Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, April 25, 2009

Antara persepsi dan perspektif

Lelaki kan, suke perempuan yang macam mane?

Lebih kepade luaran atau lebih tertarik kepade perempuan yang educated? Manusie ni tak sempurna. Kekadang tu, orang tu pandai, tapi fizikal tak menarik. Orang yang fizikal menarik, tapi kurang pandai pulak. Tapi kan, selalu kalau orang pandai ni autometik buat orang rase tertarik untuk berkawan kan?

Heh heh. Ni tanye suke-suke je eh. Nak jugak tanye pendapat lelaki kan. Dalam memilih perempuan, anda akan pilih yang macam mane? Saye tengok ade sesetengah lelaki ni kan suke betul pandang rendah dekat perempuan, lagi-lagi perempuan yang freehair seperti saye.

Mesti orang akan rase orang yang freehair ni sume sosial gile tahap max! Suke berpartyy kuar malam, beronggeng dengan lelaki dan sebagainye, eh? Macam tu ek? Ke tu pemikiran laki yang kuno kolot dan tak matang je? ataupun memang kerana nila setitik rosak susu sebelanga? ecewahhh :P

Btw, saye memang pangkah dan tak suke dengan lelaki yang suke pandang rendah macam tu. Bukan lelaki je, tapi semua jantina yang berfikiran macam tu. Kadang-kadang tu kan, ade jugak perempuan yang freehair tapi batasan pergaulan still terjage semua tu. Soal kenape die freehair tu biarlah die sendiri yang tentukan, kite tak boleh pakse. Betul tak?

Ade sesetengah orang tu mungkin die akan terbuke hatinye untuk bertudung suatu hari kelak. Sebab soal tudung bukan soal main-main. Mungkin kite yang perempuan ni banyak dah dibiasekan dari kecil, sebab tu sampai kite besar kite masih freehair. Tapi tak semestinye orang yang freehair ni akan freehair selame-lamenye.

Ni semua bergantung pade diri sendiri. Tapi itu lah, rase sedikit terase jugak laa kan bile orang fikir negetif dengan orang yang freehair ni. Mungkin memang orang melayu suke membuat perspektif negetif macam tu kot. Orang yang freehair sume jahat, takde yang baik. Yang tak freehair lak sume baik-baik belaka.

Tapi tak patut la orang yang suke fikir negetif ni. Ingat, bukan semua orang freehair itu sosial dan bukan semua orang tak freehair itu tidak sosial. Semua ni bergantung pade diri masing-masing. Cume, saye sedikit kesal gak aa bile ade orang tanggap buruk ni kan. Saye pon terkene tempiasnye.

Konon macam saye ni jahat sangat je. Rasenye korang lagi jahat kot hahahaha. Yang tak boleh tahannye bile orang ingat orang yang tak pakai tudung ni semua dah mahir dalam bab-bab blueee lucah melucah ni semua tu yang tak dapat terimee. Oo,kire kat perempuan yang freehair ni, boleh je cakap apape sesuka hati, macam tu?

Ingat, freehair tak freehair kami masih seorang perempuan. Hati masih seorang perempuan dan jantina masih perempuan. So, jangan lah sesuka hati permainkan kehormatan kami. Jangan terus cop perempuan freehair semua tak bermaruah. Lainlah orang yang betul-betul perangai macam takde maruah tu. Tu memang sengaje suruh orang permainkan kehormatan diri sendiri tu. huhu.

Tapi memang perempuan akan kelihatan sangat baik apabila bertudung dan menutup aurat kan kan? Walaupun sebenarnye die takde la baik sangat pon. Haha. Mungkin itulah hikmah bertudung jugak kot. Selain menutup aurat kerana Allah Ta'ala, tudung juge dapat menjaga maruah kite dan menghindari kite daripade tanggapan buruk orang lain.

Saye ade jugak memasang niat untuk bertudung. Luaran dalaman. satu hari nanti, insyaAllah. Bukan kerane ingin kelihatan lawa, bukan kerana dipaksa ataupun terpaksa, bukan kerana ingin tunjuk baik, bukan kerana orang lain, tapi ikhlas kerana Allah, doakan la ek. Amiinn.:)

P/S: Ngeh ngeh ngeh. Emo la pulak tetibe. Pepaham je la kan perempuaannn kan memang selalu macam ni. Dalam sebulan tu ade la dalam 7 hari dorang akan terasa emo secara tibe-tibe. Haha. :P

TAMAT, 9.45am

40 comments:

helena's said...

yg penting care perempuan tu bawa diri..

dianalulu said...

hai Eyka :)
Diana sokong pe yg Eyka post ni.
Senang je ken mereka2 tu fikir ke arah itu.
Lgpun nk buat benda tu pun kena la ikhlas.
hey, PMS ye :p

EykaHamasuba said...

helene,
btul tu betul! :D

dianalulu,
a'ah.. sedih je kan. tak patut betul dorang pikir negetif kat kite2 ni wuaa :S hehe. tu la PMS! eekk. cam tetau jee. ;PP ahahhahaha

madame zaty yaw~ said...

entry nie hebat eyka :D
suke3!

dianalulu said...

