Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Wednesday, October 08, 2008

Dunia semudah copy paste?


*Bace lah sampai habis. Penat taip ni. Hahaha.*
- ditulis pada 5.54pm, lepas dah habis taip sume benda bawah ni. :)

Ehem. Ye ke dunia semudah copy paste? Lagi-lagi dunia SIBER ni kan. Copy je bende yang kite rase macam best untuk taruk kat kite punye territory. Caranya pun mudah belake. Amik je codes yang ade, copy pastu paste lah kan? Tak kisah pasal copyright sume tu sebab ni kan dunia SIBER, ye dak?

Saye nak cite sikit kenape dari dulu lagi zaman sebelum masuk blogging, iaitu zaman myspace, saye paling tak suke dengan orang yang copy paste ni. Lagi-lagi orang yang copy paste sebijik macam page saye. Kenape saye tak suke?

Sebab page-page, bende segale yang ade dalam tu saye yang buat dengan sendiri, hasil dari daya pemikiran saye sendiri. Takde tiru mane-mane. Haha. Nampak macam mustahil kan? Maksudnye, code-code nye memang lah bukan saye yang buat, tapi ade jugak code yang saye tukar-tukar dan seterusnye jadi macam ape bende yang saye nak.

Macam kat myspace, nak hilangkan advertisment kat atas tu. Penat mencari code nye tak jumpe. So dengan rase tak puas hati nye sebab tak jumpe code yang dicari dan tak dapat page seperti ape yang diingini, saye cube la tukar-tukar code yang ade posibility untuk menghilangkan eklan kat atas tu. Bukan dengan mencari page orang yang memang dah hilang bende atas tu, pastu amik codes die. Kalau ade pun, selalunye saye akan mintak orang tu ajar macam mane nak buat bende tu sume.

Dunia siber, takde bende mustahil. Tukar code walaupaun setitik tande pun boleh tertukar satu page terus. Bukan senang nak buat page yang boleh memuaskan hati kite. Bayangkan, kalau kite dah penat-penat explore, habiskan mase untuk mencari satu-satu code tu, dan cube untuk tukar supaye jadi seperti ape yang kite nak, tibe-tibe nampak ade orang copy paste bende yang kite buat tu, ape yang anda rase?

Mesti lah rase macam ish! Penat je aku buat, sesenang je die tiru. Memang sah takde identiti. Sebab die tiru orang punye. Bukan dari cara die sendiri. Macam saye, tak pernah pernah saye nak tiru orang lain. Kalau tiru buat homework tu lain cite. Wakakakakkakakakakakakak :P

Er. Ye, bende semue yang saye buat tu datang dari hati, melambangkan diri saye sendiri. Takde nye orang tu taruk bende tu, saye pun nak jugak. Orang tu berak cair, saye pun nak berak cair jugak. Tapi kalau dah memang TERberak cair nak buat camne, dah kebetulan. Tapi tu kebetulan, bukan secara perancangan. Maksudnye, TERsama secara kebetulan.

Selalunye, kite sendiri yang akan dapat detect orang-orang yang meniru kite ni, sebab bende tu dah macam diri kite, sebab tu kite dapat kenal pasti. Mesti sakit hati kan bile dapat tahu diri ni seorang pentiru tanpa disangka? haha.

Bende dalam page, saye letak sebab saye rase macam saye nak letak. Kena lah rajin explore coding-coding yang ade kat website-website coding tu, buat page ikut daya kretiviti masing-masing. Tapi kalau dah otak memang selalu mencilok hasil orang lain je pun kesian jugak, susah nak hilangkan tabiat tu.

Ye la, sekarang ni semua orang suke buat benda mudah. lagi-lagi dalam dunia SIBER ni. Mudah je. Nak tiru ape-ape tiru je lah, asal kan orang yang ditiru tu tak tahu. Tapi kalau die dapat tahu, dan semestinye orang tersebut akan rase marah dan tak puas hati dengan si peniru, oleh itu akan keluarlah segala isi hati ketidakpuashatian yang seterusnya akan menyebabkan si peniru juge akan rase marah.

