Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Wednesday, November 17, 2010

Hobi : Video Games

Gambar baru kat pesbuk. Nampak evil kan? Wawawawa :P

Saya suka main game. Game is my passion. Ececeh. Dulu saya memang bantai main semua game yang ada dalam koleksi game saya di rumah ni (yang sekarang entah kat mana). Menyesal tak jaga elok-elok. T___T. Anyway, ni antara game-game yang saya suka main:



Metal Gear Solid.

Saya suka sebab best. Boleh jalan-jalan ikut suka kita. Lepas tu boleh tembak-tembak dan memainkan perasaan penjahat tu. Boleh main nyuruk-nyuruk, sembunyikan jenazah penjahat dalam loker, boleh jugak buat 'FREEZE!' dekat penjahat secara senyap, lepas tu mereka akan angkat tangan dengan kaki terketar-ketar. How cute! Dah menang: Snake eater, son of liberty.



Final Fantasy.

Ni pun sama best. Boleh jalan-jalan, lepas tu lawan dengan penjahat yang kita tak boleh nampak. Selalu frust bile kalah. Rasa macam nak menangis pun ada. Dan berdebar-debar. Lagi-lagi bila penjahat tu banyak nyawa, dan saya tak mampu nak mengalahkannya. Hampir semua version ps1&ps2 saya main. Latest saya main, dan tak sempat menang sebelum stop dulu adelah gambar yang saye letak kat atas tu. yang Vaan.



Grand Theft Auto.

Yang ni since zaman ps1 dulu suka main. Sama dengan Final Fantasy. Game GTA ni saya suka sebab boleh curi kereta orang pastu bawak ikut suka. Kadang-kadang saya suka bawa ikut lampu isyarat, bayangkan macam memang saya yang bawa kereta tu. Wawawa. Dah menang : Vice City, San Andreas (sikit lagi nak menang). Yang latest latest tu tak sempat main lagi.



Kingdom Hearts.

Game ni pun sama jugak berupa misi dan boleh jalan-jalan, lepas tu lawan-lawan sampai ending dia. Game yang saye pernah main Kingdom Hearts II. Comel je, boleh pergi tempat yang macam movie Pirates of the caribbean, tempat final fantasy, aladdin, dan macam-macam lagi. Dulu saya dah menang, tinggal Sepiroth je saye tak mampu nak lawan. Dah la byk nyawa!



Tenchu.

Ni game ninja. Saya suka game ni sebab game ni buat saya berdebar tak henti. Saya suka menjadi ninja. Wawawa, sebab ninja macam kool. Macam spiderman pun ada. Boleh lompat kat bumbung-bumbung rumah, lepas tu bunuh secara senyap (stealth kill) daripada belakang. Dah menang: Tenchu I and Tenchu II.



Shinobido.

Ninja jugak, sama macam tenchu. Tapi tenchu lagi best, sebab misi dia jelas. Misi shinobido ni macam tak berapa jelas sangat, kena curi beras la curi apa semua. Tapi tetap best, sebab boleh lompat-lompat jugak, lepas tu bunuh. Wahhh, coollio~~



Rayman.

Game rayman ni saya suke rayman yang 1st punye. Yang gune ps1. Saya main mase darjah 2, kot pastu tak pernah menang game tu :( Sebab tu saya terasa macam nak main je lagi. Kali ni mesti menang! Ada version komputer punye tapi saya malas betul nak beli. Haha. Rasa macam takde mase je nak main dah sekarang ni. Huhu. Dah menang : Rayman2,3 (ps2). Rayman 1 tak setel lagi. :(



Harvest Moon.

Game tanam-tanam, pastu kawin-kawin. Best jugak sebab tak sabar nak jadi kaya nak renovate rumah, nak beli macam-macam jenis binatang ternakan, lepas tu nak kahwin dengan anak pakcik yang jual sayur tu. Game ni memerlukan kesabaran yang amat tinggi. Saya bukan seorang yang penyabar, sebab tu saya give up sebelum tercapai hasrat nak kahwin dengan anak pakcik yang jual sayur. Dah menang: wonderful life, dengan yang sebelum tu.