:P
cik eyka PMS , saya pun huahua.

DSX_Integra said...

oh kentut plak

bro fizi mengentot di blog anda

ohh singgah di http://www.saoux.blogspot.com

bagi meninggalkan kentot anda

Nuna C said...

yerp . kadang2 tuh yang tuduh labuhh lg byk problem -__-

• rOozu • said...

x semua manusia tu bersifat same wlpun rambut tu aslnya 1 kale yg sama...

akubudakkampung said...

Salam, tumpang lalu nk beri pendapat..bleh deyh..hihi..

kalau dari persepsinya(orang yg dah lama sy kenal, tahu baik buruk perangainya);
sy akan kata, jiwa mereka tetap selesa, tenang, dan bebas dengan x bertudung, x hipokrit, dan suasana keluarga dan rakan-rakan tetap sokong dan sayang giler amat.

kalau dari perspektif(selalunya 1st impression);
mereka x puas lg ni dengan zaman kanak-kanak pakai gaun pinafore dulu2..kan2..hihi.. masa tu bebas main kt luar rumah.. xpakai tudung pon xpe..

yg sebenarnya, mulut orang ni xkira laki ke ppuan, melayu ke bukan melayu, akan buat tanggapan buruk pd bertudung ke xbertudung ikut pada dengan siapa mereka berkawan, kalau jelas2 depan mata, duk berpeluk cium, turun naik kelab malam, menonggeng atas motor kesana kemari, itu dah kategori 'gejala' sosial..sy pun fikir -ve.

tp kita kan disuruh bersosial, kita mana leh hidup kalau xcarik kawan, kosong giler idup kalau sorang2 je lepak umah..ye tak!

~awak niat ni pun dah dapat ganjaran..cuma tunggu buat jer..Allah kan sayang pada orang yang menyayangi-Nya..amiin

~kalau sy, lelaki, pun akan pilih perempuan yang sayang pada dirinya dan kekasihnya..

haha, sori merepek kat sini..jaa~

aidadidu said...

eyka, kalau pasal kes tudung ni, saye dah alami bile mak kpd exbf saye tak terima saye sbb saye tak pakai tudung dan ia sgt menyayat hati sehingga terpaksa berpisah :(
saye pun pelik apsal kerana hanya tak pakai tudung yang akan dipakai kelak jd isu besar.
tanggapan org tua lagi maha dahsyat berbanding org muda2 kalau bab tudung ni.
so skrg saye redha sbb tak best kalau kite pakai tudung kerana nak penuhi kehendak bakal mak mertua, betul tak?
anyway, tak semua org tak pakai tudung tu jahat kan eyka
;)

yanasaja said...

lomo lomo

Alia Izzati said...

HEY!!!
post kak eyka nih same jer cam kak ana nyer isi pon nk same nih mesti~~~
hehehehe
alia tau alia pon ade bace tau

redbirdfe said...

i agree with you.

pakai tudung pun, tapi perangai bajet baik jek.

bukan nak underestimate perempuan yg bertudung, tapi, mmg ada mcm tu.

dan sy sendiri terkjut, anak perempuan kuar malam dengan laki datang ambil kat rumah tnpa pengetahuan parents.

*parents xtahu dia kuar dgn laki.

cuit said...

Uik boleh ke aku komen kat sini ni? Camne aku nak komen ni.. semuanya pompuan.. kang aku salah ckp kene parap plak aku ni.. baik aku DIAM jer.. selamat....

Nazz

Nashrien M said...

tapi laki zaman skrg nih mcm lagik suke perempuan yg free hair ke? pantang je npk yg free hair cepat2 usha. pendapat saye aje lah. tapi x smua pun mcm tuh sbnrnye. setiap insan berbeza2. ehehe.

naz said...

saya lebih gemar mereka yang jadi diri sendiri :)

black paper said...

lucky,,im not in that group,,
eyka,follow me back!

