Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Monday, October 20, 2008

Setelah sekian lama..

Akhirnya diriku gagah untuk kembali mengupdate. huehuehuee :P

Sebenarnye mase cuti PMR tu takde nye la busy membace buku. Baru semalam pun bukak buku sejarah sebab hari ni paper Sejarah 1 dan 2. Takpe lah, alhamdulillah masih boleh di jawab. Takde la kosong je. Paper 1 agak SENANG. Paper 2 boleh la main gubal-gubal ayat insyaAllah dapat A. wakaka. Takde lah tinggi sangat harapan. InsyaAllah tak gagal. :)

Oh ye, sepanjang cuti PMR haritu kan kan, saye busy pergi makan-makan dekat open house rumah rakan-rakan. Mereka pun bukannye nak bukak buku study so saye pun terpengaruh la sekali. haha. Kemudian ape yang bestnye, macam biase saye memang akan online lah hari-hari kalau komputer ni free. hehe

Tapi tu tak lah best sangat, yang best nye time cuti tu juge saye telah mempelajari bagaimane nak mengubah suai page di Friendster. Huehuee. Memang lah terase macam pelik je kan, tapi ape yang menyebabkan kebatakkan dan keterujaan saye adelah saye sudah reti nak menggunakan coding Cascading Style Sheets (???). Ataupun lebih dikenali sebagai CSS.

Kalau HTML codes tu memang saye dah boleh faham la jugak. CSS ni bende yang boleh dikatekan baru bagi saye so saye agak teruja dan excited bile dapat mempelajarinye dengan sendirinya. Haha. Macam mane saye boleh terbelajar css ni? Macam ni..

Hari tu entah kenape saye tengok page friendter kawan saye ramai yang macam dah maju. Kalau yang tak aktif friendter tu mesti tak dapat tangkap kan? (saye tahu ramai yang prefer myspace dari friendster tapi sekarang ni saye lebih aktif di friendster daripada myspace:D). Ahha. Macam ni, page friendster saye simple je.. gune coding HTML jugak. Pastu tak reti la nak hide mende-mende alah yang macam orang lain hide.

So oleh sebab rase ingin tahu, saye tanye la seorang ni yang bername Azleen. hehe. Saye tanye macam mane nak hide Google Ads kat bawah kotak kawan tu. Die terus bagi link ni. Mule-mule saye carik la codes untuk hide mende alah tu kan, tapi dah test copy paste kat customized friendster tu still tak menjadik. So rase geram amat terserlah lah ketika itu.

So saye google la bende yang patut. Saye dengan jujurnye type la FRIENDSTER HIDE GOOGLE ADS. Then keluar la ape yang patut. Pastu saye tekan satu satu website tu cube untuk memahami. Dan ape yang menyebabkan saye paham setelah memasuki website ini. Bace untuk keterangan diri sendiri sebab bende coding-coding ni agak susah nak terangkan.


Ikut rules die, bace dan cube satu-satu. Lagi senang explore gune internet daripade bace buku die satu-satu. Lame-lame baru saye memahami cara CSS ni berjalan. Huahuahua. Kesian kan saye?? :D Tapi takpelah, yang penting sekarang saye sudah mengetahuinya. Menggunakan CSS lebih mudah tapi leceh daripada HTML. Tapi best lah dapat explore bende baru. hehe

So berbekalkan pengetahuan yang masih sikit tu mengenai CSS, saye mule la berjinak-jinak try-try nak ubah muke friendster saye punye page. Tapi saye suke yang simple nye je. Sape ade friendster boleh la menjenguknya di sini. Jangan lupe add dulu ye sebab saye punye page private. Hueuhehue. :P

Tapi itulah kepuasan yang dikecapi oleh saye setelah berjam-jam bersekang mate mempelajarinya. SERONOK tau dapat belajar bende baru. Dan yang penting sebelum kite belajar tu kite mestilah kene berminat untuk mengetahuinya, bukan atas paksaan orang lain. Same macam pembelajaran seharian di sekolah juge.

