Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Tuesday, April 21, 2009

Nostalgia dan Modenasi

Cerita dulu dengan cite sekarang ni kan apsal ek cite dulu lagi best? Cite P.Ramlee exclusivenye la kan, kalau kite tengok ulang kali pon tetap tak bosan kan kan. I wonderrr why lah~ huhu

Sementelah itu lagu Wonderpets pulak tibe-tibe bergema,
...Wonderpets, wonderpets kami dah datang. Ini serius!

Hehe. Suke pulak dengan mingming itek wonderpets tu. Comel kan? agak-agak kalau die dengan cikteh la, mane lagi comel? mesti aa tuan cikteh tu lagi comel kan. Ala, tuan yang bongsu tu ngehngeh buat buat taktau lak. Sape lagi kalau bukan ehemehem! :P

Eyka ni kan, keje die kalau sehari tak perasan memang kurang sah. Well, nak wat cemane.. nak naikkan keyakinan, pujian itu kan satu kemestian. Tak salah kan kalau angkat bakul sendiri. Ye la, dah takde orang nak tolong angkat kan so lagi berbaloi angkat bakul sendiri daripade angkat bakul orang lain. hakhakhak

Em, berbalik kepade tajuk. Memang movie dulu-dulu lagi berkualiti kan walaupun hitam putih je sepenuh mase. Sampai dah boleh hafal dialog pun tak bosan-bosan lagi. Still boleh buat orang gelak macam baru first time je tengok cite tu.

Dalam arena muzik pun same. Dulu-dulu gak best. Feeeling gitu. Kumpulan Search *peeeuuwiittt, Saleem, Alleycats, Iklim, Spring, lagi ape lagi eh, dan sebagainye la yang diterajui oleh lelaki terutamanya, memang mantopp ah bak kate ghau ghau kan.

Suare memang ke arah kelakian. Sekarang ni suare ke arah lelaki sape je la sangat. Mawi tu ade la jugak kot sikit-sikit ciri kelakian. Yang lain banyak kearah ke-gay-an pon ade jugak je. ngehngeh :P

Sekarang ni, band indonesia lagi seronok kot dilayan. Band malaysia ade jugak yang bagus. Sape kate tak bagus. Lagipon sekarang ni dah banyak band-band yang sedap dilayan begitu saje muncul secara senyap. Yang tahu pun orang yang selalu pergi tengok performance dorang, gig-gig dan dari mulut ke mulut.
*Mulut ke mulut ni maksudnye lisan eh bukan yang lain ehh amboi amboi! haha :P

Ape yang penting kualiti, bukan kuantiti. Mungkin sebab pengaruh dari barat lebih berkembang pesat. Tengok je la tuan punye blog ni. Minat band nak Avenged Sevenfold je woih apekeheynye yob! Haha. Jejaka idaman lak nak mat salleh je memanjang. Ishk ishk! Tu belum kereta idaman lagi. Yee aa pasni tukar la ixora pulak. =,="

Lame-lame ape je yang ade dengan bangsa kite ni kan. *eheh, da masuk pasal bangse pulak dah* Ye la, kalau nak diikutkan, kat KL tu Kampung Baru je la tanah hak milik orang melayu. Lain-lain banyak di pelopori oleh orang Cina.

Bahase pulak, banyak dah main speaking-speaking. Saya sokong PPSMI! hehe. Tapi tak bermakna saye lupekan bahasa Melayu. Still dapat A whaat. Cehh. :P English pon alhamdulillah la A. Moge-moge berkekalan laa sampai SPM dan juge selepas SPM! Amiinnnn... Hehehe.

Takpe lah, Melayu ke cina ke india ke kite tetap Malaysian! Kite semua Malaysian kan! Mungkin jauh dari sudut hati dalam sedalam-dalamnye tu memang wujud sifat perkauman dalam diri masing-masing, tapi cube la elakkan. Caci mencaci, ejek mengejek macam haremm je tak menunjukkan perpaduan langsung. huahuahua

Yang melayu, sikit-sikit kalau ade kekurangan dalam kawan melayu dorang, sikit-sikit nak cakap macam keling la ko ni! Die tak sedar yang die sendiri tu pon macam keling. Haha.

Haish asal buruk je mesti orang india jadi mangse. Pelik betul. Yang setengah tu pulak bangge bile orang puji, Awak ni macam cine la. Mungkin bile di ejek keling kite akan rase terhine kot. Tak patut betul kan?

Lain kali nak ejek gurau sende pun agak-agak la sensitiviti manusie lain perlu dijage. Kalau nak ejek, ejek la bangse lain yang tak diiktiraf pendudukannye. Macam, eh ko ni macam makhluk asing la! Tak pon, eh aku tengok ko ni macam bukan dari bumi je. Eh eh! aku rase ko patut tukar warganegara la. haha

At least takde la masuk isu perkauman. Ni, yang buruk-buruk je nak ejek kaum lain. Tampar lelaju satgi tau r. Lain kali kalau orang ngejek, kite fikir positive je. Cakap je la dengan nada keredhaan yang tinggi,
...Takpee laah, dorang pon Malaysian jugak!

