Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Friday, May 23, 2008

Cikteh ku

Kepade sesiapa yang tak kenal. Cikteh tu bukan lah seorang manusia, tetapi merupakan seekor makhluk jadian.Klu klunya adalah:

Ade kaki, empat. Ade kepale satu, ade telinge dengar, ade mate lihat. eh eh. haha bantai je. Yang paling penting, cikteh ini BERBULU satu badan. Tak dapat teke lagi siapa?

Tadaaaaa! *bukak tirai.

Ni lah dia, lembaga berkaki empat dan berbulu lebat yang sering kelihatan kelibatnya tidak kira siang ataupun malam di kawasan sini sejak tahun 2003. Kehadirannya merupakan satu misteri. Di mana dia dan lembaga lagi seekor yang diberi nama Ciktam, sebab berwarna hitam tiba tiba sahaja berada di belakang rumah kepunyaan ayah saya dan keluarganya iaitu saya punye keluarga la. ayoo.

Sejak itu, kami menternaknya dengan penuh kasih sayang. Tetapi malangnya, CikTam yang tidak diketahui kakak ataupun adik kepada CikTeh ni suke berak merata-rata di dalam rumah. Manakala CikTeh ni dia pandai sikit. Masok universiti. Berak kat depan rumah orang, rumah sndiri die tak nak berak. ha ha ha. tadek la. die berak kt tanah la. Tanah milik tuhan. dan die korek la tanah tu sebelum melepaskan hajat.

Oleh itu, madam besar iaitu saya punya mak membuat keputusan utk membuang CikTam, memandangkan hobinya begitu pelik iaitu buang hajat di dalam rumah. Taktau la pesal die takut sangat berak kt luar. Segan katenya, takut kelihatan dek manusia dan lembaga-lembaga lain. Ohh CikTam sungguh pemalu.

Dan kemudian,dia dibuang dek kerana sipatnya yang pemalu itu. Ala buang kat kawasan blakang je. Jalan la dalam 50-100 tapak tu smpai la tempat pembuangan CikTam tu. Tapi dalam bape hari tu die balik rumah balik sebab kawan abang yang lurus seperti bendul ingatkan CikTam tu sesaje lari dari rumah. hahahahhaa.

oh maap la, takde la gamba CikTam sebab time tu yang ade just camera filem je tu pn tak tertangkap gamba ciktam tu ha. Haha. Maap la ye CikTam oi kalau terbace blog ni jangan terase pulak oke. hahahhaa. ape kah? Dia nak bace ke. Mengeja pn tak pass. wakakakaka oh pedulik kan la pasal CikTam tu sebab die da lame tak didengar kabar. hahaha

Oh pastu kan tadi tibe tibe terdengar bunyik kucinggg kat luar. ngiauu ngiauu sungguh nyaring lagi menyeramkan. da la malam jmaat. hahaa. pastu tengok tengok je cikteh tu ade kat atas bumbung wakakaka. comel gile. bising memandang ke arah saye yg sedang melihat. agak lawak ar. pstu turun la bawah nak bagi die masok umah. pastu lari lari la die nak pegi makan. tapi makanan da abih so padan muke die. wakakakkaa.

Pastu naik la atas balik,sambung rlek2 denga lagu sume. chat ngan Sarah Chen! wahaha. Sarahhh name awk ade lagi dalam blog saye nih haih. Pastu die pn ikut naik atas (Cikteh) nak suruh bukak pintu bilik mak sebab die tu memang ngengade sket. nak suh orang bukak pintu utk die konon.. Ingat comel sgt la? Tapi seb bek comel. hahahahaha.

