Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, December 18, 2010

Kajian Psychology

Siape pernah dengar pasal Stanford Prison? :)

Pertame kali saye dengar adelah mase kelas psychology last 2 weeks, tak silap. First time dengar dan tahu peristiwe Stanford Prison tu. Nak tahu ape peristiwe nye? Menarik bagi saye sebab..

Stanford Prison tu bukanlah sebuah penjare yang sebenar. Tapi adelah sebuah makmal kajian untuk student psychology ni mengkaji keadaan manusia bila berada di dalam penjara.

Mula-mula, para pengkaji diketuai oleh Philip Zimbardo membuat iklan dalam surat khabar. Siapa nak jadi banduan boleh datang pergi temu duga. Ramai yang datang temuduga tu tau. Sebanyak 75 orang kot datang interview nak jadi banduan.

(Semue lelaki je yang dipanggil. Sebab ape? Mungkin, sebab perempuan ni kan leceh. HAHA. :P)

Iklan dalam surat khabar.

Dalam 75 tu, hanye sebanyak 24 orang je yang berjaye menjadi bahan kajian diorang ni. Cara diorang panggil orang yang layak tu adelah dengan membuat macam kejadian sebenar. Polis datang ke rumah mereka dan tangkap mereka macam mereka ni memang penjenayah la kan.

Lepas tu diorang di bawa ke sebuah penjara... yang sebenarnya merupakan faculty university Stanford tu je. Tapi diorang yang dibawa tu semua tak tahu yang itu hanyelah faculty sebab semuenye dah diubah menjadi macam penjara yang sebenar.

Mase kat situ, semua banduan tu tadi ditukarkan baju macam baju kat penjara tuuu yang gaun putih tu. Semue kepale dibotakkan dan semuenye dilabel dengan nombor. Labelling mereka dengan nombor adalah untuk menghilangkan identiti mereka.

Lepas tu, mereka akan menge-toss coins untuk membahagikan siape jadi banduan dan siape jadi guard. Kire, ade la yang jadi guard dan ade jugak yang jadi prisoner. Macam main-main pulak kan? macam cute pun ade. Banduan akan diikat dengan rantai yang kat kaki tu. Yang ade bende berat bulat besar warne hitam tu.

Antare gambar-gambar yang dijumpai.

Para pak guards pulak akan diberi semue keperluan untuk meng-guard para banduan tadi. Mereka di beri pemukul tu yang macam kayu besbal tuuu dan juge cermin mate hitam (kot) untuk mengelakkan eye contact antare mereka.

Mase hari pertama penjara tu bermule, banduan-banduan tu still ok lagi. Start 2nd day, diorang start buat riot. Diorang memberontak nak keluar daripade penjare. Guard guard tu pulak terpakse gunekan kekerasan. Sebab diorang ade kuase.

Diorang asingkan orang yang memberontak tu dalam privilege cell, iaitu cell yang muat muat je untuk satu badan. Lepas tu kat sebelah cell tu, kawan-kawan diorang (banduan yang baik) akan diberi makan makanan yang baik baik, dilayan baik-baik.

Perkare ini secara psychologynye akan membuatkan banduan yang dalam cell persendirian tu rase jeles. Tak lama lepas tu, mereka bertukar pulak. Yang baik tu pulak masuk dalam cell sendirian tu. Ish ish. Kire memang kene tortured la kan.

Macam ni kot penjare nye. (bukan privilege)

Then hari ketige (kot), guard-guard ni dapat berite yang para banduan tu cube nak larikan diri. Then guard guard ni macam terpaksa panggil polis kot untuk nak tangkap banduan yang nak lari tu. Tapi rupe-rupenye itu hanyelah khabar angin je. Mane ade banduan nak larikan diri.

Jadinye, para guards merasa sangat penat dan marah. Lalu diorang mula mengganas. Diorang seksa betul-betul banduan-banduan tu. Again, sebab diorang ade kuase sebagai seorang penjaga banduan. Diorang start pukul dan tendang dan seksa banduan-banduan tu.

Mule-mule rancang nak buat selame 2 minggu, tapi oleh sebab keadaan jadi makin tak terkawal, so diorang tamatkan research tu dalam masa 6 hari je. Mase diberitahu yang kajian tu tamat hari ke-6, para guard guard semue rase sedih sebab terpakse tinggalkan role sebagai guard.

Ye lah, dah jadi guard ade kuase siape tak sedih bile kene tinggalkan role tu kan? Keputusannye, ade banduan yang gile dan mengambil mase 2 bulan kot untuk pulih. Dan banyak lagi la. Sebab tekanan bile berade dalam penjare. So, ape yang boleh dikonklusikan dalam cerita di atas ni ye? :)

One of the guards.

Setiap orang secara psychologynye akan bertindak mengikut role masing-masing. People act based on their roles. Macam kisah tadi, secara autometiknye orang orang yang jadi guard yang sebelum ini hanye orang biase je same macam banduan tu tibe-tibe bertindak violence sebagai seorang guard.

