Dashboard
Refresh
New Post
Sign Out
Gallery Myspace Facebook Twitter Friendster

Saturday, February 28, 2009

16 : Nombor ekor terhangat

Percaya ataupun tidak nombor enambelas merupakan nombor terbaik yang pernah diekorkan setakat ini.

Baiklah. Mukadimah yang jahat. Satu kerana ade unsur nombor ekor didalam ayat tersebut. Kedua, adalah kerane kenyataan yang merupakan penipuan semate-mate. *Nampak sangat taktau yang nombor ekor lebih daripade 2 angka :P

Straight to the point je la woih!

Sebenarnye saje je nak buat post yang ke enam belas. Kalau diikutkan memang malas nak update. Nak tunggu esok esok esok je. Tapi tadi baru terperasan yang bulan ni bulan February. Dan bulan febuary hanye mempunyai 28hari. Dan harini merupakan hari terakhir.

Bile tengok posting. Hanyea de 15 ketol je so tambah la satu biar jadi 16. Sebab january pon 16 ketol je. Perancangan memang nak post 16ketol je setiap bulan. Rancangan yang baru dirancang beberape saat yang lepas. Barulah serasi bersame gitu. hehehe

Oleh kerane hari ni merupakan akhir bulan, terpakse la kugagahkan jua mengapprove fren request di myspace dan frenster. Perjanjian memang approve akhir bulan. Kalau tak approve pon takpe kot tapi kesian pulak tengok dorang susah payah tekan add to friend button kan. Tak baik lah kalo tak approve. hihihi

Lepastu, fuyoh! Esok dah masuk bulan 3 tuuu! Siape sangke ujian setara sudah dekat. Siapa sangka juga Pak Najib akan menjadi PM pade bulan 3 nanti. Bukan Private Message bukan juge Primadona Misteri tetapi Perdana Menteri dan juge Prime Minister.

Hohohoho...ok dah. tamat entry ke enam belas! Tahniah tahniah! Saya memang hebat! hahaha :D Sekarang mari kutok gambar baruku di myspace yang telah dibedahkan plastiknye.

1. Eee kepale besar gabak!
2. Pandang tepi ingat candid la tu?
3. Rambut ketiau buat megi sedap nih
4. Bajet comel la tu euww
5. Dah la pakai baju wane pink

Yang terakhir tu nampak sangat kekontangan idea. Hahaha. Apepon gambar tu saya cume suke bahagian bibir je. Kecik comel gituu. Aww. Tak salah kan naik buai ayun sendiri sekali skala. haha. Elakkan menggunakan pribahasa tersebut di dalam karangan.

NotaNotty: Umurku 16 tahun akan berakhir pada 16 bulan julai nnti. Ini bermakna saya tidak boleh lagi menyuweetkan sixteen saye. Sungguh Mensobsobkan =(

SEKIAN, 11.55pm

Wednesday, February 25, 2009

Malam Yang Agak Dingin

Monolog Dalaman. Mode, aku-kau.

Aku pon taktahu kenape aku asyik online je tetiap hari, tetiap mase, tetiap ketike. Online pun bukan buat ape pun. Membazir mase je. Ish ish. Update blog pon tidak. Ni baru nak update. Hehehe. Tengok-tengok dah pukul 10.53pm! Gilaa woh! Aku taktahu kenape mase pantas betul berlalu padahal aku tak buat pape pon. =,="

Reply komen, tidak. Update blog pon tidak, habis tu ape je yang aku buat kat sini kan? Membazir mase je betul tak? Kawan-kawan kat myspace pon mesti dah jemu tengok aku asyik online je. Tapi bile tegur, aku tak reply. Hahaha. Sombong ke aku?

Lantak p la. Yang penting sekarang ni time sekolah aku hanye boleh update monolog monolog dalaman je sebab tak sempat la nak kongsi pendapat ke ape-ape bende pasal sesuatu tajuk. Whaaatdaaharam?? TAK SEMPAT KAU KATE EYKA??

Hahaha tu ah. Aku pon taktahu kenape. Nak kate tak sempat tu memang lah dusta semata-mata. Mane boleh tak sempat sedangkan aku online dari pagi sampai ke petang dan tengah malam. Asal ade kesempatan je, aku online.

Walaupun ade cite best kat tv time tu aku tetap akan mengonlinekan diri. Lame pulak tu. Maybe kalau aku update blog, dah boleh sampai posting ke-berape puluh ratus dah aku rase.

Entah lah. Aku pon taktahu ape masalah aku ni. Ketagihan internet ni satu penyakit yang teramat serius la pade zaman sekarang ni aku rase. Tengok je la cermin sekarang ni. Orang yang muncul dekat cermin tu pon mesti ketagih internet jugak macam aku ni kan? Hahaha.Ke aku sorang je yang ade penyakit aku pon taktau. Aaaaaaishh!!

Di seberang jalan, ni aku nak tayang sket blok baru untuk form 5 tahun ni. Tangkap dari tepi secare tak sengaje. So tak berape nampak sangat la kepinggirannye dari blok-blok lain. Snanye takde la terpinggir sangat pon lah.

Aku je kot tak reti nak bersyukur dapat blok baru. Apepon,library die memang BEST! Nanti kalau aku mendapat hidayah kerajinan aku ajak la korang terokai blok tu pulak ek. :D

Ehm, apepon ni kan monolog dalaman aku je. So, sape suruh korang bace?? Sah-sah tak jujur korang ni kan bace aku punye monolog dalaman! HAHAHAHA. - Maaf, otak biol sedikit mungkin disebabkan oleh kedinginan yang luar biasa pada malam ini. hihi :PP

Nota Dalaman : Aku suke betul layan lagu ni sekarang ni. Apsal ha? buang tebiat agaknye kot! Apepon, aku dah zzzzz. Nak tido. tata all. Eh, eh. Lupe pulak. MONOLOG DALAMAN mane ade orang nak bace, so aku nak cakap tata kat sape ni?

Takpela, aku nak say Tata to monitor dan keyboard serta tetikus je la. Hehehe. Esok aku kacau korang lagi k. Selamat Malam! :)

SEKIAN, 11.49pm

Monday, February 23, 2009

Kata semangat untuk diri sendiri

Terima kasih kepada encik Floy iaitu Mista Malek kerana telah memberikan tips menaikkan minat saye untuk datang ke sekolah. Tips yang agak simple tapi amat berkesan dari segi psikologi diri saye sendiri.

Beliau menyarankan saye menulis kata-kata ini di atas kertas kosong dengan menggunakan tulisan sebesar yang boleh. Keratan komen beliau:
"Saya mesti ke sekolah hari2, jika saya tak pergi ke sekolah hari2, saya akan jadi seorang manusia yang tak berguna pada keluarga saya dan masyarakat, penagih dadah contohnya." - sini
Tapi saye ade menambah sedikit perisa ke dalam ayat tersebut:

Saya MESTI ke sekolah HARI-HARI, FOKUS belajar dan TIDAK BOLEH bermain-main. Jika tidak, saya AKAN menjadi seorang manusia yang TIDAK BERGUNA kepada keluarga dan masyarakat!

