Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, April 18, 2009

Childhood Memories


Mase kecik-kecik dulu bile hujan turun je saye cepat-cepat berlari ke depan pintu kaca (Sliding Door) sebab saye suke tengok bentuk hujan yang turun mencecah tanah. Bentuknye cantek sangat! Macam duit syiling doposen, takpon lime posen yang dipusing-pusingkan.

Bile dah makin besar saye rase kurang masa untuk melihat dan meneliti keindahan hujan dan air hujan yang jatuh ke lantai.

Mase kecik-kecik dulu saye lebih rapat dengan Ijat sebab Ijat je la yang sudi main dengan saye sebab time tu Ana Man Atin sume dah grow older so dorang lebih suke main mainan yang lebih extreme yang tak sesuai untuk saye join pade mase itu.

Bile dah makin besar saye dah makin rapat dengan semua orang dah termasuk Ana Man dan juge Atin.

Mase kecik-kecik dulu saye menangis melalak bile tak dapat ikut Ana ke Atin pergi keluar dengan kawan dorang sebab saye rase tersisih je duduk kat rumah sorang-sorang takde kawan.

Bile dah makin besar saye sendiri dah makin malas betul nak keluar rumah walaupun Ana dan Atin ajak pergi mane-mane.

Mase kecik-kecik saye rase tak best je bile ade orang yang sebaye saye ejek saye rambut megi. Rase macam downn je. Sampai saye suruh mak saye beli sunsilk sebab tertipu dengan eklan sunsilk yang boleh lurus rambut tu.

Bile dah makin besar saye dah makin tak kisah dan rase bersyukur sebab dikurniakan rambut megi yang sebegini. Original gituuu. hehe

Mase kecik-kecik dulu saye selalu tak sengaje terjatuhkan sudu ataupun garfu ketika makan di mane-mane restoran. Saye takot kene marah jadi cepat-cepat saye amik sudu yang jatuh tu tapi saye tetap kena marah sebab mak kate sudu tu kotor.

Bile dah makin besar tangan saye pon dah makin kuat untuk memegang garfu sampai dah tak pernah pon jatuhkan sudu ataupun garfu kat mane-mane.

Mase kecik-kecik dulu saye ni lasak orangnye sebab saye rapat dengan Ijat dan jiran-jiran mase tu banyak yang lelaki je yang sebaye saye. Jadi selalu kalau main game mesti main perang-perang, gasing, layang-layang, kejar-kejar, lumba lari, lecak, bakar-bakar dan semua la game yang ganas-ganas.

Bile dah makin besar saye dah makin jarang pulak bergaul dengan lelaki walaupun dengan jiran yang selalu main same-same mase kecik-kecik dulu. hehe

Mase kecik-kecik dulu saye selalu menangis bile tak dapat bende yang saye nak terutamenye permainan budak-budak. Yang paling saye suke mase kecik dulu adelah cermin mate mikey mouse tu. Yang boleh bukak tutup tu.

Bile dah makin besar saye dah tak menangis dah bile tak dapat bende yang saye nak sebab saye pon jarang nakkan sesuatu yang membazir macam mase saye kanak-kanak dulu.

Mase kecik-kecik dulu saye suke melukis dan mewarna. Sampai penuh satu dinding rumah ni kene conteng oleh saye dan juge adik-beradik yang lain. Bile awal tahun je mesti setiap sorang nak suruh mak abah beli pensel warna luna yang paling besar tu sorang satu pulak tu.

Bile dah makin besar saye dah jarang mewarna. Melukis tu ade la jugak kadang-kadang. Pensil warne pun susah saye nak carik kat dalam rumah ni.


Mase kecik-kecik dulu saye rapat dengan bibik saye yang dipanggil Mak Limah ataupun Mbak Limah. Bile nangis je mesti saye panggil mak limah. Mungkin kerane Mak Limah yang menjage saye mase tu sebab mak abah sibuk bekerja.

Bile dah makin besar Mbak Limah pon dah balik kampung halamannye dan saye juge dah sangat rapat dengan mak dan abah.

Mase kecik-kecik dulu saye selalu terjatuh dan benjol kat dahi sebab terlanggar dinding. Tak pun sebab kusyuk berlari tapi mate tak tengok depan sampai terlanggar lepastu menangis-nangis sebab ade benjol kat dahi.