Ruhil Rosley said...

sokong-sokong.
btw apa beza persepsi dengan perspektif.
hahha.
kurang kefahaman lah.
;)

ayeh said...

berdoa kita dapat yang terbaik,
oppss,jangan harapkan saja kita dpt yg terbaik..kita dulu kena jadi yg trbaik..

EykaHamasuba said...

madame,
ye ke? hehe thx :P

dianalulu,
haha sepp sket! kita serupaaa :P

abe fizi,
haha insyaAllah~

nuna c,
huhu tak boleh nak kate ape da. ngehngeh

roozu,
betul betul. ;)

akubudakkampung,
ye la.. sosial itu kan bermaksud berhubungan kawan bercakap dengan orang kan kan. Maksud di sini, sosial yang tahap max yang negetif tu la. ngeh ngeh. ;)

aidadu,
ye ke? aisehh.. abes tu sekarang ni terpisah la ek? ade hikmah tu di sebalik kejadian kan kan? :)

yanasaja,
lomoo ngeh ngeh :P

alia,
ye ke? yang mane ek? eyka sebenarnye tak sempat pon bace blog sesape termasuk blog kak ana. hahahaha lgpon bnde ni da lme buat da cume tinggalkan dlm draft je bru tadi sempat post. ngehngeh

redbirdfe,
hoho tu laaa, tp mereka tetap kelihatan baik.. kan kan? hahaha

cuit,
emm ala pe salahnye tinggalkan buah fikiran. takdenye kene hentamm haha kate pendapaat :P

nashrien,
hehe ntah laa. tak jugak kot. ade yang berpendapat dorang yang freehair dorang main2 je. yang bertudung baru bawak jmpe mak. ntah la, taktau gak. :(

naz,
yahh betull tu naz !:D

black paper,
hehe bgus bgus. follow back? hohoho

ruhil,
persepsi ni macam kite punye persepsi la. haha
perspektif lak kite nye tanggapan..
ntah la, susah nak terangkan. tp rasenye mmg berbeza. ;D

ayeh,
hoho betull tu neighbour! ngehngeh ;)

Khairul said...

anda tak perlukan apa-apa sebab untuk sukakan seseorang..

aku baru post entri pasal ni pagi tadi... kalu free comment yea

tp aku prefer awek pendiam dan pakai tudung =)

EykaHamasuba said...

hehe diam-diam ubi berisi tau..
jgn disangke air yang tenang xde buaye..
agagaga ;P

Siti.Mohalisa said...

org yg pki tudung tak semestinya baik en ?

ikyn adzmi said...

Better freehair drpd kejap pakai tudung kejap tak :D

Alia Izzati said...
This comment has been removed by the author.
Alia Izzati said...

sori alia tdi bace yg first jerr..
tak same-tak same...
sori atas kesalah fahaman

EykaHamasuba said...

siti,
hehe betul betul. ;D


ikyn,
haha tu la pasall. on off on off aisehh ;D

alia,
eh tu la len kali bace smpi habis dlu! ni bru bace awal2 dah komen. da la eyka suke lompat2 dari tajuk ni pergi tajuk lain. haha

NurulAtiqah said...

poliandri. lol :D

zuRyna said...

hmm..btol tu eyka.

sy pn slalu gak kne camtu.
xsuke pemkiran kolot org cmtu.
suke2 je nk label org freehair ni jht la, sosial la, kaki clubbing laa..

pdhal org yg pkai tdung ni kdg2 bknnye baik sgt..

suke2 je nk label org freehair ni cmtu..

siap ad yg wat citer kt lecturer yg sy ni kuat berfoya-foya.
now, lecturer da pkir negatf psl sy.

haisshh.. xphm la dgn manusie2 sekeliing ni..

zainalalieff said...

mesti la yang pandai bawak diri and freehair ke covered-hair tu tak penting. yang penting hati. cewah. ala relax lah, kakak-kakak saye pun tk pakai tudung. ada je boyfriend? takde pun yang pandang serong. mengada btul ayat.

Adah said...

ur right eyka, we cant just judge someone by her appearance, we need to know inner better than the outside beauty. mgkin belum dpt hidayah lagy nak pakai tdg.

insyaAllah, hopefully one day eyka pakai tdg, mesty ayu je kan? hehe tgk eyka pkai tdg skola kt default mys tu comel je ayu jeee :D

a n a b e l l a said...

tatau nk komen ape..
huhu..

cume penah terserempak dgn 1 situasi..
sy berjln dgn 2 org kwn..
yg sorang bertudung dan yg seorang tidak..
yg bertudung punyela cantik cam puteri kayangan..
yang tak bertudung tuh..
stylo..
tp muke.. bkn nk merendahkn..
err.. phm2 je laa..
but laki ngorat yg tak bertudung tuh..
so.. nta la.. ta bpe phm ape yg diorang nk sbnr nyew..

p/s - BUKAN SEMUA PEREMPUAN BERTUDUNG ITU BAIK-BAIK, TAPI YANG TIDAK BERTUDUNG ITU SENDIRI SUDAH TERANG-TERANG MELANGGAR HUKUM ALLAH..
renungkanlah..