Saya mesti ke sekolah hari-hari, fokus belajar dan tidak boleh bermain-main. Jika tidak, saya akan menjadi seorang manusia yang tidak berguna kepada keluarga dan masyarakat!

Saya mesti ke sekolah hari-hari, fokus belajar dan tidak boleh bermain-main. Jika tidak, saya akan menjadi seorang manusia yang tidak berguna kepada keluarga dan masyarakat!

(ulang sampai pengsan)

Sebenarnye, saye tidak pernah lagi melakukan sesuatu seperti ini sejak sekolah rendah lagi. Cikgu pun tidak pernah terfikir untuk menyarankan saye berbuat demikian mungkin kerane saye bukan tergolong dalam kalangan pelajar yang bermasalah.

Tapi, tahun ini saye memang amat memerlukannye kerane minat saye untuk ke sekolah sejak awal tahun sudah merudum jatuh sejauh-jauhnye. Saye tidak pasti mengape ianya terjadi dan tidak mahu pun memastikannye.

Yang saye pasti sekarang ini adelah ingin memastikan minat saye untuk ke sekolah akan naik seperti tahun-tahun sebelumnya. Sesape ade tips psikologi lagi sudi-sudi lah berkongsi bersame ye, terima kasih sesangat! :)

SEKIAN, 4.41pm

Friday, February 20, 2009

Takyah bace pon takpe =P

Monolog Dalaman.

Masuk blok baru memang tak best. Best lagi blok lame! Dah la terpinggir. Nak pergi mane-mane pon jauh. Tandas pon tak bleh digunekan lagi. Tapi tandas laki ade tempat kencing bediri tu. Hahaha. Gile dasat!

Lepas tu sukan dah berakhir. So lepas ni, fokus akedemik je la agaknye. Walaupun tak masuk pape, tapi still menyibuk pergi saringan hari Isnin haritu. Mule-mule saye, anym, ain ngan farah dah datang skolah da pakai baju sekolah sume.

Lepas tu bile tengok ramai pakai baju sukan rase macam haisshh ruginye tak pakai baju sukan. Lepas tu terpikir lak nak balik rumah balik tukar baju. Mule-mule rase macam gurauan semate-mate tapi tetibe yang lain (anym,ain,farah) pon ok so saye lagi la fine! hehe

Kitorang dengan muke tak bersalahnye keluar sekolah dengan selambayaya. Haha. Time tu loceng dah bunyik sumorang pon busy so dorang tak perasan sangat kot. Maybe ade kot yang perasan tapi buat taktau je la. hahahaha

So kitorang pon balik rumah saye dengan rileks dan jayanye. Nasib baik abah tak pergi kerje lagi. So mintak tolong abah anta pergi stadium terus. Kat stadium tu yang datang sume masuk acara. Tapi ade gak la yang menyibuk macam kitorang ni datang sesaje je nak rileks-rileks takmo masuk skola. hihi

Hari Rabu lak, ade raptai. Time ni kitorang berempat sibuk uruskan papan kenyataan. Mule-mule nak setelkan unit beruniformnye dulu. Lepastu tetibe cikgu mintak tolong uruskan papan kenyataan HEM pulak. Kitorang takde hal. Buat je la. Lepas tu, ade lagi cikgu mintak tolong tampal gambar kat papan kenyataan ERT.

Lepas rehat barulah ade mase nak uruskan unit beruniformnye. Time tu rase bersalah gak dalam hati ni sebab tak masuk kelas. Tapi dah gtau cikgu so takde masalah la. Cume lepas da siap sume rase malas lak nak masuk kelas.

Tanye-tanye kawan sekelas, dorang kate cikgu tak masuk kelas. WOHO memang hepi lah saye. So saye ngan Farah pun duduk masuk dalam kelas Pesona. Duduk-duduk belek majalah tinta. Sampailah loceng balik berbunyi. Hehehe

Lepas tu, semalam ade hari Sukan. Datang memang la datang, tapi tak wat pape. Setakat jerit-jerit menyokong dan melawan ejekan ahli rumah sukan yang lain. Haha. Time senamrobik je la paling semangat lepastu dahh saye ngan ain duduk kat satu tempat je tak gerak-gerak. Pecah rekod harian saye sebab tak gerak berjalan ke mane-mane. Haha

Orang bersukan, tapi kitorang duduk situ dengan payung, topi, shades, sapu tangan. bagi mengelakkan kepanasan. Tak bergerak pergi mane-mane pulak tu. Duduk je situ dari awal sampai acara tarik tali baru turun padang bagi sokongan. Hahaha. Macam sengal je.

Tapi memang betul lah, tahun ni takde semangat la nak pergi sekolah. Semangatku kian pudar, hilang, lenyap, malap, etc etc. Haisshh semangatku, kemane perginya dikau! Pulanglah kembali kepadakuu. Aku perlukan muuuuuuuu untuk terus maju.. huhuhu =(


KHIDMAT PERTOLONGAN CEMAS
Ade tak
tips menaikkan minat nak datang sekolah?


SEKIAN, 12.11am hari berikutnye

..........

PENAT PENAT nak REHAAAAT!

Sekarang ni takde mood nak
buat keje rumah
pergi sekolah
masuk kelas
belajar
mengulangkaji pelajaran
dan yang berkaitan..kenape eh?? :(

p/s : Nah ni artikel berkaitan posting sebelum ni. Hohohohoho...

TAMAT,8.27am

Monday, February 16, 2009

Penderaan atau Pendaraan?

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Terduduknya saya pada hari ini di hadapan komputer milik abang saye adalah untuk melangsaikan hutang pandangan tentang tajuk yang saye utarakan secara tak sengaje pada hari sabtu yang lalu. Nak tahu, sile scroll ke bawah sendiri. Susah sangat sini tekan. hihi

Pertame sekali, saye ingin mengucapkan terime kasih kepada semua yang telah bertungkus lumus memberikan pandangan masing-masing dalam posting tersebut. Bagi saye, semua yang anda cakap tu benar. Pandangan masing-masing kan, kite tak boleh nak cakap salah atau pun tidak.

Kalau kat sekolah pon, ade soalan yang berbunyi Pada pendapat anda, blablabla, kite boleh jawab sesuka hati asalkan tidak lari daripada tajuk. Cikgu saye kate, kalau soklan camtu senang nak dapat markah.

Tujuan saye mengepostnye bukanlah untuk menimbulkan fitnah mahupun perbalahan antare kite. Tetapi, saya cume ingin mendengar pendapat dan pandangan yang berbeza daripade rakan blogger sekalian. Sooooo, takde unsur salah mahupun silap dalam hal ini. Semua ape yang kamu cakap itu benar-benar belaka.

WOAHH! mukadimmah pon da panjang. Hahaha. Ok ok, tukar mode pulak. Mode biase.

Oklah, soalan saye : Kenape generasi muda mudi sekarang ni kurang menghargai virginity masing-masing? So, saye nak fokuskan pandangan untuk yang tidak menghargai, bukan dianiayai. Sebab rasenye kalau nak bagi pandangan untuk tidak menghargai dan juge dianiayai sampai esok pagi jugak saye masih lagi meneruskan penaipan di sini. :P

Sebenarnye, ade banyak sebab seorang gadis itu boleh kehilangan virginnye. Gadis yang kuat bersukan, suke melakukan aktiviti lasak, yang suke melompat-lompat tak tentu arah..duduk terkangkang sini sane dan sebagainye. Malah, ade jugak gadis yang memang dilahirkan tanpa selaput dara. Itu yang saye bacalah. Nak bace pergi sini. Betul tak betul wallahualam..