Bile dah makin besar dah takde jalan tengok tempat lain. Fokus kat depan je selalu. Benjol pon dah lame tak nampak kat dahi ni ha.

Mase kecik-kecik dulu saye tak reti senyum kat depan kamera. Tak berape ramah dengan orang baru dan muke saye memang agak sombong sebab saye memang tak suke senyum. Kire saye ni memang sangat tak mudah mesra dengan strangers.

Bile dah makin besar saye dah makin friendly dan senang nak berkawan dengan sesiape sahaja. Selalu sangat senyum dan gelak. Banyak cakap lak tu.

Mase kecik-kecik dulu saye tak ramai kawan perempuan sebab kejiranan saye ramai lelaki. (dah cakap dah tadi) Tapi saye kawan je dengan dorang sebab mase kecik tak rase pape kalau nak kawan dengan sesape pon.

Bile dah makin besar saye lagi ramai kawan perempuan. Laki pon ramai jugak tapi tak berape nak rapat kot. ngehngehngeh.

Mase kecik-kecik dulu saye rase gembire sangat bile kitorang kene pindah pergi Sabah sebab dapat naik kapal terbang, dapat kawan baru, persekitaran baru, semuanya baru-baru belaka lah!

Bile dah makin besar saye makin tak suke berpindah. Saye akan rase sedih setiap kali berlakunye perpisahan. Sebab tu bile mak abah ajak pindah Selayang (sebab opis mereka kat Selayang) saye lah orang yang paling membantah.

Mase kecik-kecik dulu terlalu banyak kenangan yang sampai sekarang saye tak boleh nak lupe. Sayang nak lupekan. TAKNAK pon lupekan sebab kenangan mase kecik-kecik tu lah kenangan yang paling mahal dan PALING susah kite nak lupe sebab time tu lah kite mule-mule nak kenal dunia.

Bile dah makin besar kite dah makin sibuk menguruskan hal mase depan kite. Takde mase untuk bermain lagi macam mase kecik-kecik dulu. RINDUNYE! Tapi bersyukurlah sebab at least kite dapat jugak rase zaman kanak-kanak yang tak boleh nak diulang lagi dah.

Same jugak macam sekarang ni kan. Mase memang tak boleh nak diulangi lagi. Mesin mase dalam laci Nobita macam dalam cite Doremon tu pon memang tak wujud. Jadi, janganlah kite sia-siakan mase yang ade. Buka mata, buka minda, gunakan pancaindera sebaiknya untuk melihat dunia. Ececeh :P

Ahh rindunye la pulak bile ingat balik zaman dulu-dulu. Sekarang dah nak masuk 17tahun. Kejap sangat mase berlalu. Ishk, sedihnye. Tapi nak wat camne..haha. Korang pon sure banyak kenangan mase kecik yang tak boleh nak dilupe kan kan?

Sebab bagi saye, kenangan mase kecik-kecik tu lah kenangan yang paling indah yang tak dapat saye lupekan sampai bile-bile. Ngehngeh :)

SEKIAN, 6.42pm

14 comments:

Alia Izzati said...

mengingat kan saye kat mak limah yg saye rase sungguh garang oooo....
eyka nk pindah ke???
hehehehe
tak leh nk kate pape lah~~~

nami o fish said...

Masa nami kecip dulu,nami tinggal kat 'kampung kotak' @ rumah setinggan.Masa dulu Nami dengan family tersangatlah miskin.Ayah kerja siang tukang masak,malam kerja jual burger.

Bila malam2 je,tepat pukul 8,elektrik blackout sebab nak save karen.Ye la,dah kata rumah setinggan so memang la susah nak dapat elektrik.Tu pun main sambung-sambung je dari kabel utama.Sebab kitorang takde tv,mak Nami bakar lilin pastu main bayang-bayang.Buat bentuk burung,bentuk anjing,pakai tangan.Kitorang adik beradik gelak-gelak dengar cerita my mom.Tapi sedih my mum dah besar baru kami faham.

Ada satu hari makanan kat rumah habis,lepas tu yang tinggal cuma tepung beras.Tepung beras tu sebenarnya buat goreng pisang je,tapi itu je makanan kitorang ada.My mom buat lempeng.Kitorang jerit "yey yey roti canai" tapi itulah makanan kami sepanjang hari.