Haha. Selalunye, bile orang ade amik code sikit-sikit saye tak marah. Tapi kalau dah tiru bulat-bulat tu mesti la akan marah. Contoh kalau ade bende ni kite buat dengan secara bersungguh-sungguh, perah otak pikir nak buat macam mane sume tibe-tibe ade orang curik idea kite, ape perasaan kite? Gembira? Mustahil.

Dan segala bende yang saye buat, coding-coding tu semua saye berusaha carik kat tempat coding basic nye. Lepastu ubahsuai la ikut suke hati saye. Ingat senang ke? Bukan copy paste amik dari tempat layout kat mane-mane. Kalau saye amik coding mane-mane layout yang sedia ade takde nye saye nak rase membara bile nampak orang gune page seperti yang saye gunekan.

Tak pandai gunekan code? Itu lah gunenye akal fikiran. Untuk mengexplore. Bukan mengcopy paste. Ingat dulu saye reti sangat ke gune coding-coding ni? Tapi dalam tak reti tu takde pulak saye terfikir nak amik code page orang lain. Kalau saye rase macam page die tu lawa, dengan rase rendah dirinye saye akan tanye mane die dapat code tu semua.

Hm, entah lah. Lain orang lain pemikirannye. Maybe ade sesetengah orang tu tak rase pape bile dah amik code orang lain. Rase hepi sebab die berjaye buat page seperti yang disukai. Senyap-senyap lak tu. Kalau bagitahu awal-awal contohnye macam, Eh, lawa la page awak. Saye tiru tau! Tak pun, Eh eyka, saye ade amik sikit bende yang eyka buat kat sini. Kire macam notis lah. Tu takde la panas sangat. Still boleh diterima dan dibawa berbincang.

Selalunye orang tanye baik-baik ni, saye pun akan rase macam tak sampai hati nak tolak. So, saye pun tak kisah lah. Haha. Tapi selalu orang yang tiru sepenuhnye ni tak pernah nak bagitahu. sebab niatnye bukan nak belajar, tapi nak copy paste je. Sebab tu senang-senang je die amik tanpa memikirkan perasaan orang yang diambil tu.

Kekadang tu kan, bile nampak orang page macam saye, memang serta merta saye akan rase tak puas hati. So terjadi lah segala bende notis saye tulis kat mane-mane mengatekan ade orang tiru macam yang saye buat kat blog ni lah. Dan selalunye saye detect orang yang betul-betul memang ade niat meniru.

Sebab ape? sebab seterusnye memang dorang akan terase. Hahahaha. Itu lah tujuan nye. Psikologi namenye. Lepas tu dah mesti saye pun check dorang punye blog, saje nak panaskan hati ni tengok page same yang macam saye cume kaler je yang lain. Hahaha. Pastu, selalu nye saye tengok mesti orang tersebut akan tukar page serta merta. dan akan ade lah pulak notis rase ketidakpuashatian dorang.

Takpe, saye dah biase dah pun. Tak kisah dengan ape yang dorang nak kate, yang penting saye tahu dorang terase sebab betul memang dorang buat. Dorang buat pun tak pikir pasal perasaan orang lain. Ingat nak puaskan hati diri sendiri je. Susah lah kalau macam tu. Lagipun segale bende yang kite buat melambangkan diri kite. Tak kire di mane kite berada tak kisah dalam dunia SIBER ni ke ataupun dunia real, kan?

Secara jujurnye, saye tak rase gembira pun memberi amaran kepade mereka yang meniru. Rase bersalah je. Ye lah, dari hepi-hepi dapat tiru, tibe-tibe kene amaran dari orang yang ditiru mesti terus jadi tak hepi, carut-carutan mula lah muncul. Tapi saye juge tak rase hepi bile tak bagi amaran. tak rase PUAS. Fikirlah bahawe saye ni pun manusia biase jugak.

Sape senang hati melihat hasil kerja sendiri dicopy orang lain, ye dak? Tak kisah lah page lawa ke tak lawa janji semua tu buat sendiri, baru kite akan rase puas. Percayelah. saye dah banyak kali dah buat bende atas kehendak saye sendiri mengikut pemikiran dan akal yang positive, saye akan rase puas.