Bagi saye, memang tersangatlah penting dan mustahak untuk seseorang gadis itu mempertahankan maruah mereka. Tapi zaman sekarang ni saye tengok, lagi takde maruah lagi hepi lah dorang. Pelik tak? Ade jugak yang berbangga kerane telah kehilangan bende tu. Ala bende 'tu' la. Segan pulak i nak cakap.. aww! hihihi :P

Itu bagi perempuan yang memang dilahirkan tanpa maruah la kot. Mule-mule tu memang la bagi bende tu atas dasar SAYANG, kan? Tapi dah sekali hilang, terus hilang harge diri terus jadi tak berharga so bende tu jadi macam.. takde gune lagi lah untuk dipertahankan. So, bende tu jadi tak penting dah bagi dorang. Small the pieces je bende tu kot.

Perempuan macam ni mungkin kurang kasih sayanggg. Mungkin bagi mereka yang terlibat, lagi hilang bende tu, lagi marketlah diorang dalam kalangan para lelaki. Wohooo! MUNGKIN je la tapi rasenye kalau betul pon makin market seperti superduper market punye market pon tapi dah kelihangan sesuatu yang takde tandingan kemarketannye di supermarket antarabangse pon takde gune jugak kan.

Bukan nak salahkan lelaki. Cume perempuan sekarang ni lemah sangat la dengan pujuk rayu. Laki ngayat-ngayat sikit mulelah rase diri dihargai. Pade pandangan saye la kan, lelaki bile minat kat sorang perempuan ni, memang la dorang akan ngayat. Mule-mule mungkin ngayat sekadar suke-suke je.

Tapi dalam suke-suke tu akan timbul rase sayang dan nak menguji perempuan tu macam mane tau. Kire step by step la. Sambil-sambil ngayat tu mintak la kapel jadi kekasih hati secara rasmi pulak. Kire dah BOOKED perempuan tu la awal-awal. Time kite perempuan ni dibooked ni lah akan muncul pelbagai jenis godaan yang menyesatkan.

So sebagai seorang perempuan, kite tak patut kalah dengan godaan tu. Sebab selagi kite tak kahwin, selagi tu belum tentu kekasih kite tu kepunyaan kite. Jadi, memang tak patutlah kite serahkan SEMUANYA termasuklah bende paling berharga tuuu kan. hihi. Kalau stakat serah buku nota sejarah ke, kamus dewan pelajar tu takpe jugak kot. hakhakhak

Kire tahap paling maksimum dalam lelaki tu nak uji-uji perempuan tu mungkin dengan cubaan untuk menghilangkan virginity die ni. MUNGKIN je. Saye tak pernah jadi laki. So, ni pandangan saye je la. Kalau salah, sorry la ek. hehehe. Maksud saye, perempuan pon jangan lah terlalu lemah dan stupid percaye je janji manis semua tu.

Perempuan pulak jangan lah terlalu dunggu dengan memikirkan bahawe dengan menyerahkan bende tu secara sukarela akan membuatkan lelaki tu bertambah sayangg tahap max dengan kite. Takpon, saje nak serah-serah segalenye ni sebab die pulak yang terlalu sayangkan lelaki tu so die lah yang nak booked laki tu jadi husband die.

I sayang u, u sayang i jugak i tahu tu. Tapi...takat sayang pegang-pegang tu i dah muak la. Jom la pergi ke next stage pulak! Hahaha. Gile aku ni. Hah, pastu yang perempuan pon caye. Konon laki tu lah pasangan die dunie akhirat. TAPI, tadi tu nampak sangat bukan kerane sayangsayang ni, tapi kerane nafsu semate-mate.

Kalau sayang sangat, lelaki tu akan cube sedaye upaye untuk tidak merosakkan perempuan tu. Paling koman pon mungkin die akan cakap.."Yang,i sayang u la. Jom kite kawin jom. Kawin nikah ye, bukan kawin yang main-main tu tau." Hehe, taktau la wujud ke tidak lelaki yang terlalu straight macam tu. Tapi,at least die ade niat suci nak mendirikan rumah tangge.

(peh! Dah sampai rumah tangge daa! hahaha)

Kalau cakap pasal rumahtangge ni sure-sure la takde budak sekolah baik lelaki mahupun perempuan yang commited ataupun nak kawin awal. Tak enjoy aa kawin awal-awal ye dak. Banyak lagi bende belum dirasai tetibe dah terikat dengan tanggungjawab yang cukup besar ni. Lecehh aa. Kerja takde, nak bagi makan ape? Tapi kalau dah jodoh datang awal tu lain cerita...hehe

SO,memang sah-sah la bebudak sekarang ni yang hilang virginnye kerane suke-suke tu memang terlalu budak sekolah. Budak sekolah kan budak mentah. So, sesetengah lelaki-lelaki dewasa ni memang suke aim budak sekolah. Jadi, pelajar sekolah janganlah anda mudah tertipu dengan pujukan rayu lelaki yang telah dewasa ni. Nampak je commited dorang ni, tapi..

Sekali rosak, rosak segalenye. Tak jugak. Kalau ade lelaki yang terlalu baik dan beriman, mungkin die boleh kembalikan gadis yang telah rosak tadi itu ke pangkal jalan. Wohoo, lelaki macam ni wujud lagi ke tak agak-agak? Ataupun, die sekali-sekali dengan die terus hanyutt ditelan keseronokkan duniawi. Ceh! :P

Tapi kalau wujud, memang alhamdulillah lah kan. Tapi itulah, perempuan yang baik kan untuk lelaki yang baik. Ayat itu memang sangat simple. Tapi mungkin ade maksud tersirat disebalik ayat tu. Mungkin tak semua perempuan yang dah rosak itu merupakan seorang yang JAHAT. Cume, mungkin dorang cume kurang bimbingan je. Jadi,jangan terkejut kalau perempuan tu jahat tapi jodohnye dengan lelaki yang baik.

Sebab, lelaki itu kan pemimpin. Lelaki yang baik boleh membaikkan seorang perempuan yang jahat. Tapi kalau lelaki sebagai pemimpin tu pon dah tunggang tebalik, anda fikirkan sendiri kesan dan akibatnye. hihi. Ini cume pandangan saye je. Salah silap harap dimaafkan. :D

Oklah, rasenye memang tak puas lagi nak taip-taip. Tapi,dah panjang sangat ni. Kang kesian korang..penat je bace kan. hihi. Apepon, thanks aa sape yang sudi bace sampai habis tu. Tak sia-sia jugaklah saye menaipkan pandangan yang sebegini panjang kan.. hikhikhik :P

Apepon, virginity itu memang sesuatu yang tersangatlah matter. Hargailah kevirginan anda seperti seorang pelajar yang menghargai ilmu, seorang petani menghargai tanaman dan seorang manusia yang menghargai ciptaan-Nya. :)

SEKIAN, 10.45pm

Saturday, February 14, 2009

Pertanyaan dan Perbincangan

Virginity. Memang sesuatu yang tersangatlah matter.