Orang yang jadi banduan tu pulak secara autometik akan bertindak mengikut kata-kata guard. Sebab ape? Sebab diorang tahu diorang banduan (walaupun sebenarnye tidak) tapi secara psychologynye memang begitu. Macam kite lah, role sebagai anak, secare autometiknye bertindak sebagai anak kan? :)

Dan role sebagai student, bertindak sebagai student. Yang pergi kelas dengar lecturer memberi lecture. Sebab ape kite dengar lecturan lecturer kite tu? Sebab role kite sebagai student memang untuk mendengar lecturan lecturer kite tu la. hehe :)

Menarik tak kisah Stanford Prison tu? Menarik kan! Haha. Menarik sebab diorang buat kajian based on orang yang real dan tempat jadi tempat yang real dan result pun real (tapi tak sereal keadaan sebenar). Dan membuatkan saye rase macam tertarik je untuk belajar psychology dengan lebih mendalam. Haha. :D

Oh btw, sem ni subject semua macam tough-tough oo. Banyak keje pulak tu. Ish, harap-harap boleh la carry subject-subject sem ni kan kan. Dah sebulan rasenye, tapi rase macam masih diawang-awangan. Tak patut betul. Ish, ish. Kene start rajin dah sekarang ni! Harap-harap boleh score. Aminnn. :)


P/S: Teringin jugak nak buat kajian diri sendiri bila kene kurung selame sebulan ape tah yang akan terjadi agaknye kan. Kekekeke :P


Pictures by: Google Image and Flickr.
SEKIAN
, 1.38am.

23 comments:

fast yg slow said...

rase mcm prnh dgr la.kat csi pun prnh citer psl penjare ni.alah,eyka msti bleh skor a psychonye,sbb psycho ni mmg rmi skor a.;) luck3! btw,sy bdk law gak,tp deg la.hehe

Ayeem Jemain said...

wah nice entry. try duduk dlm mesin basoh tgk camne. ;D

EykaHamasuba said...

hehee eyka tak tgk sangat csi.. so tak pernah dengar :P hehe ye ke? orang kate psycho susahhh! :O harap harap bolehhh. thankss sis. all the best with your study! :D

EykaHamasuba said...

ayeeem, duduk lame lame sikitt tah ape jadiii ;p

syira insyirah said...

memang tak boleh lah hidup kena kurung. mesti rasa macam nak jugak keluar.

EykaHamasuba said...

agaknyeeee hehehe tapi kalau tak kene kurung pun eyka still prefer duk diam dalam rumah ;pp

amalina sahaja said...

ehh korang pun kena study ya ni? sy puuuunnn sebulan yg lepas :D

Pojan said...

nice post! hope to see more from you^^

farhanN said...

haha.i tak sanggup kod kena kurung sebulan.anyway nice entry gal!

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

sebagai student kite terpaksa juga dengar LETERAN lecturer. ahahaha.

Ieqa Halim said...

wahh ! menarek ! first time dga pasal neyh , takot pun ade . huhu . Blaja rajen2 ya kaq eyka .

Kyo Nzyrahun said...

eyka boleh skornye,tingkat kan usaha !
nazyrah doakan moga berjaya,amin :')

EykaHamasuba said...

amalina,
yeke? wahh syokk nyee! Kitorang madam just bagi contoh je ni dalam topik scientific investigation utk buat kajian psychology ni. hehe :D



pojan,
hehe thanks pojan :DD



farhanN,
siape sanggup? kekeke. niway thankss :P



sis oshinz,
ha'ah itu mmg sesuatu yang pasti! haha.dengarr je la kann ;p



ieqa,
thanks ieqa. awak pun blajo rajin2 ye. kalau malas nnti kak eyka sebat dengan pembaris. kui kui ;pp


nyzrah,
wahh adik yang dah tamat SPM! ape perasaan? hehehe. thanks nzyrah, eyka pun doakan nzyrah bejayeee dunia akhiratt, aminnn. :)

In (Nick name aku banyak sebenarnya) said...

I Like It. :)

In (Nick name aku banyak sebenarnya) said...

I Like It. :)

EykaHamasuba said...

i like it too.. muahaha ;p

Kei said...

agak menakutkan.nice entry btw :D

EykaHamasuba said...

thanks kei :)

Anonymous said...

kind of interesting info you got there girl :D

I pray that you'll success in everything you do eyka!be what you want to be.dont be like the other bloggers.you have the originality here.


wish to hear more from you.

bella xx

● ZroTHnkeR™ said...

Blog sdh berwajah baru. Kata2 ada penambahan cara. wajah owner da smkn matang (skt je kot) haha.

Colour Blog msh ada pink. Org yg masih sama. pengolahan cerita msh disukai dr dl..

(●.•) Have a nice day..

Ahmad Hanif Abd Halim Azmi said...

Kalau penjara dalam citer undisputed (tak kesah la 2 ke 3), tu camne kak eyka?

cimon said...

kalo study subjek nie...besides kaji tingkah laku seseorang... kita boley buat hypnosis & manupulate psychology orang jugak ke?

EykaHamasuba said...

anon bella,
thanks. hohoho terharu pulak org kate gitu. eyka biase je la :)



zro,
owner tak matang lagi sebenarnye hahaha. :P niway thanks zro. terharu lagi skali :'D



hanif,
erkkk cite ape tu hanif? tak penah tengok. :O




cimon,
hipnosis? hipnosis tu macam kawal minda orang ke? taktau la.. belum belajar jauh2 lagi. baru intro la cimon. hehehe. kalau manupulate psychology orang tuu rasenye boleh kott. actually kalau tak study pun boleh je nak psycho orangg kalau nak.. ;p