Tiru keje rumah kawan saye pun saye rase macam tak sedap hati walaupun orang yang bagi tiru tu tak kisah. Sebabnye, kite MENIRU hasil kerja orang lain. Siber tak siber kite kene lah pandai-pandai bawak diri. Dan ingatlah, dunia ni tak semudah copy paste je lagi-lagi dunia SIBER sebab kite bersiber dengan manusia lain jugak. Bukan dengan alien.

Saye bukan jenis orang yang suke bergaduh dan bermusuh tapi dalam bab tiru-meniru hasil kerja ni saye memang agak busuk hati sikit. Taktahu kenape. Saye bukan lah terlalu BAIK sampai biarkan orang meniru hasil kerja saye. Walaupun rase bersalah, takut orang yang meniru terasa atau tak suke dengan diri kite, tapi rasa sakit hati kite nak campak mane?

Selagi kite tak tegur, selagi itu orang tersebut tak akan perasan akan hati kite yang sedang sakit ini. Dan kalau saye senyap je, selagi saye nampak orang tu tak tukar, selagi itu saye akan rase sakit hati, geram, benci semua muncul secara tiba-tiba. Sebab tu saye harus tegas dalam menegakkan ape yang saye rase betul.

Ala bende ni mudah je, kalau nak sesuatu, kite kene berusaha. Bukan nye meniru. Ni baru dunia SIBER kite dah tak pandai bawak diri. Yang kite tahu copy paste orang lain punye. Mentang-mentang lah ni dunia SIBER. Tapi macam mane dengan dunia dunia HARIAN kite? Dunia kerja nanti lagi lah, kan? Kalau kite tak pandai buat sesuatu dengan usaha sendiri, macam mane nak hadapi dunia-dunia lain?

Sekaranglah masenye untuk belajar. Tak salah bertanye, tapi jangan terus mengambil hak orang lain. Huh, betul coding-coding nye bukan saye yang reka, tapi saye belajar untuk mereka dan mengubahsuai ikut kepuasan hati saye sendiri. Tak tahu, boleh belajar. MALAS? Itulah sifat peniru. Semalas-malas saye, tak pernah saye tiru hasil kerja orang lain. Attitude saye pun tak pernah nak tiru sape-sape. Ape yang saye tulis, saye luahkan semua memang dari gaya saye. Takde hipokrit-hipokrit punye version. Plastik jauh sekali.

Kerja rumah? Selalu kerja rumah yang tak siap tu saye biarkan je tak siap. Walaupun banyak, tapi at least saye bersikap jujur dekat cikgu yang kerja rumah saye memang tak siap. Memang lah kena marah, tapi saye tak pandai menipu. Bile cikgu marah, saye senyap je dengar cikgu marah sebab saye tahu saye yang salah.

So siape yang tak suke dengan cara saye, saye mintak maaf. Takde manusia yang sempurna boleh puaskan hati semua pihak. Sekuat mane pun anda cuba untuk memuaskan hati semua pihak, anda pasti akan tertewas. Sebab ingat, diri kite pun ade perasaan jugak. kan? dan kalau kite terlalu mementingkan perasaan orang lain, perasaan kite sendiri nak campak mane, ye dak? :)

Kekadang tu saye buat taktau je dengan orang yang ade copy sikit-sikit cara dan juge coding saye. Macam mane saye boleh perasan die tiru saye? Kebetulan same tak? Oohh kite semestinye akan dapat rase bende ni. Instinct ke ape tah tapi memang kite akan nampak lah bile ade orang yang ade copypaste kite ni.

Kenape tak biarkan je diorang? Entah. Saye tak suke ditiru dan saye takkan pernah menyukai mereka yang suke ikut-ikut ni. Rase sakit je hati. Takde personaliti sendiri. Tak boleh nak nampak diri mereka yang sebenar. Kalau dalam bab coding lak, saye tak puas hati sebab kite penat-penat buat dan cari tapi orang lain sukesuki je copy. Sakit oo hati.

Fuh penat luahkan perasaan ni. Terlalu panjang untuk diluahkan. Saye pun tak reti nak buat ringkasan cerita ni. Biarlah panjang, asalkan orang dapat faham ape yang saye rase. Kepada yang terasa tu semestinye merekalah orang yang melakukan bende yang saya ceritakan di atas. Maafkan saye kerana buat anda terasa dan tak mampu nak gembirakan hati anda.

