Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, December 12, 2009

Saya tidak faham


Kalau malam tadi saye cerita pasal 'kenapa', harini saye nak cerita pasal saye tak faham pulak. Kenape saye tak faham? Kerana saya bukan jenis yang memahami. Kenapa saya tidak memahami? Kerana saya tidak mengenali orang yang saye tak fahami. Tak kenal macam mane nak faham,kan kan? hehe. Dulu pernah gak saye tulis pasal tak faham tak paham ni. Tapi tu tajuk lain. Harini tajuk berkaitan diri lak.

Saye tak faham kenape orang masih sudi dan tak putus-putus nak add saye dekat myspace, facebook dan friendster. Nak kate lawa, bukannye lawa pun. Nak kate famous, macam tak betul. Nak kate comel, mungkin ade la sikit. Haha. tapi tak faham la. Dah la saye ni suke lambat approve. Tapi still setia menanti saye approve, kenape tak cancel request je, kan? Lepas tu bile approve bukannye boleh merapatkan silatulrahim pon. Haish, tapi takpe kerana saye tak kisah pon. Approve je semua. haha

Saye tak faham kenape orang suke follow blog saye. Bukan tak bagi follow, rase seronok jugak bile ade orang follow blog kite ni. Cume saye pelik sebab nak kate best, takde la best mane. Nak kate sebab kite kenal, tak sume saye kenal. Dah la saye bukan jenis yang suke follow orang balik. Saye tak suke follow orang, sebab entah. Mungkin sebab saye jenis yang tak suke amik tahu kot. Tapi suke gak kadang-kadang sebab taknak ketinggalan.

Saye tak faham kenape orang suke menipu. Contoh macam, dorang yang add kite, lepas tu kat orang lain contohnye macam kawan-kawan dorang, dorang kate kite yang add dorang. Macam ape je, kenape tak jujur je kan? Sape je eyka tu kan nak cerita-cerita sampai ke luar daripade internet. Buat taktahu je sudah la, hahaha. Hal internet biarkan je la dalam internet, jangan di bawa sampai keluar internet. Haish.


Saye tak faham kenape orang boleh ingat muke saye. Especially kawan myspace la sebab kat situ friendlist banyak sikit berbanding dengan facebook ataupun friendster. Rase pelik bile dorang boleh cam muke kite. Rase seram pun ade. Sebab saye takut bile dorang cam dan dorang tegur lepas tu saye pulak tak cam dorang siape. Dah la saye ni cepat lupe name dan tak pernah nak terapkan muke-muke kawan-kawan dekat internet ni dalam otak. So, saye mintak maaf kalau saye tak kenal.

Saye tak faham kenape orang suke kate saye sombong. Sombong tu ape sebenarnye? Dan betul ke saye sombong, atapun orang yang kate tu saje-saje je kate saye sombong sebab takde keje ke, atau takde bende lain nak cakap ke, atau ape? sebab selalu kalau orang kate saye sombong ni saye pedulikan je. Takpun saye akan cakap, a'ah camne tahu ni! Hahahaha. Takpun saye cume akan ucapkan terima kasih je. Haha

Saye tak faham kenape orang suke add kite pastu suke delete pastu add balik. Macam pelik je. Dah add sekali tu, cukup lah. Kenape perlu delete dan kemudian add balik? Mungkin ade yang nak kemaskini friendslist lepastu terdelete saye ke, takpe tu dimaafkan. Tapi tak faham dengan orang yang nak delete pastu sebelum tu sempat nak bagitahu. Contoh terdekat ade haritu die kate, byebye you've been deleted. Sampai kat status tulis bye eyka. Haha. Saye cume message je cakap, oh thank you. Glad that you've deleted yourself from my friendlist. Haha. Ingat saye kisah ke? haish. :P


Saye tak faham kenape orang suke nak tiru orang lain. Orang peniru ni sume saye gelar badut. Haha. Bukan best pon tiru-tiru orang ni. Tapi entah lah. Taktahu nak cakap macam mane. Mungkin dorang tak sedar dorang meniru. Atau mungkin mereka tak pernah merasai diri kene tiru kot. So dorang taktahu macam mane perasaan. Yang dorang tahu hanyelah mengcopy paste orang lain. Serius takda life, kan? Kalau nak tiru pun agak-agak la. Kalau ketandusan idea pun jangan la sampai bulat-bulat nak ikut. Haish. Serius tak faham dengan orang yang macam tu. Kesian pun ade jugak. Haih.

