Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, January 29, 2011

Perlu ke tayangkan percintaan?

4 haribulan 2 nanti, genap 10 bulan kami bersama. :)

Bersama? Bukan bersama pun. Tapi bercinta. Bercinta? Yaa bercinta. Geli tak dengar perkataan tu? :P Kongsi hati kongsi perasaan-laa sangat. Manis ke pahit rasanya? Dua-dua ada. Banyak yang mana? Yang pahit semestinya. Kenapa? sebab bercinta tanpa ikatan. Rasa pahit lebih daripada manis sebenarnya.


Oh well, kenapa saya boleh tergoda dengan si dia? Saya ni bukan jenis yang cepat tergoda. Ops, silap. Cepat je tergoda, cuma nak meneruskan ketergodaaan tu bukannye senang bagi saya. Selalu tergode kejap kejap je. Seminit dua, lepas tu dah tak suka. Rasa biasa-biasa je. Macam tu lah saya sejak lahir dahulu.


So, this is my first love story. Tak nak lah cerita macam mana saya kenal macam mana kami bercinta. Cuma nak cerita kenapa saya tak pamerkan dia di dalam blog. Kenapa tak letak link dia dekat In A Relationship with ... di dalam facebook. Kenapa tak rajin berhubungan antara satu sama lain dalam internet ni? Kenapa dan kenapa? Kenapa rahsiakan dia daripada public?

And it makes you go round and round.

Hohoho. For me, dia tu masih lah anonymous. Seorang yang tiada ikatan. Seseorang yang belum sah milik saya. So, buat apa nak tayangkan seseorang yang belum ada apapa legal relation ataupun ikatan yang sah dengan kita dekat public? dan juga, buat apa nak bercinta depan orang ramai, sedangkan yang bercinta tu kita, bukannya mereka. :)


For me, orang yang mempamerkan cerita kisah cinta dan gambar-gambar mereka bersama pasangan di khayalak orang ramai itu adalah sesuatu yang sweet. Sweet tapi tak sangat sweet. Sweet itu sweet jangka masa pendek. Jangka masa ketika melihat atau membaca kisah percintaan mereka tu je.


Dan saya, bukan jenis yang macam tu. Saya, kalau sayaanggg, simpan sorang-sorang je dah la. Buat ape nak show to the world that he is mine. HE IS NOT MINE, yet pun. Dan saya pun bukanlah milik dia lagi. So, buat ape tayang sesuatu yang tak pasti? :)

Heart and the key.

Saya tak pasti pun yang kami akan berkahwin. Tak pasti pun yang dia tu jodoh saya. Walaupun kami in love macam mana pun, yakin macam mana pun dengan perhubungan, kalau dah ditakdirkan tak bersama, tetap takkan bersama. So, there's no need to show something that is not yours as YOURS to public.


Dia, saya masih benarkan dia berkawan dengan perempuan. Dia, saya masih bebaskan dia dengan kehidupan dia. Menyekat kebebasan seseorang itu untuk berkawan dengan sesiapa adalah bukan hak saya. Nak kawan, kawan lah. Nak ngorat pun dipersilakan. Mungkin orang yang dia ngorat itu jodoh dia, siapa tahu kan? hehe :)


Tapi saya percaya dia bukan macam tu. Dia memang jenis yang bukan kaki perempuan. Walaupun muka memang boleh tahan, buat saya tak tidur malam, asyik terbayang-bayang (GILE WEH AKU PUJI DIE! HAHA Takpelah, dia bukan bace pun:P), saya tahu dia macam mana. Walaupun begitu, dah namanya lelaki, memang tak boleh nak percaya sangat la sebenarnya. Kui kui kui

Trust is precious.

Ade jugak orang tanye saye kat formspring kenapa tak tayang teman hati saye tu kat blog. Dan jawapan saya: Sebab sayanggg lah. Hehe (wuek wuek). Buat apa nak pamerkan sesuatu yang saya sayang kepada orang ramai. Biar orang tahu dia milik saya? Padahal dia bukan milik saya.


Orang lain masih ada peluang untuk memiliki hati saya ataupun dia. Rampas? Ade pulak istilah merampas dalam percintaan. Dah tu siapa suruh pamerkan kebahagian kehenseman kecantikkan kebaikkan kekasih hati dalam blog, dalam internet? Kan perbuatan anda tu hanya akan menggoda orang lain untuk menyukai apa yang anda pamerkan.


Kalau kekasih anda tu baik dan terbaik, mesti lah ramai akan tergoda. Even tak pamerkan dia dalam internet pun still orang akan tergoda, apetah lagi kalau dijadikan bahan pameran. Bila dah tergoda, dah ada gambar, dah ada link facebook, macam-macam orang boleh buat. Manusia memang gila. Ramai manusia gila wujud sekarang ni tanpa menyedari bahawa mereka tu gila sebenarnya. :)

Beware with strangers.