Terima kasih juge kepada mereka yang mengambil berat pasal perasaan saye. Iaitu rase bersalah dan terus menukar page. Terbukti anda seorang yang berperasaan. haha. Ok dah lah, tu je. Penat dah typing ni. haha. Ok, Sekian terima kasih lagi kerana sudi membaca. :)

*Sape yang dah lame kawan dengan saye kat myspace tu mesti tahu betapa ramainye dan panasnye hati saye dengan mereka yang suke mengcopy paste code tanpe mintak tunjuk ajar.

Ingat kat myspace je banyak peniru, tak sangke masuk dunia blogging pun ade orang tiru. Haih, ape best sangat saye ni sampai nak tiru-tiru ni agaknye ntah saye pun taktahu. hahahahha :P

28 comments:

Babyjane[The Juliet] said...

hoho
syer paham perasaan anda
yelah
kne plak copycat tuh tiru giler sebijik mcm page kiter
woahh bengang tol
ishk ishk
kater zaman cyber..
sbr jelah
org yg copy2 tuh takd keje kowt
org eyka terlalu femes smpi diorg nak tiru page eyka..hehehe :)
zaman myspace dah berlalu bgi sayer
so tak hern sgt dah
heran kalau org curik gmbr jer
:DD


p/s: ehh ehh Tentang Seseorang...lagu fav syer.. :D

EykaHamasuba said...

heheh tau takpe! eh zaman myspace pun sudah berlalu bg saye wpun selalu gak bukak. Tapi kan masalahnye, kat dunia blogging ni pun ade orang nak amik2 layout yang eyka buat. tak reti nak mintak tunjuk ajar, pakai amik je. macam tu ke orang melayu? haha *ayat panas sikit* :P

btw, lagu tentang seseorang itu juge kegemaran eyka gak..hehe :D

diana lulu said...

wah pjgny eyka taip.
tu nasib baik eyka perasan kalau tak mmg eyka tak tau kan?
diana pun ade jugak nak tny eyka fasal benda2 kat blog ni tapi takut. takut eyka marah :(
maaf la if diana ade TERtiru eyka

diana lulu said...

tade la. mane la tau gg eyka tajam eyka gegt ke. mcm mane? haha. ok ok. nnt eyka dah habis exam diana tny2 la yehh!

ouh header blog tu ade org tlg buatkan. :) time kasih kpd akk shaqira ramli. dia yg pilih pict tu. diana tatau ape2. hihi.

cato;patchi said...

wah tahniah pade kak cato sebab beraya habeskan karangan eyka.

A + +

EykaHamasuba said...

dianalulu:
hehe gigi eyka tak tajam ah. dah rapuh agaknye sebab asik gigit ais je. wakakakaka..ok2..diana pun gudluck exam! :D

kak cato:
tahniah. tu A ++ untuk kak cato ke utk eyka? kalo utk eyka mne cukup tambah ++..nak bintang2 skali. hehehhee :P

izza lemonade said...

mmg panjang.x abes bace pon.but i get ur point.mmg la sesangatnye.there's a story.x brape lame dulu.ada budak mintak tlg ajarkan die coding2 sume.ok.i taught her every single thing that i possibly know.but at the end.die buat page die mmg sebijik cam i.but it wasn't complete.sng kate x jadi sbb die still x mahir lagi.and i was wth.penat2 ajar so she can use her own creativity,her own brain.tp hak kita jugak die nak.then,i stopped teach her and letak ketidakpuasan hati dlm blog.automaticly she change it and never talk to me again.i don't mind either.at least die da sedar yg tindakan die tu buat org lain pon bengang gak.it wasn't easy to find those coding and i did everything own my own.cari code tu sume bagai nak gile.spent hours and hours of my time in front of the comp.da jadi mcm comp freak da.well,mende ni terjadi banyak kali la gak.sampai da serik nak ajar dorang pon ada.tapi tu la xnk jadi kedekut ilmu.nanty ilmu x b'tambah.

bubblysyaa said...

haha.btol tu.im fully agreed. its our own effort.it shudn't b copied in any way la.

miLk+ch0ch0 said...

salam..yaaa btul!!usaha tangga kejayaan!!ahahaha..:)

Addeena Dzakwan said...

maaf. saya amat meminta maaf.

