Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, November 27, 2010

Bila kawan tak lagi berkawan

When a friend become a no-friend.

Pernah tak korang bergaduh dengan kawan baik korang sampai satu hari tetibe kawan yang baik bertukar menjadi tak baik? Langsung tak baik. Nak pandang pun rase macam dah taknak. Apetah lagi nak bercakap dengan kawan tersebut.


Pelik kan.


Macam mana senang je persahabatan yang terjalin sejak lame lame dulu tibe-tibe musnah tak sampai satu saat je pun, kan kan? Macam mana senang je orang nak memutuskan sesuatu persahabatan. Adakah ini yang sedang saye alami? OH, tidak~ Jangan salah sangke ye. Haha tetibe terdapat ilham nak tulis pasal ni.


Sebab tibe-tibe teringat ade phrase yang berbunyi "your bestfriend is your worst enemy" Muahaha. Macam seram je kan bunyik nye. Ye lah, dah bestfriend, tibe-tibe enemy pulak, ape pasat? Haha.


Tapi itu yang terjadi sebenarnye. Sebab dah rapat sangat, kadang-kadang benda kecik pun boleh jadi isu. Padahal takde ape pun sangat. Patutnye dah rapat sangat tu la yang lagi susah kite nak terase kan? tapi lagi rapat, lagi senang rasenye nak terase.


Same jugak macam orang bercinta. Dulu pernah jugak ade kawan saye ni cakap, kalau tak bercinta rase biase, bile dah declare tu bende yang biasenye biase je pun boleh jadi isu. Nak gurau pun susah, cepat terase punye pasal. Hohoho.

Dah terase masing-masing pon dok buat muke ketat.

Sesetengah orang tak kisah sangat pasal kawan datang dan pergi ni. Tapi ade sesetengah orang ni berdendam sampai nak mati. Tak tahu ape yang diorang dapat bile simpan dendam tu kan. Tak rase macam penat, ke huh?


Biase lah tu, dah dendam dengan kawan baik kan. Mesti tak sahnye kalau tak stalk kawan baik tu 24jam. Stalk stalk, kutuk kutuk, sedapkan hati. Ade je tak kene. TU yang memang busuk hati lah kan.


Tapi ade jugak yang stalk stalk stalk, tak kutuk, tapi sedih, sebab rindu dengan kawan die tu. Nak mintak maaf terase ego menebal di dada. Buat ape aku mintak maaf, padahal die yang salah dengan aku. dan macam-macam jenis keegoan yang melande.


Kalau saye? Yang dulu rapat kini tak rapat? Entah lah. Nak buat macam mana. Saye kan jenis yang berserah je kejenye. Macam malas nak fikir. So, just biar lah. Yang lepas tu lepas, tak perlu dikenang. Mase yang belum nak lepas lagi ni la perlu kita hargai kan kan? :)


Yang penting, berkawan tu biar ikhlas. Allah pun redha. Dah redha, persahabatan tu pun insyaAllah akan sentiase diberkati. Bukan macam sesetengah orang. Bile rase memerlukan, baru nak cari kawan. Bile orang lain buat macam tu kat die, tahu pulak nak terase kan padahal diri pun same je.


So anda anda anda dan saye, fikir-fikir kan lah. Adakah kite tergolong dalam orang yang suke cari kawan untuk kepentingan diri sendiri ataupun, kite berkawan sebab kite ikhlas? selalunye, kalau orang berkawan sebab ikhlas ni memang tak banyak problem sangat.

Even monkey boleh berkawan dengan pigeon tau.

Macam mana nak tahu kita ikhlas ke tidak kawan dengan orang? Rasanya kita ikhlas bila kita kawan sebab nak kawan bukan sebab kita takde kawan. Kita kawan sebab kita rasa selesa berkawan dan kita kawan sebab kita suka berkawan dengan dia, tanpa niat lain seperti:


Kita kawan sebab kawan kita tu cantik. Kita kawan dia sebab dia kaya. Kawan sebab dia pandai kawan sebab pointer dia tinggi kawan sebab dia ramai kawan lelaki dan perempuan kawan sebab dia suka belanja orang kawan sebab dia famous dan sebagainye. Tu betul tak ikhlas tu.


Kalau kita bergaduh sebab orang ketiga. Orang ketiga ni tak kisah la manusia ke setan bertopeng manusie ke ape, tapi yang penting selalunye orang gaduh sebab salah faham. Salah faham yang sangat sukar untuk difahamkan tu lah yang dimaksudkan dengan orang ketiga. haha


Macam kita terkutuk kawan kite ke kite tergunakan kawan kite ke kite terasekan kawan kite ke kite ter-sebagainye dengan kawan kite tu. Bile dah ter-kantoi, tahu pun nak rasa bersalah, padahal kononnye kutuk takde niat nak mengutuk tapi terkutuk sebab entah, hobi rasanya.


