Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Friday, February 25, 2011

Jauh di mata, jauh di hati?

Bila si dia jauh nunnn di sana.

Sebut pasal percintaan jarak jauhh ni sebenarnyee menjadi ke idok? Bile saye google je, banyak cakap banyak problem kalau bercinte secare jauh ni. Bercinte secara maya. Tak nampak di depan mate. Hanye telefon jadi medium komunikasi. Menjadi ke?


Entah la labu. Saye ni pun mentah lagi nak komen pasal hal ni. TAPI, bagi saye. Takde hal la jarak jauh. Haha. Kalau rase nak bercinte tu bercinte je la. Jarak jauh ke dekat ke takde hal. Yang jadi hal nye adelah karenah masing-masing bile berjauhan.


Yaaa itu diaaa! KARENAH MASING-MASING! Bermakna: Karenah kamu dan dia. Boleh ke handle berjauhan? Tak rase macam nak terpikat dengan orang lain ke? Yang lebih senang bertentang mate dengan kite, yang lebih senang nak tengok-tengokkan kite dikala susah dan senang. Boleh ke?


Tepuk dade tanye diri. Tanye diri tanye hati. Tanye hati mampu tak nak atasi. Kalau tak mampu, jangan berani-berani nak involvekan diri. WAHH! IT RHYMES! Haha. OK. Back to our topic today which is : Long-Distance Relationship.

Percintaan dua dunia, dua benua.

Saye tak tahu korang macam mane, sebab setiap orang lain-lain jenisnye kan. Tapi kalau saye, saye macam takde hal la berjauhan ni. Lagi rase macam sayangg melebih je sebabnye kalau jauh, jarang jumpe, hanye message je dan kadang-kadang call kalau rajin. Bile ade chance nak jumpe perasaan berdebar itu sentiase ade. YA MEMANG SENTIASE ADE! :D


Berdebar tandenye ape? ngeh ngeh. Kalau duduk berjauhan memang agak payah sebenarnye. Sebab nak atasi dugaan-dugaan mainan perasaan sendiri. Bile kekasih balas lambat je mule lah fikir macam-macam. Mesti akan fikir: Eh, die ni mesti sibuk message orang lain ni!


Kan kan kan? jangan tipu. Sebab saye pun macam tu. Haha kantoi di situ ye. Ye. Saye selalu je fikir negetif sebab saye ni macam tak boleh nak fikir positif bile datang bab lelaki. Nak-nak yang sorang tu. Haha. Tak tahu asal. Sebab lelaki kan tak boleh nak dipercayai sangat. So okay ape kalau fikir negetif kat lelaki kan kan. Untuk kebaikkan diri sendiri jugak. Wekk :P


Hehe. Tapi tak ok sangat pun negetif thinking ni. Sebabnye, diri ni yang sakit. Bile dah fikir negetif tapi sebenarnye bende yang sebenar tu bukan macam ape yang difikirkan, kite akan rase sakit. Sakit hati sebab fikir macam-macam. Biaselah, perempuan kan emo. Lagi-lagi kalau dah sayang, mana tak emo kan bila fikir macam-macam :P

Perempuan emo. Emo dan jiwang.

Ape salahnye bercinte jarak jauh. Jarak jauh ni bukan penghalang ye. Tolonglah henti salahkan jarak. Cube salahkan diri sendiri pulak. Kalau bergaduh, tak kekal lama semua tu, mesti nak salahkan sebab si dia jauh di mata. Habis tu dah tahu dia jauh di mata, yang pergi jauhkan dari hati sekali tu ape pasal?


Lepas tu ade je jugak orang yang kekasih jauh di sana, dia di sini bermain mata dengan orang lain. Bila dah bermain mata, mula bermain message, lepas tu terpikat, lepas tu berpisah dengan kekasih yang jauh di mata tu atas alasan : Jauh sangat. Kenapeeeeeee perlu salahkan jarak?


Bukan ke diri sendiri yang salah sebab sape suruh main mata? Kan ke elok jage pandangan tu. Bile nampak mamat ensem je ke cepat-cepat lah pandang tempat lain. Takut tergugat iman. Keh keh. Kalau nak pandang intai untuk kali kedua pun intai senyap-senyap je. Lepas tu, dah. Tak yah nak gatal-gatal terfikir-fikir untuk mendapatkan nombor telefon si mamat ensem tu dengan segera!


Biasalah, masa-masa remaja ni lah ramai orang tak kisah lah perempuan ke lelaki ke mesti ade je yang mule nak gatal-gatal terhadap orang yang berlainan jantina, ye dok? Bile pandang yang itu, nak yang itu. Pandang yang ini, nak yang ini pulak. Cube kawal sikit pandangan tu. :P

Jarak bukan masalah.