MieaaLuv said...

aduhaii..
mmg x ptut la main copy paste je..
ish2..
codding pun bkn bnda senang nk buat kan eyka..
payah gak nk baca & reconstruct balik coding2 tuh..
ish3..
teruk2,.

Nami said...

"Real ideas is not really real ideas.It's recarnation and renovation of old ideas to be new ideas"-Pierre S Du Pont,pencipta non-stick pan.

Nami said...

Kita pun copy-paste je code blog ni eyka.Tak boleh proclaim ape yg kita buat ni semua idea kita.

Unless you sendiri yang encryptkan code tu untuk jadi picture ke,lagu ke,ape..

Sebenarnya kita Malaysia ni,memang dah dari dulu meniru.Sampai pentadbiran negara pun meniru British jugak.Sistem kewangan,sistem kehakiman,tu standard la.

Budaya copy paste ni bukan dari zaman milenia ni,dah zaman berzaman dah..

Nami said...

babyjane:lagu tentang seseorang di blog saya juga hahaha!!

hmm..hari ni banyak pulak angin nak mengentot kat page eyka hahaha..

eyka bila nak kentot kat page nami plak?

EykaHamasuba said...

Allah..banyaknye nak reply..hahahaa..btw..

Nami: Memang la copy paste ni dah lame..orang-orang barat tu sume pun amik bende, cilok idea sume pun daripade Al-Quran jgk..betul. tapi, ape yg sy ckp kt sni kan... mengenai perasaan saye pabila ditiru..saye buat bukannye tiru orang lain.hasil dr saye sepenuhnya. memang copy paste je pun coding nye..sbb sy tak hebat sgt nak reka coding2nye. tp sy sendiri cube menukar2 sesuatu smpi jadi macam ape yg saye nak. Kire saye usaha la. pstu dpt tahu ade org amik same macam kite, mesti la rase tak puas hati, kn? Sbb idea dtg dr diri kite, tibe-tibe dicopy paste..rse macam sia-sia je la kite buat semua tu..kalo camtu baik kite amik je code layout yg memang da ade kt website layout pstu copy paste..so bile org tiru tak rase pape..hmm.

nami memang..suke sgt kentot kentot ni. byk sgt angin dlm badannye. hauhauhuaha..yeee nnti eyka kntut la plak dlm page nami..haha :P

Miealuvv: hehe tau takpe. memang bukan senang coding ni. kalo sesenang ABC memang tak kisah langsung ade org nak tiru-tiru ni..tp lagi best kalo kite sendiri belajar buat sendiri..baru puas hati..;D hehe..tp kepuasan hati tu rase cam takde pape bile bende yg kite buat dgn sungguh2 ade orang amik..

Adeena : Kak deenaaa, terime kasih sanggup minta maaf..Actually eyka pn rse bersalah gak oo bile ade org copy2 ni..sme de nak gtau die atau biarkan..takut jadi gado lak.mle2 eyka biarkan je..tp rase cam ade je tak puas hati.taktau nape..haha so sorry ek..tp bende ni eyka tulis ditujukan umum xtjukan pde sesiapa pun tp sdikit sbyk de jgk la tuju kat kak deena. hahahahaha. jahat oo eyka ni..tp takpe la, kalo kak deena nak ape2 just tanye k..aritu jln2 ntah cemane tertekan blog deena pstu ternampak mcm same jee.so macam terkejut beruk la..panaz lak tetibe..sbb tu tulis bnde2 kt shoutbox tu..ye ar time nga marah mmg la mulut macam taik gak..so sorry kalo terbuat hati kak deena sakit gak time bce bnde2 tu..huhu..tp tahniah la. terharu bile kak deena mintak maap..sbb sblm ni org2 yg ade tiru ni buat taktau je bknnye berani nak mintak maap..kagum r ngan kak deenaa! hehe :D

milk-coco: ha'ah tau takpe. bdk spm pegi belajar la...spm lagi bape detik je. hahaha usaha tangge kejayaan!:P

bubblysyaa : yeahhh..yr right..tahu takpe.thx for dropping by anyway. hehe ;D

Izza lemonade: hmm, a'ah bende tu pn da byk tejadi kat myspace. same la kite..sep sket! haha tp skg ni kat myspace da macam tak kisah sgt sbb tak aktif..so bile kat blog pn ade eyka pn rase macam sedeh gak la..bersalah pun ade.tp sakit hati lagi ade..hahahaha..btw, bkn sng nak ajar org coding2 ni kan..kite da try hard tp org tu still tak phm2..so yg pnting coding ni kene study sendiri..baru best, kan kan? hehehe