Oh siapa kutuk saya? tiada siapa sebenarnya. Haha. Biaselah orang selalu ingat kalau saye tulis pasal benda ni mesti saye tengah mengalaminye. CEH :P saye sebenarnye takde keje je malam ni tu yang teringin nak tulis something dan ini yang terkeluar. Haha


Dan bagi saya, kalau ada kawan saya yang kutuk kawan saya yang lagi satu, saya tak namakannya sebagai kutuk, tapi sebagai meluahkan perasaan tidak puas hati antara satu sama lain. Apa tugas saya? Dengar je la. Tak perlu tambahkan kutukan, atau jadi batu api.

Pandai-pandai lah pilih, nak rambut merah ka kuning.

Jangan sokong kawan kita tu semata-mata sebab kita ni 'kawan' dengan dia. Cuba jadi kawan yang baik dengan memberi pandangan yang rasional. Sebab ye lah, kadang-kadang orang emosi mane pandai berfikir dengan rasional. Semua nak ikut perasaan je kan.


Jangan pulak kite galakkan die lakukan sesuatu yang tak baik. Itu sangat tak baik. tapi orang tak baik mana perasan dia tak baik kan? entah-entah orang yang tak baik itu lah yang baik dan orang yang nampak baik itu yang tak baik. Who knows? HAHA.


Tapi macam mana kalau kite ni orang yang suke berkawan untuk kepentingan diri sendiri? Entah lah, saye pun tak pasti nak buat macam mana. Tapi yang saye tahu, memang tak lama la kalau kawan orang sebab niat lain. Mungkin terputus macam tu je, satu hari nanti. :)


Bile terputus tu, tak perlu nak sedih sangat. Sedih tu memang la sedih. Kate pun kawan. Best friend forever-la sangat. Yang saye rasekan tak perlu semue tu. Kang tak forever kang sedih nak mati. So tak perlu nak bff sangat. Cukup lah takat kite sedar yang die tu penting dalam hidup kite.


Kadang-kadang bende yang kite tak ungkapkan tu lagi bermakna dari bende yang kite selalu ungkap. Kadang-kadang bende yang bermakna tu kite tak perasan pun sampai dah hilang baru terase nak cari. Nak buat macam mana, manusia kan memang mengada-ngada. Sangat. Haha.


P/S: Biar dia pergi sebab dia yang nak, bukan sebab kita yang taknak.

SEKIAN, 2.24am


29 comments:

----[PERANTAU]---- said...

amboi awat macam sedih ja ni. dun worry kayh..kita still boleh hidup apa bila takda kawan..lagipun mana-mana tmpt pun sentiasa ada ja orang yg akan berkawan dengan kita..

EykaHamasuba said...

hahaha mane ade sedihh laaa..bunyik tak sedih punn tau. hihih btw tq. betul tuuu ape encik perantau katakan. kih kih ;pp

atok said...

atok rse gembira ade rmai kwan, tp rase xbest even sorg drpdnya hilang. wuu

EykaHamasuba said...

same la. tapi nak buat cemane, orang dah tak sudi kan.. *ayat touching* isk isk.

Anonymous said...

"even monkey boleh berkawan dengan pigeon tau."


hehe nice one! ^_<

Mywa said...

hmmm.. betul jugak.. plik kalo a best pwen gado2 ney..

EykaHamasuba said...

anon,
hahahhaa tu caption ikut gambar je sebenarnye. keh keh niway thanks!


mywa,
tak pelik mane lahh di dunie sebenar ni macam2 boleh terjadi ;)

kaka said...

eykahamasuba.sabar ea.idop mmg pnoh dugaan.pe y penting sahabat y baek tok org y baek.kwn mmg sll dtg n pergi p shbt akan setia wlau pe pon y jd.bdwy nice blog!da follow :)

NurulAtiqah said...

it's true indeed kadang2 tak pasan pon kwn baik kita tu sbenarnya tak sebaik yg disangka...

syira insyirah said...

even u said that it's not u i still igt u yg tgh alami bnde ni..haha u ckp mcm u sedang alami..dats y..hee nice post!

lala*FLORIST* said...

pernah terjadi dulu.i was so sad and shocked that it happened to me.but as you said life must go on aite?:)

twinkle twinkle said...

pjgnya entry ni..hehe..betul2,,jgn jadikan kwn ni sbg utama sgt dlm hidup kite,,bg mira la,,sbb kalu mcm tu kite ni akn jdi sensitif dgn stiap ape yg kwn buat kat kite,,huaa

• Alya • said...