Resident Evil.

Game ni memang evil dan menyeramkan. Haha. Saya seram sebenarnya main game ni. Rasa jantung nak gugur je. Walaupun zombie dia lembab dan macam tak bermaya, tapi saya still rasa seram. Saya pernah main game ni sampai habis pun yang version ke berape punye tah. Yang ada part budak kecik umbrella tu kene susun-susun kotak tu. Yang pertama rasanya. Memang gugur jantung. haha


Fatal Frame.

Game ni pun game hantu jugak. Lagi menyeramkan daripade Resident Evil. Bile main game ni kan entah macam mana bulu roma ni sentiase je nak meremang. Hahaha. Memang ternyata seram la kan. Hihi. Seram sebab, nak bunuh hantu tu gune kamera. So, macam payah sikit. Tak pernah menang game ni, sebab main sekerat pastu terus tak berani nak main.



Digimon World.

Game digimon saye tak ingat yang ke berape punye. Tapi game ni saye main gune ps1 dulu dulu mase kecik-kecik. Best game ni, sebab kite boleh jalan-jalan dengan kiet punye natang digimon tu, pastu bela baik-baik sampai besar dan gagah. Saye paling tak suke bile dapat makhluk yang suke makan tahi tu. Sebab bila nampak tahi je die nak stop, makan. Tension. haha tapi game ni memang best.



Tony Hawk.

Game skateboarding! Seronok gile main game ni. Rase macam diri ni pro-skater pulak. Walaupun dalam alam digital je kan. Haha. Suke buat character baru, lepas tu selesaikan lah mission-missionnye. Senang je game ni. Dan best! Sebab jatuh macam mana pun tetap tak boleh mati. hahaha. Dah main : Proskater,wasteland,underground.



The Sims.

Game the sims ni mule mule saye main time saye darjah 2,3, kalau tak silap. Memang seronok, bina rumah cantik-cantik susun perabot ikut suka, kerja semua. Game ni memang legend. Dulu siap beli version yang lain-lain lagi. Vacation, hot date, lagi ape tah. Sampai sekarang pun still ramai yang main. Dulu selalu geram bila miskin, memang suka jugak main cheat dulu. Ingat lagi cheat nak tambah duit : Klapaucius! Buat la sampai $999,999 Tapi tak best sebab tak adventure la chet kan :P



Sim Theme Park.

Game ni saye suke gileeeeeeeeee gile gile gile. Rasa macam suka sangat-sangat lah! Sebab nak buat theme park ni, rasa macam best! tapi selalu miskin dan tak cukup duit. Hahaha. Sebenarnya sampai sekarang saya tak reti buat roller coster yang pusing-pusing tu. Selalu buat yang plain and boring je. T__T. Dulu saya stop main game ni sebab cd dia dah rosak. :(



Time Splitters.

Ni game tembak-tembak jugak. Best nak main game ni, lagi-lagi bile main dua orang (multiplayer). Saye selalu main game ni dengan kakak dan abang saye. Kitorang main nganjing-nganjing lagi kalau sape kalah. Wawawa, gile dahsyat kan. Hehe tapi best ah game ni. Macam game Counter Strike pun ade sikit-sikit.



Counter Strike/Half Life.

Game due due lain, tak lebih kurang je. Counter Strike ni lebih macam sekejap-sekejap game die. Best bile main kat CC, atau secara online. Saye main memang menyorok-nyorok je la kejenye. Jantung dupdap tak henti. Bile mati rase nak menangis. wawawa. Yang half life tu game die pasal ape tah (tak ingat), tapi pasal alien-alien la. Misi nak survive. Ngeri jugak.



Runescape.

Ni game online. Saya main time kat sabah dulu umur 3 tahun jugak. Saya ni noob, semua mission abang saye yang tolong selesaikan. Daripada 1st sampailah yang lawan dragon tu. Daripada bronze, sampailah ke rune saye punye armor. Daripada 1 sampai lah bape puluh tah level saye. Abang-abang saye tu memang gile bende alah ni. Siap main yang member punye (kena bayar). Dah kaya raya pun dalam tu, still kedekut nak up-kan ekonomi adik dia dalam game tu. Wuu wuu T__T



Barbie.

