Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Tuesday, May 12, 2009

Cita-cita dan angan-angan

Dulu darjah 1, bile cikgu tanye sorang-sorang tentang cite-cite saye jadi seram secara tiba-tiba. Tak tahu nak jawab ape. Lalu saye katekan, saye nak jadi Doktor. Dulu mase sekolah rendah sentiase ade borang cita-cita. Kene taruk 3 pilihan cita-cita idaman. Saye tarok Doktor sebagai pilihan pertama, walaupun saya tidak minat menjadi doktor.

Ye! Saye tidak minat menjadi doktor. Bukan sebab saye tak minat sains, mungkin sebab saye tidak sukakan darah. Melihat darah fresh sendiri menitik atau mengalir membuatkan saye terasa macam nak nangis. Pucat je rase. Belum lagi tengok orang berluka bernanah sini sana. Hahahaha.

Kemudian, bile makin dewasa. Saye berminat untuk berbisnes pulak. Saye pernah berangan untuk membina hotel lengkap dengan prasarana moden. Ade klinik, library, restoran, go-kart, golf.. wah macam-macam nak sumbat. Tapi bile fikir balik, macam tak mampu je lakukan. Kat Malaysia nak amik tanah celah mane.. Modal lagi. Aduhai. Lalu, saye pudarkan hasrat nak bina hotel.

Namun demikian, niat saye untuk menjadi ahli perniagaan yang berjaya masih belum pudar. Kerana saye minat berniaga. Saya suka berniaga. Sebenarnye, dari dulu lagi bile orang tanye nak jadi ape, saye dengan nada bergurau berkate saye nak jadi suri rumah tangge yang berjaya! Kahwin dengan suami yang kaya raya tapi setia. Wah, best tu! Kite duduk rumah, jage rumah jage anak. Kemas rumah. He he best :)

Selepas itu, saye berminat pula untuk menjadi arkitek. Tak pon, interior designer. Wah, menarik! Sebab sekarang ni pon macam makin banyak je pembangunan yang diperlukan. Lagipon saye memang minat melukis walaupun dah lame tak melukis. Tapi itu pon saye still rase macam tak menyeluruh sangat dengan jiwe ni. Taktau kenape.

Saye sebenarnye minat mengkaji. Kaji sejarah purbakala, kaji yang berkaitan agame. kaji alam semesta. Kaji mengkaji. Best kan? Rase macam best je kot. Tapi saye fikir, kalau kite kaji-kaji dan kaji rasenye nak kaji fakta ape lagi kan nanti.

Sebab rasenye semua aspek dah dikaji. Tapi saye tahu, banyak lagi bende yang belum dapat dikaji oleh para pengkaji. Cume.. saye takut. Kalau nak jadi astronaut ni nanti ape je tugas kite kan? takut lak takde tugas, takde gaji. hoh hoh hoh. Tapi best boleh jalan-jalan dekat bulan. Heh heh heh :P lagipon saye memang minat bende berkaitan angkasa ni. :)

Apapepun, kerja yang diidamkan merupakan kerja yang tidak memerlukan banyak pergaulan. Bukan saye tak suke bergaul, tapi saye lebih suke duduk di rumah. Sendiri-sendiri je. Kalau kaji, sendiri-sendiri je. Kalau bisnes pun saye nak bisnes kat rumah je. Melalui internet. Kan senang. Duduk terkangkang duit tetap masuk bank. Marvelous! Ka-ching! *bunyik duit terbayang di mate. haha

Kesimpulannye sekarang ni, saye sendiri taktahu nak jadi ape lagi ni sebenarnye. Nak bisnes, takut bankrap. Nak itu takot ini. Nak ini takut itu pulak. Banyak sangat risiko yang ditakutkan. Takpe lah, sekarang ni just go on with the flow je la kan. Di mane ade rezeki, di situ kita jejaki. Haha :P

P/S : Kagum dengan mereka yang sudah merangka hala tuju dan tahu cita-cita diri sendiri sedari kecil lagi. :)

SEKIAN, 4.15pm

15 comments:

aidadidu said...

tapi ade gak yg blaja lain, keje lain hehehe
(mcm ckp psl diri sendiri aje hehe)

deya said...

wehehe...ade minat nk jadi interior designer? hehe..that's my ambition...huhu

zuzilawani said...

kte same,
maseh belom ade ambition !muahaha

nadiyah said...

ada seorang rakan sekelas saya.
setiap kali,bila ditanya cita-citanya apa?

Jawabnya:Mahu menjadi orang yang terkaya didunia,smbil brdiri megah dengan mngngkat tngn ke udara.hoho:o

bgi sya agk bsr jga cita2 die.jauh beza dngn cita2 rkan yng lain.
Apa pndapat cik eyka??ahha :D

fezaL Mohd said...

cita2 saya tk pernah tetap.
tp masih berusaha.

natasha said...

wahh bnyk cita2 kak eyka sbnanye eyhh. :)
kite form3, so dorg kate pkir2 cpat ape yg nk plih tok subject spm nant.
tp mmg, kite xtau nk plih yg mne 1 sbb kite xtau nk jd ape lg. sume xconfirm.
kalo blajar subject yg xakn kite keje nant, xmembazir ka? adoyaaii pdhal pmr blom pass lg. HAHAHA

:3

Ruhil Rosley said...

hahaha kalau dikenang kembali mmg kelakar.
masa mula-mula ayah ruhil pernah cakap yang ruhil masa kecil nak jadi pemain golf.
itu yang pelik tu.
tapi sekarang sudah tetap dh nak jadi apa bila dh besar.
;0

Siti.Khatijah said...

kalau jadi cikgu ok gak kot
tapi kerja tu mcm low class kott :D
tak mengajar tapi still dpt gaji
takde ape yg nak dirisaukan kan ? :P

EykaHamasuba said...

aidadu,
cakap psl diri sendiri? Ehem! :P

deya,
haha sepp sket! :D

zuzilawani,
tau takpe! haha cpt carik ambition. jd surirumah tangge best ;D

EykaHamasuba said...

nadiyah,
eyka pon penah bercite2 nak jadi jutawan! hahahahaha. memang besar angan-angan tp kejayaan selalu start daripade sebuah angan2 jgk kan . hehehe :D

fezal,
same la kite. sep sket :P

EykaHamasuba said...

natasha,
itu la pentingnye kite pikirkan nak jadi apee. hehe tapi natasha takyah pikir lagi. skrg just try achieve kejyaan utk pmr je. nnti senang nak pikir nak amik course ape :D

EykaHamasuba said...

ruhil,
sudah mempunyai cita2 tetap.. bgus la. hehe jgn jd seperti saye yang tidak tetap. hoh hoh

siti,
hehe jadi cikgu tinggi pahalanye. mane de low class la. jd cikgu mahal tauu. bile kite da meninggal, tapi ilmu still bergerak kite still dapat pahala. :D

~myraie~ said...

haha dulu akak once penah bercita-cita nak jadi pembuat coklat. sebab terpengaruh dengan willy wonka punye cerita. hehe

NurulAtiqah said...

My ambition is to be an engineer!

haha till now, sis still minat nak jadi engineer. It depends on what we interested. Kalo kite tak minat susah betul nak concentrate.

but yeah you're right. ade rezeki ade la kan :)

i wish u good luck in everything u do!

[PERANTAU] said...

eyka jadi jurnalist pon berjaya ni