Addeena Dzakwan said...

oh, terima kasih sgt ye eyka. actually akak sgt suke dgn blog eyka. informative dan friendly. nak tego mintak code mcm takut eyka xsuke je kan. bab coding memang susah. lagi-lagi nak ajar org. takut eyka tension ke hape mase nak ajr tuh. yela kan, hati org mane kite boleh agak. tuh yg copy source and buat-buat paham sendiri aje.

skali lagi maaf sesangat sebab terlepas ckp ape yg tak patut. hih. dahla salah, xreti pulak. minta maaf sesangat. akak lagi la kagum dgn eyka. berani luahkan perasaan. macam akak, pendam je, belasah teddy bear mcm Ne Ne buat kalau gaduh dgn shin chan. haha;D sungguh la tak matang. maaf sekali lagi ye eyka.

Farha said...

xsiar2 eyka type panjang2.
mendapat sambutan ;)
bnyk gler cmmt.
sabar2 yea eyka..
sabar itu separuh dr iman..

asm said...

standard la hdp copy nad paste, kita kt universiti pun selalu gak potostat buku, hehe
tp meniru yg keterlaluan mmg xbest la kan , kalu u nk tau dulu syok2 sendiri nk edit last2 hancur blog aku dibuatnya, mmg o pengalaman, mcm 2 la h nk idup, copy pun mmg niat baik, bukan nk salah guna, dia pun mmg suruh kita copy sedikit sbyk popular jgk web dia 2...so knp nk tmbul isu copy pulak, mcm kita copy cbox, kita edit lah nk tinggi ke lebar ker ikut suka kita la ....

amsama said...

hahaha, btol btol, terbace plak entri kaw nih.
panjang gilo
mmg suck sape yg men copy paste je tuh, tapi nk buat cmne...
dunia cyber pun ade law lahh
erk? -.-

EykaHamasuba said...

kak deena:
hehe takpe la..bende da lepas..kekadnag tu eyka pn ske gak lpskan perasaan sorang2..pendam je smpi nak gile jadinye.haha :P

farha:
haha eyka type pepanjang bkn sbb nak org komen..tp sbb nak luahkan pe yg eyka rse je..hehe

asm:
ngeh..copy cbox pstu edit tu sbb mmg diberi untuk dicopy..bkn dicuri.haha

amsama:
tau takpe.penat taip..hehe

<33 shrfhaidanblh said...

ouh sis eyka . betol betol ape yg sis ckp . sowi eyk kalo aida ade tertiru :)

apiq said...

kalau macam apiq,apiq tanya dlu kan??
hahahahaa

Just Anim :) said...

iagree..

nyzm said...

oeh agak agak ah nak copycat
mmg anjing betol hahaha

pehh nyzm kentot yg ke 24! ahahahahah

Charymien said...

wahhh pnjng nye.. klu wat essay ni sure dpt A1! ;) hehe

i agree with u..sakit ati kn ble tgk org copy paste / curi code kte..

EykaHamasuba said...

aida,
ade ke tertiru?? hehe tak prasan lak. ;p

apiq,
ha;ah apiq seorang lelaki yang baik. eceh!:P

just anim.
tahnks...:)

nyzm,
haha nyzm busuk! nyzm tetap pekentut yang terbusuk!:P

charymien,
heheheh tu la psl. ;p

azle3n said...

haha. saia amat bersetuju! saya tidak membangkang fakta anda! semua nya benar belaka. hehe. apa2 congrte eyKa! :D
nice blog n nice topik. ! ;)

iqmal said...

akk,ape code tuk x nak bagi orng highlight n right click??