Lepas tu, kena tengok diri sendiri jugak macam mana. Banyak kawan lelaki ke kawan perempuan? Kalau banyak kawan lelaki, kawan takat kawan sekuliah sekelas ke.. atau kawan sampai ke-message? Saye senang je. Kawan je dengan semua orang. Tapi kawan takat kawan kat kelas kat kuliah je. Message? Jangan harap. Bazir kredit je sebenarnye. Lainlah kalau dah single balik. Wawawa :P


Anyway, terpulang jugak la kat diri memasing tu kan. Kekadang ade orang tu, tak mampu nak berjauhan. Sebab susah. Tapi, ade pulak orang, yang boleh berjauhan ni. Katenye, tak susah pun berjauhan. Serius tak susah. Sebab apa? Sebab biasa lah, jauh di mata, tak semestinya jauh di hati.


Kadang-kadang yang jauh itu lah yang best. Baru adventure! Baru thrill! Baru boleh nak pastikan seseorang itu betul serius ke tak. Sebab still setia kat kite sorang walaupun berjauhan. Kan kan kan? Hehehehe. Bila tak selalu jumpa, setan susah nak hasut. Bila susah nak hasut, susah lah kita nak hanyut! :P


CHOP CHOP. Tak bermaksud orang yang bercinta jarak dekat dan selalu jumpa tu selalu kena hasut dan selalu hanyut ye, tidak. Jangan salah faham pulak. Depends on diri masing-masing lah nak kawal hasutan supaya tak terhanyut tu macam mana kan. Ho ho ho.

When enter is love.

Anyway, tips bagi yang bercinta jarak jauh: Jangan psychokan diri anda dan diri pasangan. Sebabnye selalu orang yang bile berjauhan ni, susah sikit nak percaya yang kekasih kite tu tak bermain cinta di perjauhan sane. SERIUS SUSAH. Sebab tu lah sangat-sangat-sangat tipis percentage untuk jayekan cinta jarak jauh ni.


Nak depends on diri masing-masing pun susah. Kekadang tu kite setia, yang kat sana tu tak tahu lah setia ke tak kan? (contoh fikiran negetif yang mempsychokan diri sendiri). PERCAYA memang susah. Tapi kalau dah PERCAYA, yang susah tu pun boleh jadi senang sebenarnye.


Let say dia ada kawan berlainan jantina yang lain. Mestilah kite akan rase macam.. apa dia buat dengan kawan dia? Dia mesti suka kat kawan dia tu kan? Dan kita pun macam dah give up lalu berlalu pergi, padahal keadaan sebenar kekasih kita tu memang KAWAN je dengan kawan dia tu. KAWAN dalam erti... kawan sebagai kawan sekelas macam tu lah.


So, kepercayaan itu memang sangat-sangat-sangat-sangat penting. Penting untuk mengelakkan perpisahan atas sebab-sebab berkaitan jarak. Nak senang kan, take it easy je. Takyah nak emo sangat, takyah nak ego sangat. Bercinta je macam biasa. As if korang selalu berjumpa. Yang penting, kena sentiase contact each other lah. :)

Teknologi kan ade.

Contact each other selalu ni pulak nak define susah. Sebab, nak suruh sentiase contact each other ni tak semua orang suke bermessage dengan galpren je 24jam. Ade je yang macam malas nak layan message sebab tengah busy. Busy ape? Busy tengok bola keee, busy melepak keee, busy tidur keeee, busy main game kee, dan sebagainyeeee.


Ade jugak bopren yang rimas bile galpren dok message doploh pat jam nak tahu selok belok kehidupan seharian. Takde privasi orang kate. Bile tak layan merajuk. Padahal bukan sebab sibuk dengan orang lain, cuma sibuk dengan kehidupan sebagai orang bujang. Yeah, orang bujang memang sentiase sibuk dengan aktiviti harian.


Ye laah, takkan lah lelaki tu nak sibuk dengan perempuan je sepanjang zaman bujang. Kite sebagai perempuan ni kena lah FAHAM dan bagi chance diorang menikmati zaman bujang dengan memberi diorang masa bersuka ria sebagai orang bujang. Tapi berpade-pade lah ye nak bersuka ria pun. Kannnnnnn :P


Lagi satu: Pastikan walaupun jaraknye jauhhh di mate, jangan biarkan hatinyee bosan dengan kite. Hati kalau dah bosan, yang dekat terase jauh, yang jauh bertambahhh jauhh. Lepas tu, mule bukak sikit-sikit hati tu untuk orang lain, sebab dah bosan dengan yang sedia ada. Bile dah bukak sikit, tak dapat kawal terbukak banyak terus tersuke kat orang lain pulak.

Bercinte jarak jauh macam bercinte dengan telefon bimbit.