So, what for saya nak letak gambar letak kisah percintaan saya dalam internet ni kan? Buat ape saye nak kongsi sesuatu yang saye sayang. (HAHA) buat ape saye nak orang lain rase kemanisan percintaan melalu cerita cinta atau gambar cinta yang dipamerkan sedangkan ianya hanya akan menimbulkan cakap-cakap/fitnah orang ramai je. :)


Oh anywayy, sekarang ni saye nak take it easy je in this relationship. Don't push too hard with something that is not certain yet. He's yours, but not trully yours yet. Make him/her YOURS legally and secara sah barulah boleh consider untuk letak dan pamerkan die secara public.


Takde lah rase malu nak tulis HE'S MINE and I'M YOURS and whatever ayat yang sweet-sweet dan jiwang-jiwang yang lain sebab memang he's mine and i'm yours pun bile dah sah. Kalau sekarang bercinta, still orang lain ade chance nak pikat-pikat kite atau kekasih kita tu sebenarnye. Nothing is impossible.:)

because langit tak sentiase cerah.

Diorang tak boleh saman pun orang yang 'merampas' cinta kononnye. Kate perasaan sayang tu anugerah daripade tuhan kan. Dah kalau korang dianugerahkan terjatuh cinta dengan orang yang dah ade orang lain, dan mendapat balasan cinta orang lain tu jugak, nak buat macam mana. Perampas ke namanya?


Siapa suruh tak jaga betul-betul bila dah ada peluang untuk jaga. Bila dah hilang, baru rasa hak dirampas. Kalau dah kahwin takpe, tapi kalau bercinta, ada hak apape ke? Takde kan? Nak bawak kes naik court pun kompom-kompom court tak layan. Hek hek :P


Rilek lah. Baru bercinta je kot. Nampak lah bahagienye. Yelah, masing-masing tengah in love. Adrenalin percintaan masih mengalir. Semua memang sweet-sweet je lah. Baru bercinta. Tak sah. Tak perlu sebenarnye nak tayangkan sesuatu yang belum sah jadi milik kite kepada public. Yes it's my blog, and yes it's my rule but yet, it's not necessary. :)


P/S: Fikir-fikirkan lah dan selamat beramal! Hehe :P

SEKIAN, 12.48pm. Pictures by : Flickr.

35 comments:

Fifi Syafirah said...

hello eyka!
saya setuju :)

I.Hazwani said...

Kak Eyka, suka entry ni :)

miwwa J said...

niceeeeee ONE :) walaupun saya show boyf, tp saya suka entry ni !! semoga eyka berkekalan ogeh.hehe

EykaHamasuba said...

hello fifi syafirah dan i.hazwani,
thanks. heheheehe :p

EykaHamasuba said...

miwwa J,
hehehehe thanks miwwa! smoge miwwa pun berkekalan jugakkkkkkk :)

I.Hazwani said...

Oh btw kak eyka, Empat Feb eh? Haha birthday wani lah ;D

Nur Fatin Nabila Zeeyan said...

baiknya eyka :) eyka, semoga happy selalu. respect eyka punya opinion! :D

EykaHamasuba said...

I.hazwani,
ye ke? wahhhhhhh hehehehehehe. dah ingat nak wish beday dah ni! happy becoming beday wani! ngeh ngeh ;pp



nur fatin nabila,,
baik ke? takde la baik sgt punn eyka ni fatin. biase2 je. hehehe thankss fatin. :D

Anonymous said...

betul tak macam remaja lain.

Eyka said...

nice entri~ eyka suke & sokong!! ^^

~myraie~ said...

i like this post eyka! YES IT'S TAK PENTING PUN SHOWING BOYFRIEND in the internet. it's like promoting them so others will like them too.

zharul said...

HI EYKA!

I would like to share but

Please add like button fb for readers reaction.I know they read your blog and like what they read.

thumbs!

EykaHamasuba said...

anon,
macam tak macam, eyka still remaje. wawawa


eyka,
hai eykaaaaaa name kite same. hehehe thankss :DD

miraie,
thanks myraie. erm tu la. promote bopren smpi org lain yg bace pun boleh tersuke. bahayee kann ;pp


zharul,
hoho maleh la nak letak like button kat entry tu. hehehe like dalam hati jeeee takpe eyka terime :P kalau nak share copy je URL tu then share la kat sape2 yang dikehendaki. wawaw btw thankss :DD

Anonymous said...

blog entry jiwang psl hati perasaan lagu rock ganas

cool

a7x for life eyka

twinkle twinkle said...

sgt setuju ouh ;D

Naqib Mohamad said...

i have to agree some how.
kalau tak nak bf/gf kena rampas jgn la dok tayang2. lol anywho, skrg dah jadi mcm penyakit gegirls suka cerita, letak gambar bagai love story diorang dalam blog. ewwww...

