Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Tuesday, August 18, 2009

Anda Sentiasa Diperhatikan

Hari ini lambat pergi sekolah. Dalam pukul 7.25 kot baru bertolak. Memandangkan mak abah saye pon dah lambat, dorang just drop kat gate belakang. Time tu lengang je. Cuak tu cuak la jugak sebab first time kan tapi redhaa je la. Nak masuk gate je pengawas Form 4 halang. Die suruh lalu depan. Terpaaakse la pusing sekolah tu nak pergi depan.

Sampai gate depan je rupanya diriku tidak keseorangan. Tetibe je ternampak Farah! Awak pon lambat ke farah! heee best betul. Kawan sendiri pon same lambat. Kebetulan! Haaahaha. So, dalam pukul 7.45 kot baru dapat masuk. Tu baru gate, belum masuk kelas lagi. Kene denda dulu baru dapat masuk kelas. Tak sah lah kalau tak kene denda.

Kalau tahun lepas denda ketuk ketampi, tahun ni denda kene salin karangan. Karangan yang panjang la jugak. So salin lah dengan kepantasan yang sedang-sedang. Sebab malas nak rushing-rushing. Penat. hehe

Sambil-sambil salin tu, ade pulak group form 1 ke form 2 tah kat sebelah tengah taktahu tengah ape. Tapi nampak macam tengah kene ceramah something la. Mule-mule jeling la Farah sambil angkat-angkat dagu tande tanye, apsal eh dorang? Farah angkat bahu tande ntah, taktahu. Saye pon buat je la tak tahu.

Ingatkan pasal H1N1. Sebab sekarang ni asal ceramah je mesti pasal virus tu. Rupenye bukan. Tapi pasal.. jeng jeng jeng! Rujuk lah tajuk. Hahaha. Blog anda sentiasa di pantau. Blog saye ni taktahu la cikgu ade pantau ke tak. Tapi kalau ade pon tak salah. Saye ucapkan selamat datang dengan hati yang terbuka! Hehe

Oklah, dalam dunia kite berinteraksi dengan orang yang entah sape-sape ni kite kene banyak berhati-hati. Sebab, tak semua orang suke kat kite kan. So, anytime kite tersilap langkah mesti orang tersebut akan mengambil peluang untuk jatuhkan kite. By that time, dah takde ape yang boleh kite buat selain bersabar dan mengakui kesilapan.

Sebab tu saye jarang memasukkan intipati (ceh, ayat nak intipati je. haha) yang berunsurkan kutuk-mengutuk, caci-mencaci, bandi amuk-mengamuk, benci-membenci, dan segala yang negetif dalam blog sebab.. entah lah sebab ape. Mungkin sebab saye tak terfikir pon nak berbuat demikian. Haha.

Lagipun, saye sebenarnye jenis yang tak kisah sangat pasal hal orang lain. So, saye jarang rase benci. Tak suke mungkin ade. Tapi takde la sampai nak mengutuk di dalam blog. Kalau ade pon saye akan cakap dengan positif tanpa sebarang maki-makian. Sebab, takde gune kite panaskan lagi hati orang yang sedang membara.

Kalau ade musuh, lebih baik kite diam. Diam bukannye maksud sampai dipijak kepala tapi jangan layan sangat lah dengan musuh kite tu. Jangan psycho die sampai die terpsycho dan buat die bertambah benci kat kite. Kan lebih baik hilangkan rase benci die tu daripade bergaduh tak tentu fasal. Last-last kite jugak yang rugi.

So kepade sesiapa yang berkaitan, tak kisah lah sape-sape pon kalau nak tulis entry yang berunsurkan emosi dan perasaan peribadi yang negetif terhadap seseorang, elakkan lah maki-makian. Kalau nak maki sangat sebab tak tahan buat lah blog private. Biar takde sape yang bace. Kan senang begitu.

Blog umum macam blog saye ni contohnye memang lah tak salah tulis rutin harian tapi lagi elok kalau dapat tulis sesuatu yang dapat memberi manfaat. Cerita pengalaman pon ok. Jangan main bedal je ikut suka hati. Hati kite pon bukannye suci sangat. Lagi kite tahu orang yang dimaksudkan tu bace blog kite, lagi suke lah kite nak luahkan segala dendam kesumat.

Mungkin bagi kite takde ape-ape sangat pon lagipon ni blog kite suke hati kitelah kan tapi kite kena lah jugak jage sensitiviti orang lain. Tak kire lah musuh kite ke orang yang tetibe carik pasal kat kite ke dorang pon manusie jugak. So, buat je taktahu dengan orang macam tu. Anggap je dorang seperti batu di tepi jalan. Wujud tu wujud tapi kite tak perasan pon kewujudannye.

Macam tu lah lebih kurang. hehe. Lagipon, takde gune kite lepaskan rase benci kite kat dalam blog. Tak selamat. Banyak lagi rase-rase yang lain yang halal untuk kite kongsikan bersame pembace. Betul tak? Hehe. Lagipon ape je yang kite dapat kalau luahkan rase benci? Dapat kepuasan yang sementara je buat ape kan kan. :)

P/S : Wah! Dah lame tak tulis panjang-panjang macam ni!:D

TAMAT, 3.24pm

12 comments:

deya said...

wuahahaha!!!!! btol tu btol ! nseb baik deya xde mengutuk-ngutuk org kt blog . haha . kalau x td kene bebel lah agknye ...

natasha said...

tu la.
dh banyak jenis blog dh kite tengok.
mcm2 jenis ad.
ad yg best, ad yg mmg xtahan bace sbb banyk kutuk-mengutuk.
tp bile ade blog yg meluahkan rasa ape yg xpuas hati tu pon ok jugak lah.
bagi org lain bukak mate ape yg tak kene kn.
btw, kak eyka selamat menulis entry yg pnjang panjangggggg lg yea!
seronok bile bace!
:D

Aliya Khair said...

btol2.
blog yg byk kutuk2 ni xsdp mate membace.
lgpn bile author blog tu byk kutuk2, pelawat pn rase cm x senang.. hoho. ni dr pndgn saye lah..

*tips utk rmikn blog readers: kurangkn kutukan.
ececeh. ;p

najwa izzati said...

wahahahaha....nasib baik blog najwa x de kutuk2...kalo x sama la mcm yg deya kata...kena marah la jawbnye...
huh...selamat... :D
memang takut gilerla tadi...
ingatkan blog najwa pun kena gak..
wagagagaga =)

najwa izzati said...

wahahahaha....nasib baik blog najwa x de kutuk2...kalo x sama la mcm yg deya kata...kena marah la jawbnye...
huh...selamat... :D
memang takut gilerla tadi...
ingatkan blog najwa pun kena gak..
wagagagaga =)

PenaTanpaDakwat said...

btol2..
setuju 100 persen

she is nadia said...

setuju sama kamu
lame tak update an eyka :D

EykaHamasuba said...

deya,
haha takyah, buang mase je kutok org dlm blog. kekeke

EykaHamasuba said...

natasha,
a'ah btol2. kebenaran selalunye lebih menyakitkan sbb tu rmai yg lebih suke luahkan kt blog berbanding face to face kan kan.

seronok ke bace? haha thankss. terharu ni. ceceh :P

EykaHamasuba said...

aliya khair,

hehe tu la pasal.. buang mase je kan :P

EykaHamasuba said...

najwa,

hehe ye ke? sape punye blog yang kene tu ek? kesian.. tp cikgu patut paham remaje biase lah kan macam tu.. hmm

EykaHamasuba said...

pena tanpa dakwat,
yeke? uishh :P

nadia,
tu la lame tak update. ahhaha