hahaha >.< betoi la kk eyka ckp y klaw blom declare uh tk rasa ap2 pn. tpi bila da declare, bnda biasa2 pn jd isu =.="

btw, tq hritu komen kt my blog (:

cimon said...

kalo betul2 kawan...kene tegur dia kalo kita rase dia buat sesuatu yg tak sesuai...xkisah larr ape feedback dia pastu...yg penting kita ikhlas kan?

p/s: xsuke dipergunakan & mempergunakan kawan...tp mintak tolong takpe...slagi boleyy tolong...kita akan tolong kan?

p/s/s: jujur & ikhlas dalam berkawan tu laa namenye kawan kan? (^v^)hehe

LuLu said...

kalau i la kan, i mcm u la. biarkan je. malas nk dendam2 ke ape. janji hidup sendiri tak susa. hehe btw i ade kwn yg selfish. mmg cari i bila perlu je. huh

EykaHamasuba said...

kaka,
hehe tak semestinye yang baik utk yang baik. tugas kite la untuk membimbing mereka yang tak baik tu kan kan. muehehe btw thanks kaka! :DD



nurulatiqah,
ooo sometimes mmg macam tu. muke mmg nampak sangat baik dan innocent tapi jgn disangke air yang tenang takde buaye. eceh terkeluar pribahase :P



syira,
sedang alami ke? hmm rasenye macam tak, tapi rasenye la kot. sebab tu terfikir nak buat entry ni hehehe :P




lala,
i think semua orang pun pernah alami benda ni. even yang tak pernah atau tak suke berkawan pun pernah alami. :D



mira,
ha'ah betul tu. sebab kalau die utama sangat nanti susah kalau die takde kangg. yang penting kite kene bergantung pade diri sendiri. itu yang lebih baik kan ;)



alya,
haa tu la pasal. eyka pun pelik. rumit gile kan bile jadi camtu. tensen pun ade. hehehe ok thanks jgk kat alya :D



cimon panda :P
betul betul. lepastu terpulang lah kt kawan kite tu nak terime ke tak nasihat kite tu kan. sbb sometimes die tak terime, tapi die pulak rase menyampah kat kite sebab nasihat die pnye bad behaviour tu. wawawa. mintak tolong takpe. ade beze tau mintak tolong dengan yang mempergunakan kite. :D




lulu,
tu laa. malas nak fikir. hehe anyway, eyka pun ade jugak kawan macam tu, rasanya. tapi kawan je jugak. cuma pndai2 la fikir supaye kepale tak kene pijak. hehe :D

Ahmad Hanif Abd Halim Azmi said...

ayah cakap, bila kita sayang sorang tu, jangan bagi 100%, simpan la 30%-40% untuk diri kita juga... kalau kita gaduh, takdela frust nonggeng... (tak kisah la kawan ke kawan istimewa ke kawan baik ke)
*spm spm.lalalaa ^^'

Anonymous said...

biar dia pergi sebab dia yang nak, bukan sebab kita yang taknak.


wallah! love it^^

EykaHamasuba said...

hanif,
spm kan? haa all the best eh ADIK! ecewah adikk tuu hehehehe. btw, betull la ape yang ayah hanif ckp tuu.. mmg takleh nak syg org sgt2.. :)



anon,
haha thankss. :)

Aimi Bahari said...

em tapi mmg susah nak cari kawan yang betul2 sejati.

EykaHamasuba said...

betul tu aimi :)

Safwasafwa Ezaty said...

Kak eyka, saya ada link kan entri ni dekat belog saya. Saya cakap ni takut digelar tak minta izin. Anyway thanks yea hehe :)

EykaHamasuba said...

ok safwa, thankss hehe nnti eyka check :D

Kyo Nzyrahun said...

heheheeheh eyka bunyik mcm tgh ada masalah je ni hehehehe :p

sarahhhhh:) said...

RINDUUUUUUUUUUUUUU <3

EykaHamasuba said...

nzyrahun,
takde masalah pun la. hehe :)

sarah,
rinduuuuuuuuuuuuu awak jugakkkkkkkkk!

Noor™ said...

biar dia yang pergisebab dia yang nak, bukan sebab kita yang taknak.

"Tq"

Pen Merah said...

Haha . entah knp lepas aku bce catatan nie, hti aku rase lega kejap . mungkin sbb aku bru putus persahabatan dgn bff aku . sedih tu sedih jugak tpi dlm mse yg sme perasaan geram thp bangang pon ade jgk bile bff aku yg sorang nie jenis keras kepala. aku bukan nak hina dia, tpi dia nie jenis fikiran sempit .

Anonymous said...

lege otak, bkn aku sorg yg ade masalah kwn ni. betul tu kne nilai diri sendiri gak tak bole nk hentam org je.