Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Wednesday, May 27, 2009

Bumi semakin panas

Kesan-kesan yang buruk di mata seorang pelajar..

Pagi-pagi bangun dah boleh berpeluh. Even time dalam bilik air nak mandi tu peluh keluar. Pergi sekolah rase tak selesa je. Lagi-lagi yang jalan kaki. Ketiak mesti basah gile kan. Tu baru ketiak. Lain-lain taktau aa kan. Hahaha (Nasib baik sekarang mak abah tolong antakan. Terima kasih mak, terima kasih abah! hehe)

Time beratur kat perhimpunan jangan cakap la. Beratur pagi-pagi pon dah rase panas. Semue murid pon dah macam dirasuk cacing kepanasan. Tak macam dulu dah. Dulu time beratur nyamann je angin pagi. Sekarang beratur pagi pon da macam beratur time petang. Time petang mesti lagi dahsat kan.

Kulit semakin gelap. Belang tumbuh sini sane dan situ. Lagi-lagi yang pakai jam tangan. Taun lepas takde pulak belang tumbuh di sebalik jam. Nak belajar tak boleh fokus. Asyik ingak nak makan ais je. Eh eh, tu dah lain punye cerita. haha

Sekarang ni kat sekolah memang selalu sangat berpeluh. Habis basah segale anggota. Rinduunyee nak balik ke zaman sekolah rendah. Datang pagi-pagi sejuk dan nyaman sahaje. Haha. Ni baru tahun 2009. Kalau takde langkah untuk menghentikan pemanasan global ni rasenye tahun 2019 habis semua pokok mati kepanasan.

Tu baru pokok. Tahun 2029 lak taktahu siape yang akan mati kepanasan. Haha :P Lepas tu, time balik sekolah lagi laaa panas kan. Nasib baik dah jarang jalan kaki. Selalu ayah ataupun abang farah yang tolong anta balik rumah. Hehe, terima kasih ayah dan abang farah! :P

Global warming menyebabkan polar bear yang comel hilang tempat tinggal

Takpe lah, sebagai seorang pelajar. Kite kene pandai bersyukur. Walaupun panas, at least tak de la sepanas macam kat Afrika tu kan. Kat sane lagi la daaif je. Nak menulis pon gune tanah je. Sekolah takde atap. Takde uniform sekolah. Basah ketiak pon dorang kisah ape. Iskk, betul-betul menginsafkan. So rakyat Malaysia, bersyukurlah! hehehe.

Kesan yang baik?

Mungkin ade kot. Perpeluhan itu kan baik untuk kesihatan. Huahuaa. So, pemanasan global ni boleh la tolong kite keluarkan peluh tanpa berbuat ape-ape. Takyah senaman pon dah berpeluh. Fuh, hebat tu! haha :P Lepas tu, boleh menguji iman dan kesabaran.

Tu je la kesan yang baik. Kesan jangke mase panjang, ehem. Fikir-fikirlah sendiri. Selamatkan bumi kite sebelum ais-ais kat kutub utare tu cair! Tutup aircond, hapuskan kereta yang mengeluarkan CFC, dan pakse diri tahan kentut! Haha tu ade kaitan ke? Entah. Sape kentut berapi tu ade la kot memberi kesan. Haha. Ok tak lawak.

Ape-ape pon. Kuasa pengguna di tangan anda! Stop global warming! Haramkan penebangan pokok! Takyah robek kulit pokok untuk dibuat kertas! Nanti takpayah ade peperiksaan. Lepastu, semua orang belajar pakai laptop je wahh cool! Sambil-sambil exam tu nanti boleh google jawapan kat internet. Tak payah frust menonggeng sebab tak dapat jawap soalan lagi dah! haha. :P

p/s : Yeh! Tinggal esokk je exam pastuuu yippii! :P

TAMAT, 2.10pm

27 comments:

joegrimjow said...

ku setujuuuuuu
panass
hottt

jayra said...

ha'ah. betul kata kau tu. duduk dalam rumah sepanjang ari pun ada rasa panas juga. haihh

NurulAtiqah said...

yup. cuaca tak menentu sekrang ni. kejap panas kejap redup hishh macam-macam dah.

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

yerp.. betul panas kan..
tapi tak tentU pun cuaca..
kat malaysia ni..

its about my life said...

setuju yg pling last skali.x de exam.besttt.haha

Irine Nadia MaRceLLo said...

betol~!! pagi2 ponn time beratur dah gase panas...masing2 berkuah ketiakk..wawa( nih bukan pgalaman sndiri..pgalaman owang lain..tolon citewkan..)hek333

nyzm said...

ish dunia nak kiamat!

nami o fish said...

Kuasa Hijau.Solusi untuk hilangkan kepanasan bumi.

Diana Hamasuba, said...

ape pulak yippiiii!! SPM ujung thun nie kena ingat bai! :D

Sidratul Muntaha said...

yup
betul2
pns giler
buek kipas smpai 5 pun tak rasa ape
nk tak nk
keje pakai aircond gak
aiii..
pencemaran lagi

naz said...

i rasa i sanggup bela bear jenis kutub tu :)

azman shah said...

aku ada komen sila lihat blog aku

nzyrh said...

stop global warming ! HAHA :D
tanamlahh pokok.biar dapat oksigen yang melazat kan :)

nzyrh said...

stop global warming ! HAHA :D
tanamlahh pokok.biar dapat oksigen yang melazat kan :)

Adda, said...

dengar cite panas sampai september, huhu

faqiha said...

betul3
dulu mlm2 sejuk
skrg mlm kepanasan je hehe

faqiha said...

betul3
dulu mlm2 sejuk
skrg mlm kepanasan je hehe

EykaHamasuba said...

joe,

agak la. kalah hot hot heat dah macam ni. kih kih



jayra,

ku juga merasakan sedemikian rupee..

EykaHamasuba said...

kak tiqa,

akhir zaman katenye nak wat cemane huhwahh

EykaHamasuba said...

qa,

dah tak tentu dah dunie waaaaa :S

EykaHamasuba said...

its about my life,

skrg ni dah cutii tp cuti nak habis dahh :D


irine,

hahaha ye ke? irine nye tiak tak berkuah lak ek ?:P

EykaHamasuba said...

nyzm,

haha itu saye kenytaan yg tak dapat dinafikan..

nami,

wah nami. nti eyka bce :)

EykaHamasuba said...

ana,

alamak! Kakak aku komen ah takot!! hahahahhaha :P

EykaHamasuba said...

sidratul muntaha,

itu la pasal .kipas pon dah tak bergune skrg ni..

EykaHamasuba said...

naz,

haha same la. beruang tu comel gile :D

EykaHamasuba said...

nzyrah,


ha'ah tanam pokok! :DD


adda,

hmm ntah la.. cuace plik2 je skg ni..

EykaHamasuba said...

faqiha,

setuju ! Hehehee