Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Wednesday, April 16, 2008

Pelik la

Pelik la.
Die cakap kite lupe kat die,
padahal kite rase die yang macam lupe kat kite.
Die cakap kite macam dah lain,
padahal kite rase die yang macam dah lain.
Kite rase biase biase je.
Die cakap kite tak tegur die,
tapi kenape mesti kene tunggu kite yg tegur die dulu?
Kenape die tak tegur kite dulu?
atau kite yang tunggu die tegur kite dulu?
Aish,pelik la..

Kenape ye?

Sebenarnya, ini bukan lah satu persoalan yang asing bagi setiap orang. Mesti semua orang pernah rase macam tu kan? atau kawan mereka cakap macam tu kan? Yeah, mesti punye la. kalau takde tu mesti sbb die takde kawan la agaknye. hakhakhak..

Oh ye, persoalannya kenape manusia mesti bersikap macam tu? Pelik laa.. adakah disebabkan EGO? ataupun perasaan janggal? atau pun kesedihan? ataupun perasaan bersalah? Bile tak tegur, di kata lupa. Tapi siapa yang lupa siapa sebenarnye? Kite rase macam die yg tak igt kat kite tapi die pulak rase macam kite yang tak ingat kat die. Haha. pelik tak?

So, jangan lah terlalu fikir yang negetif. Sebab pemikiran yang negetif ni la yang bole merosakkan sesebuah perhubungan. Buang ego kite. sebabkan ego la wujud perasaan janggal. dan bile janggal, kite akan rase lain dgn kawn kawan kite. Susah nak go on.

Dan time tu la kite akan rindu zaman lame lame dulu. Time kite share time together. Konon dah berubah la kan? tapi kenape tak bawa zaman dulu tu kepada zaman sekarang? jadikan ianya seperti dulu? sebab tak boleh? sebab ape? dulu ok je..sekarang macam tak ok. kenape? haha. entah la. pelik btol la kan?

tapi walaubagaimanepun, kite tak boleh pakse seseorang tu supaye jangan pergi, jadi kite kene la menghargai mereka sewaktu kita ada masa bersame mereka, iaitu mase sekarang ni la.sebab kalau satu hari mereka nak pergi, kite tak boleh pakse mereka supaya stay.

Jadi, buang ego anda jejauh. Jangan biarkan perasaan negatif kite menguasi diri. sebab nanti kite akan fikir macam-macam.. dan bile perkara yang macam2 ni ade dalam fikiran, mesti kite fikir lain, kalau fikir positif takpe, tapi kalau fikir negatif camne? padahal hakikatnye bende tu takde pape pon. kan?

Dan kite juga perlulah peka terhadap alam sekeliling dan perlulah prihatin terhadap mereka yang sensitif. Hati orang yang sensitif sukar diramal. Kadang2 nampak ok, tapi dalam hati tak ok. Sometimes kite nak je luahkan isi hati ni, tapi kite rase macam takde kawan nak dengar?



Buka la mata, tengok sekeliling. Ramai lagi orang yg sesuai bergelar kawan yang kite tak nampak. Kite tak perasan akan kewujudan mereka. Sebab kite terlalu fokus terhadap kawan yang bukan kawan. Argh, bende tah merepek kali ni. Haha. sekadar omongan di kala mengantuk.


2 comments:

Anonymous said...

hey2,
nice writing.
ape yg u tlis mmg betol ouh. =.=

Kagahn said...

See Please Here