh internet..dan terus memburuh..

dan kalau ke the curve,carilah nami memburuh di FOS..hahaha!kalau line clear boleh kasi price cut hahaha!

ala FOS je,bukan kedai pemes2 pun..

kalau datang The Curve silalah war-warkan kepada The Hamasuba yang lain..huahaahaha!

Clara Emily Cancer said...

wow ..
pjg betul entry..
tahniah eyka..

mmg la kite pun x sangka nk jd faymes kan..

azman shah said...

panjang cerita kamu

NurulAtiqah said...

haha tu cerita dia buruh internet! Lol. sume orang berburuh la kirenye ni kan. sis pon berburuh sama. cume takde syarikat je lagi. hahaha

EykaHamasuba said...

nurulbalqis,
hahaha tak mampu nak menggaji org skg ni :P

man,
hahaha geli ketiak :P

vexed,
itu la. saye memang gemar menaip panjang2 ni hehe :P

nami,
hahhahahaha. THe curve eyka jarang pegi la. snanye sume tmpt pon jarang pegi dah wuu wuu T_________T

tp aritu last time kua ade gak g the curve! haha :D

clara,
tak pemes pon. hamasuba tu sape owh! haha

azman shah,
tu la pasal .kan da warning awal2 ;P

EykaHamasuba said...

kak tiqa,
haha takpe.. lps ni boleh la buat syarikat kak tiqa lak. hehe

azle3n said...

ahh. :P
sape tak kenal eyka hamasuba.
budak yang nakal serta hyperactive.
haha. bluwekk.

yaa. usaha tangga kejayaan.

ehh. mule2 buruh.
lepas buruh , pengurus syarikat.
lepas tu? :P

~myraie~ said...

i first saw u when i googled about kepupusan last year

and i was impressed with your blog

much impressive when i knew your age was just 16!

since that, i keep checking on u
and thats how i know u

hamasuba's daughter :)

[PERANTAU] said...

teruskan memburuh! :)

farahTHEmorra said...

hahahahahahahhah:D
pekejadahnye lah awk merepek pnjg2 ni.
paling tak bleh blah kan.
kipas susah mati tu.
hahahahahahhah:D
lawak doewh anym .
kim slm kt pkcik hamasuba eh(:

Kirana (: said...

Hey.. nice blog! keep it up girl!
hope we can be frens

xx

Alia Izzati said...

alia pon nk kate thank u gak kat eyka....
coz eyka yg memperknlkn alia dgn dunia internet...
thankz.

nyzm said...

saya suka kentot dekat blog ni hahah

miLk+ch0co said...

wah!best2 biler ade mase nak buat sumer nie..especially programming..susah oo..huhu..congrats!USAHA TANGGA KEJAYAAN(motto sek. ren. dulu)agagagagaga..;p

troxs said...

hahaha,,,

analogi yang agak kreatif dan ada sedikit unsur kritikal di situ.

kepp it up!

joegrimjow said...

nanti kamu akan dapat penyakit GB
da rase dpt
gtau ku!

Jus Oren said...

eyka! eyka!

jus oren di sini melapor.
haha lame aku x nampak ko eyka...

sarahhhhh:) said...

WOIWOIWOI ade gambar saye pulak. TERHARU haha.woi cuti kuar ok minah :)tak sabarr niiii! byk gile cite!!

EykaHamasuba said...

azleen,
lepas tu surirumahtangge heeehuheue :PP



myraie,
hauhaua alah myra, eyka biase jee.... :D


perantau,
ye, saye!

EykaHamasuba said...

farah,
hahahaha ye baiklah anak pak namza! :P


kirana,
sure. boleh je nk kawan ngehngeh


alia,
sesame aliaa pon da maju kan skg ni hehehe


nyzm,
alah nyzm bkn kat eyka nye je. kt sume tmpt die ske kentot hahaha

EykaHamasuba said...

milk choco,
skg tak gune tangge da. leceh ;P


trox,
haha maseh ;P

joe,
GB tu apekah? :O


jus,
ntah lme tak nmpk. pegi luaskan syarikat jus la tu hahaha

EykaHamasuba said...

okehhhhhhhhhhhhhhhhhh jgn tak jadi lak! haha

.Cik Nana. said...

pandai wat karangan..
hehe
lawak2..:)

nursyazwani zakaria said...

nice story laa eyka :)

EykaHamasuba said...

cik nana,
hehe pelajar spm kene pndai wat karangan. kah kah :P

EykaHamasuba said...

thanks wani :DD