Kite haruslah mempunyai minat yang mendalam terhadap seseuatu subjek itu untuk mendapat A. Maksudnye, kite sendiri yang minat nak tahu macam mane sesuatu bende tu beroperasi dan cube untuk memahaminye. Bagaimane? Dengan mengexplore segale bende. SERONOK! hahaha. Gembira tak terkata. :P

So sape yang berminat untuk mempelajari bab CSS ni boleh lah ke blog yang ade saye linkkan kat atas tadi tu. Follow step by step nanti mesti anda akan memahaminya juga. oke? :) Oh ye, bagi kawan-kawan internet saye, sekarang ni saye memang agak seronok online di friendster. Biaselah, dah belajar bende baru, so hari-hari tengok page sendiri, dengar lagu dan menjamin kepuasan. haha

Walaupun page saye simple cume hide dan ubah beberape bende je tapi saye rase PUAS. Lagi pun memang saye sengaje buat simple sebab saye kan suke simple-simple ni. Simple, nice, neat and steady gitu. hahaha. Lepas tu saye suke view album sendiri kat friendster. Sebab saye upload sangat la banyak gambar sendiri, kawan-kawan dan macam-macam lagi kat friendster tu.

Album yang dilihat melalui akaun friendster Man/abangku setelah diinvite

Cume ade 1 album je yang PUBLIC. Lain saye PRIVATE kan. Ape gune upload banyak-banyak tapi private? Macam ni, sebab gambar tu banyak sangat dan merangkumi gambar saye dan juge keluarga, jadi kakak saye tak bagi lah saye terlalu expose kan gambar-gambar family kat internet ni. So sape yang nak tengok tu boleh request, dan hanye orang-orang tertentu je akan di approve. Hahaha.

Oppss terlebih lak cerita. Haha. saye macam biase ,kalau bercerita memang agak sukar nak berhenti. Ekekeke. Oh sebelum beredar, saye ingin memberitahu bahawe semalam saye telah menghadiri lawatan sekolah ke Sepang menyaksikan MOTOGP. yang agak panas dan telah menyebabkan kebakaran pade kulitku. Oohhhh! hahahaha. :P

Cerita selanjutnya nanti saye share dalam post berikutnya oke. Hehe. Oh ye, saye dah lame jugak tak bukak mengintai blog ni walaupun selalu online. Baru tadi sempat nak intai dan saye agak terkejut melihat follower yang sudah meningkat. Last time tengok ade 20+ je skg dah 30+. wah ini menyebabkan saye berase seperti dihargai. Eceh. eceh.

Terima kasih sudi mengfollow blog saye ni. Walaupun jarang di update buat mase ni, tapi masih ade orang yang sudi nak follow up. TERHARU tahu? hehehe. ok dah la, dah pukul 7.27pm. Nak mandi pastu nak semayang maghrib. Pastu nak study (InsyaAllah) hueuhehue. Selamat maju jaye kepade semua!:)


Mintak maap banyak-banyak tak sempat nak bace blog korang yang sudi membace blog saye ni satu-satu. Lepas exam saye akan mengaktifkan diri membace ok. Lagi pun nanti cuti panjang memang tak tahu nak buat ape. Nak keluar, saye bukan jenis yang suke sangat keluar ni. Hehe. Sorry lagi sekali dan sekian terima kasih. :P

6 comments:

miLk+ch0ch0 said...

hu5x..cmner nak add kalu x bagi last name?

Aguero de Estrella Roja said...

Dengan ini,nami mewakili kawan i,ezreen,untuk menjemput eyka utk menulis dalam blog beramai-ramai(group blog) dipanggil Federation of Bloggers(http://federationofbloggers.blogspot.com)

sila berikan email dan biodata anda ke federationofbloggers@gmail.com,dan anda bebas untuk menulis apa sahaja yang anda suka.No creative control except yang boleh menyinggung perasaan ahli federasi yang lain.

Diharapkan eyka sudi terima jemputan ini.terima kasih.

asm said...

td i tlg check your pagerank, congrate dah no 2 rupayunya

EykaHamasuba said...

lastname friendster : hamasuba


eh eh nami...takut la eyka nak join. ekekekeke...


cek page rank kt mne? hohohoho...no 2? mcm mustahil je..hehe

Aguero de Estrella Roja said...

join je la..boring la,budak2 asik cakap pasal politic je.

EykaHamasuba said...

hehe tak reti la pasal politik ni..takut tersalah..