Tapi zaman sekarang ni, macam makin ramai je perempuan yang tidak menghargainye terutama generasi muda-mudi. Mengape hal ini berlaku?

Dan betul ke virginity bukan lagi merupakan priority utama sekarang ni seperti yang tertera di dalam gambar? Bagi lelaki pulak, korang rase virginity ni penting tak? Mesti aa penting dol..

Berikan pendapat anda selengkapnya, tak kirelah ape jawapannye. Tanpa had limit patah perkataan dan tiada had masa yang ditetapkan. hihi :P (saye punye nanti next posting).

Oklah, itu sahaje buat mase ni. Sekian, Assalammualaikum. hehehe:)

TAMAT
, 4.49pm

Sekadar Mengisi Masa Lapang

Hye sume!
Cube carik makne tersirat disebalik gambar di atas.

YA BETUL! Sam bunkface ensem! muahahahaa. Gambar di atas ditujukan khas kepade ain yang menggilai beliau. Tak habis-habis ainsam ainsam. (gabungan name die ngan sam) Cehh..

Kesian betul kan saye mampu amik gambo melalui tv je. Time tu dorang jadi tetamu dalam rancangan JOZAN yang sedang berkumandang dalam tv tu. Heh.

Oh,tadi saye bukak myspace. Selame bukak ni baru harini saye perasan gambar ni kat tepi belah kanan friend's update saye.

Hakhak. Nampak cam kesian je. So saye pon klik la YES.

Alala sian nye binatang aku nieeee. Dah lame tak jenguk. Dibiarkan ibarat binatang tak berpuan. So dengan rase kesian tu, bagi la die makan sume. Makan, mandi, main gelongsor sampai lah die hepiii kembali..

Lepas tu, saye pon out lah kan. Tetibe still ade bende kesian tu kat homepage. Cume, lain pulak tubuh badan binatang ni.

Tengok tu. Pelik gile. lain bentuk haiwannye. hahaha

Pastu saye pon buat la bodo. Main superpets pulak. Ngeh. Dah lame tak shopping beli baju sume. Battle pon dah lame tak battle. Bile nak battle tengok-tengok tak bleh nak wagers2 dah. Hampessss~ Tapi yang bestnye bawah ni..

Top Rank tu! ahaks *bangge sedikit :P

p/s: Lame tak buat blog macam gini. Sebelum ni asyik penuh ngan tulisan je. Korang tak bosan ke bace blog yang penuh ngan tulisan je? Sekali skala tuka la style pulak kan. hikhiks :P

ADIOS, 12.39pm

Friday, February 13, 2009

Because I am a Girl



Wooh! Tadi tibe-tibe je teringin nak layan video ni. Best! Tetibe teringat la balik zaman dulu-dulu time baru first-first tengok video ni. Tahun 2005 Sape yang belum sempat melayannye, dan berminat untuk berbuat demikian, silelah tekan play. :)

Lepas tu kalo sesape bosan, bleh la try menyelesaikan game-game kat bawah ni. :)

1. children cant cross alone
2. father cant be left with daughters without the mothers presence
3. The mother cant be left with the sons without fathers presence
4. the crook cant be left alone without the policeman being present.
5. only 1 adult and 1 child or 2 adults can use the raft at one time.


Swap the frogs. 3 from the left have to jump on the 3 stones on the right and vice versa.



Carry the baggage from the left bank to the right bank of the river and return back to get more baggage. To cross the river the only choice you have is the turtle bridge. Hop over the back of turtles to get to the other end.

TAMAT, 4.01pm

Wednesday, February 11, 2009

Ketika ini, saat ini, terkini..

Macam ni la perasaan saye lebih kurang. Tafsirlah sendiri. :)
Akan awaaaaaaaay selagi nak away!

TAMAT, 10.10pm

Tuesday, February 10, 2009

Mengapa Yahudi Bijak?

Assalammualaikum ya ahli bloggers sekalian! he he he..

Hari ni saye nak berkongsi sikit artikel yang telah diforwardkan kepade saye melalui email. Artikel ini memang panjang. Saye pon penat nak bace. 2 hari baru habis. Haha. Semalam saye bace setengah. Harini bace lagi setengah sebab mase tak mengizinkan. Tapi kalau nak diikutkan, bape minit je boleh habis. Bergantung pade kelancaran anda mengeja dan membaca lah. Hehe.

Dan oleh kerane ianya terlalu lah panjang, jadi saye rase macam malas pulak nak kasi kaler-kaler. Penat kot. Lagi-lagi baru balik sekolah ni kan. Hehe. So, bile ade mase terluang nanti next-next time la baru tambah kaler-kaler kasi meriah sikit. Takpelah, kaler bukan penting pun. Yang penting isi yang nak disampaikan, ye dak? so bace la dulu ek. Selamat membaca!:)

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis ini, iaitu "Mengapa Yahudi Bijak?". Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata, perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar? Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?

Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat sejagat dan dapat hidup secara harmoni. Untuk pengetahuan anda tesis yang saya lakukan ini mengambil masa hampir lapan tahun, ini kerana untuk mengumpulkan data-data yang setepat mungkin.

Antara data-data yang saya kumpulkan ialah pemakanan, adat resam, ugama, persiapan awal untuk melahirkan zuriat dan sebagainya dan data data tadi saya cuba bandingkan dengan bangsa dan kaum kaum lain.

Marilah kita mulakan dengan persiapan awal melahirkan zuriat. Di Israel, setelah mengetahui yang sang ibu sedang mengandung, pertama kali saya perhatikan ialah, sang ibu akan sering menyanyi dan bermain piano dan si ibu dan bapa akan membeli buku metamatik dan menyelesaikan masalah metamatik bersama suami, saya sungguh hairan kerana teman saya yang mengandung sering membawa buku metamatik dan bertanya kepada saya beberapa soalan yang beliau tak dapat menyelesaikanya, oleh kerana saya memang minat tentang metamatik, tentu saja dengan senang saya bantu beliau.


Saya bertanya kepada beliau, adakah ini untuk anak kamu? Beliau menjawab, "ia, ini untuk anak saya yang masih didalam kandungan, saya sedang melatih otak beliau, semuga ia menjadi genius apabila dewasa kelak" Perkara ini membuat saya tertarik untuk mengikut perkembangan beliau seterusnya. Berbalik kepada metamatik tadi, tanpa merasa jenoh beliau membuat latihan metamatik sehingga beliau melahirkan anak.

Seperkara lagi yang saya perhatikan ialah pemakanan beliau, sejak awal
mengandung beliau gemar sekali memakan kacang badam dan korma bersama susu, dan untuk tengah hari makan utama beliau ialah roti dan ikan tanpa kepala bersama salad yang digaul dengan badam dan berbagai jenis kekacang, menurut beliau daging ikan sungguh baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang dapat merosakkan pengembangan dan penumbuhan otak anak didalam kandungan. menurut beliau ini adalah adat orang orang yahudi ketika mengandung dan ianya menjadi semacam kewajipan untuk ibu ibu yang sedang mengandung mengambil pil minyak ikan.

