Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Friday, December 11, 2009

Hadapan Masa Depan

Dont let the past hold your future.

Mase depan yang bagaimana menjadi pilihan anda? Yang senang lenang atau yang berduka cita sentiasa? Saya percaya ramai yang memilih untuk memiliki masa depan yang cerah terang benderang tanpa sedikit pon cahaya yang malap. Tak seronok malap-malap, gelap-gelap ni. Sebab kita bukannye ninja! Haha. Ceh, tak abis lagi ke eyka? =,="

Saye sendiri sukekan cahaya. Tanpa cahaya, mungkin saya dah buta. Saye sebenarnye masih terfikir-fikir nak jadi ape besar nanti. Nak sambung studies kat mane, amik course ape. Nak keje ape, nak kahwin dengan siape sumenye sentiase jadi tanda tanya. Kalau boleh saye nak duduk rumah je main facebook. Haha. Dan oh, mungkin bab kahwin dengan siape tu belum sampai masenye untuk menjadi tanda tanya.

Saye minat Sains. Tapi saye tidak suke nak mengusutkan otak saye dengan memikirkan perihal sains. Otak saye tidak mampu menampung fakta yang banyak sangat. Kerana saye sedar otak saye tidak sepower anda yang berotak sains. Mungkin kerana saye tak asah, suke makan asam yang menjadikan saye cepat lupa atau mungkin bukan kelebihan saye.

Hanya kita yang boleh menyelamatkan diri sendiri.

Saye suke mengetahui sesuatu atas dasar ingin tahu saye sendiri. Bukan kerana terpaksa untuk mengetahui. Mungkin ilmu akan lebih dihargai bile kite berjaye wujudkan semangat ingin tahu dalam diri kite, kan? Tapi semangat tu selalunye hanye akan hadir dengan sendiri. Sebab tu lah ramai pelajar sekarang hilang minat untuk belajar sebab takde rase ingin tahu dalam diri. Manje sangat sebab semuanye sudah ditetapkan dalam buku teks.

Saye fikir mungkin lepas ni saye akan mengambil course architecture. Dari dulu saye suke melukis. Tapi dah lame tak melukis so rasenye bakat terpendam kian musnah, haha. Tapi saye rase seram pulak nak amik architecture kerane saye suke fikir jauh. Jauh ke depan. Saye suke dan selalu fikirkan risiko yang bakal dihadapi, dan mampu ke saye nak atasi risiko tersebut?

Saye risau memikirkan spesis-spesis badut yang makin berleluasa. Yang tidak punya kretiviti sendiri dan selalu ketandusan idea. Lepas tu taknak mengaku kesalahan sendiri. Kalau lah spesis badut ni wujud dekat tempat saye nak belajar nanti macam mane? Mesti saye akan merane seumur hidup. Isk. Risiko, risiko..

Bad stalkers will keep stalking and imitating orang yang distalk-ed.

Dari dulu lagi saye sering berhadapan dengan spesis badut ni. Dari zaman myspace lagi, iaitu zaman kuno saye yang bermule sejak 5, 6 tahun yang lepas saye mule menyedari kewujudan spesis badut badut yang sungguh annoying ini. Saye tidak pernah menyukai badut sejak kecil lagi, tetapi mereka amat suka dan obses terhadap saye. Saye tak paham kenape, tell me whyy whyy? =,="

Oklah, sape tak paham, badut ni saye gelarkan kepade mereka yang selalu ketandusan idea dan dah tahu idea takde, dorang pergi ciplak idea orang lain lepastu tak nak mengaku tapi still nak amik tahu ape yang saye ade, dan ape yang saye buat. Mungkin mereka seronok menjadikan saye idola mereka. Haha. Tapi saye sangat tak seronok dijadikan idola.

Saye tak paham kenape ramai sangat badut yang suke menghampiri saye. Mungkin mereka tiada kehidupan sendiri agaknye. Ataupun kes dengki, siape tahu? Sendiri-sendiri tahu sudah lah kan. Anda terase? Oleh itu berhentilah daripade menjadi seorang daripade spesis badut ni. Sebab badut kan takde personaliti dan identiti diri. Ape yang orang buat, die pun nak ikut. Ape cara dan gaye kite, dorang pasti akan follow.

Sarcasters sarcasticly sarcasting sarcastism.

