Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Thursday, April 30, 2009

Mari Berimaginasi I

Hari ni dah 30hb April. Esok dah 1 May. Best, dapat cuti sehari. Tambah sabtu ahad jadi tige hari. Tapi, makin hari makin sikit pulak hari dekat countdown SPM. Hurghh ngerii. Kenape la wujudnye peperiksaan ni. Kalau kite study, atas dasar nak dapat ilmu tapi tak perlukan peperiksaan tak boleh ke ? :S
Tak boleh la. Sebab kalau macam tu, mesti semua orang malas nak study bersungguh-sungguh.
Hohoho. Dengar lah rintihan pelajar mu ini wahai datin pengetua. Senyumlah selalu, baru wujud semangat persenyuman di antare kite. Jangan terlalu tensen, sebab ianya hanye akan mengedutkan mukamu serta mentensenkan kami yang memandang. Lagi satu, tolong beri contoh positif yang boleh kami contohi daripade menceritakan perkara-perkara yang negetif.

Kalaulah saye jadi pengetua..

Saye nak buat trip lawatan satu Malaysia terhad kepade pelajar-pelajar yang cemerlang je. Mesti best kan. Ramai yang study bersungguh-sungguh sebab nak involve. Bukan senang kot nak dapat ticket free pergi lawatan satu Malaysia, naik bas selame seminggu. Sebulan pon ok what. Haha. Termasuk Sabah Sarawak, naik air asia kan murah. Kalau tak cukup duit, buat lah upacara renang merenangi laut cina selatan.
Lepastu, boleh buat lawatan satu dunie pulak kee. haha banyak duet :P
Kemudian, saye ingat nak buat banyak aktiviti menarik perhatian pelajar untuk datang ke sekolah. Seperti, bungee jumping ke, rock climbing ke, jungle trekking. Perghh macam ekspedisi pulak. Haha. Boleh masukkan dalam kokurikulum. Lepastu, masukkan sukan papan selaju iaitu skateboarding, ice skating, memanah, main game, arcade dalam sukan dan permainan.

Wujudkan satu bilik wayang khas untuk pembelajaran. Boleh masuk sesuke hati je tapi kalau tanpe cikgu, masuk kene bayar. Boleh pilih nak tengok cite mengenai ape. Sains? Bio? Akaun? Saham? Chemistry? dan sebagainye lah. Orang yang tak amik subjek tu pon boleh tengok. Duit tu nanti boleh buat jadi dana sekolah. Takyah mintak duit lagi kat pelajar-pelajar.

Taknak wujudkan peraturan yang membebankan. Macam, pakai kasut masuk tandas. Perhh peraturan yang tak berjaye. Ade ke pelajar nak patuhi kalau membebankan macam tu? Kalau dah tak tahann sangat sempat ke nak bukak kasut, then pakai selipar masuk dalam tu? Leceh la. Kate suruh hargai mase, tapi nak pergi tandas pon dah buang banyak mase. Nak pakai kasutt la, ape la. Haish :S

Lepas tu, saye ingat nak pasang air cond kat setiap kelas. Takpun kelas untuk pelajar yang terpilih je. Peratus 80% baru dapat air cond. Mesti semua pelajar berlumbe-lumbe nak study betul-betul sebab nak dapat class yang berair-cond kan? Lame-lame setiap kelas ade air-cond. Baru lah best, makne nye setiap kelas tu pelajarnye same je tarafnye semua 80% ke atas. Wah wah wah :P

Lepastu, saye akan pastikan makmal saye mempunyai peralatan yang mencukupi. Makmal komputer, makmal kimia, makmal fizik dan makmal makmal yang lain tu. Barulah pelajar nampak bahan kimia yang digunekan dan lebih memahami sillybus daripade hanye membayangkannye sahaje.

Lagi-lagi, ape lagi ek? Hmm. Saye nak pelajar untuk lebih praktikal ikut minat dan cita-cita. Kalau minat die nak jadi arkitek, die akan belajar bende yang berkaitan arkitek je. Kalau mekanik, akan mekanikk je begitu juge yang lain-lain. Biar pelajar familiar dengan bende dan bakat yang die mahir. Takde unsur paksaan, tapi kerelaan. Barulah pelajar suke datang sekolah, kot.