EykaHamasuba said...

anon,
entry takde la jiwangg mane sbenarnye. dalam jiwang ade rockk haha ;pp



twinkle,
hehehehe jangan nk stuju sgttt ;pp


naqib,
nasib baik eyka tak terjangkit lagi dengan penyakit seperti itu. wawawawa ;pp

Nariez said...

suka this post eyka!post la lagi byk2 taw,sker bace!

----[PERANTAU]---- said...

setuju with your points!

farinaBONCET said...

i dont know lah eyka . kena tengok situation juga oh -.- memang benda ni ta pasti lagi & blablabla aha but then macam tuh la . ha ha , kalau dah showoff kenalah tanggung segala risk (;

● ZroTHnkeR™ said...

owh no.. this entry is so sweet.. mcm owner dia gak.. hehe

boleh tahan dan pandai berkata2 yea.. apepun, i like d way u say.. n ia menyedarkan sy jg sedikit sebanyak.. ;)~

biarkanlah si dia menjadi pujaan gelap saja..till d day come.. everyone will no d truth ;)~

cimon said...

entry yg best...i like (^v^)hehe

p/s: ade orang kata - bercinta selepas kawen lebeyy seronok, betul ke?(@_@)

EykaHamasuba said...

nariez,
asal bunyik mcm perempuan je dah ni. hahaha ok ok thankss :)


perantau,
hoho stuju tang mana tuuu hihi thankss


farina,
macam2 risk kann hehehe sendiri buat sendiri tanggung kan org kate.. hee tapi tu la. masing2 ade pndapat masing2. hek hek




zro,
eceh! hik hik. tunggu nak kawen kang ha baru la boleh nak pongpangpongpang dalam bloggg siap bagi kad jemputan lagi hehehe. kalau tak, malu la bercinte pastu putus pastu bercinte dengan org lain pastu putus pastu seterusnyeee ;pp


cimon,
hooho entah la. tak pernah rase lagi.. hehehe cimon pnah ke rase bercinte lepas kahwin? hehehe ;pp

WaniiAsri said...

Hihi Kak Eyka , shomel ah entry nii .. best best ! and entry yang sebelum entry ni pun best gak :)

Nur Afiqa Mustaza said...

saye setuju dgn awk ! hee
i like ur blog =)

Anonymous said...

yes sangat setuju.
baru lah bertambah sweeet.
ni tak,
dalm FB nak tunjuk satu donia yang BF dia syang dia.

"baby, I love you more than I love myself"

wall to wall satu donia tau.

apehal text msg sudah!
hahahaha


setuju2 dgn pendapat anda.
(:

keep it up girl!

EykaHamasuba said...

wanii,
hehe thanks.biase2 je sbnornyeee hek hek ;p


nur afiqa,
thankss afiqa. terharuu niii hehehe


anon,
emm tu la. takpe la. lain org lain pndgannye kan. ngeh ngeh.. maybe diorang nak share kat satu dunie yang diorang tengah bahagie tanpe consider perasaan orang2 yg tak bahagiee di luar sane yang mungkin akan merasa jengkel dengan perbuatan mereka tu hehehe ;p

Anonymous said...

hai eyka , ni first time ann comment blog eyka (: and im truly agree with you.kenapa kita perlu tunjukkan sesuatu yang bukan milik kita sepenuhnya kan? cukup lah kita doa yang terbaik untuk pasangan kita. cukup lah kita doa biar tuhan jadi kan dia yang terbaik untuk kita, so that nanti bila kita kawin,barulah kita boleh tunjuk.sebab dia dah jadi milik kita sepenuhnya (:

-ann (:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

okeh.. i will stop dari berjiwang kat blog sekarang. ahahaha. takut nanti ade orang menyampah gitu.

EykaHamasuba said...

anonymous,
thanks ann sudi komen blog eyka. hehe. :)


oshinz,
haha. kak oshinz berjiwang eh dalam blog? kui kui. teruskan je la kalau akak selesee :)

nyleacoollife said...

hye eyka,
honestly,sy sgt suka baca blog awk.
setiap entry sy setuju dgn pndangan awk.
ayat awk pown sy suka.
senang ckp,semua lah sy suka.
hehe:)

EykaHamasuba said...

ye ke ye ke? hehe maluuuuuuuuu! :D niway thankss nylea. rajin2 la jenguk lagi ye. hehehehe :D

Anonymous said...

Seyes... Betol2 poyo...
Bru 10 bln lar... ckp x nk cter, tp ad jgk selit cter psl cnta sdri...
bek x yh ckp pe2...
poyo, poyo, poyo, poyo...

Jd je dri sdri... melayu memg hpokrt... x yakin ler tuew...

haha... sowiey...

EykaHamasuba said...

hahahahahahhaahhaa!
lawak.
terase la tu:P
anyway thanks komen!:)

Nasbellamy said...

eyka eyka nak share kat Facebook boleh? :)