Wow, trully obses dan takde keje lain la ni kire? Haha. Saye tahu mereka tetap akan sentiase keep their eyes on me because i am their idol. Thank you thank you. Terharu.. Hahahaa. Oh, bukan sorang je badut yang pernah membadut dengan saye dan bukan saye sorang sahaje yang sentiase menjadi mangsa spesis badut badut tersebut. Ramai lagi.. dan mungkin mereka sahaja yang memahami perasaan saye.

Okeh, sekarang ni saye fikir, kalau dekat internet pun dah ramai badut apetah lagi dunie nyate kan? Badut kat dunie nyata lagi dahsyat. So kalau saye amik architecture saye takut saye tak boleh nak hadapi spesis badut yang mungkin akan wujud berdekatan dengan saye ketika itu. Hmm. Tapi takpelah, kerane saye memang ditakdirkan hidup sentiase dibelenggu dengan spesis mereka agaknye.

Saye tak pernah sukekan badut. Badut yang buat lawak tengah jalan tu. Macam annoying kan? Tak lawak dan tak menghiburkan langsung. Menyeramkan ade la. Same je macam spesis badut-tak-rasmi yang makin beranak pinak sekarang ni. Hmm, takpe eyka. Anggap je badut tu satu obstacle yang perlu diatasi. Haihh dugaan dugaan..

P/S: Teruskan membadut,saye tahu anda ketagih.Haha.Kesian..:)

SEKIAN, 10.29am

30 comments:

0sh!Nz 0n da bL0ck said...

badut dan mase depan??!!
kaitan yang amat bagos eyka.
why not u just ignore them..
we know u.. and we love you. so peduli ape ngan baduts tersebut.
if u want to reveal their identity..
u have the right to do it.
tak yah tunggu lame2..
okeh dear.

esyah said...

hahaha.
kelakar lah eyka.
badut2

EykaHamasuba said...

kak oshinz,
hehe, thanks. malas la nak reveal kan identiti badut badut tersebut. dorang useless and hopeless. haha. skrg risau fikirkan badut yang akan datang je. sebab bile amik course architecture nnti, mampu ke eyka nak hadapi dorang? kan architecture assignment byk kene bine2 kan..and memerlukan kretiviti yang tinggi.. takut nanti kalau ade badut yang membadut dengan idea eyka, msti sakit hati kan? haih.. :S

EykaHamasuba said...

esyah,
hahahaa gelarkan sume peniru dan penciplak badut, nampak funny sket. lgpon mmg sesuai kan dgn dorang. hehe

sarahunny said...

dik..dont let urself down sebab mereka..if u love to do archi or watsoeva..jgn takut.. just keep pushing n going!! abaikan saja mereka.. or, anggap saja mereka tu macam pagar yg tgi, kalau tak lepas dari halangan tu..kita tak kemana2.. :)

ahmadzamri said...

haha..fatin2..

still kau ngn krisis badut kau..kesian aku tgk..jgn badut tu un ikut kau keje tmpt sama2 sudah la..haha

nnti kau g PLKN, kesian AIN ditinggalkan sorg2.haha

Nursyazwani Zakaria said...

sangat bermakna kak eyka punye post ;) kalau kite dah suke something tuhh kan kak eyka, kita pasti mampu mengelakkn diri dri apa jua halangan. percaya lah :D syaz tahu kak eyka mampu! buat2 tak nampak jehh badut2 tuhh :D

natasha said...

kalau kak eyka yakin dengan bakat kak eyka, mesti boleh kann.
pedulikan je la badut-badut tu.
haha go go chaiyokk!
;)

EykaHamasuba said...

kak sarahunny,
hehe okeh thankss! mmg akan teruskan pun, cume risau je. hahahahaha, betul2. sbb badut2 tu la lagi wat eyka improve oh snanye. so badutt, bgus la sbb sanggup nak jadi obstacle kepade diriku ini hahaha :P

EykaHamasuba said...

zam,
hahaha bkn badut tu je la. aku tujukan kepade smue org yang suke membadut je ni snanye. bkn die sorg je aku gelar badut. heh heh. aku plkn lame lagi kot. by that time ain dah boleh dah sorang2 hahaha :P

EykaHamasuba said...