Ketika saya diundang untuk makan malam bersama orang orang Yahudi, perkara pertama yang saya perhatikan ialah menu mereka. Pada setiap undangan yg saya perhatikan ialah mereka gemar sekali memakan ikan (hanya isi atau fillet) dan biasanya daging tidak akan ada bersama dimeja jika ada ikan, menurut mereka, campuran daging dan ikan tak elok dimakan bersama. Salad dan kacang adalah suatu kemestian, terutama badam.


Seperkara yang pelik ialah mereka akan memakan buah buahan dahulu sebelum memakan hidangan utama. Jangan terperanjat jika anda diundang kerumah Yahudi anda akan dihidangkan buah buahan dahulu. Menurut mereka, dengan memakan hidangan kabohidrat (nasi atau roti) dahulu kemudian buah buahan, ini akan menyebabkan kita merasa ngantuk dan lemah dan payah untuk memahami pelajaran disekolah.

Di Israel, merokok adalah taboo, apabila anda diundang makan dirumah Yahudi, jangan sekali kali merokok, dan tanpa malu mereka akan menyuruh anda keluar dari rumah mereka dam merokok diluar rumah mereka. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yg cacat otak ( bodoh atau lembab). Suatu penemuan yg dahsyat ditemui oleh saintis yg mendalami bidang genes dan DNA. Para perokok harap ambil perhatian. (Ironi nya, pemilik pengeluar rokok terbesar adalah -- cuba teka sendiri..!)

Perhatian saya selanjutnya ialah melawati tadika mereka, Pemakanan anak anak tadi cukup dikawal, makanan awal ialah buah buahan bersama kacang badam, diikuti dengan menelan pil minyak ikan (cod oil lever) Didalam pengamatan saya, kanak Yahudi sungguh bijak dan rata rata mereka memahami 3 bahasa iaitu Hebrew, Arab dan Inggeris dan sedari awal lagi mereka telah dilatih bermain piano dan violin, ini adalah suatu kewajipan. Menurut mereka bermain musik dan memahami nota notanya dapat meningkatkan lagi IQ kanak kanak dan sudah tentu bakal menjadikan budak itu bijak. Ini menurut saintis Yahudi, gegaran musik dapat stimulate (semacam senaman untuk otak) maka itu terdapat ramai sekali genius musik terdiri dari kaum Yahudi.

Seterusnya ke darjah 1 hingga 6, anak anak Yahudi akan diajar metamatik berkonsepkan perniagaan dan pelajaran sains amatlah diberi keutamaan. Di dalam perhatian peribadi saya, perbandingan dengan anak anak di California, ianya jauh berbeza tentang IQ dan boleh saya katakan 6 tahun kebelakang!!!. Segala pelajaran akan dengan mudah di tangkap oleh anak Yahudi.

Selain dari pelajaran tadi sukan juga menjadi kewajipan bagi mereka dan sukan yg diberi keutamaan ialah memanah, menembak dan berlari, menurut teman saya ini, memanah dan menembak dapat melatih otak mem fokus sesuatu perkara disamping mempermudahkan persiapan untuk perhidmatan negara.


Selanjutnya pemerhatian saya menuju ke sekolah tinggi (menengah) disini murid murid ditekan dengan pelajaran mata sains dan mereka digalakkan mencipta produk, segala projek mereka walaupon kadangkala kelihatannya lucu dan mengarut, tetap diteliti dengan serius apatah lagi ianya berupa senjata, perubatan dan engineering, idea itu akan dibawa ke institute tinggi di Politeknik dan Universiti.

Satu lagi yg di beri keutamaan ialah fakulti perniagaan. Saya sungguh terperanjat melihat mereka begitu agresif dan seriusnya mereka tentang perniagaan. Diakhir tahun diuniversiti, para penuntut dibidang niaga dikehendaki melakukan projek dan memperaktik kanya dan anda hanya akan lulus jika kumpulan anda(10 pelajar setiap kumpulan) dapat keuntungan sebanyak $US1juta! Anda terperanjat? Itulah kenyataan, dengan rangkaian seluruh dunia dan ditaja sepenuhnya oleh syarikat milik Yahudi, maka tidak hairanlah mereka dapat menguasai ½ perniagaan didunia! Siapakah yg mencipta design seluar Levis yg terkini? Ianya dicipta di Universiti Israel oleh fakulti bisnes dan fesyen.

Pernahkah anda melihat cara orang Yahudi melakukan ibadah mereka? Salah satu caranya ialah dengan menggoyangkan kepala mereka, menurut mereka ini dapat mengaktifkan otak mereka dan menambahkan oksijan dikepala. Terdapat ugama lain di Timur Tengah, seperti Islam juga ada menyuruh umatnya menunduk atau menggoyangkan kepala, ini guna dapat mensimulasikan otak kita supaya bertambah aktif. Lihat orang orang Jepun, mereka sering menunduk-nundukkan kepala dan ianya sebagai adat. Ramai orang orang Jepun yg pandai? Adakah ianya sebagai kebetulan? Kegemaran mereka ialah sushi (ikan mentah). Adakah ini kebetulan? Fikirkanlah!

Berpusat di New York, Dewan perniagaan Yahudi bersedia membantu mereka yg berminat untuk melakukan bisnes (sudah tentu untuk Yahudi sahaja) jika mereka ada idea yg bernas, jawatan kuasa akan memberi pinjaman tanpa faedah dan pentadbir dari jawatan kuasa tadi akan bekerjasama dengan anda untuk memastikan yg perniagaan mereka menurut landasan yg betul. Maka itu lahirlah Starbucks, Dell Computer, Coca-cola, DKNY, Oracle, Perfileman di Hollywood, Levis, Dunkin Donut dan ada beratus kedai ternama dibawah naungan dewan perniagaan Yahudi di New York. Graduan Yahudi dari fakulti perubatan New York akan disarankan untuk mendaftar dipersatuan ini dan
digalakkan memulakan klinik mereka sendiri dengan bantuan wang tanpa faedah. Barulah saya tahu mengapa hospital di New York dan California sentiasa kekurangan doktor pakar.

Kesimpulanya, pada teori saya, melahirkan anak dan keturunan yg bijak boleh
dilaksanakan dan tentunya bukan semalaman, ianya memerlukan masa, beberapa jenerasi mungkin? Persiapan awal adalah ketika sang ibu mengandung, galakkanlah siibu melakukan latihan metamatik yg mudah tetapi konsisten disamping mendengar musik klasik. Seterusnya ubahlah cara pemakanan, makanlah makanan yg elok dan berhasiat yg baik untuk otak, menghayati musik sejak kecil adalah baik sekali untuk penumbuhan otak kanak kanak, dengan bermain piano dan violin sudah tentu dapat melatih anak anak mencerdaskan otak mereka demikian juga sukan yg memerlukan konsetrasi yg tinggi, seperti memanah, bola keranjang, dart dan menembak.

