Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Friday, August 05, 2011

Siapa sebenarnya yang emosional?

Lelaki tu ke, belon tu? Kih kih. :P

Hai hai hai :)

Banyak benda terjadi kepada saya tahu semenjak kehilangan saya tak berupdate dalam blog ni. Ngeh ngeh. Saya taknak update bukan sebab saya merajuk, tapi sebab saya busy dan malas. Ya, saya malas nak update sekarang sebab rasa macam... malas. :)


Anyway, ni saye update je jugak. Nak warm up. Nak say something about my own kind. Perempuan. Yes. Saya tak faham macam mana seorang perempuan tu boleh terlalu emosi bila berkaitan perasaan ni. Cinta, especially. Kenapa perlu beremosi sangat? Siapa yang emosi sebenarnya? Saya ke orang yang membaca ni? Well ---


Tahu tak perasaan emosi kita yang berlebihan tu boleh mengundang kemurungan untuk diri sendiri? Betul. That's why we should control our emotion. That's why we should put our pride first before emotion. Sebab emosi tu yang membuatkan seorang perempuan nampak lemah. Senang terguris, senang menangis, senang sedih dan senang cite - menyedihkan.


Macam saya, rasanya ramai yang ingat saya bersedih sebab baru putus cinta bape bulan yang lepas. Saya pun macam bosan dah nak layan orang yang ingat saya sedih berlebihan tu sebab diorang tak tahu keadaan sebenar. Keadaan sebenar saya? Ya Allah! Gembira kemain lagi sebenarnya! Orang-orang yang terdekat je yang tahu. Haha.

Happiness can't be seen.

Geram betul kepada sesiapa sahaja yang ingat saya bersedih dan bermurungan sebab putus cinta, sampai tak update blog. It's like-- duh(?) Putus cinta je pun. And tu pun bukannye cinta betul sangat pun. So, takde ape sangat pun sebenarnye. Nak sedih kenapenye? Orang-orang lain yang lebih-lebih padahal saye takde ape pun. Haha. Well, nak dijadikan cerita---


Kawan saya mengatakan bahawa setiap perempuan, pasti akan mengikuti perkembangan ex-girlfriend kepada lelaki yang diminati sekarang. To be honest, memang betul. Perempuan ni kan sentiasa curious dan sentiasa rasa insecure takut kalau-kalau ex kepada lelaki yang diminati datang balik ke kan, mana tak naya kannnn. HAHA


Jadi, saya dengan beraninya ingin menguji ketepatan statement tersebut. And yeah, I wrote something on my facebook profile that I knew will attract someone to read and to be emotional dan seterusnya sentap dan dan dan... GOTCHA! Haha. Honestly, it was so hilarious. Saye gelak je bace. Heh heh :)


Malas nak cita selanjutnya. Saya yakin dia memang akan stalk blog saya ni sama ada untuk menyukai atau membenci. Tapi normally, seorang perempuan itu takkan menyukai perempuan yang pernah ada sejarah dengan lelaki yang diminati. It's like tetibe je dah jadi macam emotionally enemy tau tak? Sadis betul kan perempuan ni sebenarnye. Keh keh.

Talking to the paper.

To that person: Sudah-sudah lah tu ye. Stop being insecure or what. I don't even care pasal dia dah. Don't even have the intention to contact him. He's not important to me anymore and he will never be pon. Lol. Dia tu siape? Haha. And to be honest, I feel much better without him. Thanks to you la pun sebab entertain him when I was not around. Harhar ;)


And seriously, stop being so serious about this. I take it as an entertainment je pun. HAHA. Why lah nak rasa yang i've been so hurt and heartbroken and yadayada like you said u've been through before tu? Tak rase macam euw ke? Lawak kot. Chill la. I'm not like you, I'm different. Hehe. And takyah nak rasa special sangat ye kak, because I know things that you don't. I just don't feel like telling it. Yang penting, kawal emosi tu. Jangan nak sentap sangat ye. :) Keh keh.


My advice to anyone out there, jangan terlampau emosi bila terbaca sesuatu di alam maya ni sebab benda tu tak nampak di depan mata and tak semestinya apa yang ditonjolkan tu sama dengan yang realiti kan? Selalu orang baca ayat sedih sikit je, akan imagine yang orang tu sedang bersedih berlipat kali ganda. Padahal, it's nothing pun sebenarnya.