Bile tersuke kat orang lain muleee lahhh babak-babak perpisahan dalam episod percintaan jarak jauh ni bermula. Nak hadapi perpisahan tu satu hal pulak sebenarnye. Lagi-lagi bagi orang yang ditinggalkan. Memang berendam air mate lah gamaknye kan kan. Payah bebenor rupenye bercinta ni ye.


MEMANG. Siapa kata senang? Ape? Ingat bercinta ni takat share hati share perasaan share tempat berjiwang je ke? Tu cinte monyet boleh la. Cinte budak-budak monyet. Yang bercinta sebab terikut-ikut dengan pengaruh tv yang dok promote pasal cinte je doploh pat jam tu.


Sebab hakikatnye, nak bercinta ni payah. Nak jage hati tu paling payah. Tu baru jage hati pasangan kite. Belum nak jage atau amik hati pasangan kite punye keluarge lagi. HAAA itu laaaaaaagi payah sebenarnye! Haha :P


Kepada mereka yang bercinta jarak jauh ni, jangan terpedaya dengan kate orang yang mengatekan cinte jarak jauh ni selalu tak lama, dan selalu gagal. Sebab semua ni terpulang pade diri anda sendiri lah nak gagal ke nak berjaye ke. Its your choice beb. Your choice, your decision lah kan. Lagipun, jauh tapi DEKAT lagi best daripade dekat tapi JAUH, kannnn! Hehehe :)


P/S: Macam dah jadi penceramah bebas la pulakk kannn. Haha :P


SEKIAN, 12.00am. Pictures by : GOOGLE.

32 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

mase mule-mule bercinta memang jarak jauh, pastu gigih pegi mohon tempat dekat sikit. ahaha. mase jarak jauh tu dua bulan sekali jumpe, tapi time dekat ni jumpe macam seminggu sekali, dua minggu sekali. so far okay la. jarak dekat ke jauh ke, yang penting hati. kena trust each other yaw!!! tolerate juga. kan?

Fadhilah Mn said...

entri yang sangat berinformasi.

ada tips neh. ekekekekeke :P

Anonymous said...

kalau jauh susah nak jumpa tak apa jangan yang dekat tu pun susah nak jumpa sakit hati di buatnya...

EykaHamasuba said...

sis oshinz,
hahaha usaha gigih tuu yang kita mahuu! jyeahh! :p



fadhilah,
haha terime kasihhh :p result spm nak kluar dah kan. kuikui


anonymous,
err? agak lah kan. keh keh ;p

amalina sahaja said...

suka entri ni :D
sy puuuunnn bercinta jarak jauh jugak. start jarak jauh 7 bulan lepas. kira jarak jauh la tu kan? haha

so far, alhamdulillah takde problem :D bergantung jugak kt individu samada boleh bertahan ke tak jarak jauh ni.

lala*FLORIST* said...

jauh x jauh yg pntg hati.. :)

EykaHamasuba said...

amalina,
hehehehe bagus lahhh amalina. jgn putus asa. :D


lala,
hati tak hati, yang penting berhati-hati. :p

adiratnashee said...

eyka tengok blogpost ni ^^
http://ranfe09.blogspot.com/2011/02/wait-can-be-so-long.html

cimon said...

yg penting...kerjasama!!

hehehe (^v^)

p/s: ade member yg bercinta jarak jauh (4 tahun kot tak jumpe) da selamat mendirikan rumahtangga & sekarang da ade sorang baby gurl

p/s/s: kalo da jodoh - walaupun seribu cobaan mendatang - basah juga kene renjis2 d atas pelamin (^_~)hihihi

Anonymous said...

jaoh di mate dekat di hati.
good luck eyka



:)

EykaHamasuba said...

adiratnashee,
Wahh nice vids! last skali tu sweeeeeeeeeeeeet! hehehe and quotes tu macam betul je kan hehe :)



cimon,
ye ke? wah tahniah kepade kawan cimon tuuu kan. hehe moge2 berkekalan hingge akhir hayat. :)




anonymous,
hahaahahaha ok ok thanks :)

● ZroTHnkeR™ said...

haha.. dis is awesome.. (●.•)

~myraie~ said...

sumtymes bila berjauhan tu buat we rasa rindu dan sayang lebih right? :))

sumtymes bila berjauhan pulak buat we rasa tertekan.


it depends on diri masing2. bytheway eyka nice post :)

twinkle twinkle said...

huhu comel je,,betul tu,,if kite xnk psgn kite pandang org lain,,kite kene tundukkan pandangan

MissHanym said...

jiwang jiwang jiwang .
period eh ?