Buat mase ni tu je kot. Nanti kalau nak tambah, saye tambah lagi. Haha. Tapi rasenye susah kot nak jadi pengetua yang macam tu sebab saye kene ikut terma dan syarat menteri pelajaran. Haha, ye ke? Ke memang semua bergantung di tangan pengetua? tak pasti la, tapi saye kalau ade bende-bende kat atas tu tadi, mesti saye tetiap hari rase tak sabar je nak datang sekolah. haha :)

Jadikan sekolah itu satu tempat yang seronok untuk dihadiri, bukan tempat yang menyeksakan diri sendiri serta pelajar yang dikasihi. Cewaahh! :P Hahaha. Ok. Sekarang giliran anda pula untuk berimaginasi. Fikirkan ape yang anda akan lakukan jika anda merupakan seorang pengetua. :)

p/s : Hari ni hari approve orang. Bulan ni taktahu kenape ramai betul add kat myspace. Pelik. Sebelum ni tak pernah lebih 60pages sebulan. Tapi kali ni wow! Haha. Terima kasih kerana sudi mengadd walaupun ade yang hanye add untuk mengusha sahaja. Alaa, myspace je bukan ade apape pon so, kisah ape kalau approve semua. Haha :D

THE END, 5.35pm

21 comments:

nami o fish said...

ramai-ramai sign petition suruh mansuhkan peraturan mengarut.

kalau datin tu degil jugak,buat pakatan,demonstrasi.

hahaha!

Ez the Conspirator pernah ajak semua pengawas boikot sekolah sebab tak nak lebihkan waktu rehat sekolah.Satu hari takde pengawas huru-hara sekolah.

Student power!Remember who pays the bills,who pays the fees!

naz said...

teringat kejadian boikot guru ketika dsekolah dulu :) cuak cikgu beb!

Alia Izzati said...

wow!!!
sekali byk lak yg add eyka!!!
hahahahahaha
kesian eyka kene byk approve kan org
x pew rezeki kan!!

EykaHamasuba said...

nami,
hahaha bakar bendera sekolah! buat rusuhann kee pakat boikot sekolah trus takyah datang skola seminggu. hahaha ;P


naz,
ye ke? boikot guru? camnee. cite la naz! :D

alia,
hahaha tu ah pasal. pelik gak. tp takpe, approve je semua ;D

BaNaTean_Z said...

Salam Alayk...

Idea yang best! Bolehla jadi pengetua cepat2 pasni.. Hehe..

Yang penting, jadilah pengetua yang solehah dan beriman =) Hayyakillah

~Salam Ziarah~

EykaHamasuba said...

walaikumsalam..
betul2 ;)
heheh mekasih sudi menziarah. :D

farahTHEmorra said...

hagaggagaggaggaggaggag:D
terbaek awak!
datin !grrrrrrr. nympah i tau!

Ayesha H said...

haha kalau awak jadi pengetua tuh, saya sruh anak, sedara, bau2 bacang semua skola situ. Wlwpn sy takdpt merasa tp dorg boleh. Haha gempak gila, best betul la. Teruskan berimaginasi. Mat la mat !

Ayesha H said...

haha kalau awak jadi pengetua tuh, saya sruh anak, sedara, bau2 bacang semua skola situ. Wlwpn sy takdpt merasa tp dorg boleh. Haha gempak gila, best betul la. Teruskan berimaginasi. Mat la mat !

Artdeep said...

"9 kentut kurap"??
ahhaha..kentut leh kurap kan..huhuhu

Nashrien M said...

kalau eyka jadi pengetua memang sah2 sy akn jadi pelajar skola eyka hahaha

kErOL.... said...

Nie kene cepat-cepat jadik pengetua skola....

dianalulu said...

seronok lah ade sekolah mcm ni

Alia Izzati said...

eyka~
alia nk ucap kn terima kasih giler psl buat kn blog kat alia
tpi...
skrang alia da renew kn die...
eyka x marah kan...

Alia Izzati said...

eyka klau skola camtuh bgi murid mmg best tpi bgi pihak kerajaan pokai arr diorg..
n disitulah timbul nyer masalah cukai
lgi2 ekonomi nk merosot kn~~

joegrimjow said...

imiginasiku mmg kuat

faqiha said...

wah bgsnye hehe

Ruhil Rosley said...

imaginasi tinggi betul lah kamu ini.
tapi saya setuju kerana agaknya ramai orang akan datang ke sekolah dgn menggunakan cara inni.

EykaHamasuba said...

ayesha,

yeke? wahh best nye da ade penyokong ni! hahahaha

EykaHamasuba said...

artdeep,
itu la. tertanye2 gak cemane kentut leh kurap :P

EykaHamasuba said...

nashrien, ye ke? wahahaha terime kasih :P