Merokok menjanjikan jenerasi yg moron (lembab) dan sudah tentu genes bodoh akan mengikut ke jenerasi siperokok. Lawatan saya ke Singapore pada tahun 2005 amat memeranjatkan sekali, disini perokok seperti dianak tirikan dan begitu susah sekali untuk perokok dan anda tahu berapa harga sekotak rokok? US$ 7 !!! Ini bersamaan perbelanjaan sehari untuk makan anda!! Saya puji sekali sikap pemerintah Singapore dan menkjubkan sekali!!! dan seperti Israel ianya begitu taboo dan cara pentadbiran dan segi pembelajaran mereka hampir serupa dengan Israel, maka itu saya lihat banyak institusi pelajaran mereka bertaraf dunia walaupun hakikat nya negara Singapore hanyalah sebuah pulau sebesar Manhattan!!

Anda mungkin musykil, benarkah merokok dapat melahirkan jenerasi lembab, saya telah menemui beberapa bukti menyokong teori ini. Lihat saja Indonesia......... Jika anda ke Jakarta, dimana saja anda berada, dari restoran, teater, kebun bunga hingga kemusium hidung anda akan segera terbau asap rokok! Dan harga rokok? Cuma US$ .70cts !!! dan hasilnya? Dengan penduduknya berjumlah jutaan orang berapa banyak kah universiti terdapat disana? Hasil apakah yg dapat dibanggakan? Teknologi? Jauh sekali. Adakah mereka dapat berbahasa selain dari bahasa mereka sendiri? Mengapa mereka begitu sukar sekali menguasai bahasa Inggeris? Ditangga berapakah kedudukan mereka di pertandingan metamatik sedunia? Adakah ini bukan akibat merokok? Anda fikirkanlah sendiri.

Di tesis saya itu, saya tidak akan menimbulkan soal ugama atau bangsa, adakah Yahudi itu zalim sehingga diusir dari semenjak zaman Paraoh hingga ke Hitler, bagi saya itu isu politik dan survival, yg ingin saya ketengahkan ialah, mampu kah kita dapat melahirkan jenerasi yg bijak seperti Yahudi? Jawapannya ialah mungkin dan tidak mustahil dan ianya memerlukan perubahan, dari segi pemakanan dan cara mendididik anak dan saya kira hanya memerlukan 3 jenerasi sahaja. Ini dapat saya lihat sendiri tentang cucu saya, ini setelah saya mengajar anak saya melalui program yg telah saya nyatakan diatas tadi, pada umur 9 tahun (cucu saya) dia dapat menulis essay sepanjang 5 mukasurat penuh. Essay nya hanyalah mengenai "Mengapa saya gemarkan tomato"!

Selamat sejahtera dan semoga kita dapat melahirkan manusia yg bijak dan bersifat mulia untuk kebaikan manusia sejagat tanpa mengenal batasan bangsa dan agama.

Dr. Stephen Carr Leon

Lepas da habis bace yang atas ni baru lah bace artikel bawah ni pulak. Yang tak habis bace tu takyah bace. Teruskan je bace yang atas tu dulu! Tadi lepas bace artikel atas yang mengapa yahudi bijak tu, saye teringin pulak search blog yang dah postkan bende ni.

So search-search terjumpe la pulak artikel bawah ni. Sape yang dah habis bace artikel yang kat atas tu diharap untuk membace yang bawah ni pulak. :)

Sebenarnya dari sudut kajian ini bukanlah 100 peratusnya tepat kerana ianya sedakar kajian. Jika kita lihat manusia kini dari sudut kemajuan dan bukan teori ianya adalah sama cuma perbezaan ialah cara hidup mereka.

Kini mereka pun makan bermacam-macam seperti contoh Mc'D, KFC dan sebagainya. Mengarutlah jika apa yang dikatakan oleh Dr.Stephen itu adalah dari cara hidup yang dah lapuk dan berkurun lamanya.

Sama seperti kita orang Melayu yang dahulunya memakan pucuk-pucuk dan kayu ubi. Itu juga memberikan kestabilan tenaga dan akal yang baik.Begitu juga dengan bangsa Arab yang banyak mengikut sunnah dan cara pemakanan Rasulullah s.a.w. Kini mereka termasuk bangsa kita Melayu,Cina danIndia juga makan makanan yang pelbagai.

Mengapa si Dr.Stephen kata Yahudi ini bijak, kerana hasil dari kajian dia terhadap majoriti bangsa Yahudi dan bukan pada bangsa lain. Memang tidak dinafikan bahawa bangsa Yahudi ini adalah dari golongan yang hebat dan bijaksana kerana terdapat banyak Nabi-Nabi & Rasul-Rasul adalah dari bangsa Yahudi itu sendiri kecuali Nabi Muhammad s.a.w dan juga keturunan baginda.

Tetapi kita umat Islam perlulah ingat kalau bukan doa Nabi Musa a.s. terhadap kaumnya waktu itu adakah bangsa Yahudi kini adalah golongan yang hebat & bijaksana kini? Sudah tentu tidak bukan! dan sudah tentu bangsa Yahudi kini merempat atau telah pupus ditelan dek zaman.

Walhal bangsa Yahudi dahulu tinggal sedikit sahaja kerana telah banyak melakukan kejahatan/kezaliman di dunia ini. Oleh kerana itulah Allah s.w.t. telah mengutuskan banyak nabi-nabi dan rasul-rasul dari golongan yang dilaknat oleh Allah kini!!!

Apa yang dinyatakan oleh Dr.Stephen itu adalah macam pro Yahudi sedangkan apa yang terdapat dalam kenyataan beliau itu mungkin dikorek dalam Al-quran dan al-hadis itu sendiri. Ya..mengapa saya berkata demikian kerana semuanya terkandung di dalam Al-quran tentang pemakanan dan sebagainya. Semuanya termaktub di dalam al-quran. Jika ianya adalah kajian maka Si Stephen ini adalah pembohong!!!

Jika kita lihat ramai juga si perokok kini yang pandai-pandai & bijaksana! Yahudi tidak merokok? Itu lagi besar pembohongannya. Yahudi juga gemar berzina! Tahukah anda bahawa anak zina (anak haram) hasil dari persetubuhan haram boleh menjejaskan keturunan mereka.

Si penzina juga akan menjadi lembap & dungu. Tahukah anda juga....bahawa kaum Yahudi gemar melakukan persetubuhan haram (zina) tanpa berkahwin? Sebab itulah mereka tidak lagi bijak dan hebat. Tetapi bodoh dan hina malahan zalim! Kalau mereka itu bijak dan hebat mengapa mereka menyeksa bangsa Arab palestin sehingga kini? Bukankah itu bodoh!!!

Wahai saudara seIslamku janganlah kita terpedaya dengan artikel-artikel yang boleh menyesatkan kita lalu kita mempercayainya. Fahamilah Islam dan seisinya. Jika kita sendiri buta dalam hal-hal KeIslaman maka butalah hati nurani kita. Sebab itulah kita mudah mempercayai sesuatu yang tidak relevan menurut Islam.

Kita juga harus bersyukur telah lahir dalam Islam kerana mendapat syafaat dari Nabi Muhammad s.a.w dan rahmat dari Allah s.w.t. Ingatlah Allah itu Maha Bijaksana dan kebijaksaan itu adalah datang dari Allah s.w.t dan usaha/tawakkal kita kepada Allah juga. Bukan kerana dari kaum atau bangsa itu sendiri.

