Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, July 18, 2009

Ape tujuan kita ke sekolah?

Mesti ramai yang cakap dalam hati, hek eleh mesti la aku pegi sekolah sebab nak belajar, belajar untuk pandai. Timba kaut seberape banyak ilmu pengetahuan. Abis tu nak buat ape lagi! Ayoo maa.. ade otak fikir laaa ngek ngok kepale kemek tol la ko ni eyka!

Haha. Ye laah, surrender la. Memang pon pegi sekolah nak belajar. Tapi bebudak sekarang betul ke nak belajar? Ramai tengok macam terpakse je pegi sekolah. Tak terpakse pon maybe sebab dah rutin, hari-hari pergi sekolah so bile tak pegi rase macam lain macam je pulak.

Saye hari-hari datang awal, (kekadang takde la awal sangat) dan suke duduk dekat depan pondok pakcik jaga (depan pagar masuk) dan memerhati orang. Cikgu-cikgu, pelajar-pelajar masuk. Ekspresi, mood, gaye. Semua tengok macam takde perasaan je datang sekolah. Macam dah biase datang sekolah, sebab tu dorang datang.

Tak kurang muke orang yang tak siap keje rumah. Haha. Rasenye tak siap keje rumah ni dah jadi rutin. (terase sebentar) HAHAHAHA. Dulu sekolah rendah bukan main rajin buat keje rumah. Ape cikgu suruh buat memang siap, takde nye tak siap. Bile tak siap rase tak complete hidup. ECEH!

Lepas tu naik darjah 6, sikit-sikit perasaan tak buat keje rumah tu datang. Naik tingkatan 1 awal-awal je buat lepas tu dah macam tak buat je. Buat pun bile cikgu suruh hantar sebab nak hantar pada ketua bidang. Tahun-tahun berikutnye pon same. Keje tangguh sangat banyak!

Tak tahu la ni hanye situasi student yang sedang menaip ini atau semue pon macam tu kan. HAHA. Tapi cuak tu cuak jugak la. Bile tanye kawan, eh awak tak takut ke. Saye takut pulak tak siap keje. Die jawab, EH awak ni! Takut sangat. Saye tak rase apape. Yang penting result ok, dah. Saye pon senyap. Then saye cakap lagi, takut r.. HAHAHA. Lepas tu die cakap, awak cakap takut takut tapi tak buat jugak buat ape!

Lepas tu saye sengih je. Tande mengaku kalah. HAHA. Ade betul gak tu. Cakap takut takut, tapi tak buat, buat ape kan. Same jugak macam orang yang nak berak tapi taknak teran. Takde gune jugak. Hahaha. EEE, ape ko ni eyka. Contoh nak yang jijik-jijik aje. :P

Hmm, tu baru masuk kerja rumah. Belum lagi pembelajaran. Perasan tak, sekarang ni kite belajar bukan untuk faham. Tapi lebih kepade untuk lulus exam dengan cemerlang. Cikgu pon banyak target-target soalan exam ape yang akan keluar. Kebanyakan mase dalam kelas tu cikgu cerite pasal soalan ape yang kemungkinan akan keluar.

Mungkin baik kot. Memandangkan kite sekarang belajar untuk peperiksaan, bukan untuk kefahaman. Nak berjaye dalam peperiksaan, mule lah pelajar gune pelbagai cara. Menghafal itu satu kemestian. Pukul 3 pagi hari exam baru nak bace buku sedut semua sampai otak packed. Tak hafal kang taktahu jawapan susah pulak kan.

Lepas dah selesai jawab exam, dapat result semua tu nanti situasi yang same akan berulang kembali pade peperiksaan yang akan datang. Bace bende yang same jugak sebab bende yang kite hafal pukul 3 pagi untuk peperiksaan yang sebelumnye kite dah lupe. Sebab kite hafal untuk lepas jawab exam pagi tu je bukan untuk kefahaman jangka mase panjang.