EykaHamasuba said...

zrothnker,
hehehehehe berkaitan dgn kehidupan sebenar ke? ;p



myraie,
a'ah.. so before nak involve dalam relationship jarak jauh ni, kene tanye la diri sendiri dulu. sanggup ke tak.. btw thanks :D



twinkle,
tang mane yg comey nye tu? hehehe a'ahhhh wpun byk godaan dan cabaran datang mendatang :p



hanym,
saye memang sentiase jiwang la. tak period pun jiwang ape. haha

adam said...

informatif betul :D haha

Yuyun Ahmad said...

kalo jodoh ta ke mana.. =)

EykaHamasuba said...

adam,
hahahaha takde la informatif sgt pun sbenarnnyeee


yuyun,
hehe betul2 :)

farinaBONCET said...

terbaik ! :D

blossomlicious said...

yg penting hati. rase mcm if jauh2 ni senang sket kot nak jage..weee :D

eyka...interesting entry...nak share kat belog ambo jugak la..:)

Andy Zulkipli said...

yess,terkena batang hidung hamba sendiri !

EykaHamasuba said...

farina,
yeke? hehehehe thanks farina :)


blossom,
a'ah jauh2 senang sikit nak jage. hehe. nak share? boleh jeee. hehe thankss :D


andy,
YES YES! ;p

- F i D - said...

amboi panjang nye entry..erm apa pun benda nih pucuk pangkal nye hati sendiri..berdasarkan pengalaman..sy sndr cinta jarak jauh selama 9 tahun..jumpa 2-3 bulan sekali je..tp alhamdulillah dh bertunang..skang pun sy di kl dia di kedah..yg penting jgn cari masalah :D

Nurul Natasha said...

THUMBS UP KAK EYKA!

memang pun, bg saye cinta jarak jauh tk semestinya menyusahkan kalau dekat di hati.
kite suka part yang ni
" jauh tapi DEKAT lagi best daripada dekat tapi JAUH "

:D

Fathin Ain Aziz said...

whoaaa eyka! thanks bg info nie hehe. kita dah dpt inspirasi sikit2 hehehe :D kita share kat fb kita ehhh hehehe :D

EykaHamasuba said...

fid,
haa betul tu. semua depends on hati masing2 kan. hehehe btw bagusnyeeeeeeee 9tahun bercinta jarak jauhhh akhirnye bertunang jugakk. nak kahwin nanti jgn lupe jemput ye. semoge kekal hingga akhir hayatt.. aminn :)



natasha,
tasha! lame tak nampak. hehehehe btw thanks tasha. hermm tu laaa kekadang eyka tgk kwn2 yg dekat ni pun bukan senang nak jmpe kekasih hati masing2.. tu lagi sakit hati kan :p


fathin ain,
hehehe inspirasi ape kah itu? hehe btw thanks sebab sudi share.. terharu :p

Fathin Ain Aziz said...

hehehe bf kita study kat korea :P baru pegi nie and selama dgn dia tak penah berjauhannn mcm nie dgn dia. sedihhh kott :( tp bile bace eyka nye blog nie, kita cam hehe ada keyakinan sikit lahhh ;) hehe thanks eyka! :)

bella berry' said...

waaaa. lame tak singgah belog eyka :) eyka cehat.?

entry ni bella suka. cam suweet. cuz im in love wif womeone too. tp dia jauh. xde la jauh mane. die kat PD je. bella kat melaka. hahahahhaa.

l8ly dia jrg da msg or call. tiap kali org tny dia ckp bz dgn esaimen n nak final. kdg2 tpikir -ve. pk cam dia da tak mcm dlu.

its bad to think -ve aite? uhux. but i do love him so much. plus kitorg mmg bz nak final exam. btw, wish eyka n si dia kekal selamanya. amin. :)

EykaHamasuba said...

fathin ain aziz,
ye kee? jauhnyeee hehehe harap2 boleh kekal. sebabnyee kalau jauh ni susah sebab tu lah, nak sabar sebab tak jumpe. nak percaye pun susah jugak. setan byk ganggu. hehe tak sgke entry ni naikkan keyakinan. terharu:')


bella,
hai bella, eyka sihat je alhamdulillah. hehe skrg ni pun jarang2 bukak belog dah. huhu. a'ah selalu eyka camtu gak. tak bls msg ke, dah lain dari dulu ke (dulu layan 24jm, skrg kurang sikit) rasenye macam kene faham kot. bukan tak syg maknenye, tapi ntah la. payah bercinte ni. penat dah. haha amin amin. eyka pun doakan bella dgn die kekal yee. nak kahwin kang jemput la eyka ;p

erainy ruslin said...

hiiii u...tu lah,now i tgh mngalami...apepun kita kene kuat bila berjauhan ni..mcm2 dugaaan dtg...mcm i lagi plus dugaan org betunang...ya allah,kdg2 i i kuat pun...i cuma follow the rite flow...semoga allah panjang kan jodoh i dgn tunang i..amin..

Nurul Nafsiyah (Dasya) said...

saya suka post awak yang ini <3 :)