Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Friday, December 10, 2010

Khamis Malam Jumaat

Hello world! 

Masa mula-mula masuk uitm shah alam bulan 5 yang lepas (program asasi), saya memang tak kenal siapa-siapa. Mule-mule tu rase takut jugak la kan. Terfikir-fikir jugak siape lah agaknye roomate saye, sape la kawan saye nanti. Harap dapat kawan yang baik-baik.


Alhamdulillah saye mendapat kawan yang baik-baik. Mase semester 1 haritu saye roomate dengan Aina, Nadiah dan Fatin. Fatin sekejap je sebab due minggu lepas tu dia pindah ke maktab perguruan, so tinggal je la kami bertiga berbahagia dalam bilik tu.


Nak dijadikan cerita, Aina ni budak asasi tesl, nadiah pulak sama dengan saya, asasi undang-undang (cuma dia under KPTM). Mase minggu orentasi tu saye banyak bersame dengan Aina daripada fatin dan nadiah. Nadiah sebab mase mule-mule tu die takde 2minggu sebab pergi umrah dengan family.


Jadi, mase minggu-minggu terawal tu, saye selalu lah pergi makan ke pergi mane mane ke dengan Aina dan Fatin. Kate pun room mates kan. Ditambah tak kenal sape-sape pun mase mule-mule dulu, so agak senang bergandingan dengan room mate. (Tapi, ade jugak kawan yang lain, nanti saye cerita)

Me with Aina (left) and Fatin (right)

Ingat lagi mule-mule masuk, mase 1st day masuk tu masing-masing dah boleh sesuaikan diri. Malu pun sekejap je, lepas tu terus kamceng. Ape tah lagi bile dah berbulan-bulan duduk bersame kan. Bile fatin dah keluar uitm, saye lebih rapat dengan Aina.


Sebab Nadiah lepas baru balik umrah tu die busy sikit nak catch up studies die so die banyak habiskan mase dekat bilik kawan die (yang dah kenal mase sekolah menengah), so jarang sikit dengan nadiah ni. TAPI lame-lame kami ok, makin sesuai jadi roomate.


Tak lama lepas tu, masuk pulak budak baru menggantikan katil fatin yang sunyi itu. Kitorang panggil dia Kak Yat. Kak yat ni lebih tua setahun daripade kitorang. Mule-mule tak biase lagi. Lame-lame seronok pulak, sebab masing-masing dah ok kan.


Nak dijadikan cerita, saye memang seronok dan bahagie lah berromatekan mereka ni. Sebab tak banyak hal. Bukan tak banyak, tapi langsung takde hal la. Masing-masing ok. Masing-masing boleh dipercayai. Dah la saye jenis duit letak merata-rata. Tapi tak pernah hilang. Dah tu otak masing-masing pun tak center sangat. Best sangat! :)

Us again. Tak sempat amik gambar dengan Nadiah&Kak Yat :(

So kami bersame sampailah tamat Semester 1. Semester kedua (bulan November) baru-baru ni, mase nak daftar kolej tu ingatkan nak pergi same-same sebab nak dapat bilik same lagi. Tapi... dah takde jodoh agaknye. Sebab saye daftar lambat sehari. So kami masing-masing pun terpisah antara dua benua (blok).


Tapi, kami still ok. Kalau ade mase terluang tu, memang rajin datang melawat bilik kawan-kawan. Dan malam semalam (9 Disember 2010)...saya telah dikejutkan dengan satu berita yang amat mengejutkan.


"Eyka..ayah aina meninggal.." - Message daripada Nadiah.


Terus saye stuck, otak saye jammed, taktau nak buat ape. Sebab tibe-tibe je kan dapat message macam tu. Saye terus pergi bilik Nadiah, lepas tu call Aina. Mase call Aina tu saye sangat gementar sebab tak tahu nak cakap ape. Speechless. =/


Aina kedengaran amat tenang di hujung talian. Saye yang sebak. Air mate memang mengalir lah kan. Sebab memang terkejut sangat-sangat. Bayangkan kawan rapat korang tidur sebilik, makan sepinggan, gelak ketawa same-same semua yang korang dah kenal kakak,mak,ayah,adik beradik die, tibe-tibe dapat berita ayah dia dah takde.


Sangat sedih korang.. Saye tak dapat bayangkan kalau saye berade di tempat Aina. Mungkin, saye terus taknak contact sape-sape. Mungkin saye akan murung sentiase. Mungkin, saye tak setabah Aina. Ayah die baru je pulang daripade mengerjakan Haji seminggu sebelum kejadian. Sedih sangat. :(


Dengar cerita tempat tu memang dah banyak kali terjadi kemalangan jiwa. (cerita yang diGoogle). Hmm.. entahlah. Mungkin dah sampai ajal kan, kita manusie pun tak mampu nak buat ape-ape. Hanya doa dan al-Fatihah yang mampu kite berikan.


Doakan semoge mangsa-mangsa kemalangan tersebut ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman.. Amin. Saye ucapkan takziah kepade keluarga Aina dan keluarga mangsa-mangsa yang lain.


P/S: Semoga mereka tabah menghadapi semua ni.

SEKIAN, 3.45pm.


11 comments:

Dean winchester II said...

ALFATIHAH.

Nabel Aziz said...

Sedihhhhhhhhhhhhhhhhhhh :'(
Be strong aina! Take care!

EykaHamasuba said...

dean.
:)


nabel.
tu la. hmphh. :'(

twinkle twinkle said...

sedih,,dala bru balik haji,,em ade hikmah tu,,semoge ditempatkan di kalangan org yg baik2 ;)

EykaHamasuba said...

amin... :)

NurulAtiqah said...

it's shocking you know....
innalillah....

EykaHamasuba said...

:)

cimon said...

Semoga arwahyarham dicucuri rahmatNya & ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman d syurga yg kekal selamanya.

p/s:manusia itu hanyalah pinjaman dariNya,redhai dia kembali pada kekasihnya & ampuni dosa2nya,moga kehidupannya menjadi iktibar buat yg hidup sebagai bekalan utk bertemu kekasih abadi jua.

p/s/s:teringat pd bapa seorang blogger yg meninggal baru2 nie...terima panggilan dari sahabat tsbt pada malam kematian bapanya...mulutku terkunci...spt kamu...nasib ku kirim pesanan yg sama padanya melalui sms kemudiannya & doa dalam hati & solat. (T_T)

EykaHamasuba said...

haritu jumpe dah kawan eyka tu kan.. nasib baik die ok. tapi dalam hati siape tahu kan.. hmm. sedih. :(

cimon said...

Hari ini terima panggilan drpd ofismate kpd roomate ku yg sdg outstation d Alor Star ketika ini...memberitakan pemergian ibu tercinta kpd roomateku selesai solat Jumaat tadi.Insyaallah akan kami usakan pegi menziarah dgn segera.

p/s:baharu shj ku berbual2 dgn roomateku d talian pd sebelah paginya,riang.

p/s/s:pagi td ibu kpd ofismate ku juga pegi menemui sang Kekasihnya.

p/s/s/s:Ramai betul yg disayangiNya d kalangan saudara rakan2ku pegi pd hari ini.Bilakah giliranku agaknya?Adakah sudah cukup amalan segalanya?Hujan ari nie terasa membasahi pipi hingga ke dasar hati(T_T)

EykaHamasuba said...

inalillah.. al fatihah untuk ibu ofismate..

sedih dengar kisah cimon tuu..ajal, bile bile mase boleh datang kan...

doakan semoge roh roh saudara2 islam kite semua berada dalam kalangan orang yang berimannnn, aminn :)