Maksudnye, macam sekarang ni kite belajar untuk peperiksaan je lah bukan untuk faham sesuatu pembelajaran tu. Itu ayat yang paling tepat kot dapat difikirkan. Hahahaha. Bukan untuk kaut kefahaman yang ade. Tapi untuk exam, paham tak? Tak paham takpe, boleh bace ulang-ulang sampai faham. He he :P

Sebab tu tak sabar nak habis sekolah. Tak perlu tensen sebab exam lagi dah. Tapi lepas sekolah lagi dahsat, mungkin. Lagi payah ek lepas sekolah? Rasenye macam tu la kan. Hm, sebenarnye nak ape pon taktahu. Sekarang ni rase macam nak travel satu dunie je naik Black Pearl. Taktahu kenape rase macam tu. Korang pernah tak tibe-tibe je rase macam tu?

P/S : Kite merancang, Tuhan yang menentukan.

SEKIAN, 12.20pm

22 comments:

maryam said...

duduk kt pacik guard smbil tgk org dtg sekolah.

tindakan mcm org bijak. buat pemerhatian :D

♫♫Remaja Komputer♫♫ said...

hehehe..
ade stengah tu kena tepat kat btg hidung...part yg keje sekolah tak siap..heheheh....
ala..bese r tu..zaman remaja..bila dh zaman dewasa mule la..(ckp cam org tue..)hehehe..

deeya said...

btul2...mmg sume g ckola sbb trpkse

Alia Izzati said...

(......)

ade btol nyer jugak tuh -,-"

hihihi

(nak jumpe kwan tak listed ker???)

esyah said...

nak cuci mata...haha

Clara Emily Cancer said...

baik hargai waktu skolah..
bile dah study ky u ke kolej k..
byk lg tercabar..
rs mls nk g klas pun ade..
so akan rindu skolah blh..
agak rindu uniform putih + biru muda =)
so hargai la detik2 anda di sekolah k..

.i am me. said...

btol2. memang rase gi skola sbb terpakse. -.-"
xpna anta keje skola tu mmg start dr skola menengah kan.
makin tua, makin malas sumorg. xD

lg 1 sebab...
g skola sbb nk jumpe awek/pakwe. hehe

Asreef Armagan said...

aku datang sekolah pun sebab nak buat lawak jer...
bagi kekawan gelak...pastu gelak sesame...
hehe...

nko mmg suke perhatikan orang...
tengok muke orang tak siap kerje skola...
muke budak tak mandi...
muke budak slumber cam tak de perasaan datang sekola...

tauler kerje skola nko selalu siap cik eyka...
.
.
.
.
.
kalau betul...bagusle

cikyuyu said...

EYKA!

epy bufday to u
sweet 17!!
heehehhe :DD
soe late wish..

Harith said...

cool......... hehehe follow kter lek eekkk

AbuQ's said...

nk tau g skola watpe?
tgk ni.,
bestarians.wordpress.com

janxxx said...

emmm..skolah byk kenangan..nanti bila korang dah sampai tahap macam aku..ko rasa macam2 ko dah buat masa skolah dlu tanpa ko sedar..setiap yg berlaku ada kenangan yg tak mungkin kita lupa..hargailah masa yang ada..

EykaHamasuba said...

maryam,
memang menarik! :D

EykaHamasuba said...

remaja komputer,
tang tak siap keje tuu normal la tu kot! kekekkee

EykaHamasuba said...

deeya,
tapi ade jugak yang suke g skola. :D

EykaHamasuba said...

alia,
alia busuk hahahhaa

EykaHamasuba said...

eshah,
cuci matee apekah yg dimaksudkan? jeng jeng jeng hahaa

EykaHamasuba said...

sis clara,
mmg hargai sesangat! waktu skola la waktu best kan! lepas sekolah mesti busyyy je memanjangg

EykaHamasuba said...

i am me,
haha tu la. nak jmpe kekasih hati pon ade gak hahahaha

EykaHamasuba said...

asreef,
dah tu sambil tunggu2 loceng berbunyi tu perhati kan je la gelagat org.. keje rumah ade gak yang tak siap hahahhaa

EykaHamasuba said...

cikyuyu, abuQ,
thanks :D

EykaHamasuba said...

janx,
memang pon. :D