Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Sunday, January 16, 2011

Perempuan dan Lelaki

Memang comel digandingkan bersama.

Perkara paling membosankan dalam hidup adalah pergaduhan. Bagi saya lah. Sebab bagi saya, bergaduh tu sangat memenatkan dan membosankan dan menyemakkan dan menyerabutkan kepala otak.


Lagi-lagi kalau bergaduh dengan orang yang kite rapat atau sayang. Keluarga, rakan karib ataupun taman hati. For sure nak buat taktahu pun tak boleh. Mesti tertahu jugak sebab dah kate sayanggg kann :P

Bila perempuan gaduh dengan bopren ape nak buat?

MENANGIS dan MERAJUK

Yaa, perempuan memang suka menangis. Satu terapi katanya. Tapi

Bila lelaki gaduh dengan galpren apa nak buat?

TIDUR dan TIDUR

Yaa, lelaki memang suka tidur. Boleh hilangkan stress katanya.

Perempuan jangan geram ya sebab itu memang hakikat. Lelaki memang tak reti memujuk. Yelah dah pujuk-pujuk pun degil taknak terpujuk, depa pun give up lah dan terus tidur.


Perempuan pulak ape lagi, bengang lah. Air mate pun keluar. Bukan takat air mate kesedihan je, tapi termasuk sekali air mate kemarahan kebengangan kegeraman dan kestressan. So ape nak buat lepas tu?

Nak biarkan berpanjangan atau lepaskan je bertubi-tubi?

Make a wise decision.

Sent message luahkan perasaan sepanjang 5 page paling mininum. 5 page bersamaan 160x5=???? huruf kesemuanya. Sorry la gua dah lama tak mengira. Tengok nombor pun jarang. Tu yang otak hang kejap nak jawab soklan matematik tadi tu. Hek hek


Anyway selain menangis, perempuan juga tak boleh kalau tak luahkan rase marah geram dan bengang serta sedih mereka tu kat seseorang. Tak mampu simpan di dalam hati. Mesti nak kene luah! Tak kisah lah kat teddy bear ke bantal peluk ke dinding ke anything and anyone mesti WAJIB nak luah.


Laki? Diorang mane main luah-luah. Agak pelik lah kalau lelaki tetibe malam bute message kawan diorang dengan ayat sedih menyayat hati mengatakan 'weh, aku sedih ni gaduh dengan awek'. Jatuhlah kejantanan mereka. Paling common pun diorang akan message 'Weh, jom lepak!' je dekat memember diorang.


Lepas tu lepak lah 2,3 jam kat memane. Kedai mamak paling mustajab. Duduk lepak-lepak dengan member minum kopi minum teh tarik tengok bola ke lepas tu POFF hilang terus ketensenan memikirkan pergaduhan dengan awek mereka sebentar tadi.

Muke awek pun hilang kejap dalam ingatan.

Perempuan nak buat ape je kalau gaduh malam-malam. Kang keluar malam macam lelaki nak lepak kedai mamak orang kate macam-macam. Maklumlah, kami kan perempuan. Kena pandai jaga diri. Bukan macam laki. Malam dikata siang. Siang di kata malam. Hesh.


Yang bagusnya lelaki jarang kalau gaduh dengan awek depa nak luah kat kawan-kawan lelaki depa apatah lagi kawan perempuan (ye ke?). Tapi.. perempuan memang suka nak luahkan masalah rumahtangge diorang dekat kawan-kawan, termasuk kawan lelaki.


Kesian dekat sang bopren. Kekasih hati ade kawan lelaki lain rupenye. Ish ish ish. Dalam pada itu masing-masing menyepi je dari masing-masing. Handphone terus sunyi. Masing-masing tak mau mengaku kalah. Masing-masing tunjuk ego yang menyerlah.


Last-last ape jadi? Tak jadi ape-ape. Esok pagi baik lah tu. Hantar je message: MORNING SAYANG! dan autometik pergaduhan semalam dilupakan. Mudahnya hidup begini. Lama-lama mesti mental breakdown. Isk isk isk.

Bygones be bygones.

Aaaaaaaaanyway, itu lah kehidupan. Sometimes buat macam takde apa-apa berlaku itu lebih seronok dan menenangkan daripada mengeluarkan ape yang terbuku di dalam hati. Kite luahkan lain, orang tafsir lain. Selalu macam tu. Nak buat macam mana. Manusia memang begitu.