Die tu memang agak pelik sikit la prangai. Coz die tu kalo macam ngan orang baru mesti die macam memalu sikit. Hahaha. pastu lelari masok dalam bilik stor sbb taknak orang pegang die. pelik gle.slalu kucing mne nak lari2 dari orang ni. hahaha. cikteh cikteh. da 5 tahun da die hidup oo. Taktau la kalo die takde nanti camne. haih. msti rindu gle bapak. Hahaha. da la sekarang ni pn cam da nyanyok-nyanyok je prangai die. Da la suke tarik-tarik lari kejar ekor sendiri pusing-pusing. hahahahhaa

Pastu ape lagi ek mengenai makhluk bername CikTeh ni? Die ni suke makan biskut je. ape ntah jename biskut, biskut kucing la. bukan chipsmore tu. Haha bile orang bagi ikan ke ayam ke die tak nak makan. jage badan kut. maklumla, dah tua kan. so nanti boleh rosak otot2 kalo makan ayam ke ape ntah. tak pun,cikteh ni seekor vegeterian. die tak makan daging. makan biskut je. wpun biskut tu pn daging gak. hahaha

Pasal anak? Cikteh ni die pnah mengandung dulu. Pastu pnah gak la beranak, ye la da mengandung memang la beranak lps tu. Haha. tapi kan sedeh oo. sebab die tak bleh meneran. Die sempat lahirkan seko je yang selamat. Yang lelain tu tersekat oo. So kitorang g la bawak die jmpe veterinar. Doktor kua kan la anak die yg tesekat tu. Memang la mati, sape cakap tak mati tu mmg sengal la. haha

Pastu teringat lak yang dulu time kecik-kecik time nga kusyuk main ngan CikTam kat atas die pnah terjato tangge. abis la affect kat die nye tulang rahim kot tak silap. sebab tu ade problem sikit ngan die nye sistem peneranan. Huhu. anak die yang selamat seko tu diberi name Kisas! haha time kecik comel gile macam anak tikus. CiKTeh pn punye main sayang ngan anak die ni. Sebab tu je la satu2 zuriat die sbb time kat veterinar tu, doc suruh mandulkan die sbb kalo tak nnti die lagi tersiksa. So terpakse la mandulkan.

Hehehe. ape ape pon cikteh memang amat disayangi oleh kami sekeluarga! Die punye suara tak la merdu sangat tapi bleh tahan la, kalah suare burung merpati. haha kejadahnye bezakan kucing ngan burung ni kan kan. Ehh pelik pelik. Hahaha. Cikteh Cikteh, beruntung la kau hidup kt dunie ni ngan makanan biskut tu. Tak macam kucing-kucing kat blakang umah tu ha merane je nak carik makanan pn korek longkang korek sampah sume. Hahaha. tapi die ni tak pnah2 pn nak bersyukur

Bile ade makanan dalam bekas die tu die tak abeh makan, so nex time nye die nak makan msti la da masok angin kan pastu die bleh mintak makanan lagi. Hahahaha. Tah pape ntah cikteh ni. Die kan banyak songeh. Nak makan makanan yang fresh fresh aje. So kitorang terpakse la melayan karenah die yang byk btol songeh. Kene tuangkan biskut die tu dalam bekas. Haih, leceh je da la time makan kekadang pepagi pn memekak mekak. Sakit telinge je. wahahaha.

Ops alamak terlebih sudah! banyak pulak cerita pasal Cikteh ni. adoyaii telebih cerite la pulak. Ingat nak cite simple-simple pasal yang die sesat nek atas bumbung memalam ni skali tercerita lebih lebih pulak. Sementara tunggu sarah habiskan upload gamba2 yang dikehendaki oleh saye dekat ym ni la tulis something pasal cikteh. Hehe ok tu je la sampai jumpa lagi ya! dada. :)

*cerita di atas bukan lah rekaan bermata-mata. kisah benar ok. hehe

6 comments:

jaztx said...

tuceng itu chumell.
;D
mcm eyka.
;D

EykaHamasuba said...

hahaha.jgn puji lelebih nanti kembang lak cikteh.:P

eCha_tHe_BuBbLe. :) said...

anak cikteh tuh ape jd? =p
cumeynye ciktehh..
colek kang !

syhzz said...

haha,klakar je dowh!
but best crite ni!
mandulkan die
wka3

Hafizahashim said...

sape bapak kpd kisas tu eyka?hehe

Azmira Suraya said...

kelakar la....
bahasa kamu memang lucu....
:))