Dan yes. Perempuan senang betul dipermain-mainkan perasaannya. Bukan lelaki je boleh mainkan perasaan perempuan, tapi perempuan sendiri boleh mainkan perasaan perempuan sesame sendiri. Perempuan ni pelik. Bahaya. Banyak agenda tersendiri yang orang lain tak tahu sebenarnya. Misteri. Yes, I like mystery. :)

My favourite mysterious man.

Hehe. Dan ye betul, kehidupan saya lebih lancar sekarang ni sebab tak perlu memikirkan perihal orang lain selain saya. Nak berkawan pun senang, nak tidur malam pun lena nak makan pun kenyang, nak mandi pun basah. Haha. It's so much fun when you're not in a relationship tau sebenarnye. Hehe ;)


Fun tapi tak bermakna saye tak suka bercinta. Suka jugak. Tapi bukan buat masa ni. Sebab masa ni rasanya saya macam tak nak lagi membazir masa saya untuk tumpu kat seseorang je. Hoho. Kalau nak bercinta sekarang, boleh je. Senang je nak ngorat lelaki zaman sekarang. Baik sikit je dengan diorang for sure diorang akan tergoda.


Sebab ape? Sebab, lelaki oh lelaki la agaknye. Diorang mane boleh ditinggalkan keseorangan sangat~ Haha. Tapi bahaye jugak. Kalau baik sangat dengan lelaki ni, nanti diorang salah anggap tak pasal-pasal je teranggap memberi harapan pulak, padahal niat sebenar ingin berkawan je.


Oh dan, saye taknak bercinta buat mase ni tak bermakna saya tutup pintu hati menyukai orang yang berlainan jantina ni. Saya tetap menyukai lelaki sebab saya ni pencinta lelaki bukan pencinta wanita. HAHA. Dan saye ade je orang yang saye tengah suka sekarang ni. Ramai sebenarnya. HAHA. Tapi suka setakat suka je lah, tak berniat nak jadikan perasaan tu sebagai 'sayang'. So far belum timbul rasa sayang lagi, but who knows later kan? Hihi :)

Rock is cute.

Perasaan ni semua kan Allah yang pinjamkan kat kita. So, kita sebagai manusia ni hanya mampu buat seperti biasa saje. Jangan nak emosi sangat dan jangan nak beriya sangat. Sebab selalunye kalau dah ditetapkan dia tu jodoh kita, memang tak kemane la jawabnye kan. Kuikuikui.


So sekarang, siapa sebenarnya yang selalu emosi? Orang yang menulis atau orang yang membaca? Sebab for me, as a writter, I just write what I want to write. And me as a reader, I'll read it with different kind of tones and emotions. So rasenye, orang yang membaca tu yang selalunya lebih emosi berbanding dengan orang yang menyampaikan. Secara maya la. Kalau secara nyata, sebaliknya pulak. Keh keh.


Yang penting, rileks je ler. Haha. Takyah nak emosi sangat bace benda yang emosi. Sangat mudah dipengaruhi betul la manusia ni sebenarnye. Cuba kita baca dengan gaya yang santai. Sekadar ingin mengisi masa lapang, dan nak tambah pengetahuan je ke. Ni tidak, kebanyakkan orang sekarang kalau baca something je senang terpengaruh dengan emosi diri sendiri yang kebanyakkannye bukannye betul pun. Lepas dah emosi, mula lah nak suka tak suka dengan orang yang menulis tu. Haha.


And yeah, kepada gadis-gadis diluar sana yang pernah putus cinta, I think I have a good entry for you guys lepas ni. Stay tuned! And thanks to those yang sentiasa menunggu entry daripada saya walaupun saya rasa macam tak berbaloi je baca, tapi still rasa terharu bile entry yang kite buat tu sebenarnye memberi kesan kepada orang-orang yang membacanye. :)

Taip ON LOVE dan hantar ke ----- =,="

P/S: Tajuk saye memang selalu menyimpang dengan entry kan? Haha.
Abaikan je la. kbye.


SEKIAN, 10.06pm


31 comments:

syazu said...

single is better..:)
kadang2 bercinta tu perlu kot tok timba pengalaman..haha..

Anonymous said...

perempuan ni stalker terhebat. sesama diorang pun diorang dok stalk~


Welcome back eyka!

cik aletheea : said...

suke.
single and happily without headache of other person. ;p

yadayada
slamat pose

nadhira said...

sgt setuju part ni..