Saye tak faham kenape orang yang benci kite masih tetap suke nak stalk kite. Kalau dah benci tu kenape stalk lagi kan? Oh kalau saye, saye akan stalk golongan badut yang tak pernah nak faham ni. Sebab dorang yang carik pasal dulu. Saye stalk untuk save bukti supaye tak akan musnah. Saye tahu badut badut ni suke stalk blog saye dan kemudian cilok ape yang patut. Sebab saye kan idola dorang. Haha. Selalunye badut yang terase bersalah tu akan mengeluarkan statement seperti 'orang suke mencari kesalahan orang lain'. Haha. Tahu pun! So kenape buat salah jugak kan? Haha. Tu sume ayat orang yang bersalah je. Terbukti la orang tu bersalah sebab keluarkan statement macam tu. Boleh jadi bukti jugak tu. hahaha.

Saye tak faham kenape orang tak nak faham. Bukan tak cube, cume dorang memang taknak faham. Contohnye, dah tahu orang tu tak suke macam ni macam tu, tapi still nak buat macam ni macam tu kenape? saje nak menyakitkan hati? atau memang jenis pentingkan diri sendiri dan tak kisah tentang diri orang lain? Yela, watpe nak kisah pasal ko, bukan aku kenal ko pon. tapi ape yang anda buat tu ade kaitan dengan orang lain, so please respect! Hormat la sikit. Kalau kite pergi tempat orang, kite kene lah hormat orang tu, jangan nak tunjuk hebat! Haih.


Saye tak faham kenape ade orang yang suke menukar-nukar huruf sesuatu perkataan tu. Ade yang suke panjangkan perkataan yang pendek, dan yang panjang dipendekkan. Kalau boleh nak takde huruf langsung. Kan senang tulis atau taip macam biase je. Kalau niat nak bermanje tu tak yah la. Kat internet pun nak bermanje, orang bace lain bunyiknye. Sebab yang penting kite menulis bertujuan untuk orang faham, dan bukannye untuk menayangkan kemanjaan kite kepade orang ramai. Gune ayat standard je kan lebih indah untuk dilihat, dibaca, difahami dan didengari.

Saye tak faham kenape saye tak faham dan kenape saye nyatakan tentang ketidakfahaman saye ni dalam blog. Kalau nyatakan bukannye saye boleh faham jugak pon. So saye rase biar jela kan. Tanda tanya yang akan kekal tanda tanya sampai bile bile. Sebab saye rase orang-orang yang saye tak faham tu pon tak faham kenape dorang buat macam tu agaknye. Entah lah, sebab saye tak pernah menjadi salah seorang orang yang saye tak faham yang saye nyatakan di atas tadi. Haha. :P

Apepun saye berterima kasih kepade semua yang sudi mengadd, mengfollow, dan membace blog saye ni. Anda semua membuatkan saye rase respected dan juge dihargai. Saye hargai orang yang macam ni. Bukan yang macam badut. Haha. Sekarang setiap entry ade sebut pasal badut. Sebab saye amat membenci badut. Susah nak maafkan badut-badut yang tak pernah nak faham bahase tu. So, memang tiada maaf bagimu la agaknye! heh heh.

P/S: Saye senang nak maafkan orang lain selain spesis badut.

SEKIAN, 5.17pm

34 comments:

Dak Wan said...

Rasanya antara yg padam dan add balik follower tu, tujuannya untuk sentiasa berada diatas list follower supaya org lain boleh add dia. Kira macam publisiti percuma, camtu.

See Wunny said...

Wani ta faham lah kenape kita semua ni ta fhm ape yg kite ta fhm
(?)
*HEE~*

Amy Amalina said...

Saya tak faham kenapa belog eyka best ? haha (:

ahmadzamri said...

kau ni betul2 dah dihantui badut la..

aku nak jadi badut la, keje part time kat umah ana2 yatim, warga emas dll

mesti kau takut aku..haha

EykaHamasuba said...

dak wan,
aikk ye ke? hahaha. ntah la. tapi eyka dah hide dah. so sape yang nak follow tu, follow la dengan ikhlas. hehe

EykaHamasuba said...

wani,
tak paham eh. eyka pon tak paham gak. hahahahaa

EykaHamasuba said...

amy,
entah. eyka pon tak paham. best sgt ke? :S

EykaHamasuba said...

zam,
jgn la plis. hahaha tapi kalo ko keje jadi badut aku tak takut. aku takut org yg badut-tak-rasmi je. kahkah

NadNod said...

badut dah makin bertambah la eyka. dah beranak pinak pun ;D

x guna nak perangi dorang.. mmg sentiasa loser dh tu :P

nyzm said...