Islam itu hebat......Islam melahirkan cendiakawan dunia.....kerana apa.kerana ianya dari Allah dan Nabi Muhammad s.a.w itu pengutusnya.

Wallahuallam......

(Artikel ini di ambil dari SINI.)

Sambil-sambil google tu ade la jugak terjumpe site ini. Bace lah jugak jika anda mempunyai waktu terluang. Semoge mendapat SESUATU setelah membacenye ye. :)

SEKIAN, 4.18pm

Monday, February 09, 2009

Kenangan dalam Photobucketku

Pada hari ini, perut saya berasa amat tidak selesa. Sejak semalam lagi. Saya pun tidak tahu apa yang cuba disampaikan oleh perut saya ni. Yang saya tahu, ianya asyik meragam je. Bukan meragam untuk ke tandas, tapi macam menekan-nekan, menarik-narik. :(

Bukan sembelit dan bukan juge senggugut. Saya kenal perut saya. Perut saya jarang meragam. Huhu. Takpelah, lupekan perihal perut. Tadi untuk merelease tensi yang ada di perut, saye pon mengimbas kembali memori-memori lame bersame myspace. Hehe

Saye bace komen-komen yang lame kat myspace tu. Page hujuuuuung sekali. Dan saye bace sekali komen yang saye hantar kat kakak-kakak saye ketika mula bermain myspace. Sungguh lucu rasanya mengingatinya kembali. Cececeh.

Kemudian setelah puas mengimbas kenangan di myspace, saye bukak pule photobucket saye yang telah bandwidth exceeded itu. Yang menyusahkan saye terpakse mengcopy dan save dekat photobucket yang satu lagi. Nasib baik saye dulu suke buat banyak-banyak photobucket. hahahaha

Kemudian, saye terjumpe beberape gambar berkaitan page myspace saye. Saye dulu amat suke menukar page di myspace. Bile nak tukar, saye akan simpan segala codes yang telah bersusah payah saye mencarinye di dalam notepad supaye tak hilang dan senang nak rujuk.

Tetapi malangnye, pada tahun lepas iaitu tahun 2008, komputer yang saye save notepad-notepad coding saye tu telah diformatkan. Dan hilanglah segale coding yang saye buat. Saya amat sedih tapi nak buat macam mane. Tambahan pule, saye sudah tidak aktif lagi menukar page di myspace. Tetapi, saye masih merasakan kesedihannye.

Bukan sekadar notepad tu yang hilang, sekali dengan gambar-gambar sekali hilang. Dah lah tak sempat nak burn kat cd, atau simpan dalam pendrive. Arghhhh sedih. 2hari 2malam saye meraung kerananya. (saja menghiperbolakan peristiwa yang sebenarnya tidak. hehe)

Oohh, mengapa saya cuba mengingati peristiwa itu kembali. Saya sudah cuba sedaya upaya untuk melupakan perihal kehilangan gambar itu. huhuhu. Dah lah, malas mahu mengingatinya kembali. Marilah saya tunjuk gambar kenangan page-page lame ketika zaman kerajinan menukar page dahulu. (tekan gambar untuk besarkan)

Saya memang sedari dulu lagi sukakan pink+hitam :)

Tukar tukar pink kuning lak

Pink kuning versi lain

ni time simple-simple

Sangat simple ketika ini

Retrooo hahaha

Ni time simple-simple

page pink hitam yang lain pesennye

ni pon lain jugak

Ni mase dulu-dulu lame dah dulunye

Ni pon simple je.

Sebenarnye ade lagi bentuk-bentuk page yang saye tukar tetapi tidak sempat mengsavenya di dalam notepad dan juge menangkap gambar page-page tersebut. Dulu saya memang suke menukar page. Dan membalas komen. Kate aktiiiif memang rajin lah kan.

Tapi sekarang tidak lagi. Saye pon sudah tidak berape ingat coding-coding yang perlu ditarok memandangkan telah lame tidak bermain bersame coding tersebut. Hehe. Sekarang ni pon saye hanye menggunakan satu page yang telampau lame tidak ditukar iaitu page sekarang ini lah.


Lebih simple dan amat menepati cita rasa saya. Background tu snanye wane itam putih je tapi saye kalerkan sendiri menggunakan adobe photoshop. Baru nampak meriah sikit, ye dok? hehehhee

SEKIAN, 4.55pm

Sunday, February 08, 2009

Ketagihan Bloggers Memblogging

TAGGING MENGTAGGING

Ni memang popular kot. Kalo tak populer camne bleh ade kat list no 1, ye dok? Ahah, bantai je taruk kat no 1 sebab rasenye memang hampir semua orang yang ade blog pernah kene tag. Yang tak pernah kene tag tu jangan berputus asa dan terasa, kerane sesungguhnye bile tak kene tag lagi best daripade kene tag. Tapi bile kene tag pon best sebab tande orang ingat kat kite walaupun hanye untuk sekadar membuli. hehehe.

KUTUK MENGUTUK

Woah! Entah lah apsal kategori kutuk mengutuk ni ade kat 2nd chart. Tapi memang betul sesetengah orang memang suke mengutuk di dalam blog. Walaupun tak keseluruhannye, tapi at least mesti ade jugak perisian kutukan dalam sesetengah posting. Yela, bebudak sekarang dan dulu same je. Walau busy macam mane pun tetap akan ade kesempatan untuk memerhati dan mengutuk orang lain, dan juge diri sendiri.

ISU SEMASA

Perisian isu semasa ni bagus sebab boleh menambah ilmu pengetahuan dan mengisi mase lapang saye dan juge para pembaca blog yang lain. He he he.. ayat SPM! :P hm, ye la, time-time sekarang ni semua orang mesti busy dan takde mase nak tengok berita ke bace paper ke tapi ade pulak mase nak update blog kan. Pelik jugak tapi itulah..sambil-sambil online tu boleh la tahu sedikit sedikit isu semase.

PENGALAMAN HIDUP

Yang ni memang best untuk dibace. Lagi-lagi kalau penulis dapat membawe pembace sekali merasai bahang liku-liku kehidupan yang dirasai. Cewah! Kire macam bace novel la. Bile sedih je kite akan rase simpati dan sedih. Bile gembira kite akan ketawe terkekeh-kekeh. Memang seronok nak bace. Lagi-lagi bace pengalaman hidup orang yang berpengalaman.

PEMERHATIAN

Kekadang orang takde pengalaman hidup pon boleh tulis sesuatu yang nampak macam dah ade pengalaman melalui pemerhatian sahaje. Sungguh ajaib jugak. Sebab selalu kalau orang takde pengalaman ni tak boleh nak merasai peristiwa yang terjadi tapi si pemerhati ni boleh pulak merasai dan memahami semua bende yang pade hakikatnye die sendiri belum pernah merasainye.