"tp normally, seorg pmpn itu x kan menyukai prpm yg pnah ade sjrh dgn lelaki yg diminati"..

be strong :)

● ZroTHnkeR™ said...

its emotion of life..
try to make it easier..

p/s: welcome back

x)~

haryani said...

suka baca cara awak menulis ;)

AslamTaslim said...

maybe i'm wrong, but you're hiding something. lol

Anonymous said...

Nak bace ni dalam emosi yang macam ne eh biar tak emo??asyik emo je jugak kalau baca cerita sedih.

Nur Hazlin said...

lamenye tak hapdet blog ~.~
anyway, menanti entri seterusnya. hihi :D

EykaHamasuba said...

Syazu, Anon#1, cik alethea, nadhira, ZroThnker, Haryani,


Terima kasih semua kerana sudi membaca dan memberi komen! Hehe :')


Aslam,
hiding what? :O


Anon#2,
bace without emosi la senang. Harhar

Yus Tawau said...

berbaloi baca entry kamu ni..ha ha ha

athirah said...

hehehehe..perempuan neh unique, stalk mmg kepastian nk2 dekat ex bf die-hohohoho.

farinaBONCET said...

terbaik lah awak :P

Asidah said...

oh cepat!! nk baca next entry!

Asidah said...

oh cepat!! nk baca next entry!

Asidah said...

oh cepat!! nk baca next entry!

Asidah said...

oh cepat!! nk baca next entry!

Anonymous said...

Entri ni utk sape sbnrnya?

EykaHamasuba said...

Untuk peringatan diri sendiri je sebenarnye. Hik hik.

Anonymous said...

hahaha. funny la you ni. kira you pun stalk that girl kan? Stalk sampai sekarang ke?i suka entry ni:)

EykaHamasuba said...

oooo takde la. stalk haritu je sebab nak tgk dia respon ke tak. lepas tu dah tak de mase nak stalk sampai lah skrg. kekekeke.

Anonymous said...

I got it.You broke up sebab orang ketiga & distance,is it?Well,orang ketiga tu memang tak tahu malu.and distance?It's bullshit anyway.I've experienced this.I like your style eyka.Keep being calm even bad things happened.Rugi lah your ex lepaskan you because of the other girl.^^

EykaHamasuba said...

Hai anon. hehehe membosankan kot diorang tu. Biarkan lah diorang asalkan diorang bahagie dah la. hahaha. anyway thanks! :)

amirulaswad90 said...

juz came across this blog.haha..org single slalu ckp single is surely better.wonder if thats true.lol

Anonymous said...

sbenarnye u pon stalk that girl kn? oh come on. dont be too childish ckp org tu tak de keja lain selain stalk you. mayb ex you bosan dgn you yg xreti layan dia? her3. grow up little girl. :D

EykaHamasuba said...

ooo stalk haritu masa nak dapat respon tu je. since that dah tak tengok sampai srg. hehe. ye kot. kitorang bosan with each other oh sbnrnye. haha. thanks la sbb sudi komen walaupun eyka ni membosankan. harhar :p

AslamTaslim said...

uh uh, my stalker alert just went on. is it just me or does anonymous up there sound too irritated to be your run of the mill BW? woopdeedo i think we have a live one here sir, the girl in question herself is here to fend off her dignity *if she has one that is* by being self righteous. lol you sir made me laugh. childish my ass :)

EykaHamasuba said...

Aslam,

Seriously, I dont get what you mean -____________-"


btw, mind the anonymous. she/he's a stalker herself/himself. maybe she's the 'someone' I mentioned in this post. who knows. haha. and who cares :D

AslamTaslim said...

really? dammit..

yah i was implying she was the said stalker and i was handing her her ass.. but dang, xpaham, -_______-

anyway, enjoin life, stalk, or be stalked.or sth i guess =.="

EykaHamasuba said...

oh i got it! :D


and yeah, i was thinking the same thing too, but I am so 'childish' not to get affected by what the anonymous said. because, for me--all anonymous are fun, and funny. and one more thing, I can hardly gets a comment like that from an anonymous. So who else it could be? Hehehe :)

AslamTaslim said...

yeah I know! the stalker herself, haha.. they make it so easy sometime, you don't even have to try to troll em, it's just that easy.. sad really when you really think about it; how utterly stupid one can be. Anyhow, I had fun, and so did you, and that's my cue to take my leave. Ciao