Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Sunday, August 23, 2009

Mana satu yang lebih penting?

Hi Korang! :D Sebelum mula, izinkan saya mengucapkan selamat berpuasa bagi semua umat Islam di seluruh negara. Cehceh. Bajet banyak je negara yang akan bace kan. Haha. Takpe, takpe kita teruskan.

Hm, sebenarnya dah lama dah nak tulis pasal ni cuma asyik tangguh-tangguh je, biarkan terperap dalam otak sampai harini baru terasa macam nak tulis. Lepas gian sat kat blog. hee hee..

Haritu ada terbace kat blog Mr K. Tajuknye, antara sahabat ngan bopren galpren mane satu lebih diutamakan, lebih kurang macam tu la. heh heh.. dan melalui pemerhatian Mr K, memang kebanyakkan orang utamekan kekasih lebih daripada kawan ataupun sahabat.

Setuju dengan pendapat Mr K. Sebab kebanyakkan kawan kite sendiri lebih pentingkan kekasih hati daripade kite sebagai kawan. TAPI tak bermaksud mereka lupekan kite. Cume priority dengan kekasih itu lebih besar daripade dengan kite.

Alah, kawaaaan.. biaselah. Time susah je baru kite akan terfikir kawan. Time gaduh dengan kekasih hati tu lah baru terfikir nak cari kawan yang pada masa gembira langsung tak terfikir nak bertanya khabar. Yelah, lagipun ape gunenye kawan kalau tak dapat jadi tempat curahan segala isi hati.

Lagipun, memang selalunye itu lah tugas kawan. Time susah baru kite perlukan kawan. Beruntung bagi orang yang ade kawan yang sudi dengar masalah kite tak kire lah pasal ape pon. Time gaduh tak puas hati dengan bf/gf kat kawan lah kite curahkan segala rase masam pahit dan kelat kite tu.

Ok. Tak kisahlah sebab satu hari nanti tak mustahil kite akan kahwin dengan kekasih kite tu, dan bukannye kawan kite. Sebab tu pasangan kite tu perlu diberikan priority lebih daripade kawan. Sekarang ni nak tanye pendapat. Kalau antara kawan, ramai yang lebih pentingkan kekasih hati, macam mane pulak dengan keluarga?

Antara pasangan kite tu dengan keluarga, mane satu yang lebih kite utamakan? Mestilah keluarga kan. Tapi tanye lagi sekali, sejujurnye betul ke keluarga masih berada di atas ataupun dah dipintas kepentingannye dengan kekasih hati kite tu. Sebab kebanyakkan sekarang ni lebih utamakan pasangan dorang tu daripade keluarga sendiri. Betul ke? Hm hm.

P/S : Tak dapat nak linkkan blog Mr K tu sebab baru je tadi nak pergi tibe-tibe dah tak wujud dah blog tersebut. Hm, anehhh.. :S

TAMAT, 12.28pm

20 comments:

chipsmore said...

both di atas...tp pape pon...keluarga lebih di utamakan ;)

Mr K said...

Ya. Aku da delete blog aku. Buat sementara waktu. Mungkin suatu hari nanti akan akn buka kembali.

Selamat berpuasa Ieka =)

Bule said...

selamt puasa
!!

Clara Emily Cancer said...

selamat berpuasa eyka..

biasale tuh..
ade kawan2 yang pntgkan bf/gf dr kwn2..
ade yg pandai bahagikan masa antara kawan, bf/gf & famili..

tp suam tu penting kan..

hanny nadia said...

itu yang siap ada kawin lari bagai
ta sayang family laaa tuh en

family come first :DD

faqiha said...

FAMily first :)
n iluv my friend more more hehe :0
slmt pose kak ieka :)

FreakinEYNA said...

Better sama rata lah :))
Depends on the person. Klu die ade probs dgn family which is family die mmg did bad to her/him, mestilah die lg senang dgn kawan or kekasih kan? Kdg kdg yg duduk hostel tu pun, tak rapat dgn family. So that, lg rapat dgn kawan/kekasih hati. Majoriti org skrg ney tak begitu rapat dgn family. Bukan tak rapat mcm nak menjauh dgn family but tak rapat mcm nak manje manje, gurau senda yg over over laa. Tuh yg diorg lebih senang dgn kwn/kekasih. Kdg kdg yg rapat dgn family sgtsgt tuh pun, salu je ade mslh dgn kwn. Hurmm. And sesetengah keluarga mmg tak suka ikut campur sgtt hal hal ahli keluarga yg lain kan? Pnjg pulak, hehe :p
Over all nya, depends kat org tuh laa. Tp sebaiknya kita sama ratakan. Janji kita sedar ape kite buat. Baik dan buruk. Hehe :)) Happy Fasting !

ainee si ketua pari2 said...

kawan dan bf??=kawan

bf dan famili??=famili

husband dan kawan??=husband

husband dan famili??=okies ni i pening!

FATIN said...

yarr but ade jugak kwn mkn kwn , kn kn ? i hate thae :(

EykaHamasuba said...

chipsmore,
utama kan keluarga, makin hari makin sayaanngg! haha :D

EykaHamasuba said...

Mr K.
samat berpuase juge. ngape delete blog. kan dah best dah tu.. :D

EykaHamasuba said...

bule,
samat pose jugee :DD

sis clara,
a'ah suam is the best. hee hee. kene pndai samaratakan semua :D

EykaHamasuba said...

hanny nadia,
yup2. family comes first. always and infinity cewah :p

EykaHamasuba said...

faqihah,
samat pose gak. i lub my pren also. hahaha. and my pamily will always be on top in my heart CEH CEH :P

EykaHamasuba said...

Eyna,
samatpose. hehe tu la. skrg ni kekadang org bercinta smpai lupa semua. Family yg dlu rapat jadi tak rapat pon ade gak.. hmm, betul la ape yang penting kite sedar baik dan buruk semua perkara kan kan. hehe :D

EykaHamasuba said...

ainee,
rasenye husband kot diutamakan. haha sbb kite dah ade family sendiri time tu. :D ntah la. hee

fatin,
sape suke kwn makan kawan. tampo je lelaju mereka tu :P

joegrimjow said...

NAK KOMEN YG ENTRY ATAS
men la farmville
hehe

azman shah said...

kamu sllu kunjung blog aku rupa2nya begitu rmi peminat
aku segan dgn kamu
papepun tq sbb sudi dtg kt blog aku

haziQah said...

hye eyka
eh tapi entri ni kan mcm sama je ayat psl kwn n kekasih hati kite hoho

EykaHamasuba said...

azman,
mne de ramai peminat. haha bise je la.. :)

kak haziqah,
ye ke? kebetulan kot. hehe eyka tak smpat nak bukak blog akak. tp nnti eyka bukak eh :D