Saye tak fahamlah kenap eyka ni comel sangat hahahaha

EykaHamasuba said...

nad,
ne de nak perang pon. hahaha tapi ntah. loser. erggh!

EykaHamasuba said...

nyzm,
comel kebendenye nyzm cube ckp sket! tak nmpk ke slekeh tu hahahahaa

l e e said...

ishk, badut cool kowt

One said...

bukannya apa...suke follow blog adik coz...
adik punye ayat n cerita best

Secrecy Dies said...

hehe eyka, yg psl cam mengecam tu, saye faham kenape. sebab muke awak sng nak kenal :) and blog awak spontan, seronok bace :D tapi nak buat mcm mane, mmg byk benda kite x phm kat dunie ni kan :D

IERA HANNA

Secrecy Dies said...

hehe eyka, yg psl cam mengecam tu, saye faham kenape. sebab muke awak sng nak kenal :) and blog awak spontan, seronok bace :D tapi nak buat mcm mane, mmg byk benda kite x phm kat dunie ni kan :D

IERA HANNA

N. Fadhilah said...

OMG, banyaknya tak faham.
sampai saya sendiri tak faham apa saya baca. HAHA

p/s:kagum dengan penulisan kak eyka. teruskan. saya sentiasa membaca dan sentiasa mencuba untuk elakkan diri daripda terjebak menjadi badut. :P

EykaHamasuba said...

lee,
tapi badut ni tak cool okeh. heaha :P

one,
ye ke hehe thanks. terharu mendengarnyee. :P

Nuna. said...

saya tak faham kenapa setiap kali nak cmnt blog eyka , sure terlupa nk cmnt apa . haha bengong ni

EykaHamasuba said...

iera hanna,
eh ye ke? haha. seram la macam ni. nak wat plastic surgery la pasni. pakai topeng ke. hahaha. btw ade kwn eyka suke bace blog iera! die kate best english iera! hehe


fadhilah,
hahaha tak paham bace la byk kali smpi paham. hehe. kagum ke? wah terharu ni. kak eyka biase je snanye. hahaa. bgus2. jgn terjebak. skali terjebak dengan badut, pasti akan ketagih!! MUAHAHAHAH *gelak jahat

Nursyazwani Zakaria said...

saye faham kak eyka! && i'll not be the one of the badut ;D hopefully, kalau rase mcm sy tertiru ke. harap dimaafkan. mungkin tersama atau saye tak prasan. suke sgt kak eyka bg terangan yg sgt terang ;D

natasha said...

kite suka bace blog kak eyka sebab kak eyka punye entry buat kita semua berfikir secare realistik dan boleh bermuhasabah diri(betul ke eja?) dan tak bosan bila bace.
hahaha poyo je ayat kite. sorry kalau kak eyka tak paham ape kite cube sampaikan. hahaha :D

btw, blog kak eyka the best!

naz said...

adoi. saya pun tak faham. semua orang faham. tapi buat buat tak faham.

miLk+ch0co said...

setiap entry ad badut..species yang :p..kalau nampak langgar je..reverse balik..langgar balik..hahaha..

EykaHamasuba said...

adik wani,
hehe takde la, eyka tahu nak bezekan orang yang badut dengan tak badut. selalu badut die suke ikut orang bulat2, tak de usaha nak carik lain atau tukar lain. ceh :S


natasha,
eh ye ke? hahaha, terime kasih natasha. betul la tu muhasabah diri. hehe, kak eyka just keluarkan je ape yang ade dalam otak time nak taip tu. kekadang sendiri pun tak perasan dah taip panjang2. hhahaha :P

EykaHamasuba said...

naz,
selalu macam tu. tapi saye memang tak faham. bukan buat buat tak faham. cume steng kes je suke buat buat tak faham. hehe :P

milkk,
haha kejam sangat tu. pe kate langgar pastu berhenti kat atas badan die. baru la tak menyiksa namenye hahahahahaha

Nur Hazlin said...

memang manusie sukar difahami ;)
lagi lagi spesis badut ! grrr...

EykaHamasuba said...

hahaha tu la pasal, aisehmenn. asalkan kite tak jadi badut dah la hahahaha :P

putries :) said...
This comment has been removed by the author.
putries :) said...
This comment has been removed by the author.
putries :) said...
This comment has been removed by the author.
putries :) said...
This comment has been removed by the author.
putries :) said...

haha
kakeyka2
blog kakeyka ada aura
sbb tu best ;)

putries :) said...
This comment has been removed by the author.