Satu hari,orang halau kami sekeluarga dari rumah tu.Kami packing2,Nami ingat kitorang nak pergi jalan-jalan.Excited gila.Sebenarnya kitorang kena halau dari rumah tu sebab tak bayar sewa.Kitorang pergi rumah nenek belah ayah,tapi kena halau.Lepas tu pakcik adik ayah nami kesian,dia bagi duit kat kitorang,pastu kitorang balik kampung belah mak.Pastu duduk kampung best gila sebab kat tadika dapat makan laksa.tu first time makan laksa.

Kat tadika nami kena marah dengan cikgu sebab nami tulis tangan kidal.cikgu ketuk dengan pembaris.nami nak tulis je,kena ketuk.last2 nami bengang nami boikot kerja sekolah.ye la,asal nak tulis suruh tulis tangan kanan.mana boleh,nami kidal.

tapi nami sorang je boleh membaca.tu yang seronok tu.kawan2 sume mengeja lagi.hehe!pastu paling best nami jumpa buku geografi,hafal nama negara-negara,ibu negara semua.pasal tu nami suka dengan geografi.

anyway tu kenangan kisah hidup nami yang tak berapa best pun.sekadar nak kongsi2.apa yang berlaku pada hari tu membentuk fahaman nami pada hari ni.pasal tu nami ni,orang kata pemberontak la,penentang la.sebenarnya sebab nami pernah hidup miskin.

kalau nami tengok orang miskin,nami mesti teringat kat nami masa kecip2 dulu.hmm..sekian,terima kasih.hehe!

sXe straight edge yeaahh!

EykaHamasuba said...

namiiiiiiiii, sedih dengar cite nami. btul2 menginsafkan eyka yang tak penah merase lagi hidup macam tu. rase bersyukur jugak la sebab Allah murahkan rezeki mak abah eyka untuk kitorang sekeluarge... ;(


tapi dulu kitorang pon susah jugak, sebelum eyka lahir la. eyka kan anak bongsu, time lahir kewangan dah maju sikit. tp kakak2 and abg2 dapat jugak la merase kesusahan dulu-dulu..

huhu. :S

yah! Straight Edge no arak no free sex no dadah!

and eyka tambah no smoke! hehehe! :P

nami o fish said...

pasal tu blog2 teh tarik nami semua macam radikal2 je.sebab nami banyak berfikir,kenapa manusia macam ni.

teringat kat kata2 arwah gf nami(btw bday dia hari ni sepatutnya),

"Cats knows better to love each others than humans".

Sebab tu kita sebagai manusia,dah diberi akal,kenalah malu dengan kucing sebab kucing yang tak diberi akal pun mampu menjaga societynya dengan baik.

Tapi kebanyakan orang tak suka dengar benda2 buruk ni,sebab dorang rasa benda tu menyakitkan.

Arwah pun berkata dulu,

"People loves to listen to lies because truth hurts".

Memang kebenaran menyakitkan.Penipuan tu sungguh manis.tapi sampai bila kita nak kena tipu?

Eyka alhamdulilah,keluarga dah senang,macam mana rakan-rakan eyka yang miskin macam nami kecip2 dulu?Setinggan kat Kampung Chubadak,dekat Flat Jalan Pekeliling,setinggan Kampung Attap,ada orang ambik kisah pasal dorang ni?

Sebab tu nami sokong Food Not Bombs,Red Star Society,dan geng2 straight edge ni jugak yang promote nami ke arah ni.Dorang suruh nami berfikir dan sampai sekarang nami tak pernah berhenti berfikir.

Qistina said...

whoaaa. selayang ialah tempat saya la ;D

~myraie~ said...

eyka! why cannot comment the ghost opening?

huhu, btw i like zack imran too! :D

~myraie~ said...

and oh yea!
i pon tak boleh lupekan memories mase kecik-kecik dulu..
sweet moments of all :)

nami o fish said...

artikel straight edge dah siap!

nami o fish said...
This comment has been removed by the author.
nami o fish said...

artikel pasal Food Not Bombs.

Food Not Bombs.

nami o fish said...
This comment has been removed by the author.
EykaHamasuba said...

hehe thanks nami :)

miLk+ch0co said...

ya2..time2 kecik2 dulu memang best...manis jew sumer..biler dah besar..fkir balik masa time kecik2..rase sangat seronok..but now..hav 2 struggle to think about life,future..and.....the other life soon....:)

faqiha said...

ayoo kak eyka da wt sye nangis..huhu sedih la bile zmn kecik :(