Tapi kalau simpan pendam lame-lame pun tak elok. Sebabnye, nanti diri sendiri yang sakit. Betul tak? SOO, buat ape simpan lame-lame. Ape gune ade teman lelaki ke wanita ke kekasih ke whatsoever kalau tak boleh dan tak berjaya jadi tempat luahan perasaan kan? :)


Kalau tak mampu nak dengar luahan perasaan emosi sedih duka lara gembira semue tu tak payah lah susah-susah nak share share hati ke perasaan ke ataupun nak bercinta ni. Wasting time you know. Untuk ape ade taman hati kalau bukan untuk dengar rintihan hati. So, kalau tak mampu nak dengar, sile sign out ataupun letak jawatan. Easy kan. Hehe :P


Buat apa nak membazir masa bertahan dengan benda yang tak tahan lama? dan, macam mana nak tahu benda tu tak tahan lama kalau kita tak mampu bertahan? Ade jawapan tak? hehe fikir-fikir kan lah ye dan selamat beramal :P

Tidur like a baby. Memang best.

P/S: Lama dah create post ni sebenarnya. Lepas ni nak post semua yang dekat draft baru buat post baru. Lalala~


SEKIAN, 7.20pm. Pictures by: Katie.

15 comments:

Mr K said...

Like

~myraie~ said...

Well,if im in a fight with my boyfriend,i'll try to make things done as soon as possible.tak nak b'lanjutan cause takut things will get worse. :)

Anonymous said...

bercinta biar berpada.

gaduh dgn awek gua apa heran.tutup mata tutup telinga ja.esok lusa ok lah tu.kah kah

KaptenCLOUD said...

lelaki sbrnya mls nak ambil port bila bergaduh

2 yg duk lpak kdai mamak tu


hehe lama menghilang cik eyka?

Nur Fatin Nabila Zeeyan said...

suka entri ni. i penah rasa macam ni dulu. skrg? ringan kepala tak ada benda remeh camni :)

EykaHamasuba said...

mr k,
mekasih mekasih


myraie,
hmmmmmmmm eyka pun macam tu jugakkk malas nak lanjutkan kes. eceh. tapi sometimes malas jugak nak settle. diam je la hahaha ;p



anon,
kalau tak ok macam mane? kehkeh




cloud,
mane ade menghilang. haha mals nk update je;p

ZARAA said...

I ada pengalaman about this issue. Malam kami bergaduh(gaduh otp) siang elok balik...itz alwiz like dat u know...geram mmg geram..but dats a gud solution by far..cuz if we still talk about it more or les the issue will gettin bigger...sbb tu org kata kadang snyap lebih baik...

Anonymous said...

kalau tak ok jugak gua bagi je bunga sekuntum.kompom ok lepastu.kah kah

EykaHamasuba said...

Fatin Nabila,
heheh ringan eh kepaleee... same la. kalau tak gaduh best je kann :P



zara,
senyap mmg best. tapi sumtimes susah jugak kalau simpan lame lame. hehe depends jugak la dengan situation. :P



anon,
haha masalahnye tak sume laki pndai pujukk nak bagi bunge ;p

cimon said...

yup!! orang lelaki mmg sentiasa cool coz kami mmg suke melepak d kedai mamak sambil pekena teh tarik & roti banjir bg meng'cool'kan diri kami atas ape2 sebab skalipun (^v^)hehehe

so...jgn mara' kami if kami orang lelaki nie tak sensitif or xpandai memujuk coz kami awal2 lg da pandai pujuk diri sendiri utk mengelakkan pertikaian berpanjangan (^_~)hihihi

p/s:kalo kami buat salah,kami orang lelaki senang minta maaf - humble kan kami nie? (^o^)hohoho

p/s/s:entry & pics yg best - cool

EykaHamasuba said...

cimon,
laki mmg tak sensitif. rase nak marah je bertubi tubi hahaha tapi nak buat cemane. kene faham jugak kan. ngeh ngeh. ;p

yeke senang mintak maaf? macam susah je selalunyee kalau dah di ambang perpisahan baru teringin nak mintak maaf. tak paham betul saye ;p

cimon said...

kalo nak berpisah...rasenye da msuk bab "takde maaf buatmu" & "shadapu" kan?

hehehe (^v^)

EykaHamasuba said...

hehehehehe. ;p btw gambar2 sume tu eyka amik dari flickr. rajin2 la ngusha kat sane. lawo2 gambonye.

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

senangnye jadi lelaki. hihihi. tapi ade jugak lelaki yang jenis sensitif kan?

EykaHamasuba said...

sensitif tu mesti ade. hehehe