EykaHamasuba said...

bace ni :

http://tehtarikgelasbesar.blogspot.com/2009/04/kenapalah-lelaki-fasis-agama-ni-suka.html

akubudakkampung said...

yeah2..betul3..cik eyka..

sajer nk cerita nih..2-3 minggu lepas sy stop la kat traffic light taman universiti kt kwsan sayer nih..lampu merah kan..

jalan yg bertentangan dgn sayer situ ada 3 lorong.. 1 lorong belah kiri mmg khas nak gerak lurus kan. yg tengah tu prefer kalau tersalah boleh je nk lurus or belok kanan. yg kanan tu wajiblah belok kanan kan..

biler lampu hijau jer, jalan lah semuakan, alih-alih yg paling kanan tu pergi lurus dengan muka xbersalah..apelagi kreekk!! bergeserlah dgn kereta tgh yg nk belok kanan..nasib kereta je bergeser sket..hihi

moralnyer: wpun lampu hijau, ikutlah peraturan jalanraya..

peace(^_~)v

a n a b e l l a said...

aik..
cam marah jer cik eyka..
sy tak sbut lgsg psl hal syurga neraka..
ayat tuh pown sy cilok dr satu novel yg bertajuk mencari cinta terbitan alaf-21..

sy dah bace entry tuh..
sy x tahu siapa yg tulis entry tuh..
sy tak knal die..
cuma cara die menulis entry tuh mcm condemn perempuan bertudung seratus peratus..
ntah lah..
mungkin saya slh..
itu cuma pndgn sy..

ape yg sy nk kate kt cnie..
bukan semua perempuan bertudung itu macam yang orang katakan..
menutup aurat itu kn satu tuntutan..
kenapa perlu kita pertikaikan..

klu kita boleh solat 5 waktu sehari tanpa mempertikaikan kenapa kita perlu mengadap ALLAH 5 kali sehari..
sy pasti kita juga boleh menutup aurat tanpa mempertikaikan kesediaan dan kerelaan hati..
kerana kita dilahirkan ISLAM..
umat ISLAM seharusnya bersedia utk semua itu..

hanya memberi pandangan..
kesempurnaan itu hanya dtg drpd ALLAH..
kita manusia hanya mampu buat yang terbaik..

sy doakan kita semua buat sehabis baik..
=]

lg satu nk tmbh.. sekadar bertudung pun belum tntu menutup aurat klu pkai ketat sane ketat cnie.. sbb ALLAH memandang orang yg pkai bju ketat nih mcm berbogel di mata-NYA..
-menampakkan susuk tubuh pown sudah dikira ketat..

p/s - sy hrp sy tak menyinggung perasaan sesiapa..

EykaHamasuba said...

haha mne de marah la. saje suruh bacee.. hehehe :DD

farahTHEmorra said...

hahahaha:D
dah dah.
sy dah bce.
ngeh!sy teringat kt pakcik teksi cm tutttt tu.
oh fuck giler.

Aimi Arsyida said...

oit! :)
ngee td ada terbaca comments kata girls yg pakai tudung kadang2 bersosial telebih jugak..
please la jgn salah anggap mcm tu mehh
tak semuanya mcm tuu
mcm girls yg free hair pon tak semuanya yg jahat2 ala2 vogue gituu
so kita kena saling respect la.
lg pon kita semua ni kat satu jantina..
hehehe..

*i ada ramai kawan free hair n dorang tak pon sosial gila2.sempoi jaa

diHa said...

hey eyka! no worries psl tanggapan burok org lain. biase lah manusia, mmg suke mengkritik org lain walhal diri sendiri pon same saje kdg2 tu. whatever it is, be urself n make sure u know what ure doing. what ppl say doesnt matter, it is what u do that matters the most. ok babe! take care =)

- diha (merangkap kakak sulung kamu punye kawan hihi).

Momento said...

sumtimes i wonder..
where u get those cleverness..
huhu..
ke mmg sume bebudak sekolah zaman skang memang udah pandai2 belake?
petah sungguh kamu beceloteh.