Ni game online jugak. Dulu sukeee sangat main game geng-geng barbie ni. Pakaikan make-up lah, tukar baju lah, kutip-kutip barang kemas la, comel gile. Haha. Lepas ni rasa macam nak main balik je game barbie and the gang (myscene,pony,etc). :P


-----------------------------------------------------------------------------


Ok. Sebenarnya banyak lagi game yang saya tak ingat nama dia. Ada satu game perang-perang (komputer) tu saye suke gile. Game tu macam, kita kena buat kampung sendiri, askar sendiri, dan semua lah sendiri. Siap ada kapal semua. Kalau nak buat rumah kena kumpul kayu, kena pergi melombong lah apa semua. Tapi best gila! Tak tau dah ape name die. :(



Game-game lain macam crash, spidermain ke doraemon ke mickey mouse ke, popeye ke, harry potter ke anything lah semua tu pun saye main jugak. Best! Rasa macam geram bile kalah, rasa macam nak hentak je player tu kat lantai. HAHA. Saya suke main semua jenis game kecuali game bola atau kereta. Sebab same jeee, plain and boring la bagi saye wawawa. :P



Lepas ni rasanya saya akan sibuk bermain game, daripada mengupdate blog. Sebab saya rasa blog ni makin membosankan. Balik-balik benda sama. Tapi still, saya menghargai jasa-jasa anda membaca, mengomen atau mengfollow blog saye ni, tak kire la follow secara nyata ke tak nyata ke kan. hehe :)


P/S: Cuti dah nak habis, saya sangat sedih. :(

SEKIAN, 5.45pm

14 comments:

twinkle twinkle said...

waa gbr akk sgt cun ']

Lisa said...

THE SIMS best~!

EsyahTaib said...

game yg kena kumpul kayu, emas sume tuh namanya age of empire.

EykaHamasuba said...

twinkle,
yeke? bunge tu kot yg cun. hehehe :P


lisa,
ha'ahh mmg best! latest pnye dah main?

esyahtaib,
HAAAAAA ITU YANG KITA MAHU! hehehe thanks esyah. mmg game tu la yg eyka mksdkan :D

Fyka said...

waahhhhh lama xmain game the sims..

EykaHamasuba said...

the sims baru skrgg makin best! boleh addicted kalau sekali main. hehehe ;D

azureenhalim said...

eyka i dah try usha sims theme park tuh.
tade jual la you

EykaHamasuba said...

owh ye ke?? aik peliknyee. maybe sebab game tu dah lamee gile kot. nnti eyka try check jgk kat kedai2 game. mane tau dah pupus ke kan. hihihi. tp game tu mmg best :D

KaptenCLOUD said...

CAYALAH GAMERS!

Anonymous said...

wowww jop main tony hawk nk tgk u pro ke x..

cimon said...

game bola arr best!! layann dgn member2 serumah especially time worldcup ari tuh!

hehehe(^v^)

p/s: gilerr rajinn main game nie sume...pergh...(^_~)hehehe

EykaHamasuba said...

kapten,
alaa..biase dah la pmpuan men game skrg ni. hehe



anon,
BAK DATANG! hahahaha garang tak? hehehe. takmo ah lwn. segan ;PP




cimon,
dlu2 mmg ghajin. wawawa..em, tu ah. abg eyka pun suke men game bola ni.. bosan bebenar..tak menarik lgsg bg eyka. HAHAHAHA :P

nyzm said...

metal gear solid dari PS1 dulu dah main, best gila hahaha

Harvest moon pun dari PS1 yang Back to Nature. game tu lagi senang kot. yang ps2 dia jalan depan2 mcm makin payah je, leceh hahaha

EykaHamasuba said...

mgs mmg best oh. comel kot. hahah ;D harvest moon due due leceh sebenarnye. sbb penat nak berkebyun. lagi2 kalai tanaman kite tu mati. :S