Tak pon, korang jerit je YES! takyah bagi banyak respon. Haha sebab selalu orang yang ngejek ni lagi bertambah rancak bile orang yang die ejek tu bagi respon. Hehe.

Heh heh, tapi orang melayu kan memang pantang di usik! Sikit-sikit melatah opocotmakkautergolek! Hehe. Tapi siape tak tercabar beb kalau bangse sendiri direndah-rendahkan. Betul tak?

Haha. Ape ni woh, daripade kisah lain bertukar jadi bangse la pulak. Haih, tak sesuai dengan tajuk. Haha. Mungkin sebab dah lame tak update kot. Poraahh baru aritu kot update. Haha, takde, maksud saye, mungkin dah lame kot tak update mengenai sesuatu isu. Sebab tu la campur carca marba je macam ni. Hehe

Apapepun tadi kat sekolah baru saye tahu bahawe jikalau poligami bermaksud ramai isteri. Ramai suami pula dipanggil Poliandri! Tapi diharamkan same sekali di Malaysia dan negara Islam yang lain. Ye aa, pompuan kan golongan yang setia, mane boleh kawen ramai-ramai. Satu cukup lah kan kan ...tak macam laki. Ngehehe :P

Sekian, 9.01pm

14 comments:

Iera Hanna said...

perenggan terakhir menarik! :D
poliandri, amboiiii...
Sempat laki condemn laki ye eyka.
Sekali 4 kuota diorang..
*gelak golek*

EykaHamasuba said...

hahaha poliandrii kalo dihalalkan kat malaysia taktau aa camne kan :PP

Alia Izzati said...

wah panjang sgt lah..but sempat bace yg first2 tuh...
hahahaha
ming ming lgi comei dri cek teh...
cek teh sombong lari biler org dtg~

atqh sykla , said...

poliandri. :DDD
br fair. hahahaaha.
:P

naz said...

wow nice post beb :)
banyak gila isi2 penting :)

nami o fish said...

eyka,
pergi kat blog Diorama Nami.

http://diorama-nami.blogspot.com

and pick up the award i give to u..sempena bday i ari ni..

Ruhil Rosley said...

hahahha.
yup.
walaupun cerita lama hitam putih tpi tetap bermakna sampai tengok 100 kali pun tak muak.
hahaha

Alia Izzati said...

hahahahahahaha....
3 bende yg eyka post kan
movie-bangsa-poligami & poliandra...
mmg da cacar merba da...

Bule said...

poliandri..

aku baru tau...
lama aku xjenguk kau..
aku buh link kau ya..

n u r u l said...

adik izzat rupanya..

fahmi said...

assalamualaikum, woo bagus post ni.. straight to the face.. poliandri?? huhmm, learnt a new word from you.. thanx 4 this post

Azri Rotten said...

psl music tu x leh buat apape. malaysia still x leh accept genre2 tertentu. so dorang still kat underground je. tp kene ingat, underground x semestinye x talented & x best. ramai yg talented. AIM 2 may ni band nrocinu nominate utk album rock terbaik. dorang ni dah lame kat dlm underground scene. byk band2 local yg dah nak same level dgn band2 barat. for example skunkfix,lagu dorang online radio & second combat buat european tour,lagu dorang masuk radio canada. band underground local ramai yg still ade ciri2 musician sebenar,so dorang x harapkan populariti. mcm roll nrocinu penah ckp kat i "menang atau kalah,x kesah.yg penting,nak perform kat AIM sbb tmpt tu dah level lain" jd musician sebenar x keja populariti & duit tp nak org appreciate karya dorang.

band barat pon x semestinye yg kat mainstream je talented & best. cube compare avenged sevenfold dgn band ensiferum & dragonforce. setiap band ade keunikan sendiri tp bile research byk2 band,baru ar tau yg synyster gate bkn tuhan guitar. eyka pon ade good taste of music nih,superbus tu best. but skrg dah famous sbb guitar hero. cube check Go Betty Go skali.

racial prob kat malaysia still wujud skrg. malu btol. dorang x tau,kite sume darah same merah,kencing same busuk. so colour lain ape salahnye? ramai yg still ade fahaman pelik & fikir yg tragedy 13 may bleh jadi lagi. but bende tu sume dah jauh kene telan zaman. sape yg pegang negare ni x kire agame or colour still malaysian btol x?

psl poligami tu actually kalau btol ikot sunnah,kawin dgn jande ke org miskin ke ape. mcm nabi muhammad ar. tp kat malaysia ni ikot sunnah ape kawin dgn hottie lps skola. hahaha!

EykaHamasuba said...

a'ah la nurul, adek izzat. ngeh ngeh..



emm azri, betul2. lelaki ni suke sangat cakap poligami tu ikut sunnah nabi. padahal dulu nabi poligami sebab nak kembangkan agama islam. tapi laki sekarang poligami sebab ape ek.. taktau aa. hahaha :P

NurulAtiqah said...

haha memang carca marba. but okey what. at least i paham. hihi