BERKONGSI HOBI

Ade sesetengah blog cite pasal hobi die je sepanjang tahun. Hobi melancong, hobi makan, hobi bershopping, hobi berhobi dan segala hobi lagi la. Hehe. Kekadang tu ade gak orang yang berhobi yang agak pelik. Selalu orang yang suke berkongsi hobi ni akan tarok banyak gambar dalam blog mereka. Gambar yang real la bukan gambar yang macam saye tarok kat setiap entry. Memang seronok jugak lah bile bace.

PENDAPAT SENDIRI

Kat malaysia ni semua orang ade hak bersuara betul tak? So ade la jugak orang berblogging sebab nak memberikan pandangan atau pendapat sendiri pasal isu tertentu yang kekadang tu orang tak terfikir pon nak berpendapat macam tu. Hahaha. Kire kretif gak la orang yang selalu bagi pendapat nih.

PENGAJARAN DAN PEMIKIRAN

Blog yang memberi pengajaran memang ramai orang suke bace. Lagi-lagi blog yang ditulis dengan penuh emosi dan boleh buat orang berfikir. Kategori blogger bijak la kire. Selalu orang yang tulis bende-bende pengajaran dan pemikiran ni orang yang dah dewasa. Bebudak sekolah cam saye ni lebih suke tulis sesuatu yang lebih sempoi dan diterima umum. hehe

SEMPOI

Saye suke bace blog sempoi daripade orang yang sempoi. Bile bace je rase macam nak tergelak. Bile gelak je rase macam nak bace sampai habis. Walaupun panjang, rase macam kejap je bace. Lepastu sempoi-sempoi pon still ade terselit something yang tersirat. Hehehe. Sempoii~ Takde la kusut sangat otak bile bace. :D

KATE-KATE PEDAS

Kate-kate pedas yang amat menyakitkan hati. Asal update je mesti nak kutuk-kutuk orang. Tak pon mengapi-apikan orang. Kalau orang yang tak dikenali umum macam kite ni tak pe lagi. Tapi ade satu blog artis amboiamboiamboi ni saye jumpe kat blog orang lain gak. Macam tah pape je. Kalau nak tengok blog die search la sendiri. Tagline die amboiamboiamboi tu. Haha. Malas nak letak link blog macam tu.

Em em, dah la. kasi sepuluh je cukup la kot. Ade sesape nak tambah boleh tambah. Kite sharing-sharing perihal blogging yang anda nampak sejak berblogging. Hehehe. K lah, nak sambung tido. Ni pon bangun sebab nak update blog je snanye. Hahaha. :P

TAMAT. 9.55am

Saturday, February 07, 2009

Perempuan ooh perempuan...

Bestnye jadi perempuan sebab,

Perempuan selalu diberi keutamaan berbanding lelaki. Kalau ape-ape terjadi perempuan yang diselamatkan dulu. Dalam cite Titanic pon mase saat-saat getir perempuan tetap yang harus diselamatkan terlebih dahulu.

Perempuan ade kuase untuk menangis tanpa banyak halangan. Kalau rase nak nangis, kami nangis je walaupun takde sebab yang munasabah. Kekadang tu memang akan rase macam nak nangis je. Sebab kami memang mudah dan cepat menangis. hehehe

Perempuan ade banyak pilihan barangan untuk dibeli. Macam kalau musim perayaan, baju perempuan yang banyak terdapat kat kedai-kedai baju. Boleh pilih sukehati ikut jenis, warna, gaya dan corak kesukaan.

Perempuan boleh pakai ape-ape je jenis dan warna pakaian. Tak kisah baju laki ke perempuan, kami tetap boleh memakainye. Warna lagi lah semua warne boleh fit. Kalau lelaki, boleh ke pakai baju perempuan? Nak pakai baju jenis dorang sendiri pon warna kene tengok jugak kan. hahaha

Perempuan senang nak dapat duit. Dari mane dapatnye duit tu sendiri punye hal tapi perempuan memang senang kot nak dapat duit. Sebab tu lah ramai laki nak jadi perempuan kot zaman sekarang ni. Hahahaa

Perempuan boleh buat laki nangis. Pernah ade orang cakap, sekuat dan segagah mane seorang lelaki, tetap akan nangis disebabkan seorang wanita yang dicintai. Cececehh. Hahaha. Tapi betul lah tu. Lagi-lagi lelaki sekarang ni, hobi dorang memang nangis disebabkan kite, perempuan.

Perempuan kretif memikirkan alasan di atas kesilapan yang dibuat. Senang je. Kalau taknak masuk kelas ke ape, boleh bagi alasan senggugut ke ape ke. Sebab semua orang tahu senggugut hanye akan datang kat perempuan dan kesakitannye amatlah sukar dielakkan.

Perempuanlah paling mudah sekali dapat pahala. Perempuan senang sangat nak masuk syurga sebenarnye. Buat ini dapat pahala, buat itu pon dapat pahala. Berkali ganda pahalanye lagi-lagi yang sudah bersuami dan bergelar ibu.

Tapi, susahnye jadi perempuan sebab,

Perempuan selalu dianggap lemah. Walaupun kami memang ternyate lemah daripada lelaki, tapi tak semestinye korang boleh amik kesempatan ke atas kami-kami ni kan. Lelaki memang gagah, tapi selalu menyalahgunekan kegagahan mereka ke atas kami.

Perempuan senang untuk membazir. Tahu-tahu je la perempuan ni kan banyak nafsu. So, bile berjalan tu tak sah kalau tak beli ape-ape. Lagi-lagi bile baru dapat duit. Memang satu hari pon boleh habis. Even bende tak penting pon kitorang boleh terminat untuk beli.

Perempuan selalu jadi mangse. Mangse keadaan dan juge lelaki yang tak bertanggungjawab. Kes rogol misalnye, perempuan yang tak bersalah pon turut disalahkan. Dah lah kene aniaya, lepas tu dapat malu, trauma, pastu tetibe disahkan mengandung pulak. Memang kesian kan...

Perempuan selalu dipandang rendah. Tahu lah kitorang ni tak segagah lelaki, tapi tak semestinye kitorang tak boleh buat ape yang lelaki boleh buat betul tak? Dan tak semestinye lelaki boleh suke-suke hati mengaksenkan diri masing-masing.

Perempuan ni cerewet dan melecehkan. Perempuan tak sesimple lelaki boleh pakai baju ape je untuk keluar. Kitorang kene pandai jage imej dan juge jage segala penjagaan supaye tak jadi buah mulut orang lain.

Perempuan paling banyak masuk neraka. Ni memang sudah tertulis. Nak buat macam mane kan. Perempuan senang nak masuk syurga tapi paling banyak yang masuk neraka. Sebab perempuan banyak akhlak yang perlu dijage tapi tak dijaga.

Betul tak? Hihihi. Tapi semua orang tak kisah la jantina perempuan ke lelaki ke semua same je ade kelebihan dan kelemahan masing-masing. So, adelah menjadi tugas kite sebagai manusia untuk memperbaik kesilapan masing-masing kan kan kan. :)

Pernyataan di atas dibuat melalui pemikiran saye sendiri yang still tak matang lagi dalam semua hal. Takat ni, hanye tu je la yang terlintas dalam otak ni. Kalau ade sape-sape nak tambah lagi, dipersilakan lah dengan segale hormatnye. hehehe.

TAMAT, 1.00pm.