syazwani,
hehe thanks.. adik syazwani pon same. nak hidup ni bkn nye sng sgt cam dalam firytales tu kan. so kite kene kuat! nnti adik syazwani pon akan mengalami peristiwe2 mcm ni. hehe :D

EykaHamasuba said...

natasha,
hehe thanks. kak eyka yakin tu macam yakin je. tapi takut tu takut. takut risiko la, haih.. takpe la. skrg ni jalani je kehidupan cam biase. kan kan. :DD

Ruhil Rosley said...

ruhil rasa badut itu sangat menakutkan dan sangat menjengkelkan. tak tahu la kenapa tetapi mungkin badut bekerja untuk meghiburkan kanak2 yg umur agak terkurang tetpi bila agak dewasa rasa mcm nak sepak pun ada. masa panjang lagi untuk eyka fikir pasal course. relaks sekejap lepas spm ni.

EykaHamasuba said...

badut kan hipokrit. terpakse jadi bahan hiburan untuk orang lain. kesian kan dorang? hahaha, rase ksian pon ade. sbb kesian tu la rase terhibur sikit dengan dorang tu snanye. hahahaha. tu la, skrg ni rilek2 dlu.. fuh, nnti bile lagi leh relek2 camni kan :)

Mr K said...

Aku jealous kat kau sebab kau ada badut2. Aku tak ada. Sedih. Tak ada orang nk tiru idea

EykaHamasuba said...

ye la tu takde. haha. aku rase ko ade tapi laki kan tak suke ambik tahu sangat. tapi aku kan perempuan. perempuan mmg rumit. hahaha :P

nami o fish said...

dunia cyber menjadi suram bila eyka ke PLKN..

uwaaaa!!!ari2 la nyanyi lagu anak kecil main api..eh tu BTN..hahaha!

EykaHamasuba said...

ye ke suram? cehh cam takde beza je eyka ade takde. hahaa. hahahahaha ntah lagu pe la yg eyka akan nyanyi kt plkn nanti! aduii!

Nur Hazlin said...

saye juga membenci badut !
Sebab saye rasa badut ni bodoh dan hina .
Dan muka badut juge begitu hodoh sekali.. grrr..

GLORYecha™ said...

ouchh! badut buat hal lagi ke? xde life langsung

Nuna. said...

hesh kasi gantung sampai mati je lah badut-badut tuh , menyusahkan hidup betul (-_-')

naz said...

haha. siapa la yang kena bertalu talu nie. kesian diaa

kotakfikiran said...

hahahha xabes lagi ehh cter2 badut tuh?btw exam dah abes...tahniah untuk kter.urm lame ehh xusyar ur blog?hahahh btw usyar r sy pny lak.perbetulkan ape yg x betul ehh? =) keep blogging..

azman shah said...

badut kadang2 memperbodohkn diri sendiri...

EykaHamasuba said...

nur hazlin,
eh same la kite. due due tak suke badut! haha tu la, hodoh kan badut. bukan menarik pon. ceh

echa,
dorang mmg takda life la ecah. hehe, eh btw ni bukan khas untuk badut yang berkaitan laa, ni untuk semua badut yang terlibat. hehe :P

EykaHamasuba said...

nuna,
kalau boleh, mmg dah lame buat. tu laa, kan best takde badut. aman sikit dunie ni kan. :)

naz,
sape naz? hahaha. takde tujuan khas, sume ni umum. cehh :P

EykaHamasuba said...

kotak fikiran,
baiklah. nnti sy usha blog anda ye. hehe terima kasih sudi usha blog saye. saye sungguh menghargainye. eceh. hehe :P

azman shah,
sebab tu lah keje dorang, kan? hahaha

miLk+ch0co said...

jika kita fikirkan risiko terhadap keputusan yang kita buat, kita takkan berani untuk buat keputusan..berani hadapi risiko..ini yang PLKN(modul Character Building) ajar..hehehe..:)

miLk+ch0co said...

jika kita fikirkan risiko terhadap keputusan yang kita buat, kita takkan berani untuk buat keputusan..berani hadapi risiko..ini yang PLKN(modul Character Building) ajar..hehehe..:)

EykaHamasuba said...

aaaaaa, takott. nak plkn lagi waaaaaaaa seramm. waaaaaaaaaaaaaaa. :S